jimarass Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Λένε οτι κάποτε ο Bil Gates είπε (σε σχέση με την αντιγραφή των windows που γινότανε απο παλιά εώς και σήμερα):"Αν είναι να αντιγράψουν ένα πρόγραμμα, ας αντιγράψουν το δικό μας" Αυτό τα λέει όλα. Ο άνθρωπος είναι πανέξυπνος και ήταν "πολύ μπροστά" για την εποχή του. Φυσικά δεν στηρίζω την πειρατεία λογισμικού κλπ, αλλά σκεφτείτε "τι είπε ο άνθρωπος"...!!! Με την ευκολία αντιγραφής / σπασίματος των Windows, κατάφεραν να βάλουν σε κάθε σπίτι που είχε computer το λειτουργικό της σύστημα. Στην συνέχεια, ανέπτυξαν εφαρμογές δικές τους (βλέπε Microsoft Office) και φυσικά, αργότερα και Hardware. Έτσι, με ένα Operating System "που το έχουν όλοι" στο computer τους εγκατεστημένο, οι εταιρίες που βγάζουν Drivers έγραφαν κώδικα για τα Windows σαν προεπιλογή, και μερικές έγραφαν κώδικα και για άλλα λειτουργικά συστήματα (για τους drivers). Άρα όποιος είχε "Windows" μπορούσε να εγκαταστήσει και στο computer του (ειδικότερα με την έλευση του plug n play) και ότι περιφεριακό ήθελε...(cameras, Tuners, Printers, Scanners, Joystics, κλπ)...!!! Στην συνέχεια η εταιρία δημιούργησε με βάση τις πιέσεις που μπορούσε να ασκήσει παγκοσμίως (όλοι είχαν εγκατεστημένο το δικό της λογισμικό - ανεξάρτητα απο το ΑΝ το είχαν αγοράσει) ενα κατεστημένο...!!! Μία "μόδα"...!!! Αν πχ. κάποιος είχε Mac (παλιά), δεν μπορούσε να αντιγράψει το τάδε πρόγραμμα για να κάνει την δουλειά του ή το δείνα παιχνίδι και να το παίξει απο τους υπόλοιπους που είχαν Windows/PC. Έτσι η Microsoft ισχυροποιήθηκε. Οι εταιρίες αναγκαστικά πλέον (επειδή τα windows είναι τα πιό διαδεδομένα) να χρησιμοποιούν Windows και Office (δηλαδή, κατάφερε η Microsoft να εδραιώσει το Office της στην αγορά). Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πχ. το Open Office, αλλά υπάρχουν ακόμα και εκεί μερικές ασυμβατότητες μεταξύ τους (πχ. στην στοίχιση εικόνων με κείμενο στο Excel, κλπ. Αν φτιάξεις κάτι στο Open Office και το δώσεις να το ανοίξουν στο Microsoft Excel, πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα ασυμβατότητας και να μην στα δείχνει όπως τα έφτιαξες στο Microsoft Office,κλπ). Στο παραδειγμα με το Open Office που σας έθεσα δεν ψάχνουμε να βρούμε ποιός είναι ο φταίχτης. Απλώς εξετάζουμε το γεγονός οτι οι επιχειρήσεις προκειμένου να είναι "σίγουρες" οτι το έγγραφο θα είναι "όπως το έφτιαξαν" όπου και να το στείλουν επιλέγουν κλασσικά Windows και Microsoft Office. Συνοψίζοντας μέχρι στιγμής έχουμε τα εξής: Η Microsoft ισχυροποιήθηκε βάζοντας το Operating System της σε κάθε σπίτι (με την ευκολία αντιγραφής κλπ). Όσοι προτίθενται να το αγοράσουν θα το αγοράσουν. Όσοι προτίθενται να το αντιγράψουν ...θα το αντιγράψουν. Με την έλευση του γεγονότος ότι το λειτουργικό της ήταν σε κάθε σπίτι (ή επιχείρηση), απόκτησε δημοτικότητα και οι εταιρίες που φτιάχνουν διάφορα εξαρτήματα υπολογιστή, από Printer, Scanners, Cameras, ...μέχρι και κάρτες γραφικών, κλπ, έφτιαχναν τους Drivers τους οπωσδήποτε για τα Windows και αν ήθελαν και για άλλα λειτουργικά συστήματα. Αυτό ισχυροποίησε και άλλο την Microsoft και εδραίωσε τα Windows στην αγορά. (εκεί σίγουρα θα τρέχουν όλα - σκέφτεται ο κόσμος). Με την δυνατότητα των Windows να υπάρχουν Drivers για κάθε συσκευή κλπ, οι εταιρίες προγραμμάτιζαν τα Προγράμματα και τα Παιχνίδια για το λειτουργικό σύστημα Windows ως επί τω πλείστων. Άρα στα windows υπήρχε πληθώρα εφαρμογών για να επιλέξει κανείς. Χάρη στην εξέλιξη των εφαρμογών, κάποιες εφαρμογές έγιναν εκπληκτικά καλές. Ίσως οι καλύτερες στο είδος τους....και φυσικά το Operating System που έτρεχαν ήταν στα σίγουρα τα Windows πρωτίστως και μετά αν ήθελαν το έβγαζαν και για τα άλλα λειτουργικά συστήματα (βλέπε Photoshop)... Επειδή οι περισσότεροι είχαν Windows, προκειμένου να μπορούν να "ανταλλάσσουν" μεταξύ τους προγράμματα, αρχεία και παιχνίδια οι νέοι χρήστες υπολογιστών έπαιρναν και αυτοί PC με Windows μέσα. Οι επαγγελματίες βέβαια, ήθελαν απλώς συμβατότητα και με τους άλλους επαγγελματίες (πχ. να στείλουν ένα έγγραφο Doc ή Excel σε κάποιον και να μπορεί να το ανοίξει, να το διαβάσει, να το επεξεργαστεί και να του το στείλει πίσω, κλπ... Η Microsoft, ανα καιρούς και με την έλευση νέων λειτουργικών συστημάτων, κλπ, σταματάει την υποστήριξη των παλαιοτέρων και αρχαιότερων λειτουργικών συστημάτων της. (βλέπε Win98, κλπ). Το ίδιο κάνουν και οι εταιρίες που φτιάχνουν παρελκόμενα (σχετικά με τους Drivers μιλάω τώρα). Μου έχει τύχει να δω σε μία επιχείρηση, εν εποχή WinXP να δουλεύουν ακόμα τα Win98...!!! (Loooolll) Κάποια στιγμή τους χάλασε ο εκτυπωτής τους και επειδή δεν φτιαχνότανε...αγόρασαν έναν ολοκαίνουριο...!!! Οι Drivers που είχε μέσα ήταν για XP. Στο ίντερνετ δεν έβρισκες τίποτα (ή θα ήθελε πολύυυ ψάξιμο και "χάσιμο πολύτιμου χρόνου" για να μπορέσεις να "εντοπίσεις" κάποιους εφάμιλλους και "συμβατούς" drivers για τον εκτυπωτή. Ασε που δεν θα είχες και συμβατότητα με τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν.... Δίνουν με το ζόρι τα Windows με κάθε νέο PC..!!! (καλή μαγκιά αυτή εε...??? Και να σκεφτείτε οτι ίσως αρκετοί ..νομίζουν οτι ΔΕΝ τα πληρωσαν...χαχαχα) Το κάθε "hardware" της Microsoft......φυσικά και λειτουργεί "άψογα" (λέμε τώρα..) στο λειτουργικό της σύστημα (ποντίκια, πληκτρολόγια, κάμερες, κλπ) (τουλάχιστον υπάρχουν οι Drivers έτοιμοι μέσα του για να τις υποστηρίξουν...και επίσης εδραιώνει και το όνομά της ακόμα περισσότερο.....!!! "χμμ...ας πάρω το ποντικάκι της Microsoft να είμαι και κομπλέ με τα Microsoft Windows μου...!!! Ας πάρω και το Super-Duper άχρηστο και υπερογκώδες πληκτρολόγιο με τα κουμπιά που δεν θα χρησιμοποιήσω ποτέ, για να μου καταλαμβάνει άσκοπα χώρο στο γραφείο και να κάνει και τρομερή εντύπωση στους φίλους μου"...!!! Looolll.....) Και τέλος...επειδή η εποχή που διανύουμε είναι η ουσιαστική ολοκλήρωση της μετάβασης απο 32bit σε 64bit θα το δείτε και εσείς οτι δεν μπορούμε να "κάτσουμε για πολύ ακόμα" στα πολυαγαπημένα μας (και καλά "πολυαγαπημένα") WinXP. Και στο Υπερ-Τέλος του Υπερ-Ποστ μου θα ήθελα να αναφέρω οτι κάποτε υπήρχαν δυο "κυρίαρχοι δρόμοι εξέλιξης" (όσον αφορά τα λειτουργικά)... Unix Windows Ο ένας απο τους δύο είναι ο "σωστός"....ο δυνατός, ο ασφαλής. (δεν είναι τα Windows πιστέψτε με). Αυτοί οι δύο δρόμοι εχουν κάτι κοινό και κάτι διαφορετικό. Ο ένας συνέχισε την εξέλιξή του σταθερά και μόνος του βασιζόμενος σε κάθε Version στην τεχνογνωσία και στα "θεμέλια" που είχαν οι προηγούμενες Version του. (Αλήθεια,...σκεφτείτε το λίγο....είναι δυνατόν μία εταιρία όπως η Microsoft, να ΞΑΝΑ-Ανακαλύψει τον τροχό απο την αρχή??? Θα την συνέφερε αυτό οικονομικά??? Με άλλα λόγια, θα ήταν συνετό απο μέρους της, μετά απο όλα όσα έχουν συμβεί να διαγράψει τελείως τον κώδικα των Windows και να τα ξαναγράψει απο την αρχή ξεκινώνας απο το "τότε"??? (το "τότε" που όλα ήταν πολύ primitive εννοώ και οι εταιρίες ξεκινούσαν να γράφουν κώδικα για τα έκαστα λειτουργικά τους συστήματα.....??? Μπαααα.....δεν νομίζω να συμφέρει κάτι τέτοιο...!!!Θα συνεχίσει να "εξελίσσει" τον κώδικα που κουβαλάει...!!! Δεν πιστεύω οτι θα κάτσει να αναπτύξει ένα Λειτουργικό Σύστημα "from Scratch". Είναι ασύμφορο. Θα την έκανε να χάσει το παιχνίδι...!!! Ετσι Θα συνεχίσει να χρειάζεται πάλι Defrag στα Partition της, θα συνεχίσει να κουβαλάει τα DLL αρχεία και την ...."σιχαμερή" REGISTRY...!!! Θα συνεχίσει να χρειάζεται Format κάθε τρείς και λίγο...κλπ....κλπ...κλπ.... Ο άλλος χωρίστηκε σε πολλά παρακλάδια...!!! Unix, Linux, Mac OSX....!!! Και το Linux σε άλλα παρακλάδια...κλπ κλπ....κλπ...!!! Η απλότητα των Unix συστημάτων....δεν παίζεται...!!! Σε εποχή "Command Line"....μπορούσε να "χτίσει" κανείς Block διαγράμματα με εντολές στην κονσόλα και να κάνει "παπάδες"...οταν το MS-DOS ήταν απλώς στο Dir...(και αυτό ήταν όλο...)...!!! Έχει δεί κανείς σας πόσο απλό (και καθαρό) είναι σαν λογική το σύστημα αρχείων του Unix/Linux/Mac Os X??? Κάποια στιγμή στο μέλλον....κάποιος θα χρειαστεί "αναδόμηση στα θεμέλια του"....!!!! Και σίγουρα δεν θα είναι τα Unix Based συστήματα (όπως το Linux και το OSX των Mac της Apple...).....!!! Εγώ έχω κουραστεί με τα Windows, τα οποία είναι πλέον "απαραίτητα" (και καλά)..!!! Εχω κουραστεί όμως και με το Linux και τις δυσκολίες με τους Drivers κλπ. (δεν θα σταματήσω όμως να έχω ΚΑΙ Linux διότι αυτό μας εξασφαλίζει την "ελευθερία μας"-μην το αναπτύξουμε όμως σε αυτό το Thread αυτό που μόλις είπα...δεν θα τελειώσουμε ποτέ..) Σκέφτομαι να μεταβώ σε Mac....!!! Και θα μου πείτε....μα γιατι μας τα λες όλα αυτά...? Πολύ απλά...!!! Είναι η απάντηση στο ερώτημα περι "καταναλωτισμού" που έθεσε το παιδί που ξεκίνησε το Thread...!!! Δεν είναι καταναλωτισμός (δηλαδή είναι και καταναλωτισμός...αλλα δεν είναι αυτό το σημαντικότερο)...!!! Είναι μια πολύ καλά καλοστημένη "παγίδα πίεσης της πλάστιγκας" σε συγκεκριμένους ορίζοντες...!!! Οπότε μην απορείς για τον "καταναλωτισμό όλων μας" που κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα βάλουμε και τα Win 7 στο Computer μας......!!! Έχεις δίκιο. Αλλά η κάθε πλευρά δεν είναι ένα πράγμα, εχει τον εκπρόσωπό της. Η πλευρά του DOS έχει τη Microsoft και την IBM που απελευθέρωσαν το PC και μπορούσε ο καθένας να το κατασκευάσει. ΑΠό την άλλη πλευρά ήταν η APPLE η οποία ακολούθησε τακτική "ρουφάω χρήμα" με αποτέλεσμα να θάψει το UNIX. Το αποτέλεσμα είναι ένα τραγικό: Αν αύριο εξαφανιστούν τα windows από τον πλανήτη δια μαγείας, τότε θα επέλθει το χάος........ Η apple φταίει για αυτό το χάλι........
vag3d Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Έχεις δίκιο. Αλλά η κάθε πλευρά δεν είναι ένα πράγμα, εχει τον εκπρόσωπό της. Η πλευρά του DOS έχει τη Microsoft και την IBM που απελευθέρωσαν το PC και μπορούσε ο καθένας να το κατασκευάσει. ΑΠό την άλλη πλευρά ήταν η APPLE η οποία ακολούθησε τακτική "ρουφάω χρήμα" με αποτέλεσμα να θάψει το UNIX. Το αποτέλεσμα είναι ένα τραγικό: Αν αύριο εξαφανιστούν τα windows από τον πλανήτη δια μαγείας, τότε θα επέλθει το χάος........ Η apple φταίει για αυτό το χάλι........ Εγώ διαφωνώ για το οτι φταίει η Apple. (γιατί το λές αυτό?) Γιατί στο Linux οι Developers δεν βάζουν μυαλό, έτσι ώστε να ενωσουν τις δυνάμεις τους και να να δημιουργήσουν την κατάλληλη υποδομή για να μπορούμε να έχουμε ΚΑΙ σωστούς drivers (έστω και χωρίς να είναι open source το Source των Drivers??? Εαν το έκαναν αυτό, τότε το Linux θα ήταν ήδη πολύ διαδεδομένο στους Home και Pro (επιχειρήσεις) users (όχι μόνο για τους Servers...) και οι εταιρίες που φτιάχνουν προγράμματα, θα έφτιαχναν και για εκει τις εφαρμογές τους...και θα είχαμε και όλους τους τίτλους παιχνιδιών και για Linux (επειδή όλοι θα είχαν Linux στο σύστημά τους σαν κύριο λειτουργικό). Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά και η ελευθερία θα υπήρχε ανάμεσα στην επιλογή να μπορείς να τρέχεις και ο,τι θέλεις.....!!! Θέλω να πω οτι κατα την άποψή μου, ενας χρήστης υπολογιστών, θα έπρεπε να μήν τον απασχολεί καθόλου το λειτουργικό του...!!! Θα έπρεπε "απλά να δουλεύει" για να μπορεί ο χρήστης να κάνει την δουλειά του. Αν έπρεπε ο καθένας να γίνει προγραμματιστής για να το κάνει να δουλέψει, τότε "κλάφτα χαράλαμπε"...!!! (με την ίδια λογική, θα έπρεπε να γινόμασταν και όλοι γιατροί , δικηγόροι, μάγειρες, κλπ...!!! Γιατι να μήν έχουμε την γνώση για όλα...? Διότι πολύ απλά, δεν προλαβαίνουμε να αποκτησουμε την γνώση για όλα και επειδή δεν προλαβαίνουμε, δεν θα γινόμασταν σε τίποτα "καλοί"...!!!) Αυτή τη στιγμή (αν και βελτιώνεται) το Linux είναι για ανθρώπους που έχουν "άπλετο χρόνο για ψάξιμο"...!!! Εγώ ο καημένος, ένα TV-Tuner ήθελα να περάσω στο Linux-άκι μου και το έψαχνα 3 μήνες στο διάβασμα για να το καταφέρω...!!! (ακόμα δεν το κατάφερα και ούτε πρόκειται να συνεχίσω να το ψάχνω επειδή πλέον δεν εχω χρόνο για τέτοια...!!!). Η απάντηση του Linux γενικώς είναι "πάρε tuner που να δουλεύει στο Linux" και όχι microsoft χαζομάρες (παρεπιπτόντως είχα πάρει το Gigabyte U8000 Hybrid, USB)...!!!! Πλέον θέλω να ανοίγω το computer μου, να κάνω την δουλειά μου και να το κλείνω. Να μήν ασχολούμαι με συντήρηση, με format, με defrag...κλπ..και να μην χάνει τις επιδόσεις του με το πέρασμα του καιρού (λόγω πχ. γεμίσματος της Registry ή Defrag, ιών κλπ). Εγώ με την αγορά του iPhone μου, έχω πάθει τρελή πλάκα με την Apple...!!! (γιαυτό και άρχισα να την ψάχνω με τους Mac γενικότερα). Οταν το έβλεπα έλεγα, οκ είναι πανέμορφο και καλό αλλα ακριβό... Οταν το χειρίστηκα είπα "Οι άνθρωποι στην apple είναι μπροστά...!!! Πολύ μπροστά"...!!! Δεν υπάρχει ουτε μία στιγμή που να έχω κλάψει τα λεφτά που πλήρωσα για το iPhone μου...!!! Πραγματικά το "Think Different" που λανσάρουν, είναι υπαρκτό...!!! Αλλο πράγμα να το βλέπεις σε άλλους και άλλο πράγμα να το "νιώθεις" με την καθημερινή χρήση...!!! Εχουν κάνει τρελή δουλειά μιλάμε...!!! Δεν έχω ξανα-βιώσει κάτι τέτοιο...!!! (είμαι 30 ετών και ασχολούμαι με υπολογιστές απο μικρό παιδί...χρόοονιααα ολόκληρα...) Έχουν περάσει απο τα χέρια μου στο πέρασμα των αιώνων (χεχε..λοοολλ) σχεδόν όλα τα λειτουργικά συστήματα...και πίστεψέ με, τα Windows και το Linux, με έχουν κουράσει...!!! Αυτό που με κρατάει στο linux είναι οτι πραγματικά εξελίσσεται προς το καλύτερο και κυρίως η λέξη "ελευθερία"...!!! Το linux ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσει να υπάρχει και να διαδοθεί σε όλους (για το καλό μας). Απλώς πλέον θέλω να ξενοιάσω με τις χαζομάρες που μου τρώνε χρόνο απο την ζωή μου άσκοπα στην καθημερινότητά μου...!!!
linuxovios Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Μέλος Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Γιατί στο Linux οι Developers δεν βάζουν μυαλό, έτσι ώστε να ενωσουν τις δυνάμεις τους και να να δημιουργήσουν την κατάλληλη υποδομή για να μπορούμε να έχουμε ΚΑΙ σωστούς drivers (έστω και χωρίς να είναι open source το Source των Drivers??? Μάλλον έχεις παρανοήσει. Έχεις ποτιστεί τόσο πολύ από τη λογική "windows" που θες το linux να γίνει windows. Δε θα γίνει, αφενός. Αφετέρου οι drivers είναι θέμα hardware developers οι οποίοι δε θέλουν να φτιάξουν drivers για linux. Επίσης είναι ελάχιστο το ποσοστό των pc parts που δεν παίζουν σε Linux σωστά. Κυρίως το πρόβλημα στις μέρες μας είναι με τα περιφερειακά gadgets (π.χ. κινητά, mp3, gps κτλ )
vag3d Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 26 Αυγούστου 2009 Μάλλον έχεις παρανοήσει. Έχεις ποτιστεί τόσο πολύ από τη λογική "windows" που θες το linux να γίνει windows. Δε θα γίνει, αφενός. Αφετέρου οι drivers είναι θέμα hardware developers οι οποίοι δε θέλουν να φτιάξουν drivers για linux. Επίσης είναι ελάχιστο το ποσοστό των pc parts που δεν παίζουν σε Linux σωστά. Κυρίως το πρόβλημα στις μέρες μας είναι με τα περιφερειακά gadgets (π.χ. κινητά, mp3, gps κτλ ) Οχι δεν είπα αυτό. Γνωρίζω και τις δυο λογικές άλλωστε. Οχι μόνο των Windows. Είπα οτι οι περισσότερες εταιρίες δεν φτιάχνουν drivers επειδή τίθεται ένα θέμα με το Open Source της υποθέσεώς τους (δεν θέλουν να αποκαλύψουν κώδικα τους κλπ. Νομίζω ένας απο τους λόγους είναι αυτός). Και πάνω σε αυτή τη "δικαιολογία που δεν φτιάχνουν drivers" είπα οτι θα ήταν πχ, καλό για το linux να δημιουργούσαν οι Linux-Devs μια υποδομή (ένα Slot/API - δεν ξέρω πως να το ονομάσω - δηλαδή) προκειμένου έστω και με κλειστού κώδικα Drivers να μπορούν να προγραμματίσουν οι δημιουργοί Drivers τους Drivers τους για το Linux χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύψουν τον κώδικά τους. Φυσικά αυτό δεν το κάνουν διότι θα έθετε σε ρίσκο την ασφάλεια του Linux και γενικότερα δεν θέλουν να έχουν "χλωμά σημεία" η "αδιάφανα σημεία" (not open source) μέσα στο λειτουργικό τους. Αφενός καλό είναι αυτό, αφετέρου δεν βοηθάει την κατάσταση με τους Drivers και το πρόβλημα διαιωνίζεται.....!!! Αυτό εννοούσα. Οσον αφορά την πληθώρα των περιφεριακών, οφείλω να σου πω οτι πχ, στο (επίσης Open Source) Blender στον τομέα του OpenGL (!!!!) είχα πρόβλημα στο Linux μου σε κάποια σημεία με artifacts και χρονοκαθυστερήσεις και κολλήματα. Φυσικά αυτό οφείλονταν στους κακούς drivers της κάρτας γραφικών μου γενικά (Nvidia 6600)...!!! Δεν θα αναφερθώ στην διαδικασία για την εγκατάσταση των Drivers της ΑΤΙ και να κάνουν την κάρτα να δουλέψει καλά στο Linux...!!!! Θα πρέπει να είναι πολύ Linux-Guru ο άλλος για να την κάνει να δουλέψει....(δηλαδή για να έχει κάτι που είναι βασικό για το σύστημά του). Αιντε πές εγώ που είχα το Tv-Tuner μου που δεν δούλευε, να πω "οκ...δεν με πειράζει. Θα δώ τηλεόραση στην κανονική TV μου και θα γράψω βίντεο απο αλλού...(ή "ας πρόσεχα και ας έπερνα Linux - Compatible Tv-Tuner"). Η με το Sagem Fast 800 της OTENET (σε παλιότερες εποχές)....!!! (Το πρώτο πράγμα που θέλει κάποιος όταν εγκαταστήσει το Linux είναι να έχει ίντερνετ για να κατεβάσει τουλάχιστον τα last updates, αλλα και γενικότερα..) Δεν είμαι πολέμιος του Linux (αντίθετα..το υποστηρίζω), αλλά μη μου λές όμως οτι όλα είναι καλά και όμορφα (user friendly) εκεί, και οτι το πρόβλημα είναι μόνο στους Drivers για κινητα, mp3, GPS κλπ..!!! Εδώ μιλάμε για σοβαρά προβλήματα με τους Drivers της κάρτας γραφικών...που είναι Funtamental... Τέλος πάντων, απλώς θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι το θέμα με τους Drivers για ένα λειτουργικό σύστημα. (Το ξέρω οτι δεν θα λυθεί έτσι απλά...και σίγουρα αυτοί που δεν το διορθώνουν με τον "easy way", κάτι παραπάνω θα ξέρουν και δεν το κάνουν...!!!) Αυτό που είναι σημαντικό όμως (όσον αφορά τα Games) είναι οτι δεν καταλαβαίνουν οτι με τα κλειδώματα κάνουν κακό στο έκαστο Game...(μάλιστα μία εταιρία είχε πει νομίζω οτι η πειρατία στα παιχνίδια τους κάνει καλό)...!~!!!! Και να στο θέσω διαφορετικά. Εστω οτι αγοράζεις το παιχνίδι κανονικότατα...!!! Το παιχνίδι πιάνει έστω 6 GB χώρο στον HDD... Γιατί να αναγκαστείς να κατεβάσεις το Crack προκειμένου να απαλλαχθείς απο την βαρετή διαδικασία του να πρέπει να έχεις το CD μέσα για να παίξει? (και επίσης αυτό που ανέφερες στην αρχή του Thread σου...!!!) Και γενικότερα πιστεύω οτι την πειρατεία την καταπολεμάς με τις τιμές (με το ρίξιμο των τιμών)...!!! Ολοι τα αυθεντικά θα αγόραζαν και οι εταιρίες θα έβγαζαν ουσιαστικά περισσότερα λεφτά (λόγω δημοτικότητας)...!!! (καλύτερα να παίρνεις τα λίγα απο τους πολλούς, παρα τα πολλά απο τους λίγους)...
jimarass Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Μάλλον έχεις παρανοήσει. Έχεις ποτιστεί τόσο πολύ από τη λογική "windows" που θες το linux να γίνει windows. Δε θα γίνει, αφενός. Αφετέρου οι drivers είναι θέμα hardware developers οι οποίοι δε θέλουν να φτιάξουν drivers για linux. Επίσης είναι ελάχιστο το ποσοστό των pc parts που δεν παίζουν σε Linux σωστά. Κυρίως το πρόβλημα στις μέρες μας είναι με τα περιφερειακά gadgets (π.χ. κινητά, mp3, gps κτλ ) Υπάρχουν δύο ειδών λειτουργικά. Τα "παγκόσμια" λειτουργικά που κυριαρχούν και ορίζουν την αγορά και τα "μεμονωμένα" που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες. Αν το linux θέλει να γίνει παγκόσμιο λειτουργικό, πρέπει να φύγει από τη λογική του σνομπ, δηλαδή του "δε με ενδιαφέρει να αυξήσω τα ποσοστά μου" και να πάει στη λογική του "τι χρειάζεται η πλειοψηφία". Το Mac OS έχει πυρήνα UNIX όπως και το Linux και παράλληλα προσφέρει την ευκολία του Windows. Αν θες δε, τρέχει και το terminal για εντολές γραμμής. Ωστόσο η APPLE έχει τη λογική του "do it all my way" η οποία είναι σπαστικιά και εμποδίζει την ελευθερία. Το linux έχει τη δύναμη των δισεκατ/ων ανθρώπων που μπορούν να ασχοληθούν μαζί του, αλλά η εποχή του δεν έχει έρθει ακόμα. ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 10:21 ---------- Και γενικότερα πιστεύω οτι την πειρατεία την καταπολεμάς με τις τιμές (με το ρίξιμο των τιμών)...!!! Ολοι τα αυθεντικά θα αγόραζαν και οι εταιρίες θα έβγαζαν ουσιαστικά περισσότερα λεφτά (λόγω δημοτικότητας)...!!! (καλύτερα να παίρνεις τα λίγα απο τους πολλούς, παρα τα πολλά απο τους λίγους)... Αυτό μάλλον η APPLE πρέπει να το καταλάβει, αφού πχ με τέτοιο hardware που έχει θα μπορούσε να κλείσει σπίτια. Αλλά έτσι είναι όταν τους έχει φάει το ψόνιο. Βέβαια όταν αναγκαστήκανε να βάλουνε Intel CPU κάνανε τις κοτούλες......... Αναφορικά με το γιατί φταίει η APPLE. εννοώ ότι θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει το πρότυπό της όπως έκανε και η IBM και να παίζαμε σήμερα με UNIX λειτουργικό και όχι με Windwos.....
vag3d Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Υπάρχουν δύο ειδών λειτουργικά. Τα "παγκόσμια" λειτουργικά που κυριαρχούν και ορίζουν την αγορά και τα "μεμονωμένα" που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες. Αν το linux θέλει να γίνει παγκόσμιο λειτουργικό, πρέπει να φύγει από τη λογική του σνομπ, δηλαδή του "δε με ενδιαφέρει να αυξήσω τα ποσοστά μου" και να πάει στη λογική του "τι χρειάζεται η πλειοψηφία". Το Mac OS έχει πυρήνα UNIX όπως και το Linux και παράλληλα προσφέρει την ευκολία του Windows. Αν θες δε, τρέχει και το terminal για εντολές γραμμής. Ωστόσο η APPLE έχει τη λογική του "do it all my way" η οποία είναι σπαστικιά και εμποδίζει την ελευθερία. Το linux έχει τη δύναμη των δισεκατ/ων ανθρώπων που μπορούν να ασχοληθούν μαζί του, αλλά η εποχή του δεν έχει έρθει ακόμα. Αυτό μάλλον η APPLE πρέπει να το καταλάβει, αφού πχ με τέτοιο hardware που έχει θα μπορούσε να κλείσει σπίτια. Αλλά έτσι είναι όταν τους έχει φάει το ψόνιο. Βέβαια όταν αναγκαστήκανε να βάλουνε Intel CPU κάνανε τις κοτούλες......... Αναφορικά με το γιατί φταίει η APPLE. εννοώ ότι θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει το πρότυπό της όπως έκανε και η IBM και να παίζαμε σήμερα με UNIX λειτουργικό και όχι με Windwos..... Συμφωνώ με αυτά που λές για το Linux. Όπως λέει και ένας φίλος μου προγραμματιστής που έχει φάει το Linux με το κουτάλι--> "To Linux είναι καλό μόνο για Server. Οχι για χρήση στο σπίτι ή στη δουλειά. Και δεν βλέπω να υπάρχει τάση για να αλλάξει καθόλου η κατάσταση..." Η apple όντως έχει έναν τρόπο "Do it all my Way", αλλά ο τρόπος που έχει επιλέξει είναι μελετημένος στο έσχατο για να είναι απόλυτα user friendly. Δηλαδή πάει με την λογική "τι θέλουν οι χρήστες? Πως μπορώ εγώ με έξυπνο τρόπο να τους το προσφέρω ετσι ώστε να είναι μέχρι αηδίας User Friendly..?" Σκέψου για παράδειγμα το iPhone...!!! Η δουλειά που έχουν κάνει στο interface του κάνει μπάμ...!!! Ποιός ο λόγος να προσφέρουν εναλλακτικές ενώ χτίζουν ένα interface στο οποίο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι απο πίσω (προγραμματιστές αναλυτές) που καταναλώνουν φαιά ουσία για τους users ετσι ώστε αυτό που χτίζουν και αναπτύσσουν να αποτελεί θεμέλιο για να συνεχίσουν να το αναπτυσσουν κόμη περισσότερο. Ουσιαστικά δηλαδή ο "Do it MY way" τρόπος τους είναι η λύση που προτείνουν μερικά απο τα δυνατότερα μυαλά στον κόσμο σε σχέση με τα GUI σε πρακτικό επίπεδο/user friendly/ευκολίες κλπ...!!! Για παράδειγμα, αν κάνεις δημοσκόπηση για το Interface του iphone απο ανθρώπους που το έχουν ζήσει και που ξέρουν και 5 πράγματα απο υπολογιστές και interface (πχ. έχουν μεγάλη εμπειρία απο διάφορες εφαρμογές και πλατφόρμες στην ζωή τους) θα διαπιστώσεις οτι θα σου πουν οτι το User interface του iPhone (και το feeling που σου δίνει όταν το χρησιμοποιείς) είναι απλά απίστευτο...!!! Κάθε μενού είναι πολύ έξυπνα "χτισμένο" και τοποθετημένο μέσα στο λειτουργικό τους για να κάνουν την ζωή του χρήστη ευκολότερη και να μην είναι πολύπλοκο και χαώδες και σου τρώει την ζωή...!!! Οσοι έχουν iPhone θα έχουν νιώσει για παράδειγμα την ικανοποίηση του να πατάς με το χοντροδάκτυλό σου ενα Link στον Safari σε zoom-out κατάσταση ανάμεσα απο άλλα links και να πετυχαίνεις το σωστό...!!! Αυτό το πράγμα δεν είναι τυχαίο...!!! Εχει πέσει τρελή δουλειά απο πίσω προγραμματιστικώς...!!! Είναι απλά κάτι το απίστευτο... Οπότε ναι, έχεις δίκιο για την "ελευθερία" που αναφέρεις (do it my way) αλλά υπάρχει αυτό το μεγάλο αλλά...!!!! (άλλωστε και στα windows υπάρχει το "Do it My Way"....απλά εκεί το "My Way" είναι απλώς βλακώδες, πολύπλοκο και ηλίθιο (σε σχέση με το Do it my way της apple...) και σου τρώει άσκοπα τον χρόνο σου....!!!! Linux: Ναι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα του. Συμφωνώ... αφού πχ με τέτοιο hardware που έχει θα μπορούσε να κλείσει σπίτιαΔηλαδή? Τι ακριβώς εννοείς με τα παραπάνω? Δεν το αντιλαμβάνομαι "πως το εννοείς"?(οτι δηλαδή έχει καλό Hardware ή κακό?) Τι εννοείς οτι θα μπορούσε να απελευθερώσει το πρότυπό της? Αν εννοείς να αφήσει το Mac OSX να τρέχει και σε PC, σκέψου και το γεγονός οτι έχει προσεγμένο hardware και drivers έτσι ώστε να δουλεύουν όλα όσο καλύτερα και πιό αρμονικά γίνεται...!!! Αν το απελευθερώσει, θα γίνεται ο,τι νά ναι μετά και θα χάσει την αξιοπιστία του και την (σχετική) τελειότητά του... Ακόμα και εγώ που γκρινιάζω για τις κάρτες γραφικών, καταλαβαίνω οτι μία δυνατότερη κάρτα γραφικών θα επηρέαζε παράγοντες όπως θερμοκρασίες, θόρυβος ψυξης (ανεμιστηράκια, στροφές/λεπτό κλπ), κατάληψη χώρου μέσα σε ένα σύστημα, κατανάλωση ενέργειας για τα Laptop, κλπ...!!! (δεν είμαι σίγουρος όμως αν όντως το κάνει για τους παραπάνω λόγους το γεγονός οτι δεν βάζει την Super-Duper κάρτα γραφικών...)
mimidon Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Οι επαγγελματίες, όπου τα νέα προγράμματα που χρειάζονται για τη δουλειά τους έχουν γραφτεί για 7 και θα σκάσουν λεφτά στο πρόγραμμα (πχ autocad) και στην 64bit έκδοση λογισμικού και στο αντίστοιχο hardware. Οι επαγγελματίες μπορεί, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις όχι.. Στην εταιρία που εργάζομαι, ακόμη λειτουργούμε το SP2, το οποίο περάσαμε το 2007... Ό,τι κάνει καλά την δουλειά του, δεν το αλλάζεις εύκολα και χωρίς λόγο. Σε αυτό που λέει γενικά ο linuxovios, συμφωνώ, καθώς η έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης είναι κάτι που έχουμε θέμα ως λαός. Πόσες φορές νομίζεις ο μέσος Έλληνας έχει κάνει έρευνα αγοράς πριν αποφασίσει τι θα πάρει; Προσωπικά, παλαιότερα, σχεδόν ποτέ. Επίσης, καταναλωτισμός τι είναι; Να αγοράζεις κάτι που δεν έχεις ουσιαστικά ανάγκη. Αγοράζει ο κόσμος φορητό με προεγκατεστημένα Windows Vista και μετά ψάχνει τρόπο να κάνει format και να περάσει πάλι τα Windows XP... Κοίταξε το ΛΣ πριν το αγοράσει; Έψαξε να βρει στην αγορά φορητό με δυνατότητα εγκατάστασης Windows XP ή άλλου Λ/Σ; Δεν νομίζω, αλλιώς, δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο.. Αυτό είναι δείγμα έλλειψης καταναλωτικής συνείδησης (και καταναλωτισμού) κατά την άποψή μου. Αναφέρατε ότι εάν θέλουμε κάτι, το βρίσκουμε πειρατικό. Είναι λύση αυτή; Χάρη τους κάνετε, καθώς τα προϊόντα προωθούνται, διαφημίζονται, κτλ. Όπως υπάρχουν λύσεις σε δωρεάν εφαρμογές (OpenOffice, CutePDF, Paint.NET, κτλ), υπάρχουν και σε Λ/Σ, ακόμη και σε παιχνίδια..! Ναι, δεν έχω σύστημα τελευταίας τεχνολογίας (πλέον οι στόχοι μου έχουν αλλάξει, αν και ο υπολογιστής είναι βασικό εργαλείο της δουλειάς μου), δεν παίζω τα τελευταία παιχνίδια, και όπως ανέφερε ο linuxovios, έκανα κι εγώ πέρισυ έρευνα στο διαδίκτυο και αγόρασα το HL2 σε εξευτελιστική τιμή (10€ μαζί με το episode 1) και τα οποία παίζω άνετα τώρα! Του χρόνου που πιθανόν θα έχω προβεί και σε αναβάθμιση, ίσως παίξω άνετα τα παιχνίδια που φέτος άλλοι παίζουν με 1000+ ευρώ συστήματα... Δεν βιάζομαι, για όλα υπάρχει χρόνος. Τέλος, η άποψή μου για το νέο Λ/Σ της Microsoft; Μου αρέσει! Κατέβασα επίσημα την RC, δουλεύω άψογα και δεν σκοπεύω να προβώ σε αλλαγή μέχρι να λήξει η άδεια χρήσης (δωρεάν είναι, γιατί όχι. Το έχω πει σε παλαιότερο post εδώ μέσα ότι σκοπεύω να κινηθώ σε αγορά, αλλά οι χαοτικές διαφορές στις τιμές με κάνουν να λέω όχι κι εγώ..! Και νομίζετε πως οι διαφορές υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονικά προϊόντα; Έρευνα του Alpha που άκουσα στο ραδιόφωνο προ μηνών σε αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ σε καταστήματα της σε Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, έδειξε ότι γνωστό προϊόν (συγκεκριμένα ουίσκυ) πωλούνταν εδώ κατά 50% ακριβότερα σε σχέση με την Ισπανία και 30% σε σχέση με την Γερμανία! Το ίδιο προϊόν, στην ίδια αλυσίδα να πωλείται ακριβότερα στην Χώρα με τον χαμηλότερο βασικό μισθό! Και που να πάμε σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης... Αλλά εκεί φταίμε 100%. Τέλος πάντων, δεν επεκτείνομαι άλλο, διότι θα γράφω ώρες και ήδη είμαι μόλις στην τέταρη σελίδα του post! Επανέρχομαι μόλις ολοκληρώσω το ανάγνωσμα..!
michael92 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω την γενίκευση της καταναλωτικής συνείδησης με τα windows 7. Ξεκόλα λίγο και από τα pc και μετά ανέλυσε τα οικονομικοπολιτικά.
mimidon Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Επείδη η συζήτηση πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει να οδηγηθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ας αρχίσουμε λοιπόν. Γιατί, καλή η κόντρα για τα windows, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί εδώ μέσα που να μην συμφωνούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης έχουν γίνει χειρότερες, χωρίς καν να πολεμάμε πλέον γι' αυτές. Εκτός και αν κάποιος είναι πλούσιος ή δεν έχει συναίσθηση του χρήματος...
jimarass Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Δημοσ. 27 Αυγούστου 2009 Επείδη η συζήτηση πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει να οδηγηθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ας αρχίσουμε λοιπόν. Γιατί, καλή η κόντρα για τα windows, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετοί εδώ μέσα που να μην συμφωνούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης έχουν γίνει χειρότερες, χωρίς καν να πολεμάμε πλέον γι' αυτές.Εκτός και αν κάποιος είναι πλούσιος ή δεν έχει συναίσθηση του χρήματος... Για την Ελλάδα δεν έχουν έρθει ακόμα τα καλύτερα!! Περιμένετε λιγάκι ακόμα!!! ---------- Το μήνυμα προστέθηκε στις 17:33 ---------- Δηλαδή? Τι ακριβώς εννοείς με τα παραπάνω? Δεν το αντιλαμβάνομαι "πως το εννοείς"? (οτι δηλαδή έχει καλό Hardware ή κακό?) Τι εννοείς οτι θα μπορούσε να απελευθερώσει το πρότυπό της? Αν εννοείς να αφήσει το Mac OSX να τρέχει και σε PC, σκέψου και το γεγονός οτι έχει προσεγμένο hardware και drivers έτσι ώστε να δουλεύουν όλα όσο καλύτερα και πιό αρμονικά γίνεται...!!! Αν το απελευθερώσει, θα γίνεται ο,τι νά ναι μετά και θα χάσει την αξιοπιστία του και την (σχετική) τελειότητά του... Εννοώ πως με τόσο καλό hardware , οι άλλοι ήταν 2 χρόνια πίσω, ειδικά στο iPhone. Αν το έδινε φθηνά θα είχε κλείσει όλες τις εταιρίες. Το να είσαι σταθερό λειτουργικό με δεδομένο hardware είναι δεδομένο. Αυτό έλειπε. Τα Windows όμως παίζουν σε πολλά μηχανήματα. Επομένως ναι με είναι καλύτερο το Mac OS αλλά είναι και έξω από το χορό!! Εpίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορώ να διαγράψω ένα αρχείο μουσικής από τo iPhone. Πόσο δύσκολο είναι αυτό????
skyhawk Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Υπαρχει και η λυση "win7 του θειου" σε 2o partition μαζι με XP και τελος. Υπαρχει κι αλλος τροπος να "πολεμησεις" τον Bill Gates και να εχεις και windows. Και μη αρχισετε ολοι τα περι ηθικης. Δεν νομιζω να ψωμολυσσαει ο μπαρμπα Bill.
slipknot Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 16 Σεπτεμβρίου 2009 Αυτή η λύση είναι γνωστή και αγαπητή. Αυτό το topic όμως δεν είχε (έχει) σκοπό να προτείνει εναλλακτικές (τέτοιες τουλάχιστον) αλλά να προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί κάποιοι δεν αγοράζουμε αυθεντικά και καταφεύγουμε στα πειρατικά. Κι επειδή κάποιοι θα βάλουν πειρατικά, ε και; Τα win 7 μια χαρά θα πουλήσουν.
Technology fan Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2009 Δημοσ. 21 Σεπτεμβρίου 2009 Να πω κατι και εγώ, Η τεχνολογία δημιουργήθηκε για να υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι το αντίθετο. Όπως επίσης δημιουργήθηκε για να κάνει τις δουλείες του ανθρώπου πιο έυκολα και όχι το να βρίσκουμε δουλείες/προβλήματα για να λύσουμε με τη τεχνολογία. Οπότε όποιος θέλει ας πάει να αγοράσει ότι θέλει, δε εμποδίζεται απο κάποιον, το αν είναι σωστό ή όχι είναι αλλη δουλεία. Οι συνομοσίες περι hardware software υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν δε σ αναγκάζει κανείς να τα πληρώσεις. Υπάρχει και η λύση του open source. Δεν είναι οτι δεν έχεις επιλογή... Το αν δε είσαι ενημερωμένος δε φταέι κανείς άλλος εκτός απο σενα...
petsoukos Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Δημοσ. 28 Νοεμβρίου 2009 Πειρατικά και πάλι πειρατικά! Σιγά μην δώσω τα λεφτάκια μου στους κλέφτες. Που για το θέμα που άνοιξες μπορούνε να σε κάνουν και μήνυση! Συκοφαντική δυσφήμηση κτλ κτλ.. Στον βωμό του χρήματος όλα γίνονται.
Tablet Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2010 Δημοσ. 23 Ιανουαρίου 2010 Συμφωνω απολυτα με linoxovio ειμαστε στο ιδιο μηκος 100%
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.