IMAndreas Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 στις ΗΠΑ αν δωσεις 10% τιπ σε κοιταν με μισο ματι. απο 18% και πανω ειναι το φυσιολογικο και ισχυει οτι αυτο ειναι ουσιαστικα το μεροκαματο του σερβιτορου ναι φίλε όμως στην Αμερική παίρνεις μπύρα με 1 δολάριο όχι 8!
De@th L0rd Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Κοίτα ποια είναι η διαφορά τώρα...Εσύ έχεις την επιλογή να μην αφήσεις, αν όμως κάποιος κάνει 77Ευρώ λογαριασμό ή 123Ευρώ και δεν σου αφήνει ούτε 1 Ευρώ τι μπορείς να του πεις? Γιατί πραγματικά μιλάμε για μπίχλα! Δουλεύω σε bar νύχτα και σας τα λέω... Από την άλλη έρχεται κάποιο ζευγαράκι πίνει από ένα ποτό ο καθένας και σου αφήνει κάτι... Α εντάξει έτσι πες ντε.Εγώ νόμιζα που μια για καφέ σε κάθε πανσέληνο.Το μεγαλύτερο μπουρμπουάρ που έχω δώσει ήταν 3 ευρώ σε ένα γεύμα των 50 περίπου ευρώ με την δικιά μου,αλλά η σερβιτόρα τα άξιζε + εγώ είχα πει μισό λίτρο κρασί.
antonl Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 [...]Από την στιγμή που πληρώνεται κάποιος για την εργασία του, γιατί πρέπει να του δώσω κάτι παραπάνω? Έχει αφήσει κανείς πουρπουάρ στο πλαίσιο? Έχει αφήσει κανείς πουρπουάρ σε εργασία μηχανικού? Σε ψιλικατζίδικο? Θα αφήσω μόνο σε περίπτωση που είναι τα γυρόνια 9,70 και βαριέμαι να βλέπω τον delivera να καθυστερεί 100 ώρες να βρει ρέστα... Εννοείται πως μετά από αυτό δεν ξαναπαραγγέλνω από αυτό το μαγαζί, αν μπορώ... [...] Μεταξύ μας, ούτε εγώ το καταλαβαίνω (και αν το ξανασκεφτώ μου φαίνεται εώς και λίγο παράλογο). Μάλλον έχει γίνει κάτι σαν έθιμο.
stefkos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Με την ακριβεια και την οικονομικη στενοτητα που υπαρχει σημερα, μονο οι καλα κονομημενοι αφηνουν μπουρμπουαρ... Μα ειναι δυνατον οταν σου σερβιρουν τον ακριβοτερο καφε της Eυρωπης, να λες "παρε 6€ παιδι μου, κι αλλο 1€ γιατι ειμαι εξω καρδια"?.... Ειναι δυνατον οταν το ταξι ακριβυνε 66% σε ενα εξαμηνο και το ταξιμετρο τρεχει σα τρελο, να πληρωσεις το κομιστρο και επιπλεον να του πεις "παρε ρε ταριφα και αλλα 2€ γιατι σε συμπαθησα"...(ασε που τα ρεστα συνηθως τα βουτανε απο μονοι τους) Να ρωτησω και κατι αλλο τους φιλους που το παιζουν "εξω καρδια", οταν πανε στο πρακτορειο και ριχνουν ενα "Παμε Στοιχημα" αφηνουν και 2-3 ευρα επιπλεον της τιμης του δελτιου ή ειναι επιλεκτικο μόνο το μπουρμπουαρ τους?
antonl Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 @stefkos: Νομίζω υπερβάλλεις για την οικονομική επιφάνεια αυτών που αφήνουν φιλοδώρημα. Είπα και πριν ότι για κάποιον λόγο έχει επικρατήσει το tip σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Δηλ. αν δεν υπήρχε αυτή η οικονομική κρίση σήμερα θ άφηνες φιλοδώρημα σ όλον τον κόσμο;
stefkos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Oταν ετσι κι αλλιως πληρωνουμε τις ΑΚΡΙΒΟTΕΡΕΣ τιμες απ ολη την Ευρωπη, ειναι κοροιδiα να δινεις και μπουρμπουαρ, ετσι πιστευω εγω. Θα ηθελα να μου απαντησεις και στη τελευταια ερωτηση του προηγουμενου μου post.
antonl Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Εγώ σχολίασα το ότι κάποιος πρέπει να «καλα κονομημενος» για να αφήσει tip, που είπες. Όχι το αν οι τιμές είναι χαμηλές ή υψηλές. Αν διαβάσεις το προηγούμενο Post μου, δε νομίζω να χρειάζεται ν απαντήσω σε κάτι. Είναι σαφές πως φιλοδώρημα αφήνω μόνο σε σερβιτόρο/ντελιβερά. Εσύ θες ν απαντήσεις στο δικό μου ερώτημα τώρα (αν δεν υπήρχε αυτή η οικονομική κρίση σήμερα θ άφηνες φιλοδώρημα σ όλον τον κόσμο;); :>
De@th L0rd Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Ο stefkos έχει δίκιο. Τα αγαθά-υπήρεσίες που προσφέρονται είναι σε πολλαπλάσια τιμή αναλογικά με έξω.Και στην υπόλοιπη ευρώπη σπανίζει το πουρμπουάρ κι ας είναι καλύτερα οικονομικά.Αλλά ντάξει ως ΕΛληνες πρέπει να είμαστε σπάταλοι γιατί οι άλλοι θα πουν πως είμαστε γύφτοι.
stefkos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Εγώ σχολίασα το ότι κάποιος πρέπει να «καλα κονομημενος» για να αφήσει tip, που είπες. Όχι το αν οι τιμές είναι χαμηλές ή υψηλές.Αν διαβάσεις το προηγούμενο Post μου, δε νομίζω να χρειάζεται ν απαντήσω σε κάτι. Είναι σαφές πως φιλοδώρημα αφήνω μόνο σε σερβιτόρο/ντελιβερά. Εσύ θες ν απαντήσεις στο δικό μου ερώτημα τώρα (αν δεν υπήρχε αυτή η οικονομική κρίση σήμερα θ άφηνες φιλοδώρημα σ όλον τον κόσμο;); :> Α, δινεις φιλοδωρημα μόνο οπου εχει επικρατησει να δινεται, οχι σε ολους... Δε καταλαβαινω γιατι εχει επικρατησει μονο στους σερβιτορους/ντελιβεραδες, οπως λες. Οι υπολοιποι εργαζομενοι δεν εχουν ψυχη? Το οτι πρεπει ναναι καλα κονομημενος καποιος(και ειδικα σημερα) ειναι αυτονοητο, αν εισαι φτωχος και δε σου βγαινουν ουτε για τα βιβλια του παιδιου σου, το τιπ ειναι το τελευταιο που θα σκεφτεις. Οσο για την ερωτηση σου, σαφως και αν μου περισσευανε θα εδινα, δεν ειμαι κανας φιλαργυρος, αν αυτο υποψιαστηκες
antonl Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Α, δινεις φιλοδωρημα μόνο οπου εχει επικρατησει να δινεται, οχι σε ολους...Δε καταλαβαινω γιατι εχει επικρατησει μονο στους σερβιτορους/ντελιβεραδες, οπως λες. Οι υπολοιποι εργαζομενοι δεν εχουν ψυχη? Το οτι πρεπει ναναι καλα κονομημενος καποιος(και ειδικα σημερα) ειναι αυτονοητο, αν εισαι φτωχος και δε σου βγαινουν ουτε για τα βιβλια του παιδιου σου, το τιπ ειναι το τελευταιο που θα σκεφτεις. Οσο για την ερωτηση σου, σαφως και αν μου περισσευανε θα εδινα, δεν ειμαι κανας φιλαργυρος, αν αυτο υποψιαστηκες Φυσικά κι έχουν ψυχή. Όπως κι εγώ εξάλλου, όπως κι εσύ. Αλλά αυτό έχει επικρατήσει για κάποιον λόγο. Επίσης αν είσαι φτωχός όχι μόνο δε θα δώσεις tip αλλά πιθανότατα ούτε 5€ για freddo cappuccino. Δεν υποψιάστηκα πως είσαι φιλάργυρος, καμία σχέση. Απλά μου φαίνεται λίγο περίεργο ν αφήνεις tip σε κάθε συναλλαγή που κάνεις. Εκτός αν το λες εκ του ασφαλούς, υπονοώντας πως κάτι τέτοιο θα κανες αν ήσουν ο Έλληνας κροίσος με 7 γράμματα
stefkos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μου αρεσει που υπογραμμιζεις το "φτωχος"... αφου οι περισσοτεροι στην Ελλαδα τετοιοι ειμαστε! (και που να δεις τωρα με τα μετρα που θα παρουν, ακομα περισσοτεροι) Ολοι αυτοι που βγαινουν και παραγγελουν "φρεντο-καπουτσινο" δε σημαινει οτι ειναι τοσο φτωχοι που δεν εχουν να τον πληρωσουν. Ο Ελληνας την εξοδο του την εχει δεδομενη, η φτωχεια λεει θελει καλοπεραση (κατα τα αλλα ειναι ολοι καταχρεωμενοι σε δανεια-καρτες)
antonl Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Μάλλον ορίζουμε διαφορετικά το «φτωχός». Εγώ εννοώ ως τέτοιον κάποιον που δεν έχει εξασφαλισμένες ορισμένες απ τις βασικές, καθημερινές ανάγκες. Αν κάποιος έχει ένα κεραμίδι πάνω απ το κεφάλι του, μπορεί να φάει κρέας 2 φορές τη βδομάδα, να βγει για καφέ χωρίς να ρωτήσει εκ των προτέρων πόσο θα του στοιχίσει και να πάει μια βδομάδα διακοπές το καλοκαίρι δεν τον θεωρώ φτωχό. Ούτε πλούσιο, υπάρχουν αρκετές διαβαθμίσεις εκτός απ τα άκρα
panagos Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Ποτέ δεν μου άρεσε αυτή η επιβολή - του να κάνω κάτι επειδή "πρέπει". Πρέπει my ass. Αφήνω tip ανάλογα με την ποιότητα των υπηρεσιών που θα μου προσφερθούν. Διαβάζω πολλούς να δικαιολογούν τους υπαλλήλους για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας (σκίζονται, λιώνουν, πεινούν κτλ). Πιστεύω πως ο πελάτης αλλά και η επιχείρηση η ίδια θα πρέπει να σκέφτεται κάπως έτσι: Αν ο υπάλληλος είναι κακόκεφος για οποιονδήποτε λόγο, αυτό είναι δικό του πρόβλημα, ή για να το θέσω καλύτερα, δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόβλημα του πελάτη. Αν αργήσει ο ντελιβεράς, δεν με ενδιαφέρει ο λόγος που άργησε. Τον πελάτη δεν τον ενδιαφέρει ο λόγος για τον οποίο δεν εξυπηρετείται σωστά, αλλά το γεγονός αυτού. Θεωρώ τουλάχιστον οξύμωρο πολλοί να δικαιολογούν τους κακούς υπαλλήλους και παράλληλα να εκνευρίζονται όταν δεν εξυπηρετούνται σωστά. Ανεβάστε μόνοι σας τον πήχη για να αναγκάσετε τις επιχειρήσεις να καλυτερέψουν. Αναφορικά για τις ΗΠΑ. Εκεί είναι διαφορετικά τα πράγματα όσον αφορά το tipping. Στα χρόνια μου εκεί όμως, δεν συνάντησα ούτε μια φορά κακομούτσουνο σερβιτόρο. Ούτε μια! Τώρα, το αν προσποιούνται (επιτυχώς) ή το νοιώθουν αυτό που κάνουν, ποσώς με νοιάζει. Το θέμα είναι οτι αν δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, πήραν πόδι asapέτο! Στην Ελλάδα δυστυχώς πολλοί υπάλληλοι έχουν τουπέ και σε κοιτάνε με ένα ύφος "χάρη σου κάνω που σε σερβίρω". Μετά εμείς τους αφήνουμε και tip για να "μην μας πουν και γύφτους", ενθαρρύνοντας στην ουσία την κακή εξυπηρέτηση. Μπαίνουμε έτσι σε ένα φαύλο κύκλο.
Finn Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Κοίτα ποια είναι η διαφορά τώρα...Εσύ έχεις την επιλογή να μην αφήσεις, αν όμως κάποιος κάνει 77Ευρώ λογαριασμό ή 123Ευρώ και δεν σου αφήνει ούτε 1 Ευρώ τι μπορείς να του πεις? Γιατί πραγματικά μιλάμε για μπίχλα! Δουλεύω σε bar νύχτα και σας τα λέω... Από την άλλη έρχεται κάποιο ζευγαράκι πίνει από ένα ποτό ο καθένας και σου αφήνει κάτι... Στον large είναι που θα κάνεις ψαλίδι όμως ε και θα κεράσεις και κανά shaker. Κι εγώ σε μπαρ δουλευω τα καλοκαίρια και το βλέπω. ο πουρπουάρ είναι μία μαλακία και μισή. Ο σερβιτόρος-ντελιβεράς-βενζινάς whatever θα ΕΠΡΕΠΕ να πληρώνεται πολύ περισσότερα για την δουλειά που κάνει, και όχι να ελπίζει στην γνώση του savoir vivre και την καλή δίάθεση του εκάστοτε πελάτη. Σ αυτό ποντάρουν αρκετοί εργοδότες και γι αυτό τα μεροκάματα, delivery κυρίως, μπορεί να πέσουν και στα 16 ευρώ τη μέρα.Γιατί δεν γουστάρει το αφεντικό να βλέπει τον υπάλληλο να χτυπάει πχ 40(μισθός)+40(tips).
Tenshi Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2010 Βασικά δέν θα συμφωνήσω οτι το κόστος του Φρέντυ Καπουτσίνου ή του Τζόνι Περιπατητή είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να δώσεις tip.Σαφώς και το κάνεις επειδή θέλεις και όχι επειδή το επιβάλει κάποιος άτυπος νόμος.Εν πάση περιπτώση είναι και κάποια πράγματα που δέν γνωρίζουμε,όπως ο αριθμός των outings μέσα στο μήνα. Προσωπικά,κάνοντας μία-δύο εξόδους για ποτά/καφέ (τον μήνα) δέν θα μου "λείψουν" τα +2 ευρω.Ισα ίσα που θα πρέπει να χαρακτηριστώ persona non grata,γιατι δεν "σπρώχνω" χρήμα στην αγορά.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.