niar71 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Διάβασα τυχαία ένα αρκετά παλιό thread περίπου 2 ετών με αυτό το θέμα .Λυπάμαι αληθινά για το πως μπορεί κάποιος άσχετος με κάποιο θέμα να επιβάλλει την άποψη του και να διαστρεβλώνει μαθηματικές αλήθειες. Η ιδιότητα μου είναι καθηγητής μαθηματικών. Είναι κρίμα να λέγεται με τόση ευκολία και να περιγράφεται τόσο απλά το θέμα της ανεξαρτησίας των ενδεχομένων .Είναι αλήθεια ότι η πιθανότητα να έρθει το αποτέλεσμα της ρίψης ενός κέρματος κορώνα η γράμματα είναι 50%.Ομως δεν είναι αλήθεια ότι αν σε 30 ρίψεις έρθει γράμματα τότε στην 31 είναι πάλι 50%.Και για να μην παρεξηγούμαι εξηγώ η πιθανότητα αν δούμε το ενδεχόμενο αυτόνομα είναι 50% αλλά αν εξετάσουμε το σύνολο του ιστορικού των ρίψεων τότε η πιθανότητα είναι διαφορετική και αυτό γιατί το συνολικό πείραμα ( και αυτό έχει αποδεδειχθεί ) πρέπει να προσεγγίζει το ποσοστό 50% για το σύνολο των ρίψεων. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να έρθει 30 φόρες γράμματα εκτός και αν υπάρχει δόλος στην ρίψη δηλαδή το παιχνίδι είναι στημένο .Έχει αποδεδειχθεί πειραματικά λοιπόν ότι σε τέτοιου είδους παιχνίδια ισοπιθανοτικων ενδεχομένων το συνολικό αποτέλεσμα είναι πάντα κοντά στην μεμονωμένη πιθανότητα. Συμπερασματικά θα λέγαμε το εξής: Αν φέρει κάποιος 30 φόρες γράμματα στην ρίψη ενός νομίσματος δίνοντας το σε 30 διαφορετικούς παίκτες να μου τρυπήσει την μύτη. Μπορείτε να το δοκιμάσατε στο σπίτι σας με τους φίλους σας.
Mika Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 επιτελους και 2 χρονια τωρα εχω χασει στη ρουλετα ο,τι εχω και δεν εχω
DrLo Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Διάβασα τυχαία ένα αρκετά παλιό thread περίπου 2 ετών με αυτό το θέμα .Λυπάμαι αληθινά για το πως μπορεί κάποιος άσχετος με κάποιο θέμα να επιβάλλει την άποψη του και να διαστρεβλώνει μαθηματικές αλήθειες. Η ιδιότητα μου είναι καθηγητής μαθηματικών. Είναι κρίμα να λέγεται με τόση ευκολία και να περιγράφεται τόσο απλά το θέμα της ανεξαρτησίας των ενδεχομένων .Είναι αλήθεια ότι η πιθανότητα να έρθει το αποτέλεσμα της ρίψης ενός κέρματος κορώνα η γράμματα είναι 50%.Ομως δεν είναι αλήθεια ότι αν σε 30 ρίψεις έρθει γράμματα τότε στην 31 είναι πάλι 50%.Και για να μην παρεξηγούμαι εξηγώ η πιθανότητα αν δούμε το ενδεχόμενο αυτόνομα είναι 50% αλλά αν εξετάσουμε το σύνολο του ιστορικού των ρίψεων τότε η πιθανότητα είναι διαφορετική και αυτό γιατί το συνολικό πείραμα ( και αυτό έχει αποδεδειχθεί ) πρέπει να προσεγγίζει το ποσοστό 50% για το σύνολο των ρίψεων. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να έρθει 30 φόρες γράμματα εκτός και αν υπάρχει δόλος στην ρίψη δηλαδή το παιχνίδι είναι στημένο .Έχει αποδεδειχθεί πειραματικά λοιπόν ότι σε τέτοιου είδους παιχνίδια ισοπιθανοτικων ενδεχομένων το συνολικό αποτέλεσμα είναι πάντα κοντά στην μεμονωμένη πιθανότητα. Συμπερασματικά θα λέγαμε το εξής: Αν φέρει κάποιος 30 φόρες γράμματα στην ρίψη ενός νομίσματος δίνοντας το σε 30 διαφορετικούς παίκτες να μου τρυπήσει την μύτη. Μπορείτε να το δοκιμάσατε στο σπίτι σας με τους φίλους σας. Ελληνική παιδεία 2009
Sellers Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Συμπερασματικά θα λέγαμε το εξής: Αν φέρει κάποιος 30 φόρες γράμματα στην ρίψη ενός νομίσματος δίνοντας το σε 30 διαφορετικούς παίκτες να μου τρυπήσει την μύτη. Μπορείτε να το δοκιμάσατε στο σπίτι σας με τους φίλους σας. 30 φίλους??? Εγώ με το ζόρι έχω 2. Εκτός και αν εννοείς γνωστούς.Και έστω ότι τους είχα. Που θα τους βάλω? Μια τρύπα είναι το σπίτι.
elven Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Και η ρουλέτα τι σχέση έχει με το παράδειγμα κορώνα-γράμματα ωρέ μαθηματικέ; Έχει και ο 0,δεν είναι μαύρο-κόκκινο μόνο
frenzy Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δείτε το σχετικό επεισόδιο του Derren Brown - The System, για το πως έκανε μια άγνωστη γυναίκα πλούσια στέλνοντάς της με ανώνυμο γράμμα το άλογο που κερδίζει κάθε φορά. Έβγαλε επίσης κορώνα γράμματα το ίδιο καμιά 100ή φορές. Στο τέλος τα εξηγεί όλα. Όσοι ασχολούνται με τζόγο ή πιθανότητες θα διασκεδάσουν. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:36 ---------- 30 φίλους??? Εγώ με το ζόρι έχω 2. Εκτός και αν εννοείς γνωστούς.Και έστω ότι τους είχα. Που θα τους βάλω? Μια τρύπα είναι το σπίτι. Και γιατί χρειάζεσαι 30 φίλους για να ριξεις κορώνα γράμματα;
PCharon Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Και για να μην παρεξηγούμαι εξηγώ η πιθανότητα αν δούμε το ενδεχόμενο αυτόνομα είναι 50% αλλά αν εξετάσουμε το σύνολο του ιστορικού των ρίψεων τότε η πιθανότητα είναι διαφορετική και αυτό γιατί το συνολικό πείραμα ( και αυτό έχει αποδεδειχθεί ) πρέπει να προσεγγίζει το ποσοστό 50% για το σύνολο των ρίψεων. Ακόμα κι αν το δούμε ολιστικά, ο ορισμός του αριθμού δειγμάτων είναι αυθαίρετος. Για παράδειγμα στην προκειμένη, εσύ θεωρείς ως αντιπροσωπευτικό σύνολο δειγμάτων (δηλαδή: όπου θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε να επιβεβαιώνεται το 50-50) τον αριθμό 31. Μπορεί να τυγχάνει να είναι μια καλή επιλογή ο αριθμός 31 για τη συγκεκριμένη περίπτωση (κορώνα γράμματα) αλλά σε άλλες περιπτώσεις προφανώς περιπλέκεται πολύ περισσότερο ώστε να μπορείς να καθορίσεις έτσι γρήγορα κι αυθαίρετα κάποιο ασφαλή αριθμό δειγμάτων και να υπολογίζεις σε πρόβλεψη. Με άλλα λόγια, το... πιθανότερο, είναι η πιθανότητα στην 31η ρίψη να είναι πάλι 50%.
Sellers Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Και γιατί χρειάζεσαι 30 φίλους για να ριξεις κορώνα γράμματα; Αν φέρει κάποιος 30 φόρες γράμματα στην ρίψη ενός νομίσματος δίνοντας το σε 30 διαφορετικούς παίκτες να μου τρυπήσει την μύτη. Μπορείτε να το δοκιμάσατε στο σπίτι σας με τους φίλους σας. 10 κωλοχαρακτήρες...
frenzy Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Να το πω αλλιώς: 31 άνθρωποι σε ένα σπίτι να ρίχνουν κορώνα γράμματα μόνο στους Ηλίθιους του Λαρς φον Τρίερ θα είχε ενδιαφέρον κι αυτό γιατί θα ήξερα πως σε κάποια στιγμή θα βγάλουν τα ρούχα.
Arcanaloth Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Προσπάθησε να γράψει κάτι το σοβαρό ο αρχικός poster,ασχέτως αν σας έπεισε ή όχι, και τελικά κατέληξε ακόμα ένα τόπικ με spam και δούλεμα. Προφανώς στο συγκεκριμένο τμήμα του φόρουμ δε μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση και θα πρέπει να το αποδεχτούμε. Τα κλασικά 6-7 άτομα που μπαίνουν σε κάθε τόπικ, σπαμάρουν και στο τσακίρ κέφι σου ρίχνουν και κανά μπινελίκι αν δε συμφωνούν με τις απόψεις σου. GG.
elven Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Προσπάθησε να γράψει κάτι το σοβαρό ο αρχικός poster,ασχέτως αν σας έπεισε ή όχι, και τελικά κατέληξε ακόμα ένα τόπικ με spam και δούλεμα.Προφανώς στο συγκεκριμένο τμήμα του φόρουμ δε μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση και θα πρέπει να το αποδεχτούμε. Τα κλασικά 6-7 άτομα που μπαίνουν σε κάθε τόπικ, σπαμάρουν και στο τσακίρ κέφι σου ρίχνουν και κανά μπινελίκι αν δε συμφωνούν με τις απόψεις σου. GG. Και θεώρησες ότι με το να spamαρεις κι εσύ θα αλλάξεις τον κόσμο;Γιατί κάτι για το θέμα δεν είπες.. Κατα τα άλλα λες 6,7 άτομα που μπαίνουν σε κάθε τόπικ και το χαλάν,8 είπαν τη γνώμη τους και είδα εμένα να γράφω σοβαρά αφού η ρουλέτα λόγω του 0 δεν μπορεί να είναι 50-50 όπως και να το δεις,των pcharon,τον kage,ton Xorxhs! να λένε τη γνώμη τους ή να ρωτάνε,και ton frenzy να προτείνει ένα ντοκυμαντέρ. Ξύπνησες στραβά ή απλά είπες να την αμολύσεις spam-αροντας;
Arcanaloth Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Δημοσ. 30 Απριλίου 2009 Το τόπικ έχει ψοφήσει ήδη elven, τα ηλίθια comments "μπήκες και εσύ να σπαμάρεις" άστα για αλλού. Θα αλλάξεις τον κόσμο και γελοιότητες... Το θέμα είναι πως το σπαμάρισμα είτε θέλεις να το παραδεχτείς είτε όχι πάει σύννεφο και είναι συγκεκριμένα άτομα που θεωρούν το "Μπλα-Μπλα" μαγαζάκι τους και είναι άνετοι να πούνε το μακρύ και το κοντό τους, να κάνουν πλακίτσα μεταξύ τους στο τόπικ που ο άλλος ρωτάει κάτι σοβαρό κτλ. Όπως επίσης και ο καθένας νιώθει άνετα να προσβάλει τον άλλο επειδή απλά δεν συμφωνεί μαζί του. Πάνε γράψε σε κανά σοβαρό φόρουμ όπου υπάρχει αυστηρό moderation "Ξύπνησες στραβά ή απλά είπες να την αμολύσεις spam-αροντας;" και έλα να μου πεις τι έγινε. Κάνεις το τόπικ σου και ελπίζεις μέσα στις προσβολές, το σπαμ, το δούλεμα και τον χαβαλέ να πάρεις και μια-δυο απαντήσεις που ίσως σε βοηθήσουν. Αυτό είναι το ινσόμνια. Δικαίωμα σου να διαφωνείς, αν διαφωνείς.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.