Cristina Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2002 Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2002 Χωρίς να μπορώ να σου πω με σιγουριά, πριν από μερικές μέρες άκουσα την εκδοχή πως είναι ένα μεξικάνικο έθιμο, που έφτασε στην Ευρώπη το 1824. Αν και μου μοιάζει πιο πολύ αμερικάνικο... Who knows...
Super Moderators paredwse Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2002 Super Moderators Δημοσ. 12 Δεκεμβρίου 2002 Δυστυχώς δεν ξέρω πώς έφτασε στην Ελλάδα αυτό το έθιμο. Από μία πρόχειρη έρευνα που έκανα, διάβασα ότι στην Αγγλία η γαλοπούλα έφτασε το 1526 από έναν Υορκέζο, τον William Strickland που απέκτησε έξι γαλοπούλες από Ινδιάνους εμπόρους και τις πούλησε στο Μπρίστολ. Δεν ξέρω γιατί προσγειώθηκε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι - πάντως θεωρείται ότι αυτός που την εισήγαγε στο γιορτινό τραπέζι ήταν ο Εδουάρδος ο 7ος (γιος της Βασίλισσας Βικτώριας, 1841-1910, Βασιλιάς 1901-1910) αλλά πριν τη δεκαετία του 1950 θεωρείτο πολυτέλεια για την πλειοψηφία των σπιτιών καθώς δεν υπήρχαν ψυγεία και καταψύκτες... [πηγή: ]]http://www.britishturkey.co.uk] Αυτά τα ολίγα.
UserX Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2002 Δημοσ. 13 Δεκεμβρίου 2002 ego pantos den xero pos eftase i galopoula stin ellada alla xero pos tha ftasei sto stomahi mou... na sas po??
psarontoufekas Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2002 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2002 <blockquote><font class="small">Quote UserX:</font><hr> ego pantos den xero pos eftase i galopoula stin ellada alla xero pos tha ftasei sto stomahi mou... na sas po?? <hr /></blockquote> simfwnw apolita....estw kai ksenoferto ine apo ta kalitera e8ima pou ir8an.... :grin: :grin:
sniper_206 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2002 Δημοσ. 14 Δεκεμβρίου 2002 Egw gia aggliko ethimo to exw pantws...
Burner Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2002 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2002 Γαλοπούλα Γεμιστή ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ) 1 γαλοπούλα (3-4 κιλά) φρέσκια με τα εντόσθια ή κατεψυγμένη αλάτι μερικούς κόκκους πιπέρι 1 δεματάκι αρωματικά χόρτα (πράσο, καρότο, μαϊντανό, σέλινο κ.λ.π) 1 φύλλο δάφνης 1 κρεμμύδι Για τη γέμιση 300γρ. ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κύβους 1-2 κουτ. σούπας βούτυρο 200mlγάλα ζεστό 1 κουτ. γλυκού ρίγανη 4 φυλλαράκια φασκόμηλο 2-3 κλωναράκια μαϊντανό 2-4 1 μήλο 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα 1 κουτ. σούπας βούτυρο 200γρ. κάστανα βρασμένα αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε 2 λίτρα νερό στη χύτρα, προσθέτετε αλάτι και την προετοιμασμένη γαλοπούλα με το στήθος προς τα κάτω. Αφαιρείται συνέχεια τον αφρό που δημιουργείται και προσθέτετε το δεματάκι με τα αρωματικά χόρτα και τα μπαχαρικά. Βράζετε τη γαλοπούλα για 30-40 λεπτά . Σουρώνετε το ζωμό και την αφήνετε να κρυώσει. Λειώνετε το βούτυρο στο τηγάνι , ροδίζετε το ψωμί, το αδειάζετε σε μπολ και το περιχύνετε με το γάλα. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το φασκόμηλο. Κόβετε το μήλο με τη φλούδα σε κομμάτια. Ζεσταίνετε μια κουταλιά βούτυρο στο ίδιο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μαζί με τα εντόσθια. Προσθέτετε το μήλο, τη ρίγανη, το φασκόμηλο και το μαϊντανό και τα ρίχνετε στο ψωμί. Τα ανακατεύετε όλα μαζί ,προσθέτοντας τα κάστανα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Γεμίζετε με αυτό το μείγμα τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 200ο Cμέχρι να ροδίσει. Αν χρειαστεί ρίχνετε σταδιακά λίγο από το ζωμό. Καλή Όρεξη !!!!!!!
UserX Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2002 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2002 5 asteria sto filarako gia tin evgeniki horigia (tis sintagis tis galopoulas)... an den petyhei omos tha sou balo 1 asteraki kai tha se balo na ti fas esy! ;p just kidding!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.