Προς το περιεχόμενο

Απορίες για UPS

Vancas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα,

Αρχικά να ζητήσω συγνώμη που ξανανοίγω thread ενώ ήδη υπάρχουν κάποια γύρω από αυτό το θέμα, αλλά το πρόβλημα μου είναι ότι έχω κάποιες απορίες που δε λύθηκαν.

Θέλω λοιπόν να ρωτήσω το εξής.

Ένα UPS σε προστατεύει απο στιγμιαίες αυξομειώσεις τάσης?

Δεν εννοώ να προστατέψει το PC για να μην καεί (δε με νοιάζει άλλωστε φτηνιάρικο είναι) αλλά να προστατέψει την εργασία σου.

Δηλαδή αν την ώρα που δουλεύω γίνει μία στιγμιαία αυξομειώση τάσης θα γίνει αισθητή στο PC? Θα κάνει επανεκκίνηση?

Ρωτάω γιατί εργάζομαι από το σπίτι και μία αυξομείωση τάσης μου κόστισε 300€ λόγω απώλειας δεδομένων.

Έχετε να προτείνετε κάποιο που να μπορεί να μου εγγυηθεί απρόσκοπτη λειτουργία στο PC?

Το τροφοδοτικό του PC είναι 550W.

• Super Moderators
Δημοσ.

ναι προστατεύει αν έχει AVR (auto voltage regulator)

με ένα APC θα είσαι καλυμμένος...

Δημοσ.

Ένα UPS είναι σχεδιασμένο να επιτηρεί την τάση δικτύου αν ξεπεράσει κάποια όρια(συνήθως το κάτω όριο είναι 196Volt και το πάνω όριο είναι 260Volt), τότε χρησιμοποιεί την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στις μπαταρίες του έτσι ώστε να έχουν αδιάλληπτά τάση οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στις εξόδους του UPS. Ο χρόνος αυτονομίας είναι συνήθως 5-10 λεπτά, ανάλογα το UPS σε συνδυασμό πάντα με τα φορτία που έχεις στις εξόδους του.

Δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει AVR(automated voltage regulation-αυτόματη ρύθμιση τάσης), αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο λειτουργεί ανάμεσα στο κάτω και πάνω όριο που ανέφερα προηγουμένως (μεταξύ 196-260 Volt) και είναι υπεύθυνο έτσι ώστε η παρεχόμενη τάση να είναι κοντά στην τάση αναφοράς του ελληνικού δικτύου δλδ. 230Volt.

Αυτό που θα πρέπει να λάβει υπόψιν του κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα UPS είναι τα VA που καταναλώνει ο υπολογιστής του μαζί με τα περιφαρειακά συστήματα που τυχόν θα θέλει να συνδέσει στο UPS.

Αυτά που έιναι πιο διαδεδομένα και πιο οικονομικά είναι το line-interactive τα οποία διαθέτουν AVR και η μεταγωγή της τάσης γίνεται συνήθως με ρελέ. Όπου παρατηρείται μία διακοπή της παρεχόμενης τάσης προς τα φορτία κατά μερικά ms (3-6ms), αυτός όμως ο χρόνος μεταγωγής είναι ουσιαστικά ασήμαντος όταν οι συσκευές που θέλουμε να υποστηρίξει το UPS είναι υπολογιστές και τα περιφερειακά τους.

Αν όμως έχουμε φορτία τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ακόμα και με αυτήν την μικρή διακοπή της τάσης λόγω της μεταγωγής τότε μπορούμε να προμηθευτούμε UPS τύπου On-Line. Σε αυτά δεν υπάρχει το φαινόμενο της μεταγωγής και η τάση του δικτύου είναι απομονωμμένη από την έξοδο καθώς γίνεται συνεχείς μετασχηματισμός της τάσης του δικτύου και των μπαταριών οπότε η τάση εξόδου είναι "καθαρή" χωρίς αυξομειώσεις και "παράσιτα".

Εγώ θα σου πρότεινα να πάρεις ένα line-interactive. Παρακάτω σου προτείνω μερικά τα οποία θα σε καλύψουν μια χαρά εκτός και αν ο υπολογιστής σου είναι "θηριάκι"...

Έχε υπόψιν ότι αν έχεις laser εκτυπωτή τότε οι υπολογισμοί αλλάζουν αν θέλεις να τον τροφοδοτήσεις και αυτόν από το UPS.

AccuPower UPS 1000VA

Turbo-X 1000 SD Line Interactive

APC UPS BR800i

MGE NOVA AVR LINE INTERACTIVE USB 1250VA

• Moderators
Δημοσ.

Ο laser εκτυπωτης δεν μπαινει ΠΟΤΕ πανω στο UPS (σε socket backup δλδ) τουλαχιστον σε οικιακες καταστασεις, το λενε και ολα τα user manuals των UPS. Μπορει να μπει μονο σε υποδοχη προστασιας απο υπερταση.

ΥΓ Και ΔΕΝ εχει σημασια ποσα Watts ειναι το τροφοδοτικο του PC αλλα ποσα Watts ζηταει το PC απο το τροφοδοτικο του (παιζει ρολο η "συνθεση" του υπολογιστη και οι ρυθμισεις). Μπορει πχ ενα PC να εχει τροφοδοτικο 550W αλλα να τραβαει max 70-80 οπως αυτο απο το οποιο γραφω τωρα.

• Super Moderators
Δημοσ.
ΥΓ Και ΔΕΝ εχει σημασια ποσα Watts ειναι το τροφοδοτικο του PC αλλα ποσα Watts ζηταει το PC απο το τροφοδοτικο του (παιζει ρολο η "συνθεση" του υπολογιστη και οι ρυθμισεις). Μπορει πχ ενα PC να εχει τροφοδοτικο 550W αλλα να τραβαει max 70-80 οπως αυτο απο το οποιο γραφω τωρα.

ναι δεν έχει σημασία συνήθως αλλά την στιγμή που θα ανοίξεις το τροφοδοτικό (εννοώ με το διακοπτάκι στο πίσω μέρος του) αυτό τραβάει στιγμιαία το μέγιστο που μπορεί να δώσει...

σε αυτή την στιγμή μπορεί να υπάρχει πρόβλημα...μου έχουν καεί μνήμες εξαιτίας του σε 2 PC μάλιστα...

• Moderators
Δημοσ.
ναι δεν έχει σημασία συνήθως αλλά την στιγμή που θα ανοίξεις το τροφοδοτικό (εννοώ με το διακοπτάκι στο πίσω μέρος του) αυτό τραβάει στιγμιαία το μέγιστο που μπορεί να δώσει...

σε αυτή την στιγμή μπορεί να υπάρχει πρόβλημα...μου έχουν καεί μνήμες εξαιτίας του σε 2 PC μάλιστα...

Δεν τραβαει το μεγιστο, απλα τραβαει μεγαλο ρευμα επειδη φορτιζονται οι ηλεκτρολυτικοι του. Συνηθως οσο πιο "μεγαλο" το τροφοδοτικο τοσο πιο μεγαλοι και οι πυκνωτες. Αλλα ειναι ενα peek στιγμιαιο και δεν ειναι τραγικα μεγαλο.

Εξαιτιας τινος σου καηκαν οι μνημες;

• Super Moderators
Δημοσ.

είχα βαλει 2 PC πάνω στο UPS που ασφαλώς δεν ξόδευαν περισσότερα από όσα watt μπορούσε να προσφέρει το UPS...

οι μνήμες κάηκαν και στις περιπτώσεις όταν άνοιξα το διακοπτάκι στο εκάστοτε τροφοδοτικό

• Moderators
Δημοσ.

Ιδιο τροφοδοτικο ειχαν και τα 2? Online ηταν το UPS; Αν ηταν line interactive δεν θα παθαιναν τπτ! (Να και το καλο του πιο απλου)

• Super Moderators
Δημοσ.

Line Interactive ήταν και τα τροφοδοτικά είναι διαφορετικά...

anyway ότι έγινε έγινε, απλά προσέχω κάπως τώρα :o

• Moderators
Δημοσ.

Ακουσες κλικαρισματα απο ρελε με το που ανοιξες το διακοπτη; Αν ακουσες μπορει και να φταιει το UPS αλλιως δεν στα εκαψε το UPS.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...