Προς το περιεχόμενο

EξΑμερικανιστήκαμε...

o_magazatoras

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Super Moderators
Δημοσ.

Το περιστατικό είναι τραγικό.

Από εκεί και πέρα, μας φτάνουν τα κανάλια να χορτάσουμε υπερβολές για καμιά βδομάδα, ας μη λένε πράγματα που δε στέκουν κι εμείς.

Για χωράφια σκοτώνονται οι Έλληνες αιώνες, πολύ πριν πατήσει πόδι στην Αμερική Έλληνας μετανάστης, πριν μας φλομώσουν στις χαζοταινίες και πριν μάθουμε να γράφουμε τη γλώσσα μας με τους χαρακτήρες της δικιάς τους. Πολύ πριν αρχίσουμε τα lolz, rofl κτλ.

Ακόμη και στην Αμερική, όπου η πρόσβαση σε όπλα είναι τραγικά εύκολη και υπάρχει μια μακραίωνη, εδραιωμένη, συνταγματικά κατοχυρωμένη κουλτούρα οπλοκατοχής, εκεί όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα ενόπλων συμπολιτών τους, και πάλι είναι μια μειοψηφία αυτή που αποφασίζει να καθαρίσει με ένα κουμπούρι.

Γενικά, οι αφορισμοί περί Αμερικανοποίησης στη βάση ενός μεμονωμένου περιστατικού (ή ακόμη και εκατό) σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων, έχουν την ίδια βάση για μένα με εκείνες τις "επιστημονικές" αναλύσεις που "εξηγούν" τα περιστατικά βίας ως αποτέλεσμα της επίδρασης των βιντεοπαιχνιδιών. Σαφώς και η Αμερική και τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κάποια επίδραση: υπάρχουν, άρα επιδρούν. Από αυτό το σημείο, μέχρι του να φτάσω να πιστεύω πως επειδή κάποιος παίζει doom θα βουτήξει ένα δίκανο και θα αρχίσει να σκοτώνει υπάρχει κάποια διαφορά.

Για μένα το ουσιώδες πρόβλημα είναι ότι τα σχολεία μας δεν έχουν μηχανισμούς να εντοπίζουν και να στηρίζουν παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μου είναι αδύνατο να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος που θα έφτανε να πάρει όπλο για να "εκδικηθεί" τους συμμαθητές του και στην πορεία να τραυματίσει και δύο παντελώς άσχετους με το "αντικείμενο" της εκδίκησής του δεν είχε δώσει τρανταχτά σημάδια ότι αντιμετώπιζε δυσκολίες, τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και πιο παλιά.

Τα ίδια ίσχυαν και στο στρατό, με το υποτιθέμενο ψυχολογικό έλεγχο των νεοσύλλεκτων: παιδιά που τα βλέπαμε από μακριά να έχουν πρόβλημα καθημερινά οι ψυγολόγοι δεν τα εντόπιζαν. Αλλά κι έναν που εντόπισαν στη σειρά που "έβαλα μέσα" (Σπάρτη, Ιανουάριος '98) έπεσαν γονείς και θείοι να παρακαλάνε το Συνταγματάρχη που ήταν υπεύθυνος της κατάταξης να τον κρατήσει για να μη "στιγματιστεί".

Αλλά, γι' αυτό δε μας φταίει η Αμερική.

• Απαντ. 109
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

επειδή τυχαίνει να διδάσκω σε ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ ένα έχω να πω...έρχονται και χειρότερα (και δεν φταίνε οι Αλβανοί, Βούλγαροι κλπ...τα δικά μας κωλοπαίδια είναι με διαφορά τα χειρότερα)

Δημοσ.

Για μένα το ουσιώδες πρόβλημα είναι ότι τα σχολεία μας δεν έχουν μηχανισμούς να εντοπίζουν και να στηρίζουν παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Το σχολείο είναι κτήριο. Δεν μπορεί από μόνο του να προλάβει καταστάσεις. Την ευθύνη την έχουν οι καθηγητές που μόνο που τους νοιάζει είναι (εκτός από τα βγαίνουν στις τηλεοράσεις και να απειλούν παιδιά πολιτών "ότι θα περάσουν καλά" υπό την εποπτεία τους) πως θα κάνουν απεργία, πως θα κάνουν προπαγάνδα και ποιος θα έχει το πιο ατιμέλητο μούσι. Πάντως μια μαθήτρια μου , μου είπε πως προέβη σε αυτή την πράξη το παιδί επειδή έφαγε χυλόπιτα.

Δημοσ.

Είδε κανείς την απαράδεκτη εκπομπή της κ.Στεφανίδου? Την είδα και σιχάθηκα. Αντι να ασχοληθούν με τους λόγους που οδήγησε το παιδί σ'αυτην την πράξη και το που βρήκε τα όπλα, ανέλυαν στίχους από Heavy Metal συγκροτήματα που άκουγε, σχολίαζαν φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στο ιντερνετ όπου όπως λένε το βλέμμα του έδειχνε ότι κρύβει πολύ μίσος μέσα του και άλλα τέτοια. Ελεος. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

Δημοσ.

Να αναφέρω ότι στην Φιλανδία που έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα παγκοσμίως, μέσα σε 2 χρόνια υπήρξαν δύο περιστατικά παιδιών-δολοφόνων.

Δημοσ.

Το "Μαθητής μπήκε σε σχολείο και πυροβόλησε συμμαθητές" δε έχει καμία διαφορά από το "50χρονος σκότωσε συγχωριανό για ένα χωράφι". Σε ζούγκλα ζούμε εδώ και καιρό.

Ετσι ακριβώς... η κοινωνία δεν "χάλασε" τώρα. Πάντα ήταν χαλασμένη!

Εδώ οι παλιότερες γενιές είχαν περάσει εμφύλιο πόλεμο και αλληλοσκοτώνονταν... τι κριτική μπορούν να κάνουν αυτοί για την νέα γενιά?

Δημοσ.
φερτε και αλλα ρωσσακια, χωρανε κιαλλα, να τα ταιζουμε να τα μορφωνουμε και μετα να μας σκοτωνουν επειδη αποκτησαν ψυχολογικα απο την σκληρη ζωη στα ελληνικα σχολεια. ελεος

Βάλε μυαλό καμια φορά.Άρειε, άρειε...

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 20:32 ----------

Πολλοί χαρακτηρίζουν ανισόρροπο το συγκεκριμένο άτομο που ξέφυγε από τη λογική κ τελικώς πέθανε αφού τραυμάτισε συνανθρώπους του.Ε, λοιπόν η απάντηση βρίσκετε στους συνανθρώπους.Μη μου πείτε πως δε θα θέλατε κι εσείς οταν σαν τα πρήζαν οι νταήδες στο σχολείο να τους κάνετε να φάνε χώμα....Ε αυτός δεν είχε και τόση υπομονή.Φαντάσου τι μαλακίες θα του είχαν κάνει.

Δημοσ.

Βάλε μυαλό καμια φορά.Άρειε, άρειε...

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 20:32 ----------

Πολλοί χαρακτηρίζουν ανισόρροπο το συγκεκριμένο άτομο που ξέφυγε από τη λογική κ τελικώς πέθανε αφού τραυμάτισε συνανθρώπους του.Ε, λοιπόν η απάντηση βρίσκετε στους συνανθρώπους.Μη μου πείτε πως δε θα θέλατε κι εσείς οταν σαν τα πρήζαν οι νταήδες στο σχολείο να τους κάνετε να φάνε χώμα....Ε αυτός δεν είχε και τόση υπομονή.Φαντάσου τι μαλακίες θα του είχαν κάνει.

Γι`αυτο ακριβως ηταν ανισορροπο, το παιδι αυτο, γιατι αν εκανε αυτο που εκανες και συ και γω οταν σου την εσπαγαν καποιοι, τοτε δεν θα εφτανε στο σημειο αυτο, αλλα το πολυ πολυ,να σπασει τιποτα μουτρα κανενος...

• Super Moderators
Δημοσ.
φερτε και αλλα ρωσσακια, χωρανε κιαλλα, να τα ταιζουμε να τα μορφωνουμε και μετα να μας σκοτωνουν επειδη αποκτησαν ψυχολογικα απο την σκληρη ζωη στα ελληνικα σχολεια. ελεος

Άτομα σαν εσένα και τα υπόλοιπα "μπουμπούκια"-Έλληνες συμμαθητές του, έχουν συμβάλλει εν μέρει στο σημερινό περιστατικό.

Δεν τον δικαιολογώ πλήρως σε καμία περίπτωση, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει πρώτα να ...κοιταζόμαστε στον καθρέπτη!

B)

• Super Moderators
Δημοσ.
και να ρίχνουμε ροχάλα

Δεν αρκεί μόνο μια ροχάλα για να αλλάξουν τα πράγματα...

B)

Δημοσ.
Το σχολείο είναι κτήριο. Δεν μπορεί από μόνο του να προλάβει καταστάσεις. Την ευθύνη την έχουν οι καθηγητές που μόνο που τους νοιάζει είναι (εκτός από τα βγαίνουν στις τηλεοράσεις και να απειλούν παιδιά πολιτών "ότι θα περάσουν καλά" υπό την εποπτεία τους) πως θα κάνουν απεργία, πως θα κάνουν προπαγάνδα και ποιος θα έχει το πιο ατιμέλητο μούσι. Πάντως μια μαθήτρια μου , μου είπε πως προέβη σε αυτή την πράξη το παιδί επειδή έφαγε χυλόπιτα.

Τώρα τί να σε πω? Κατηγορείς τους καθηγητές για το ότι ως εργαζόμενοι ασκούν το εργασιακό δικαίωμα τους. Και πολύ καλά κανουν.

Και το μούσι, τί σε νοιαζει εσένα? Είσαι σοβαρός ? Έχεις επίγνωση του τί λες?

Εσύ τί είσαι και τί παριστάνεις με αυτά που λες? Πού δουλεύεις ?

Δεν καταλαβαίνεις ότι προκαλείς? Άντε σε παρακαλώ!

Δημοσ.

Πάντως πρέπει να είναι κανείς τυχερός ώστε να μη βρεθεί στο δρόμο ενός τέτοιου αποφασισμένου γιά όλα ατόμου.

Και δυστυχώς πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι άνθρωποι γύρω μας με καταπιεσμένη προσωπικότητα έτοιμη να "εκραγεί".

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κοινωνία γενικώς ελάχιστα πράγματα κάνει ώστε να προλάβει τραγωδίες.

Η επικαιρότητα πριν λίγο καιρό με μερικούς golden δημοσιογράφους και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων όπως το "Πρώτο Θέμα" που έλεγε. "Ζήσε και άσε τούς άλλους να πεθάνουν" παραφράζοντας τη γνωστή ταινία, δείχνει προς τα που πάει η κοινωνία με τις διαρκώς διογκούμενες ανισότητες.

Και το είπαμε.Εξαρτάται από το άτομο τι αντιστάσεις διαθέτει ώστε να μην τολμήσει και πάρει ένα όπλο και να αρχίσει να θερίζει με την αιτία της κοινωνικής αδικίας.

Δεν νομίζω ότι φταίει η απόρριψη που είχε από το κορίτσι όπως ειπώθηκε πιό πριν, γιατί θα ήταν πιό πιθανό να στρεφόταν εναντίον του κοριστσιού ή του νεαρού που ενδεχομένως του έφαγε τη γκόμενα.

Ο δράστης με απλά λόγια ήταν μιά ψυχοπαθητική προσωπικότητα που στην ενέργεια του αυτή το όλο σύστημα δεν βοήθησε, ώστε να αποτραπεί η τραγωδία.

Δημοσ.

Ποιό σχολείο ρε γιωτάδες και ποιά κοινωνία..it's all about parenting που έλεγε και ο Bruce Willis.Αν περιμένω εγώ απ' τον Χ και απ' τον Ψ να κάνει το παιδί μου σωστό άνθρωπο σώθηκα..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...