Προς το περιεχόμενο

H έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης και οι συνέπειές της.

linuxovios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γράφω αυτό το κείμενο με αφορμή την εμπλοκή μου σε συγκεκριμένες συζητήσεις, οι οποίες με οδήγησαν σε διάφορες σκέψεις. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα μετά από αυτές τις συζητήσεις αλλά και εσωτερικούς προβληματισμούς είναι ότι οι αγοραστικές μας συνήθειες διέπονται από έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας, καθώς και των επιλογών μας. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο, τον οποίο λίγοι κατανοούν και ακόμα λιγότεροι δείχνουν έστω και την παραμικρή βούληση να σπάσουν, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα. Θα αναφερθώ σε δύο παραδείγματα προκειμένου να τεκμηριώσω τους προβληματισμούς μου και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξα. Αυτά τα παραδείγματα αφορούν στο χώρο της πληροφορικής, αλλά αν κανείς τα δει με πιο σκωπτική ματιά, νομίζω ότι θα μπορέσει να βρει αναλογίες και σε άλλους τομείς της καθημερινής ζωής. Έχουμε και λέμε λοιπόν :

Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με την τιμολόγηση των windows 7 κυρίως στην ΕΕ. Είναι σε όλους τους ενημερωμένους γνωστό ότι τα windows 7 θα είναι ακριβά. Μια έκδοση DSP θα κοστίζει από 100+ έως 200+ ευρώ (αναφέρομαι μόνο σε home & pro), ποσό όχι τραγικό αν το εξετάσεις μεμονωμένα, αλλά σίγουρα υπερβολικό σε σχέση με αυτό που τα windows 7 αντιπροσωπεύουν αλλά και την τιμολόγηση προηγούμενων εκδόσεων. Αν βάλεις στην εξίσωση και τη μαζικότητα του λειτουργικού και την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, σίγουρα δεν το αποκαλείς “ευκαιρία”. Ταυτόχρονα έχουμε τις διθυραμβικές κριτικές του ειδικού τύπου και των μεμονωμένων χρηστών, άλλοτε κατευθυνόμενες, άλλοτε αντικειμενικές. Έχουμε καταλήξει στη δημιουργία ενός κλίματος που ουσιαστικά “επιβάλει” σε όλους την αγορά του νέου λειτουργικού από την πρώτη μέρα πώλησής του. Αλήθεια, είναι δέον κάτι τέτοιο;

Αν εξαιρέσουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών που θα επωφεληθούν από τα νέα χαρακτηριστικά του λειτουργικού ( αδυνατώ να βρω ποια είναι αυτά), μένουμε με ένα ποσοστό 99% που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτό. Ούτε τα παιχνίδια θα τρέχουν πιο γρήγορα, ούτε οι εφαρμογές office θα είναι πιο αποδοτικές, ούτε το internet θα “παίζει” καλύτερα, ούτε τα διάφορα gadgets που συνδέουμε στον υπολογιστή για να κάνουμε τη δουλειά μας θα λειτουργούν διαφορετικά. Δεδομένων λοιπόν όλων αυτών, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο θα τρέξουν όλοι στα καταστήματα να το αγοράσουν την πρώτη μέρα και γιατί όλοι οι ειδήμονες προσπαθούν να πιέσουν καταστάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Αλήθεια, ποιον εξυπηρετούν όλα αυτά;

Δε θα ήταν καταναλωτικά συνεπέστερο οι πιθανοί αγοραστές να δουν κατάματα την πραγματικότητα? Να δουν δηλαδή ότι δε θα χάσουν τίποτα απολύτως αν μείνουν με τα XP ή τα Vista που ήδη έχουν? Να καταλάβουν ότι θα εξοικονομήσουν κάποια χρήματα? Να κατανοήσουν ότι η μη αγορά είναι ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς το γίγαντα που αγνοώντας το μονοπώλιο που έχει στην αγορά, πουλάει ξαναζεσταμένα κάστανα πιο ακριβά? Να πουν όχι στο παγκόσμια οργανωμένο παιχνίδι marketing που έχει στηθεί εις βάρος τους?

Αλήθεια, αν με κάποιο μαγικό τρόπο, τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας των windows 7, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν τα αγόραζε, πώς φαντάζεστε ότι θα αντιδρούσε η MS? Δε θα έριχνε την τιμή τους? Δε θα φρόντιζε να παρέχει περισσότερα στους πελάτες της ? Δε θα το σκεφτόταν διπλά στο μέλλον πριν προσπαθήσει να πουλήσει προϊόν κατώτερο των προσδοκιών, όπως για παράδειγμα αποδείχτηκαν τα vista? Ρωτώ λοιπόν: Ποιος καταναλωτής θα ζημιωνόταν από μια τέτοια “μαγική” εξέλιξη? Νομίζω κανένας.

Αλίμονο όμως! Αν επιχειρήσεις να εναντιωθείς στο κατεστημένο θα σε ειρωνευτούν, θα σε πουν κολλημένο, θα σε χλευάσουν επειδή λέγεσαι linuxovios και τολμάς να διαφωνείς με την “κοινή σοφία” και άλλα πολλά, ενώ παράλληλα η ασυνείδητη αλλά οργανωμένη προσπάθεια “καλλιέργειας κοινής ελεγχόμενης συνείδησης” θα συνεχιστεί.

Η πραγματικότητα για άλλη μια φορά θα είναι σκληρή. Την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τα windows 7 θα πουλήσουν με αριθμούς ρεκόρ, παρά την τιμή τους, παρά την ανυπαρξία σοβαρών αλλαγών στη δομή τους, παρά τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα. Και έτσι, πάλι θα αγοράζουμε laptop με MS tax, πάλι θα πληρώνουμε πιο ακριβούς φόρους, πάλι... πάλι... πάλι... Ένα εκατομμύριο “πάλι” (στα οποία δεν χρειάζεται να αναφερθώ γιατί ο σκοπός τούτου του κειμένου δεν είναι αυτός) που θα μπορούσαν να μην υφίστανται αν υπήρχε μια στοιχειώδης καταναλωτική συνείδηση. Δεν υπάρχει όμως...

Το δεύτερο παράδειγμα στο οποίο θα αναφερθώ είναι η επικίνδυνα αυξανόμενη τάση για καταχρηστικές, αν όχι φασιστικές, μεθόδους DRM που επιβάλουν οι βιομηχανίες παραγωγής entertainment λογισμικού (η registry των windows βοηθάει σε αυτό – τροφή για σκέψη για το προηγούμενο παράδειγμα). Αναφέρομαι στα γνωστά σε όλους μας και σίγουρα αγαπητά από την πλειοψηφία games.

Αγοράζοντας λοιπόν ένα παιχνίδι, άλλες φορές εγκαθίστονται περίεργα κλειδώματα στον υπολογιστή σου, τα οποία αποτελούν rootkits κάνοντάς τον πιο αργό και γεμίζοντάς τον σκουπίδια, άλλες φορές πρέπει να περάσεις από πολύπλοκα on-line συστήματα επιβεβαίωσης τα οποία μάλιστα περιορίζουν και το μέγιστο αριθμό εγκαταστάσεων ενός παιχνιδιού, άλλες φορές έχεις να κάνεις και με τα δύο. Η λύση για να απαλλαγείς από το rootkit είναι το format, αλλά αν κάνεις format και εγκαταστήσεις το παιχνίδι ξανά έχεις -1 στο counter κ.ο.κ. Τελευταία τα κλειδώματα αυτά υποδεικνύουν και στους χρήστες το λογισμίκο που πρέπει να έχεις ή να μην έχεις εγκατεστημένο, προκειμένου να σε αφήσουν να παίξεις το παιχνίδι που αγόρασες!!! (π.χ. Απεγκατάσταση virual drive λογισμικού). Η λίστα συνεχίζεται...

Πρόσφατα, η εταιρεία του παιχνιδιού που περίμενα με αγωνία, γιατί είμαι fan του είδους αλλά και του τίτλου – αναφέρομαι στο SC2 – ανακοίνωσε ότι δε θα υπάρχει υποστήριξη lan στο αγαπημένο μου game, ώστε να υποχρεώσει τους χρήστες να παίζουν μέσω των server της εταιρείας κάνοντας κάθε φορά on-line verification . Δε χρειάζεται να αναφερθώ στο πόσο σημαντικό πλήγμα είναι αυτή η απόφαση για τους gamers ( δεν είναι ο σκοπός αυτού του κειμένου, αλλά 110.000 υπογραφές petition και κράξιμό σε ΟΛΑ τα firum παγκοσμίως ακόμα και στης Blizzard, τα λέει όλα) . Επιπρόσθετα η μαμά εταιρεία (Activision) έχει ανακοινώσει και την πρόθεσή της να ανεβάσει την τιμή των νέων παιχνιδιών από τα καθιερωμένα 49,90 $ στα 59,90 $ , πράγμα που μεταφράζεται 60 ευρώ στην Ελλάδα.

Μαζί με όλα τα παραπάνω, έχουμε φυσικά ένα απίστευτο hype από τον ειδικό τύπο, ειδήμονες και μη, που για άλλη μια φορά έχουν διαμορφώσει συνειδήσεις, ώστε να “επιβάλλεται” να αποκτήσεις το παιχνίδι την πρώτη μέρα. Αλήθεια, βλέπετε κάποια ομοιότητα με το πρώτο παράδειγμα ?

Φυσικά για άλλη μια φορά αν πας να γράψεις, να εναντιωθείς και να πεις τη γνώμη σου στο φυσικό χώρο συζήτησης τέτοιων θεμάτων – τα forums – πάλι θα βρεθούν άνθρωποι – μάλιστα πολλοί – που θα σε ειρωνευτούν, θα σε χλευάσουν, θα σε γελοιοποιήσουν ακολουθώντας τη στάση “έλα μωρέ δεν έγινε και τίποτα” και θα συνεχίσουν τη διαμόρφωση συνειδήσεων. Πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο δεν ξέρουν τι θα πει καταναλωτική συνείδηση, αλλά τους έχει γίνει τέτοια πλύση εγκεφάλου που λειτουργούν σαν μέτοχοι της εταιρείας!

Αυτό που μου έκανε ΤΕΡΑΣΤΙΑ εντύπωση είναι ότι όταν , αφού τεκμηριώσεις τη θέση σου, τους ανακοινώσεις ότι δε θα αγοράσεις το παιχνίδι, σε χλευάζουν ακόμα περισσότερο, θεωρώντας ότι θα το πάρεις και μάλιστα από τους πρώτους. Βάζουν δηλαδή στο μυαλό τους την αναγκαιότητα αγοράς του παιχνιδιού σε ίδιο ΑΞΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ με το νερό και την τροφή που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Πραγματικά κάτι ΠΟΛΥ ΑΝΥΣΥΧΗΤΙΚΟ εξελίσσεται...

Αλήθεια, αν με κάποιο “μαγικό” τρόπο το SC2 δεν το αγόραζε κανένας , πώς θα αντιδρούσε η Activision Blizzard? Δε θα έριχνε την τιμή του? Δε θα σκεφτόταν διπλά πριν με στόμφο και υπεροψία ανακοινώσει αύξηση τιμών για τα επόμενα games? Δε θα αναιρούσε τις αποφάσεις της “lan will be a footnote” άμεσα με κάποιο patch? Οι άλλοι κατασευαστές βλέποντας το σκαμπίλι στο γίγαντα που λέγεται activision blizzard δε θα αναθεωρούσαν τη στάση τους σε ό, το αφορά τη χρήση των DRM ? Θα ζημιωνόταν κανείς? ΚΑΝΕΝΑΣ καταναλωτής δε θα ζημιωνόταν.

Τι έκανα λοιπόν εχθές? Εφόσον αποφάσισα ότι SC2 δε θα αγοράσω και είμαι fan των rts, έκανα μια έρευνα στο internet. Βρήκα κάποια υποψήφια παιχνίδια. Έλεγξα τα DRM τους ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΩ και η λίστα μίκρυνε πολύ. - Αλήθεια, πόσοι από εσάς ελέγχουν για τα DRM του παιχνιδιού πριν αγοράσουν? - Έλεγξα τις τιμές τους ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΩ και κατέληξα με 20 ευρώ να αγοράσω πασίγνωστο τίτλο του 2007 + το expansion του 2008. Θα εκπλαγεί κανείς αν μάθει πως με 10 και 20 ευρώ αγοράζεις εκπληκτικά παιχνίδια ενός ή δύο ετών που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τα παιχνίδια που κυκλοφορούν πρόσφατα και κοστίζουν 50+ ευρώ.

Ακολουθώντας τη μόδα του ειδικού τύπου (σπάνια σε game review θα σχολιαστεί η DRM μέθοδος, ή οι πραγματικές απαιτήσεις του παιχνιδιού – βλέπετε πρέπει να γλύψουν πολύ- ), οι gamers θα τρέξουν να αγοράσουν από την πρώτη μέρα τον όποιο πολυδιαφημισμένο τίτλο που θα γονατίσει πάλι το pc τους με τα φασιστικά DRM και θα υποτιμήσει πάλι τους ίδιους ως έντιμους ανθρώπους. Παράλληλα, θα δεχτούν να πληρώσουν πάλι ένα χαράτσι λέγοντας και “ευχαριστώ” στην αύξηση τιμών που ανακοίνωσε η Blizzard. Ένα εκατομμύριο “πάλι” (στα οποία δεν χρειάζεται να αναφερθώ γιατί ο σκοπός τούτου του κειμένου δεν είναι αυτός) που θα μπορούσαν να μην υφίστανται αν υπήρχε μια στοιχειώδης καταναλωτική συνείδηση. Δεν υπάρχει όμως...

Εν κατακλείδι διαπιστώνω ότι όπως ο κόσμος δεν ψηφίζει τους πολιτικούς που πρέπει – με βάση το χάλι της Ελλάδας, προφανώς ψηφίζει λάθος -, έτσι και δεν έχει καταναλωτική συνείδηση. Μα τι σχέση έχει το ένα με το άλλο, θα με ρωτήσετε. Και όμως έχει! Όταν αγοράζουμε ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ μας. Τολμήστε λοιπόν να ξεκινήσετε να ασκείτε τα εκλογικά σας δικαιώματα -πολιτικά ή αγοραστικά – με σύνεση και αποφασιστικότητα. Τολμήστε να παρασύρετε και άλλους σε τούτο το δρόμο. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε πολλά αν το πιστέψουμε...

• Απαντ. 119
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Χοντρά χοντρά, θες να πεις δηλαδή ότι πληρώνουμε τ'άντερά μας για αντικείμενα/υπηρεσίες που δεν έπρεπε να πληρώνουμε ούτε τα μισά... Συμφωνώ κι εγώ, αλλά τι να κάνεις ;; Δεν πρέπει να ακολουθείς το ρεύμα ;;

Δημοσ.

Για το δευτερο παραδειγμα εισαι λαθος.

Ειναι δικαιωμα του καταναλωτη να μην αγορασει ενα προιον που ξερει απο την αρχη οτι δεν του κανει.

Η εταιρια εχει επισης το δικαιωμα να διαφυλαξει το προιον της με οποιο τροπο νομιζει.

Το να προσπαθεις να "εκβιασεις" την εταιρια για να φτιαξει το προιον συμφωνα με τα δικα σου μετρα και σταθμα ειναι λαθος.

Στο κατω κατω δεν μιλαμε για καποιο ειδος πρωτης αναγκης, ουτε για μονοπωλιο.

Σαν καταναλωτης εχεις την δυναμη να μην αγορασεις το συγκεκριμενο προιον, οχι να απαιτησεις να το αλλαξουν.

Ειναι σαν να πηγαινουμε 10 ατομα σε εναν φουρνο και να απαιτουμε να βαζει σουσαμι στο ψωμι που φτιαχνει. Αμα εχουμε κολλημα με το σουσαμι ας αγορασουμε απο τον διπλα που βαζει. Αμα ο φουρναρης κρινει οτι επεσαν οι πωλησεις του, θα αρχισει να βαζει και αυτος σουσαμι. Αλλα αυτο ειναι δικη του αποφαση.

Δημοσ.
Για το δευτερο παραδειγμα εισαι λαθος.

Ειναι δικαιωμα του καταναλωτη να μην αγορασει ενα προιον που ξερει απο την αρχη οτι δεν του κανει.

Η εταιρια εχει επισης το δικαιωμα να διαφυλαξει το προιον της με οποιο τροπο νομιζει.

Το να προσπαθεις να "εκβιασεις" την εταιρια για να φτιαξει το προιον συμφωνα με τα δικα σου μετρα και σταθμα ειναι λαθος.

Στο κατω κατω δεν μιλαμε για καποιο ειδος πρωτης αναγκης, ουτε για μονοπωλιο.

Σαν καταναλωτης εχεις την δυναμη να μην αγορασεις το συγκεκριμενο προιον, οχι να απαιτησεις να το αλλαξουν.

Ειναι σαν να πηγαινουμε 10 ατομα σε εναν φουρνο και να απαιτουμε να βαζει σουσαμι στο ψωμι που φτιαχνει. Αμα εχουμε κολλημα με το σουσαμι ας αγορασουμε απο τον διπλα που βαζει. Αμα ο φουρναρης κρινει οτι επεσαν οι πωλησεις του, θα αρχισει να βαζει και αυτος σουσαμι. Αλλα αυτο ειναι δικη του αποφαση.

Και όμως συμφωνούμε. Τα ίδια με σένα γράφω. Απλά εστιάζω στο ότι πολλοί δεν κατανοούν ή δε θέλουν να κατανοήσουν ότι ένα προϊόν είναι κατώτερο των προσδοκιών ή καταπατά τα δικαιώματά τους. Δικαίωμα της εταιρείας να κάνει ό,τι θέλει (μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας) και του καταναλωτή να μην αγοράσει. Αν η εταιρεία θέλει να πουλήσει θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες και τα δικαιώματα του καταναλωτή.

Υ.Γ. Και όχι δεν είναι δικαίωμα της κάθε εταιρείας να κάνει μπάχαλο την εγκατάστασή μου με rootkits για να προστατέψει - δήθεν - το προϊόν της.

Δημοσ.

Για το παράδειγμα των windows 7 κάνεις λάθος, εγώ ας πούμε ξέρω άλλα δύο παιδιά που μαζί με μένα θα μείνουμε στα xp. Μη νομίζεις ότι θα τρέξουν όλοι να τ' αγοράσουν. Σκέψου μόνο ότι πολλοί που θα αγοράσουν νέα μηχανήματα θα φορτωθούν τα win 7 με το ζόρι και είτε επειδή δε ξέρουν είτε επειδή δε θέλουν να μάθουν θα τα αφήσουν.

Για τα games συμφωνώ εν μέρει, ότι βρίσκεις παλιότερους τίτλους με λίγα λεφτά ισχύει. Εκεί όμως παίζουν ρόλο κι άλλα. Είσαι gamer; Πόσα games παίζεις το μήνα; Οι ρυθμοί είναι τόσο γρήγοροι που αν παίζεις game 2 χρόνων είναι σα να διαβάζεις περσινή εφημερίδα. Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι και τα παιχνίδια είναι θέμα marketing, αλλιώς θα παίζαμε 5-10 κλασσικά παλιά. Από εκεί και πέρα όμως είναι επιλογή του gamer πότε θα αγοράσει το παιχνίδι, αν θα στηθεί με τέντα έξω απ' το κατάστημα, αν θα γονατίσει το pc του κλπ.

Επίσης, πώς μεταφράζονται τα $59,90 σε 60 ευρώ; Ρωτάω επειδή δεν ξέρω τι παίζει με τα games στα καταστήματα εδώ... Είναι δηλαδή τακτική τους πουλώντας το game να λένε "τιμή σε δολάρια = τιμή σε ευρώ"; Γιατί τότε φταίνε κυρίως αυτοί που τα αγοράζουν.

Δημοσ.
Για το παράδειγμα των windows 7 κάνεις λάθος, εγώ ας πούμε ξέρω άλλα δύο παιδιά που μαζί με μένα θα μείνουμε στα xp.

Στα pre-orders πάντως ήδη έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Επίσης, πώς μεταφράζονται τα $59,90 σε 60 ευρώ; Ρωτάω επειδή δεν ξέρω τι παίζει με τα games στα εδώ καταστήματα... Είναι δηλαδή τακτική τους πουλώντας το game να λένε "τιμή σε δολάρια = τιμή σε ευρώ"; Γιατί τότε φταίνε κυρίως αυτοί που τα αγοράζουν.

Δυστυχώς έτσι γίνεται όχι μόνο στα games αλλά και στο hardware

Γιατί τότε φταίνε κυρίως αυτοί που τα αγοράζουν.

my point exactly

Δημοσ.

Συμφωνώ με όλα που έγραψε ο φίλος παραπάνω. αλήθεια ,ειδικά με τα windows έχει γιγαντωθεί το κακό. τα πέρασαν σήμερα στον server στη δουλειά. θέλω λιγο χρονο για να τα κρίνω. αλλά δεν κρατώ μεγάλο καλάθι. η έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης έχει πολλές ρίζες.μία απο αυτές είναι και η διαπαιδαγώγηση του κάθε ανθρώπου. η έλλειψη καταναλωτικής διαπαιδαγώγησης προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

το marketing έχει εξελιχθεί αρκετα και συνεχώς βρίσκει νέα ''κόλπα'' για να σε πείσει να αγοράσεις. τόσο πολύ που στο τέλος αυτής της άτυπης κούρσας να μιλάμε για έλλειψη συνείδησης. έχουμε σχεδόν πλήρως υιοθετήσει τον τρόπο ζωής των υπερκαταναλωτών από τις η.π.α. (όχι όλοι ακόμα) σε συνδυασμό με την τάχα μου παραδεισένια και πλούσια ζώη που αυτοί κατα φαντασίαν περνούν, πιστέψαμε πως όλα θα αλλάξουν για μας. αλλά όλοι βλέπουμε πως τα πράγματα δεν είναι καλυτερα και δυστυχώς , ούτε βραχυπροθεσμως και μακροπροθέσμως θα καλυτερέψουν.

Δημοσ.
Πειρατικά = 100% Καταλωτική συνείδηση

χαχαχαχαχαχ! +100:lol:

---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 13:05 ----------

ρε συ gd θα με κανεις να αγορασω τα 7 ρε και δεν κανει

όπως είπε και ο φίλος πριν, πειρατικά.:lol:

Δημοσ.
Είμαι στα πρώτα -άντα, αν και δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με τη διατύπωση της γνώμης σου.

εχει και παραεχει σχεση, γιατι αν εισαι μικρος τοτε δε θα εχεις καταλαβει ακομα σε τι κοσμο ζεις και πως μετακινουνται τα λεφτα.

ας παρω το θεμα που ανοιξες απο τη ριζα που μαλλον εσυ δε το σκεφτηκες.

λες για τα windows, πιανεις ενα θεμα απο το σημειο που σε συμφερει και επειτα.

σου λεω εγω λοιπον, για να βαλεις windows πρεπει να εχεις υπολογιστη, σωστα?

γιατι αγορασες υπολογιστη?

ΕΠΕΣΕΣ θυμα του κατεστημενου και εδωσες λεφτα για κατι που δε το ειχες αναγκη.

ειτε εχεις υπολογιστη ειτε οχι, παραπανω χρονια αποκλειεται να ζησεις!

γιατι λοιπον εδωσες λεφτα για υπολογιστη?

παιχνιδια γιατι παιζεις? επεσες θυμα και εκει. χανεις το χρονο σου παιζοντας παιχνιδια χωρις να σου προσφερει τιποτα και ουτε εσυ προσφερεις τιποτα......

αν το συνεχισουμε δε θα τελειωσουμε ποτε.

οσο για τα windows 7 εγω αν ημουν ο gates θα τα πουλαγα 500 ευρω!

δεν ειναι κανενας υποχρεωμενος να τα παρει, οπως επισης ουτε υπολογιστη, ουτε παιχνιδια.

ειναι μεγαλο το θεμα και το παιχνιδι που παιζεται στη πληροφορικη και το εμποριο.....

βαριεμαι να το αναλυσω.

Δημοσ.
Στα pre-orders πάντως ήδη έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Τα pre-orders είναι pre-orders, ποια ρεκόρ; Έχεις στοιχεία που να δείχνουν ότι απ' όλους τους χρήστες pc στην Ελλάδα οι Χ έχουν κάνει pre-order τα 7; Γιατί απ' ότι κατάλαβα, την ελληνική αγορά κρίνεις.

my point exactly

Βέβαια εγώ αναφέρομαι στους τακτικούς αγοραστές, σε αυτούς που παίζουν πολλά games το χρόνο. Αν ο άλλος αγοράζει 2-3 παιχνίδια το χρόνο ή ανά εξάμηνο, δε θα τον πειράξει να δώσει παραπάνω ευρώ καθώς έτσι κι αλλιώς δε ξοδεύει πολλά εκεί.

Επίσης πολλοί ακόμα και στις μέρες μας διστάζουν να κάνουν on line αγορές. Οπότε λένε "Που να μπλέκω με το internet τώρα, ας δώσω κάτι παραπάνω στο Ψ κατάστημα που γνωρίζω για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο".

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...