guagg Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Κατ' αρχάς, καλώς σας βρήκα. Δεύτερον, συγγνώμη αν δεν είναι η σωστή κατηγορία, αλλά είναι λίγο περίεργο θέμα και δεν ήξερα πού αλλού κολλάει. Τρίτον, στο θέμα μας! Είχα κάποτε ένα σκληρό και ένα-δύο dvd rom. Απλά πράγματα. Μετά πήρα δεύτερο σκληρό, στον οποίον πέρασα το ίδιο λειτουργικό (XP). Ο σκοπός ήταν να σετάρω τον δεύτερο όπως θέλω και, όταν τελειώσω, να ξεφορτωθώ τον πρώτο, αρχαίο σκληρό. Για λίγες μέρες λοιπόν,μέχρι να σετάρω λειτουργικό και προγράμματα, είχα δύο σκληρούς (και οι δύο bootable) και στο μπουτάρισμα έκανα επιλογή. Όταν ξεμπέρδεψα, θεώρησα καλό να σουτάρω τον αρχαίο σκληρό, και να μείνω με τον δεύτερο που δούλευε ρολόι. Και το σύμπαν εξερράγη. Ξαφνικά, αρνείται να μπουτάρει δηλώνοντας ότι δε βρίσκει λειτουργικό. Disk boot failure, Insert System disk. Είπα μήπως είχα πειράξει κανένα καλώδιο κατά λάθος, αλλά όχι. Έβλεπε κανονικά τον (δεύτερο) σκληρό στο BIOS, αλλά δεν μπούταρε για κάποιον λόγο. Ξανασυνδέω τον πρώτο, τον παλιό σκληρό, και το επαναφέρω στην προηγούμενη κατάσταση, ή έτσι λέω τουλάχιστον. Πάλι δε βρίσκει λειτουργικό, παρ' όλο που και τους δύο σκληρούς τούς βλέπει κανονικότατα. Μπαίνω στο BIOS, του λέω να μπουτάρει πρώτα από cdrom και μετά από σκληρό, πετάω κι ένα bootable cd (XP πάλι...) μέσα, να δούμε τι γίνεται. Και γίνεται το εξής συναρπαστικό. Μου βγάζει Press any key to boot from CD, εγώ δεν πατάω κανένα key, και με βγάζει στην επιλογή "διαλέξτε λειτουργικό" (βλέπει δηλαδή και τους δύο σκληρούς πάλι, και αναγνωρίζει τα λειτουργικά τους) σα να μην τρέχει τίποτα. Ξαναβγάζω τον πρώτο σκληρό, αφήνοντας προτεραιότητα για μπουτάρισμα στο cdrom. Αυτή τη φορά, δυστυχώς, δε βγάζει επιλογή "press any key to boot from cd", αλλά πάει κατευτθείαν να μπουτάρει από cd (και να ξαναεγκαταστήσει τα XP) χωρίς να με ρωτήσει. Abort! Και όταν ξαναάλλαξα boot priority στο σκληρό, πάλι δεν έβρισκε λειτουργικό. .... Μπερδευτήκατε; Εγώ να δείτε! Στην παρούσα φάση λοιπόν, ο μοναδικός τρόπος για να μπουτάρω από το σκληρό μου, είναι να έχω προτεραιότητα boot στο cdrom, φορτωμένο cd με λειτουργικό από το οποίο δεν μπουτάρω τελικά, και ΔΥΟ σκληρούς πάνω, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που δε μου χρειάζεται. Με οποιοδήποτε άλλο συνδυασμό, τρώω ήττα. Η ερώτησή μου είναι βέβαια πώς να ξεμπλέξω από δω, και να έχω μόνο ένα σκληρό πάνω, από τον οποίον θα μπουτάρω σαν άνθρωπος, χωρίς μανούβρες με bootable cd και ιστορίες. Δεδομένα που πιθανόν να έχουν σχέση, αλλά μπορεί και όχι: 1) Ο πρώτος σκληρός είναι Quantum Fireball 15 GB ATAPI:o (ένας θεός ξέρει πώς δούλευα τόσον καιρό), χωρισμένος σε δύο partitions (C και D, λειτουργικό φορτωμένο στο C). Ο δεύτερος σκληρός είναι Seagate Barracuda, 160 GB SATA, επίσης χωρισμένος σε δύο partitions (Ε και G, λειτουργικό φορτωμένο στο Ε). Αν αναρωτιέστε πού πήγε το F, πήγε στο dvdrom. (Το μπέρδεμα οφείλεται στο ότι, πριν πάρω το δεύτερο σκληρό, κατά καιρούς έβαζα κι έβγαζα διάφορα dvdrom, εξωτερικούς σκληρούς κλπ, και κάπως η σειρά των γραμμάτων έμεινε έτσι.) 2) Η μητρική είναι ASUS M2N-SLIDeluxe, και έκδοση BIOS δεν έχω αλλάξει ποτέ. Επεξεργαστής Athlon 64x2 4800+ 2.50GZ, κάρτα γραφικών Asus EAH3650 512MB, τροφοδοτικό Thermaltake Purepower 600W, μνήμη DDR2 2GB. 3) Ο πρώτος (ο αρχαίος) σκληρός έχει περασμένα ΧP SP2 ελληνικά, ενώ ο δεύτερος XP SP3 αγγλικά. 4) Πραγματικά δεν έχω ιδέα τι άλλο μπορεί να έχει σχέση. Είναι πολύ ξεκούδουνο πρόβλημα που μου έβγαλε. Αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι, παρακαλώ ρωτήστε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων. ΥΓ- Επίσης, στο BIOS δε φαίνονται πουθενά τα partitions των σκληρών. Δεν ξέρω αν φταίει η έκδοση ή αν έτσι δουλεύει γενικά (δε θυμάμαι σε παλιότερους υπολογιστές τι παιζόταν), αλλά νομίζω ότι αν είχα δύο λειτουργικά σε δύο partitions του ίδιου δίσκου, δε θα έβλεπε το δεύτερο και δε θα μπορούσα να του ορίσω boot priority. Επίσης, στο συγκεκριμένο BIOS, το boot priority έχει μόνο hard disk, cdrom και removable, και μετά αν έχεις δύο σκληρούς ορίζεις ποιος πάει πρώτος και ποιος δεύτερος, cdrom το ίδιο, κλπ. Δηλαδή, έχει δομή σαν tree ένα πράγμα. Σειρά "Σκληρός 1>cdrom>σκληρός 2" απλά δε γίνεται.
washcloud Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 3 πράματα : α) τον Quantum και τα μάτια σου....ήταν δίσκοι ΣΚΥΛΙΑ β) ο boot leader δυστυχώς βρίσκεται σ' αυτόν γ) fix this μπουτάροντας απο cd win, μπαίνοντας στην recovery console πατώντας R όταν σου δοθεί η επιλογή, και πληκτρολογώντας fixboot * το ποστ σου το διάβασα εν τάχει - πάντως τα partitions δεν φαίνονται στο BIOS ούτως ή άλλως
alex89 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 3 πράματα : α) τον Quantum και τα μάτια σου....ήταν δίσκοι ΣΚΥΛΙΑ β) ο boot leader δυστυχώς βρίσκεται σ' αυτόν γ) fix this μπουτάροντας απο cd win, μπαίνοντας στην recovery console πατώντας R όταν σου δοθεί η επιλογή, και πληκτρολογώντας fixboot * το ποστ σου το διάβασα εν τάχει - πάντως τα partitions δεν φαίνονται στο BIOS ούτως ή άλλως Όπως λέει και ο washcloud χρειάζεται να διορθώσεις τον MBR. Μπορεί και να μην πετύχει.
washcloud Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 ...να διορθώσω λίγο τον washcloud τονίζοντας πως είναι bootloader ο όρος και όχι leader... και να πεις πως το e με το ο βρίσκονται και δίπλα-δίπλα.....
phanispal Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Δημοσ. 26 Μαΐου 2009 Και το είδα, αλλά λέω αυτός κάτι άλλο θα εννοεί ( λες και θα 'ταν πρώτη φορά :Ρ ). Κοίτα να δεις όμως τι παραμονεύει...
WatchYourBack Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 3 πράματα : α) τον Quantum και τα μάτια σου....ήταν δίσκοι ΣΚΥΛΙΑ β) ο boot leader δυστυχώς βρίσκεται σ' αυτόν γ) fix this μπουτάροντας απο cd win, μπαίνοντας στην recovery console πατώντας R όταν σου δοθεί η επιλογή, και πληκτρολογώντας fixboot * το ποστ σου το διάβασα εν τάχει - πάντως τα partitions δεν φαίνονται στο BIOS ούτως ή άλλως Φιλε μου washcloud μου εριξες αλατι στην πληγη.... Γενικα με θεματα τεχνολογιας ο καθενας μιλαει βαση των προσωπικων του εμπειριων και ετσι ειναι το σωστο. Εχω ***ακομα*** σε ενα ραφι τρεις quantum που με προδωσαν... Βεβαια μονο απο τον πρωτο επαθα ζημια. Επαθα κι εμαθα που λενε, BACKUP!!! Προ 15ετιας βεβαια αυτα αλλα ταλαιπωρηθηκα παρα πολυ... Τελος παντων, ασχετο αυτο με το θεμα, απλα ηθελα να πω τον πονο μου!!! Να'στε καλα
epitropos Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Ο δεύτερος σκληρός είναι Seagate Barracuda, 160 GB SATA, επίσης χωρισμένος σε δύο partitions... Μήπως ανήκει στην παρτίδα με το προβληματικό firmware ;;
washcloud Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 WatchYourBack , κανείς δεν είναι τέλειος - ούτε καν οι...Quantum. Kαι ναι, όντως μιλάω ΚΑΙ εκ προσωπικής πείρας. Ουχί όμως μόνον. Μιλάω και για τη "φήμη" που είχαν παγκοσμίως. Φήμη καθόλου αστήρικτη - πάντα όσν αφορά τις καλύτερες ποσοστώσεις. Για να το πω κι αλλιώς, αν βρεθεί στα χέρια σου δίσκος να δουλεύει 10 χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα Quantum θα είναι, κι όχι κάτι άλλο.....
phanispal Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Έτσι είναι, αλλά έχω την πεποίθηση ότι εκείνες τις εποχές, οι δίσκοι ήταν γενικότερα περισσότερο αξιόπιστοι. Εξαιρείται φυσικά μια σειρά της IBM, η Deskstar αν θυμάμαι καλά. Εν τω μεταξύ έχουμε βγει εντελώς off topic.. πού είναι ο TS; :Ρ
alex89 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Μια άλλη λύση είναι, να βάλεις ένα live cd, να περάσεις τα αρχεία που χρειάζεσαι από το Quantum και το seagate σε εναν εξωτερικό, να βγάλεις τον quantum και αν το rapair στο seagate πιάσει έχει καλώς. Αν όχι, κάνεις ένα φορμάτ και είσαι εντάξει. Όταν κάνεις εγκατάσταση ένα λειτουργικό και έχεις δύο σκληρούς, καλό είναι να έχεις μόνον ένα σκληρό συνδεδεμένο και τους άλλους αποσυνδεδεμένους.
washcloud Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Δημοσ. 27 Μαΐου 2009 Έτσι είναι, αλλά έχω την πεποίθηση ότι εκείνες τις εποχές, οι δίσκοι ήταν γενικότερα περισσότερο αξιόπιστοι. Εξαιρείται φυσικά μια σειρά της IBM, η Deskstar αν θυμάμαι καλά. ...την Deathstar εννοείς Πάντως, ναι, ίσως να ήταν, αλλά οι Quantum ήταν άλλη φάση... Πώς είναι οι Τζαμαϊκανοί στο στίβο;
Nightstrike Δημοσ. 28 Μαΐου 2009 Δημοσ. 28 Μαΐου 2009 Είχα ένα παρόμοιο πρόβλημα όταν είχα 2 λειτουργικά πριν από 2 βδομάδες (βεβαία εγώ τα είχα στον ίδιο σκληρό σε άλλα partitions…anyway…), και έκανα το εξής έπειτα από συμβουλή του πλαισίου. F8 spam και μετά έβγαζε μια λίστα από τα δυνατά bootable devices και επέλεγα τον σκληρό. Πρόσεξε ποιόν σκληρό θα διαλέξεις γιατί θα έχουν λογικά παρόμοιο πρόβλημα μιας και είναι ίδια μάρκα… κ.τ.λ. Αυτό όταν μου select bootable devices or insert disc to boot… Μου είπαν επίσης ότι στα Bios μπορείς να βάλεις το prio για τα boot devices αλλά για να διαλέξεις από ποιόν σκληρό έχει subcategory… Το τελευταίο δεν το έκανα γιατί εντωμεταξύ για ένα άλλο θέμα τον πήγα στο πλαίσιο και μου τα φτιάξανε…
kondoras Δημοσ. 31 Μαΐου 2009 Δημοσ. 31 Μαΐου 2009 Μια άλλη λύση είναι, να βάλεις ένα live cd, να περάσεις τα αρχεία που χρειάζεσαι από το Quantum και το seagate σε εναν εξωτερικό, να βγάλεις τον quantum και αν το rapair στο seagate πιάσει έχει καλώς. Αν όχι, κάνεις ένα φορμάτ και είσαι εντάξει. Όταν κάνεις εγκατάσταση ένα λειτουργικό και έχεις δύο σκληρούς, καλό είναι να έχεις μόνον ένα σκληρό συνδεδεμένο και τους άλλους αποσυνδεδεμένους. +1. Ουσιαστικά οι πληροφορία για την επιλογή "boot από quantum" ή "boot από seagate" βρίσκεται καταχωρημένη στον quantum.
coreygaylas Δημοσ. 31 Μαΐου 2009 Δημοσ. 31 Μαΐου 2009 ΟΤ, οι quantum ειναι οντως σκυλια, ενος φιλου μου λειτουργει ακομα 100% healthy εδω και ποοοοσα χρονια, ενω εκανε ηδη RMA 2 σκληρους samsung μεσα σε 1 χρονο!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.