Προς το περιεχόμενο

Αισχροκέρδεια


Critter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παω λοιπον εχθές με τη δικια μου στο Λουτρακι να φαω και βλέπω οτι μου φέρνουν ψωμί στο τραπέζι χωρις να το έχω παραγγείλει. Στον κατάλογο εν τω μεταξυ αναφερότανε "Άρτος κατ άτομο 0,70€". Δεν το ακουμπησαμε καν (δεν τρώμε ψωμι) και φάγαμε κανονικά τα υπολοιπα.

Ως γνωστον, το κουβερ και όλοι οι υπολοιποι αναγκαστικοι τρόποι χρέωσης του πελάτη θεωρούνται παράνομοι απο το 2007. Και όμως ορισμένοι συνεχίζουν να κάνουν μαιμουδιες ειτε χρεώνοντας :

 

α)Αντι για κουβερ χρεώνουν ψωμι

β)Αντι να φέρουν ψωμί, φερνουν εμφιαλωμένο νερο χωρίς να το έχει ζητησει ο πελάτης και του το χρεώνουν (ρε μπάρμπα, εγω θελω απο τη βρυση...αν θελω εμφιαλωμένο θα το παραγγείλω).

γ)Είτε βέβαια και τα 2 μαζί.

 

Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που σου φέρνουν ψωμί ή νερο εμφιαλωμένο νερο ή και τα δύο και δεν στα χρεώνουν (έχουν μετακυλήσει βέβαια το κόστος στα υπόλοιπα προιόντα και είναι μάγκες ;)).

 

Αυτο που έκανα εγώ λοιπον ήταν το εξής : Μόλις ήρθε ο λογαριασμος (43,20) έιδα οτι μου έχουν χρεώσει το ψωμί που δεν είχα παραγγείλει 1,40. Εβγαλα 42 και φώναξα το γκαρσονι και του είπα "Είναι -1,40 γιατι το ψωμί δεν το παραγγείλαμε". Το γκαρσονι χωρίς καμμια σκέψη μου απάντησε "Εντάξει".

Αυτο λοιπον σημαινει οτι οι ανθρωποι ριχνουν άδειά για να πιασουν γεματα. Σου λεει οι περισσότεροι είναι μ@λ@κες και δεν θα μιλησουν και αν κάποιος μιλήσει απλα του λέμε οκ γιατι ξέρουμε ότι είναι παράνομο.

Φεύγοντας, άφησα και 1€ (δηλαδη 1,20 μαζι με τα ρεστα 0,20 απο τα 42) μπουρμπουαρ γιατι κατα τα αλλα η εξυπηρετηση ήταν πολύ καλή και για να καταλαβουν κιολας οτι δεν πρόκειται για το 1€ και τα 2€ αλλα για το οτι κάποιοι νιώθουν άσχημα να τους θεωρούν μλκες και να παίζουν με τη νοημοσύνη τους.

 

Προσοχή λοιπον σε αυτα και επιτέλους ΜΙΛΑΤΕ....Αλλιώς θα συνεχισουν όλοι ακαθεκτοι το έργο τους και θα κλαίγεστε οτι δεν σας φτάνουν οι μισθοί.

 

Υ.Γ : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

 

Αριθμ. Πρωτ: 939

Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2007

 

Δελτίο Τύπου

Κουβέρ και … Πονηριές

 

«Πήγαμε να φάμε, σε κεντρικό εστιατόριο. Όταν ήρθε ο λογαριασμός, πρόσεξα ότι μου είχαν χρεώσει κουβέρ. Διαμαρτυρήθηκα και μου το αφαίρεσαν, από το λογαριασμό».

 

«Στο λογαριασμό, μου χρέωσαν ψωμί, που δεν είχα παραγγείλει. Όταν διαμαρτυρήθηκα, μου απάντησαν ότι το ψωμί αντικατέστησε το κουβέρ και η χρέωσή του είναι πολιτική της επιχείρησης».

 

Είναι καταγγελίες, που δεχόμαστε, τις τελευταίες μέρες, όλο και συχνότερα, στο ΚΕ.Π.ΚΑ. Για το λόγο αυτό, ενημερώνουμε τους Καταναλωτές:

 

Σύμφωνα με την 1/7.5.2007 αγορανομική διάταξη, που ισχύει, από τις 24 Μαΐου 2007, τα κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν, στην πελατεία τους, το λεγόμενο ΚΟΥΒΕΡ (σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, οδοντογλυφίδες κ.λπ.).

Σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις, για τα καταστήματα εστίασης, όλα τα προσφερόμενα είδη (ψωμί, ψωμί με βούτυρο, ψωμί με πατέ ελιάς, εμφιαλωμένο νερό, που πολλές φορές, το τελευταίο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή, που καταργήθηκε το κουβέρ, χρεώνονται, αντί του κουβέρ) αναγράφονται, υποχρεωτικά, στους τιμοκαταλόγους, με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ο πελάτης μπορεί να τα παραγγείλει, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια του καταστηματάρχη να χρεώσει είδη, όπως ψωμί, ψωμί με βούτυρο, εμφιαλωμένο νερό κ.λπ., που ο πελάτης δεν έχει παραγγείλει, αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας.

 

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τους Καταναλωτές να ελέγχουν τους λογαριασμούς τους και να αρνούνται να πληρώσουν κουβέρ ή «μεταλλαγμένο» κουβέρ.

 

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30, για τα μέλη και 12:30 – 14:30, για τα μη μέλη.

  • Απαντ. 196
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Πριν από μερικούς μήνες, οι ιδιοκτήτες cafe-bar μετά από "αγώνα" καταφέρανε τη μείωση του φόρου επί των πωλήσεων από 2% σε 0.5%

 

Έστω ότι κάθε μέρα το μαγαζί πουλάει περίπου 100 καφέδες (λίγοι είναι, χάριν παραδείγματος).

Αν λάβουμε υπ' όψιν το συμπαθέστατο ποσό των 3,5 ευρώ για κάθε καφέ, στο τέλος της ημέρας έχουμε 350 ευρώ έσοδα φραπέ. Στο τέλος του μήνα έχουμε 10500 ευρώ έσοδα φραπέ και στο τέλος του τριμήνου 31500 ευρώ.

 

Από αυτά τα 31500 του κάθε τριμήνου, το 2% το απέδιδαν στους δήμους, δηλαδή 617 ευρώ. Τώρα πλέον αποδίδουν 156 ευρώ (0,5%). Το τρεισιμισάρι βέβαια δε μειώθηκε ούτε κατά διάνοια.

 

Εγώ θα μιλήσω για την αισχροκέρδεια του καφέ, και κάποιος θα μου απαντήσει ότι έχουμε ελεύθερη αγορά. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο...

Το ότι επιμένουμε να πληρώνουμε τεράστια ποσά για φραπέ, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια. Υπάρχει αισχροκέρδεια την οποία δεχόμαστε. Δεχόμαστε ότι κανείς πουλώντας φραπέ πρέπει να γίνει πλούσιος. Δεχόμαστε ότι το "πουλάω φραπέ" είναι επάγγελμα. Το "πουλάω φραπέ" έχει φόρους, έχει ενοίκια, έχει μισθοδοσία, έχει ανακαινίσεις. Οπότε όσο δεχόμαστε το "πουλάω φραπέ για να ζήσω" επάγγελμα, τόσο ο φραπές θα είναι ακριβός. Με δεδομένο αυτό μπορεί άνετα το 3,5 να γίνει 4,5 στα μαγαζιά με κίνηση. Αν θέλεις μπαίνεις.

Να τον πιεις σκέτο για να σε πικράνει και να τον θυμάσαι :)

Δημοσ.

Είναι όμως όλα αλυσίδα πιστεύω.

 

Το "πουλάω φραπέ" έχει φόρους, έχει ενοίκια, έχει μισθοδοσία, έχει ανακαινίσεις.

 

Μα δεν ισχύει;

Δημοσ.

Btw σήμερα που είχε βγει μια βόλτα σε ένα street festival εδώ, το καλαμπόκι με βούτυρο και αλάτι είχε 2,5 :-)

Δημοσ.
Είναι όμως όλα αλυσίδα πιστεύω.

 

 

 

Μα δεν ισχύει;

 

Ισχύει. Με 2 ευρώ θα είχαν ένα normal κέρδος. Με 5 ευρώ μας κλέβουν. Εκεί είναι η διαφορά.

Δημοσ.

Tελικά, πρέπει ο επιχειρηματίας να βγάζει κέρδος ναι ή όχι?

 

Σοβαρά τώρα, το να πληρώνεις 50 ευρώ και να τσακώνεσαι για το 1, φανερώνει για μένα τσιγκουνιά (δεν είναι υποτιμητικό, έτσι μου φαίνεται εμένα), όχι οικονομία. Χώρια, του ότι το ψωμί πρέπει να υπάρχει πάντα στο τραπέζι (εκτός και αν πήρες μακαρόνια ή πατάτες).

 

Τώρα, θα ήταν ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο critter, πως ακριβώς ανεβαίνει η αξία ενός μεταχειρισμένου αντικειμένου (καλή ώρα το ρολόι). (χωρίς ίχνος ειρωνείας, απλά δεν το χω πιάσει)

 

Τέλος, καλό θα ήταν να μας πει κάποιος μέχρι ποιο ποσοστό είναι κέρδος και μετά γίνεται αισχροκέρδεια. 10, 100, 1000? Πάντως εγώ αν πούλαγα βίδες θα πούλαγα με 100% διότι οι βίδες κοστίζουν πόσο 0.1, 0.2? Ενώ αν πούλαγα φερράρι, θα πούλαγα και με 10, 15. Διότι θα βγαζα, πολύ περισσότερα αφού η τιμή της φερράρι, είναι πολλ/σια των βιδών.

 

Το ότι μειώθηκε η συγκεκριμένη φορολογία (στις καφετέριες), μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί. Και αυτό, διότι ο ιδιοκτήτης, θα έχει περισσότερα κέρδη οπότε μπορεί να προβεί σε επενδύσεις (από αλλαγή επίπλων μέχρι άνοιγμα άλλου μαγαζιού), ώστε να μειωθεί η ανεργία.

 

Και για το τέλος, το ότι οι τιμές του πετρελαίου παρότι έχουν πέσει από τα 110 στα 60 κάτι, η τιμή της βενζίνης παραμένει στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι, δεν πρέπει να μας ανησυχεί βρε αδερφέ, γιατί δεν κινείται κανείς με το αυτοκίνητο. Τι αξία έχουν 100 ψωροευρώ, μπροστά στη τρομερή διαφορά των 20 λεπτών του μπουκαλιού του νερού. Αλλά κι εκεί φταίει ο βενζινάς, το ότι υπάρχει κρατικίστικο ολιγοπώλιο (το νεοσταλινικό κράτος, έδιωξε τους ξένους επενδυτές και τα δωσε σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που τους λιβανίζει γνωστό μεγαλοεκδοτικό συγκρότημα) δεν μας περνάει από το μυαλό.

Μήπως και για την κρίση, φταίει ο καλαμποκάς?

Δημοσ.

Το ότι μειώθηκε η συγκεκριμένη φορολογία (στις καφετέριες), μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί. Και αυτό, διότι ο ιδιοκτήτης, θα έχει περισσότερα κέρδη οπότε μπορεί να προβεί σε επενδύσεις (από αλλαγή επίπλων μέχρι άνοιγμα άλλου μαγαζιού), ώστε να μειωθεί η ανεργία.

 

Εγώ θα έλεγα ότι η τσέπη του φουσκώνει κατά μερικά χιλιοστά παραπάνω.

Χωρίς να το θέλεις όμως θα με κάνεις να συμφωνήσω:

Προτιμώ τα λεφτά αυτά να πάνε σε έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία παρά να κατασπαταληθούν στον εκάστοτε δήμο. Θέλω να γίνει και μια σχετική μετακύλιση της μείωσης στον καταναλωτή. Αυτό θα γίνει ποτέ;

Δημοσ.
Εγώ θα έλεγα ότι η τσέπη του φουσκώνει κατά μερικά χιλιοστά παραπάνω.

Χωρίς να το θέλεις όμως θα με κάνεις να συμφωνήσω:

Προτιμώ τα λεφτά αυτά να πάνε σε έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία παρά να κατασπαταληθούν στον εκάστοτε δήμο. Θέλω να γίνει και μια σχετική μετακύλιση της μείωσης στον καταναλωτή. Αυτό θα γίνει ποτέ;

 

Δε διακρίνω, το γιατί κάποιος που συμφωνεί με τον καπιταλισμό πρέπει να κατηγορεί τον κερδοσκόπο. Και στο δήμο να πηγαίνανε, αν τα χρησιμοποιούσε για να ανοίξει δρόμους χαλάλι, αλλά τα χρησιμοποιούνε για να εξυπηρετησουν μικροκομματικά συμφέροντα.

 

Το να μειωθεί η τιμή ενός προιόντος με το ζόρι, (αυτό δεν εννοείς με τη μετακύλιση), θα σημαίνει λιγότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις, άρα λιγότερες εισπράξεις για το κράτος, οπότε είτε θα δανειστεί το κράτος είτε θα αυξήσει τη φορολογία. Πάντως, επειδή πηγαίνω στο σμ, σε αρκετά είδη πρώτης ανάγκης (γάλατα, λάδια, βούτυρα), έχουν πέσει οι τιμές.

Δημοσ.
Το να μειωθεί η τιμή ενός προϊόντος με το ζόρι, (αυτό δεν εννοείς με τη μετακύλιση)

Όχι, εννοώ να απολαύσει ο καταναλωτής τη μείωση του φόρου του επιτηδευματία. Να μειωθεί η τελική τιμή πώλησης δηλαδή.

 

 

Τώρα, θα ήταν ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο critter, πως ακριβώς ανεβαίνει η αξία ενός μεταχειρισμένου αντικειμένου (καλή ώρα το ρολόι). (χωρίς ίχνος ειρωνείας, απλά δεν το χω πιάσει)

 

Κατά την πώληση ορισμένων αγαθών προκύπτει μια υπεραξία, παρ' όλες τις αποσβέσεις που έχουν μειώσει την αξία του λόγω της χρήσης. Αυτό συμβαίνει με τα μουσικά όργανα. Το βιολί που είχα αγοράσει εγώ πχ. 700.000 δρχ το πούλησα 5.000 ευρώ μετά από λίγα χρόνια γιατί ήταν χειροποίητο και γαμάτο. Αυτό που έχω τώρα αν το πουλήσω κάποτε (που δεν νομίζω), θα το πουλήσω ακόμη ακριβότερα.

Στην περίπτωση του χρυσού ρολογιού δε νομίζω να παίζει συλλεκτική αξία, εκτός αν ο Critter είναι κάποιος διάσημος, ή αν το ρολόι του είναι limited edition και περιζήτητο. Μπορεί όμως η τιμή του χρυσού να ανέβει και απλά να το πουλήσεις (πολύ) ακριβότερα απ' ότι το αγόρασες ;)

Δημοσ.
@Critter

μια και το αναφεραμε, μηπως ξερεις τυπικα οι καφετεριες ποσο ειναι το ελαχιστο προσωπικο που πρεπει να εχει δηλωμενο στο ικα?

επισης υπαρχει περιπτωση καποια καφετερια να ΜΗΝ εχει κανεναν δηλωμενο στο ικα και να μη πληρωνει κανενα ενσημο?

 

Επειδη εχω δουλεψει σε καφετερια να σου πω συνηθως τι γινεται...

 

Full ενσημα πληρωνουν στο 30%-40% του προσωπικου. Οι υπολοιποι ειναι πιτσιρικαδες-κοπελες 18-22 χρονων που τους κολανε τα μισα ενσημα.

 

Και σου λεει το big boss "Μητσο να ξερεις οτι στους καινουριους κολαμε τα μισα ενσημα αλλα δινουμε λιγα χρηματα παραπανω μεροκαματο.Κανονικα θα επαιρνες 30e μεροκαματο αν σου κολαγαμε full ενσημα. Αλλα αν σου κολαμε τα μισα(ημιαπασχοληση), θα σου δινουμε 35e".

Οποτε σαν Ελληνας λες.."χμ, αν δουλευω 5 μερες τη βδομαδα = 20χ30 το μηνα = 600e με full ενσημα. Ενω με 35χ20 βγαινουν 700. Κι επειδη εχεις να πληρωσεις και την δοση του διακοποδανειου και την δοση του ΧΤ(ειχες στρογγυλοφαναρο αλλα το πουλησες), λες "ok boss 35e με τα μισα ενσημα". Να τονισω οτι τα +100 euro το μηνα ειναι πολυ λιγοτερα απο τα μισα ενσημα που θα κοστιζανε στο μαγαζι. Κι αν πεις οχι δεν θελω τα μισα, σου λενε οκ αντε πηγαινε στο καλο θα βρουμε αλλον βοηθο σερβιτορου - DJ - γκρουπιερη - μαγειρα, με τοση ανεργια στο τσακ μπαμ θα βρω καποιον.

 

Μερικοι αλλοι απλα το κανουν σαν δευτερη δουλεια(οποτε εχουν λογικα full ενσημα απο την πρωινη δουλεια), και δε τους χαλανε τα extra ευρακια.

 

 

Κι οταν τους την πεσει και το ΙΚΑ ειναι ολοι μιλημενοι οτι δουλεουνε 4ωρο. Προγραμματα, schedules,βαρδιες ειναι εξαφανισμενα, οι "extraτζηδες"(που ερχονται κανα ΣΚ για δουλεια και εννοειται δεν παιρνουν καθολου ενσημα) απλα το παιζουν κινεζοι και τρεχουν να αλλαξουν το tshirt του μαγαζιου μην τους τσακωσουν. Κι αυτα μονο στις "μικρες" καφετεριες.... Τα μεγαλα "κεφαλια" δεν εχουν προβλημα. Μολις ζιγωσει το ΙΚΑ σε αποσταση 5km το ξερουν ηδη. Ολοι μεσα στα κολπα ειναι. Γι'αυτο και εχουν ανοιξει 15 club στην παραλιακη 5μετρα απο την θαλασσα χωρις αδεια, χωρις τπτ.

 

Αν και υπαρχουν νομοι, στην Ελλαδιτσα ζουμε και ολοι τα στραβα ματια κανουν.

Δημοσ.

@skyhawk

υπαρχει ποτε περιπτωση σε μια καφετερια να μην κολαει σε κανεναν ενσημα??

υπαρχει κανενας νομος που να το δικαιολογει αυτο? (δηλαδη νομιμα να μη κολαει ενσημα σε κανεναν)

  • Super Moderators
Δημοσ.
@skyhawk

υπαρχει ποτε περιπτωση σε μια καφετερια να μην κολαει σε κανεναν ενσημα??

υπαρχει κανενας νομος που να το δικαιολογει αυτο? (δηλαδη νομιμα να μη κολαει ενσημα σε κανεναν)

 

Νόμιμα ούτε για αστείο.

Στη λούφα πολλοί το κάνουν, μην κοροϊδευόμαστε.

Δημοσ.
@skyhawk

υπαρχει ποτε περιπτωση σε μια καφετερια να μην κολαει σε κανεναν ενσημα??

υπαρχει κανενας νομος που να το δικαιολογει αυτο? (δηλαδη νομιμα να μη κολαει ενσημα σε κανεναν)

 

Σε κεντρικότατη καφετέρια της θεσσαλονίκης με προσωπικό συνολικά 15-20 (διαφορετικά) άτομα, ασφαλισμένοι ήταν ΜΟΝΟ οι 2 υπεύθυνοι και 2 σερβιτόρες και αυτοί με ημιαπασχόληση. Οι υπόλοιποι ήξεραν τα στοιχεία του υπεύθυνου και το "έπαιζαν" αν ποτέ γινόταν έλεγχος. Έτσι ακριβώς και στα περισσότερα καφέ μπάρ στη θεσσαλονίκη. Προσωπικά δούλευα σε πολλά και διαφορετικά(σχετικά) μαγαζιά απο το 2ο έτος μέχρι και να πάω στρατό μετά το πτυχίο μου.. Συνολικά είχα όταν τα παράτησα για φυσιολογική δουλειά το (καταπληκτικό) ποσό των 0 ενσήμων. Δεν με ένοιαζε τότε όπως και κανέναν απο τους "συνεργάτες" μου(καλώς/κακώς δεν ξέρω). Οι φοιτητές που δεν δίνουν δεκάρα για τα ένσημα είναι άπειροι οπότε και είναι λογικό η ανασφάλιστη εργασία να δίνει και να παίρνει. Βρίσκουν και τα κάνουν. Σήμερα που κοιτάω πίσω δεν μετανιώνω να πώ την αλήθεια. Για την πλάκα μου το έκανα και για τις δημόσιες σχέσεις. Σίγουρα αν με ακούσει κάνας συνδικαλοτέτοιος θα με σφάξει αλλα κλάιν... Άλλα μυαλά.. άλλες εποχές.. άλλες ανάγκες...

 

Όσο για το 0,5 της φορολογίας.. Ούτως η άλλως η εισφορά ήταν ελάχιστη μιας και οι αποδείξεις πηγαινοέρχονται για ώρες στα τραπέζια. Πόσο μάλλον τώρα..

 

Στο θέμα θέμα τώρα...

Αφού βρίσκουν και τα κάνουν μπράβο τους... Αν όλοι σκεφτόμασταν καθαρά και μπουκοτάραμε την ακρίβεια θα γινόταν δουλειά... Αλλα δύσκολα...

Δημοσ.
Σίγουρα αν με ακούσει κάνας συνδικαλοτέτοιος θα με σφάξει αλλα κλάιν... Άλλα μυαλά.. άλλες εποχές.. άλλες ανάγκες...

 

Και εσύ αν είχες λίγο μυαλό για καταλάβαινες ότι γι αυτό δεν βγαίνει το ασφαλιστικό (ελπίζω να καταλαβαίνεις πως βλάπτουν το σύστημα αυτά τα χαμένα λεφτά) και γι αυτό θα δουλεύεις μετά έσύ και άλλα 7 εκ. μέχρι τα 70 για να κλείσετε τις τρύπες...και πιθανώς δεν θα τα καταφέρετε κιόλας.

Δημοσ.

Σοβαρά τώρα, το να πληρώνεις 50 ευρώ και να τσακώνεσαι για το 1, φανερώνει για μένα τσιγκουνιά (δεν είναι υποτιμητικό, έτσι μου φαίνεται εμένα), όχι οικονομία. Χώρια, του ότι το ψωμί πρέπει να υπάρχει πάντα στο τραπέζι (εκτός και αν πήρες μακαρόνια ή πατάτες).

 

 

Μαλλον το αντιθετο. Φανερωνει οτι ο τσακωμος γινεται για λογους ιδεολογιας. Ο "τσιγκουνης" (το μισω αυτον τον ορο... λες και πρεπει ντε και καλα να ξοδεψεις οσο περισσοτερα γινεται απλα και μονο επειδη σε παιρνει) θα παραγγειλει λιγοτερα η πιο φθηνα πραγματα για να μειωσει το λογαριασμο. Η απλως θα αποφυγει τα ακριβα μαγαζια.

 

Προσωπικα, αν κατι μου τη σπασει σε ενα μαγαζι το βαζω σιωπηρα στη μαυρη λιστα αλλα δεν κανω φασαρια. Χωρις αυτο να σημαινει οτι ειναι απαραιτητα η σωστη αντιμετωπιση.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...