Προς το περιεχόμενο

Αν δουλέψω στο εξωτερικό, πρέπει να πληρώσω φόρους στην Ελλάδα;

DIMI24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σας, έχοντας τελειώσει τις σπουδές μου ψάχνω να βρω την πρώτη μου δουλειά. Επειδή είμαι εντελώς αρχάριος σε θέματα φόρων, ασφάλισης, σύνταξης κτλ. βοήθηστε με όσοι μπορείτε. Έχω σπουδάσει στο εξωτερικό (Ουγγαρία), έχω καταθέσει τα χαρτιά μου στο ΔΟΑΤΑΠ και περιμένω αναγνώριση των σπουδών μου. Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική. Σκέφτομαι να δουλέψω 1-2 χρόνια στον τόπο των σπουδών μου για προϋπηρεσία πριν γυρίσω στην Ελλάδα. Σίγουρα πρέπει να πληρώσω φόρους στην Ουγγαρία. Από αυτά που θα μου μείνουν πρέπει να πληρώσω τίποτα φόρους στην Ελλάδα; (διότι αν είναι έτσι δεν αξίζει να μείνω) Στην περίπτωση που μ'αρέσει εδώ και δουλέψω παραπάνω χρόνια εδώ από πού θα πάρω σύνταξη;

Δημοσ.

καλημερα.θα φορολογηθεις στην Ελλαδα,εαν σε υποχρεωσουν,να πληρωσεις φορους στην Ουγγαρία,θα ζητησεις βεβαιωση για να τη χρησιμοποιησης στην Ελλαδα,αυτα χονδρικα,αλλα για νασαι συγουρος,θα πας στην Εφορια που υπαγεσαι στην Ελλαδα,και θα ρωτησεις για τις 2μερεις συμβασεις Ελλαδας - Ουγγαρίας , τι ισχυει. Οσον αφορα τη συνταξη , συνιθως βγαινει απο τον τελευταιο ασφαλιστικο φορεα που ειχες.

Δημοσ.

Δε γνωρίζω τι ακριβώς ισχύει αλλά έχω την εντύπωση πως, όχι θα πληρώσεις φόρους στην Ουγγαρία. Θα ήταν άλλωστε χαζό να υπάρχει 2πλη φοολόγηση όταν μάλιστα και οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ. Στη χειρότερη ίσως να ισχύει αυτό που λέει ο kostandinos, δηλαδή να δηλώνεις τα ποσά αυτά στην Φορολογική σου φήλωση στην Ελλάδα αλλά να μη φορολογούνται.

Φαντάζεσαι αν ίσχυε κάτι διαφορετικό τι θα σήμαινε να είσαι πχ Ρουμάνος, να δουλεύεις στη Φινλάνδία και να πληρώνεις φόρους στη Ρουμανία ?

Δημοσ.

Για την αποφυγή διπλής ή ακόμα και πολλαπλής φορολογίας υπογράφονται δυμερείς συμβάσεις μεταξύ των κρατών.

Σε αυτά δεν καθορίζουν τα κράτη το ποσό φορολογίας, αλλά για το ποιο κράτος είναι υπεύθυνο να φορολογήσει.

Για αυτό ρώτα καλύτερα έναν δικηγόρο (που δεν νομίζω να ξέρει τι λέει η σύμβαση μεταξύ Ουγγαρίας κ Ελλάδας) ή ρώτα στην Εφορεία της Ουγγαρίας ή Ελλάδας!

Δημοσ.

Αν δεν ξέρετε μην γράφετε ανακρίβειες.

Φίλε DIMI24 αν δουλέψεις Ουγγαρία, θα πληρώσεις Ουγγρικούς φόρους/ασφάλιση.

Τίποτα παραπάνω, και καμμιά σχέση δεν έχει η Ελλάδα, ΙΚΑ και λοιπή πραγματικότητα του Ελληνικού χάους.

Σχετικά με την σύνταξη, εξαρτάται την νομοθεσία της κάθε χώρας, που πήρες την σύνταξη και πόσα χρόνια δούλευες εκεί. Επίσης μην κοιτάς για κρατικές, γιατί όταν θα πάμε να πάρουμε εμείς σύνταξη, δεν θα υπάρχουν. Ιδιωτικές μόνο.

Δημοσ.
Αν δεν ξέρετε μην γράφετε ανακρίβειες.

Φίλε DIMI24 αν δουλέψεις Ουγγαρία, θα πληρώσεις Ουγγρικούς φόρους/ασφάλιση.

Τίποτα παραπάνω, και καμμιά σχέση δεν έχει η Ελλάδα, ΙΚΑ και λοιπή πραγματικότητα του Ελληνικού χάους.

Σχετικά με την σύνταξη, εξαρτάται την νομοθεσία της κάθε χώρας, που πήρες την σύνταξη και πόσα χρόνια δούλευες εκεί. Επίσης μην κοιτάς για κρατικές, γιατί όταν θα πάμε να πάρουμε εμείς σύνταξη, δεν θα υπάρχουν. Ιδιωτικές μόνο.

>Αν δεν ξέρετε μην γράφετε ανακρίβειες

ποια ανακριβεια εγραψα ?

Δημοσ.

Ρε παιδιά δε ξέρω από αυτά αλλά για ποιές διμερείς συμβάσεις μιλάμε όταν και οι δύο χώρες είναι στην ΕΕ και πρόκειται καθαρά για ένα ζήτημα στο οποίο έχει λόγο η ΕΕ.

Δημοσ.

Θα ήθελα να κάνω και εγώ μια ερώτηση πάνω σε αυτό το θέμα...

Ο πατέρας μου δουλεύει τα 2 τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Εκεί έχει κάνει κανονικά φορολογική δήλωση και έχει και "alien card" (πράσινη κάρτα!!!), απο την στιγμή που έχει φορολογηθεί στην Κύπρο τί θα πρέπει να δηλώσουμε στην δήλωση??? Διότι υπάρχουν κάποια δάνεια στο όνομά του εδώ στην Ελλάδα... Μία λογίστρια που ρωτήσαμε δεν ήξερε...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...