mondomio Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2009 Γεια χαρά. Θα ήθελα να ακούσω γνώμες σχετικά με την ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση, βασικά από άτομα που την έχουν εγκαταστήσει, για να μας πουν σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ή όχι, την κατανάλωση κ.λ.π. Ειχε γίνει ξανά μια συζήτηση στο φόρουμ για το θέμα αυτό αλλά πιο πολύ ειχαν κατατεθεί γνώμες θεωρητικές και όχι απο πραγματικούς χρήστες του συστήματος. Εχει νομίζω αρκετό ενδιαφέρον, απο αυτά που βρήκα στο internet και μελέτησα, αλλά οι πραγματικές εμπειρίες είναι άλλο πράγμα. Ευχαριστώ.
pangreek Δημοσ. 27 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2009 Πραγματικά φαίνεται ενδιαφέρουσα αυτου του ειδους η προσέγγιση για θέρμανση. Ισως λιγο αντιοικολογική αν και αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Απο πλευράς καταναλώσεων δεν ξερω τι γίνεται γιατί για την θερμική απόδοση νομίζω θα ειναι κορυφαίο. Οντως θα έχει ενδιαφέρον να καταθέσουν τις απόψεις τους τυχόν χρήστες του συστήματος
panos09 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2009 Δεν θα την έβαζα ούτε σε σπίτι εχθρού μου. 1) Καίει 3-4 φορές περισσότερο ρεύμα από κλασσική ενδοδαπέδια με αντλία θερμότητας. 2) Θες ακριβή παροχή από την ΔΕΗ (λόγω μεγάλης κατανάλωσης). 3) Μεγάλη ζημιά για το περιβάλλον και δεν σηκώνει συζήτηση...(για αυτό ούτε σε εχθρό). 4) Όταν καταλάβεις ότι έκανες ^&%^& που την έβαλες την έχεις πατήσει γιατί το σπίτι είναι τελειωμένο και δεν έχεις καμμία άλλη εναλλακτική (εκτός από το να βάλεις καλά κλιματιστικά σε κάθε δωμάτια) 5) Δεν μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη όπως η κανονική ενδοδαπέδια. Μόνο σε εξοχικά με μικρή χειμωνιάτικη χρήση αλλά και πάλι είναι πολύ καλύτερα να βάλεις κλιματιστικά, είναι πολύ πιο οικονομικά στην χρήση και το καλοκαίρι σε ψύχουν. Αυτές οι λύσεις είναι από χώρες που έχουν πολύ φτηνό ρεύμα, και συνήθως από υδροηλεκτρικά εργοστάσια (που δεν μολύνουν το περιβάλον).
xristos69 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 Δεν θα την έβαζα ούτε σε σπίτι εχθρού μου. 1) Καίει 3-4 φορές περισσότερο ρεύμα από κλασσική ενδοδαπέδια με αντλία θερμότητας. 2) Θες ακριβή παροχή από την ΔΕΗ (λόγω μεγάλης κατανάλωσης). 3) Μεγάλη ζημιά για το περιβάλλον και δεν σηκώνει συζήτηση...(για αυτό ούτε σε εχθρό). 4) Όταν καταλάβεις ότι έκανες ^&%^& που την έβαλες την έχεις πατήσει γιατί το σπίτι είναι τελειωμένο και δεν έχεις καμμία άλλη εναλλακτική (εκτός από το να βάλεις καλά κλιματιστικά σε κάθε δωμάτια) 5) Δεν μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη όπως η κανονική ενδοδαπέδια. Εχω εγκαταστήσει ηλεκτρική ενδοδαπέδια στο καινουριο σπίτι μου και μπορω να πω 2 πράγματα. 1)Η κατανάλωση ειναι περίπου 100w/τμ την ωρα αλλά τα καλώδια δεν δουλευουν πάνω απο 10-15 λεπτά λογω θερμοχωρητικότητας του δαπέδου. Αυτο σημαίνει οτι η κατανάλωση με 15 λεπτα λειτουργιας την ωρα ειναι 25w/τμ. Δηλαδή σε ενα σπίτι 150τμ καταναλώνεις 3750w συνολικά. Σαν 2 καλοριφερ δηλαδη. Και αυτη η κατανάλωση μειώνεται κι άλλο γιατι η ηλεκτρικη σε σχεση με την κλασικη ενδοδαπεδια σου δινει το πλεονεκτημα αυτονομίας σε καθε δωμάτιο ξεχωριστα ενω η κλασικη ανα όροφο.Συν του οτι εκμεταλευεσαι αριστα το νυκτερινο ρευμα λογω συσωρευσης του δαπεδου. Αλλα ακομα και αν θεωρήσουμε οτι το κοστος λειτουργιας ειναι μεγαλυτερο απο την κλασικη ενδοδαπεδια-που δεν ειναι-, στο δικο μου σπιτι, με ενα θεωρητικο κοστος 800ευρω παραπανω το χρονο απο την κλασικη ενδοδαπεδια πρεπει να περασουν 18 χρονια για να αρχισω να χανω χρηματα. Και αυτο γιατι για κλασικη ενδοδαπεδια με νερο το κοστος εγκαταστασης ηταν 22000 ευρω και 27000 αν εβαζα αντι για λεβητα αντλια θερμοτητας, ενω η ηλεκτρικη μου κοστισε 7800!!!! Μιλάμε για σπιτι 250τμ. Μετα κάτσε και αφαιρεσε τα εξοδα συντηρησης φθορας και αντικαταστασης υλικου που θα εχεις για το λεβητοστασιο και τις σωληνωσης της κλασικης ενδοδαπεδιας για μια ζωη συν τις κλεψιες των πετρελεαδων συν το κοστος αντικαταστασης(6-7000 ευρω) της πιθανης αντλιας θερμοτητας που καποια στιγμη σιγουρα θα χαλασει. Η ηλεκτρικη δεν θελει καμια απολυτως συντηρηση. 2) Δεν υπάρχουν "ακριβες" παροχες απο τη ΔΕΗ. Κανονικη συνδεση οπως ολος ο κοσμος εκανα. 3) Οσο αφορα το θεμα περιβαλλον, ας επιδοτουσε το κρατος ουσιαστικα τις εναλακτικες μεθοδους ενεργειας και τοτε θα εβαζα και εγω φοτοβολταικα να τροφοδοτησω την ηλεκτρικη ενδοδαπεδια. Ή θα εκανα γεωθερμια. Αλλά οχι να δωσω εγω 50.000 που μου ζητησαν εταιριες για να εχω υσυχη οικολογικη συνηδηση!!!! 4)Δεν μπορεις να φανταστεις ποσο ευχαριστημενος ειμαι απο την θερμανση αυτη! 5) Ουτε η θερμανση με νερο τα καταφερνει στην ψυξη παρολο που το υποσχεται. Ασε που για να προσπαθησει να το κανει θελει και 8000 ευρω επι πλεον για αντλια θερμότητας. Μηπως να μιλησουμε και για τους χωρους που κερδιζεις μιας και δεν εχεις λεβητοστασια δεξαμενες κτλ????? Και βεβαια καμια περιπτωση βλάβης στα πατωματα οπως θα ειχαμε απο τις σπανιες αλλα οχι απιθανες περιπτωσεις διαρροης νερου απο την κλασικη ενδοδαπεδια. Αυτα .......
mondomio Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 Μπράβο αυτά που διαβάζω μ' αρέσουν ιδιαίτερα. Να επιτέλους κι ένας χρήστης του συστηματος που το χρησιμοποιεί και είναι ευχαριστημένος. Καλές οι θεωρίες αλλά η πράξη ειναι αλλιώς. xristos69 τι μάρκα έβαλες;
xristos69 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 xristos69 τι μάρκα έβαλες; nexans...... http://nexans.gasklima.gr/
mondomio Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 nexans...... http://nexans.gasklima.gr/ xristos69 εχεις pm
panos09 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 Δημοσ. 31 Μαρτίου 2009 Εχω εγκαταστήσει ηλεκτρική ενδοδαπέδια στο καινουριο σπίτι μου και μπορω να πω 2 πράγματα.Αυτα ....... Ωραία έφτιαξες νέο σπίτι 250 μ2 και έβαλες ηλεκτρική ενδοδαπέδια και όλα είναι σούπερ. Πόσα KW είναι η ενδοδαπέδια που εγκατέστησαν για να ζεστάνεις το σπίτι σου? Για την κατανάλωση ότι και να πεις, οι νόμοι της φύσης λένε ότι καταναλώνεις 3-4 φορές (και 5 σε σχέση με τις καλές) περισσότερο ρεύμα από αντλία θερμότητας. Είμαι μηχανολόγος με ειδίκευση στα ενεργειακά, κάτι ξέρω. Άρα με τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν νομίζω να είσαι στα 800 ευρώ τον χρόνο για 250 μ2 σπίτι. Χοντρικά 800 Ευρώ ρεύμα = 6000 kWh θέρμανσης = 528 Ευρώ πετρέλαιο με απλό λέβητα πετρελαίου. Λίγο ακούγετε για μονοκατοικία 250 μ2 εκτός και αν είναι στην Κρήτη και είναι η μισή κλειστή. Αντίστοιχα μολύνεις 3-5 φορές περισσότερο από όλους τους άλλους που θερμαίνονται με κλασσικές λύσεις.... σίγουρα δεν χρειάζεται να δώσεις 50000 για να μην έχεις τέτοια αποτελέσματα για το περιβάλον.... Η λύση που αναφέρεις (φωτοβολταϊκά να δίνουν ρεύμα σε ηλεκτρική ενδοδαπέδια) απλά δεν είναι εφαρμόσιμη για πολλούς λόγους οπότε πως την έβγαλες την τιμή? Μια καλή αντλία θερμότητας για σπίτι σαν το δικό σου πάει γύρω στα 8-12 χιλιάρικα, και κάνει και ψύξη, σίγουρα όχι 22 ή 27. Τα νούμερα του κόστους που αναφέρεις δεν βγαίνουν. Στα 7800 της ηλεκτρικής είχε μέσα τι?? Το θερμομπετό? την μόνωση? Γιατί αν συγκρίνεις μόνο το κόστος των καλωδίων, αντίστοιχα οι σωλήνες της ενδοδαπέδιας για 250 μ2 σίγουρα δεν κάνουν 22-27000... μάλλον γύρω στα 4000Ε. Γενικά πολύ ανακατεμένα τα λες, πότε συγκρίνεις με λέβητα, πότε με Α/Θ, πότε με φωτοβολταϊκά.
xristos69 Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Ωραία έφτιαξες νέο σπίτι 250 μ2 και έβαλες ηλεκτρική ενδοδαπέδια και όλα είναι σούπερ. Πόσα KW είναι η ενδοδαπέδια που εγκατέστησαν για να ζεστάνεις το σπίτι σου? Για την κατανάλωση ότι και να πεις, οι νόμοι της φύσης λένε ότι καταναλώνεις 3-4 φορές (και 5 σε σχέση με τις καλές) περισσότερο ρεύμα από αντλία θερμότητας. Είμαι μηχανολόγος με ειδίκευση στα ενεργειακά, κάτι ξέρω. Άρα με τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν νομίζω να είσαι στα 800 ευρώ τον χρόνο για 250 μ2 σπίτι. Χοντρικά 800 Ευρώ ρεύμα = 6000 kWh θέρμανσης = 528 Ευρώ πετρέλαιο με απλό λέβητα πετρελαίου. Λίγο ακούγετε για μονοκατοικία 250 μ2 εκτός και αν είναι στην Κρήτη και είναι η μισή κλειστή. Αντίστοιχα μολύνεις 3-5 φορές περισσότερο από όλους τους άλλους που θερμαίνονται με κλασσικές λύσεις.... σίγουρα δεν χρειάζεται να δώσεις 50000 για να μην έχεις τέτοια αποτελέσματα για το περιβάλον.... Η λύση που αναφέρεις (φωτοβολταϊκά να δίνουν ρεύμα σε ηλεκτρική ενδοδαπέδια) απλά δεν είναι εφαρμόσιμη για πολλούς λόγους οπότε πως την έβγαλες την τιμή? Μια καλή αντλία θερμότητας για σπίτι σαν το δικό σου πάει γύρω στα 8-12 χιλιάρικα, και κάνει και ψύξη, σίγουρα όχι 22 ή 27. Τα νούμερα του κόστους που αναφέρεις δεν βγαίνουν. Στα 7800 της ηλεκτρικής είχε μέσα τι?? Το θερμομπετό? την μόνωση? Γιατί αν συγκρίνεις μόνο το κόστος των καλωδίων, αντίστοιχα οι σωλήνες της ενδοδαπέδιας για 250 μ2 σίγουρα δεν κάνουν 22-27000... μάλλον γύρω στα 4000Ε. Γενικά πολύ ανακατεμένα τα λες, πότε συγκρίνεις με λέβητα, πότε με Α/Θ, πότε με φωτοβολταϊκά. Αν διαβαζες προσεκτικα αυτα που εγραψα δεν θα χρειαζοντουσαν οι διευκρινήσεις που δίνω τωρα. Λοιπον: 1)Δεν έγραψα πουθενα οτι καταναλώνω 800 ευρω το χρόνο για τη θερμανση. Εγραψα οτι ακομα και να μου κοστιζει σαν καταναλωση ας πουμε 800 ευρω το χρονο ΠΑΡΑΠΑΝΩ απο οτι θα μου κοστιζε αν ειχα την κλασικη ενδοδαπεδια θα εκανα 18 χρονια για την αποσβεση του πολυ χαμηλότερου κοστους εγκαταστασης της ηλεκτρικης. Σε 18 χρόνια λοιπον θα αρχισω να χάνω. Αλλά ακομα και σε 18 χρόνια που θα αρχισω θεωρητικα να χανω, πόσους χαλασμενους λεβητες καυστηρες, σωλήνες, και λεφτα σε συντηρησεις θα ειχα δώσει??? μήπως θα αρχισω να χανω σε περισοτερα απο 18??? 2) Τα 50000 ευρω που εγραψα (48500 για την ακριβεια) δεν αφορουν φωτοβολταικα αλλα εγκατασταση ενδοδαπεδιας με γεωθερμία 3)Δεν εγραψα πουθενα οτι μια αντλια θερμοτητας κοστιζει 22-27000. Εγραψα οτι μου ζητησαν 22000 για εγκατασταση ενδοδαπεδιας με λεβητα και ΑΝ αντι για λεβητα εβαζα αντλια θερμοτητας θα μου κοστιζε ολη η εγκατασταση 27000. 4)Τα 7800 περιελαμβαναν καλωδια θερμοστατες και μονωτικα. Δεν περιελαμβανε τα γεμισματα που μου κοστισαν 1900 ευρω επιπλεον (10 ευρω το τμ για 190 τμ καθαρου δαπεδου) . Θελεις λοιπον να προσθεσεις στα 7800 και τα 1900?? Ωραία! παμε λοιπον στα 9700. Τι σχεση εχει ακομα και τωρα αυτο το ποσο με τα 22000 της κλασικης ενδοδαπεδιας που μου ζηταγανε????
mondomio Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Καλημέρα δλδ εσύ xristos69 έχεις παρατηρήσει ότι σε μια ώρα λειτουργίας το σύστημα ανάβει μόνο 15 λεπτά; Οταν το σύστημα ξεκινάει σε πόση ώρα καταφέρνει να θερμάνει τον χώρο; Το έχεις συνέχεια ανοικτό (σαν την ενδοδαπέδια με νερό) ή τα πρωινά για παράδειγμα το σβήνεις αν απουσιάζεις; Εχεις βάλει ξεχωριστό μετρητή στον πίνακα για να ελέγχεις την κατανάλωση της ενδοδαπέδιας; Εχεις κάποια στοιχεία κατανάλωσης ,για τον φετεινό χειμώνα για παράδειγμα, πόσες KW έκαψες και σε πόσα καθαρά εγκατεστημένα μέτρα καλωδίων; Αν το δουλεύεις όλο το βράδυ ,με το νυχτερινό τιμολόγιο,και το σβήσεις το πρωί, πόσες ώρες κρατάει; Θέλω να πω αν κάποιος το ανάβει τις έξι βραδυνες ώρες και τις δυο το μεσημέρι,με μειωμένο τιμολόγιο, πόσες ώρες λειτουργίας χρειάζεται ακόμη μες την ημέρα για να διατηρήσει το σπίτι ζεστό; Συγνώμη αν κουράζω αλλά οι απορίες ειναι πολλές. Ευχαριστώ
xristos69 Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Καλημέραδλδ εσύ xristos69 έχεις παρατηρήσει ότι σε μια ώρα λειτουργίας το σύστημα ανάβει μόνο 15 λεπτά; Οταν το σύστημα ξεκινάει σε πόση ώρα καταφέρνει να θερμάνει τον χώρο; Το έχεις συνέχεια ανοικτό (σαν την ενδοδαπέδια με νερό) ή τα πρωινά για παράδειγμα το σβήνεις αν απουσιάζεις; Εχεις βάλει ξεχωριστό μετρητή στον πίνακα για να ελέγχεις την κατανάλωση της ενδοδαπέδιας; Εχεις κάποια στοιχεία κατανάλωσης ,για τον φετεινό χειμώνα για παράδειγμα, πόσες KW έκαψες και σε πόσα καθαρά εγκατεστημένα μέτρα καλωδίων; Αν το δουλεύεις όλο το βράδυ ,με το νυχτερινό τιμολόγιο,και το σβήσεις το πρωί, πόσες ώρες κρατάει; Θέλω να πω αν κάποιος το ανάβει τις έξι βραδυνες ώρες και τις δυο το μεσημέρι,με μειωμένο τιμολόγιο, πόσες ώρες λειτουργίας χρειάζεται ακόμη μες την ημέρα για να διατηρήσει το σπίτι ζεστό; Συγνώμη αν κουράζω αλλά οι απορίες ειναι πολλές. Ευχαριστώ Το συστημα το εχεις συνεχεια ανοικτο.Κάνει μια μερα περιπου να ζεστανει. Σε κάθε δωμάτιο έχεις και ξεχωριστο θερμοστάτη ή και 2 -3 θερμοστατες αν ειναι μεγαλα δωμάτια για καλυτερο ελεγχο. Κάθε θερμοστατης έχει δικο του κύκλωμα καλωδιου στο πατωμα και ανεξαρτητη γραμμη απο τον πίνακα.Άρα για κεντρικο μετρητη μάλλον θελεις πατεντα. Οποτε καποια δωμάτια αν δεν τα χρησημοποιεις μπορεις να μην εχεις θερμανση. Πιο πολυ οικονομια δηλαδη. Οι θερμοστατες ρυθμιζονται σε 7 δυνατες χρονοζώνες πχ. Του λες να ανοιγει και να κλεινει μεχρι 7 φορες την ημερα, χρησιμο πχ για το νυκτερινο. Η τον αφηνεις αυτοματα. Πράγματι στο αυτοματο πανω απο 15 λεπτα δεν εχω δει να αναβει θερμοστατης. Αυτο βεβαια εξαρταται και απο την μονωση τα κουφωματα που έχεις καθως και απο τις καιρικες συνθηκες. Με νυχτερινο δεν το εχω δουλεψει γιατι εχω ακομα το εργοταξιακό
panos09 Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Αν διαβαζες προσεκτικα αυτα που εγραψα δεν θα χρειαζοντουσαν οι διευκρινήσεις που δίνω τωρα.. . . Όταν αναφέρεις αυτά που αναφέρεις σίγουρα χρειάζονται διευκρυνήσεις. Για 250 μ2 η διαφορά στην κατανάλωση μόνο στην θέρμανση θα είναι μάλλον γύρω στα 1500-2500€ τον χρόνο, όχι 800€. Άρα υπολογίζεις πόσο γρήγορα δώσεις πίσω το "κέρδος" του μειωμένου αρχικού κόστους. Αντλία θερμότητας ================= Δεν χρειάζεται μηχανοστάσιο Ελάχιστη/μηδενική συντήρηση 20-25% του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας Προσφέρει και ψύξη Ζωή .... πολλαααά χρόνια Κόστος 8-12000Ε Επιτοίχιος λέβητας ================= Δεν χρειάζεται μηχανοστάσιο Ελάχιστη συντήρηση 50% του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας Παράγει και το Ζεστό Νερό Ζωή .... ακρετά χρόνια! Κόστος 1-2000Ε Κλασσική ενδοδαπέδια ================== Την τροφοδοτείς με όποια πηγή θέρμανσης θέλεις (λέβητα, τζάκι, ηλιακά, ηλεκτρικό λέβητα, αντλία θερμότητας, οτιδήποτε!) Μηδενικά προβλήματα με σωστά υλικά/συνεργείο (όπως τα πάντα) Βοηθάει στην ψύξη το καλοκαίρι με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας Κόστος υλικών με καλή μόνωση για 250 μ2 ~ 7000Ε Επειδή τα σπίτια φτιάχνονται "για πάντα" οι μόνιμες λύσεις όπως οι ενδοδαπέδια, κλπ. πρέπει να διαλέγονται με το ίδιο σκεπτικό. Η επαγγελματική μου άποψη είναι κλασσική ενδοδαπέδια για να έχεις σωστή βάση, και μετά ότι μπορείς να αντέξεις οικονομικά για τα υπόλοιπα. Κάτι ακόμα προς σκέψη είναι το ενεργειακό πιστοποιήτικο θα ελέγχει και βαθμολογεί τις εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης, και λύσεις όπως η ηλεκτρική ενδοδαπέδια είναι 100% στην μαύρη λίστα. Λυπάμαι αν τα παρουσιάζω αρνητικά αλλά αυτή είναι η άποψη μου.
orck Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Πανο μπορεις να μας γραψεις λιγα πραγματακια για την αντλια θερμοτητας; πως ειναι οπτικα; πρεπει να βρεις νερο για να την συνδεσεις; (καποια υπογεια πηγη η κατι τετοιο το air-condition ειναι μια αντλια θερμοτητας;
mondomio Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Μέλος Δημοσ. 1 Απριλίου 2009 Επιτοίχιος λέβητας ================= Δεν χρειάζεται μηχανοστάσιο Ελάχιστη συντήρηση 50% του κόστους κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενδοδαπέδιας Παράγει και το Ζεστό Νερό Ζωή .... ακρετά χρόνια! Κόστος 1-2000Ε . Μάλλον μιλάς για φυσικό αέριο . Ζεστό νερό χωρίς μπόιλερ;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.