Προς το περιεχόμενο

Αισχος για τους αγροτες!

Ellinofrenia

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Και απάντησαν τα παιδιά πολύ σωστά, αλλάζεις αυτό που παράγεις.

Δεν θες να αλλάξεις ? Μαζεύεις άλλους 3-4 και κάνετε δικό σας συνεταιρισμό και το πουλάτε 80 λεπτά

Tι λες φιλε μου τωρα, πλάκα κανεις; Και να θες δε γινεται αυτο, αφου υπαρχουν κυκλωματα, ή πληρωνεις οσα σου λενε ή μενεις με τη παραγωγη σου στο χερι...

• Απαντ. 74
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.
Kαταρχην να σου πω οτι εγω ουτε με τους αγροτες ειμαι, ουτε τους αντιπροσωπευω. Αντικειμενικα μιλαω μόνο. Διακρινω ομως οτι εσυ εχεις μια αντιπαθεια απεναντι τους. (ΛΑΘΟΣ 1...απλά επειδή κατάγομαι απο αγροτικότατο χωριό...και απο αγροτικότατη περιοχή...ξέρω την νοοτροποία τους....χροοοονια τώρα....)

Εξυπνος τροπος δεν ειναι η σωστη λεξη. Αποτελεσματικος τροπος ειναι πιο καλη λεξη.

Εσυ αν εδινες το γαλά 15 λέπτα και στο ραφι πωλουνταν 99 λεπτα, πως θα ενοιωθες?

(ΛΑΘΟΣ 2....βασικά ειναι 20 λεπτά με βάση όσα είπαν οι πιο πολλοί ινσομνιακς...τώρα...ένας οικονομολόγος με ειδικότητα στην κοστολόγηση...θα σου έλεγε πως στα 99 λεπτά υπάρχουν κάποια κόστη...π.χ. μεταφοράς , επεξεργασίας , συσκευασίας , διανομής , εργατικά , διαφήμισης....δεν σου λέω πως είναι πολύ τα 20 λεπτά...αλλά αν ήταν μάγκες....απο το να δίνουν λεφτά για το καινούριο αγροτικό της MAZDA ή δεν ξέρω τι άλλο...με GPS , UPP , GGT , και δεν ξέρω εγώ τι άλλο ας γίνονταν μέτοχοι σε μια εταιρία μέσω των ΕΑΣ τους...να πέρνανε και λεφτάκια απο ΕΣΠΑ...να κάνανε μια βιομηχανια σε κάθε νομό...να πουλάνε τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα όσο γουστάρουν....βλέπε το παράδειγμα της ΕΒΟΛ στον Βόλο... απο το 1952 http://www.evol-easvolou.gr/ )

Αλλο πραγμα σου ειπα να σκεφτεις, φιλε μου αφανή:-)

Τι γινεται οταν ΕΣΥ κανεις απεργια και θες να γινει αισθητη, ωστε να εχει αποτελεσμα και να μη σε γραψουν στα παλια τους τα παπουτσια.

Κλεινοντας οι αγροτες τις εθνικες οδους τους παιρνεις σοβαρα θελεις-δε θελεις... (ΛΑΘΟΣ 3.....Τους έπαιρνες σοβαρά....κάποτε...πλέον ο κόσμος απλά λέει πως ισως να έχουν δίκιο....αλλά το διεκδικούν λάθος....)

εν συντομία ορισμένες απαντήσεις.....;)

Δημοσ.
Μα αν κατάλαβα καλά τον DrLo εννοεί ότι η Vivartia θα αγοράσει και θα πουλήσει λόγω ονόματος 100 τόνους πορτοκάλια στα 2 ευρώ/κιλό. Τόσο θα πουλήσει γιατί τόσο θέλει και τόσο διαθέτει ο καταναλωτής.

Συμπληρώνω εγώ

Όταν βγει στην αγορά για να ζητήσει τους 100 τόνους, αν του προσφερθούν 1000 ε προφανώς θα ζητάει όλο και πιο χαμηλές τιμές, ανεξαρτήτως του πόσο θα πουλήσει. Δεν θα κάτσει επειδή βρίσκει πορτοκάλια στα 10 cents να κατεβάσει αυτός την τιμή στο 1 ευρώ, σε κανένα προϊόν δεν γίνεται αυτό. Ίσως έτσι εννοεί το "apples and oranges".

Ακριβώς. Το ότι κάποιος έμπορος μπορεί να βρίσκει έυκολα πρώτη ύλη (μεγάλη προσφορά) σε χαμηλή τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη/ανελαστική ζήτηση του προϊόντος του (μεγάλη τιμή) σημαίνει ότι είναι διατεθιμένος να δουλέψει σε ένα κομμάτι αγοράς που δεν είναι διαθετιμένος να δουλέψουν πολλοί άλλοι (οι οποίοι μπαίνοντας στην "αγορά" θα ανέβαζαν την ζήτηση πρώτης ύλης) άρα δικαιούται και μεγαλύερης αμοιβής (υπό την έννοια ότι αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο). Με πιο απλά λόγια οι παραγωγοί έχουν κάθε δυνατότητα αν νιώθουν ότι η διαφορά τιμής πρώτης ύλης - προϊόντος είναι τεράστια, να μπουν οι ίδιοι, μόνοι τους ή με άλλους που μπορεί να έχουν την τεχνογνωσία που δεν έχουν αυτοί να χτυπήσουν τις τιμές του μέχρι χθες πελάτες του και να πλουτήσουν οι ίδοι.

Δημοσ.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ιδρύθηκαν γι' αυτό ακριβώς το σκοπό. Ακόμα και εκεί όμως υπάρχουν τεράστια συμφέροντα (μέσα στο Δ.Σ.)

Όταν πηγαίνουν οι ορκωτοί λογιστές για έλεγχο (για προστασία των μετόχων, δηλαδή των παραγωγών) γελάει και το παρδαλό κατσίκι. Όλα καλά κύριοι!

Ταξίδια σε όλη την υφήλιο για το Δ.Σ. από Αμερική μέχρι Αυστραλία για να μάθουν "νέες μεθόδους καλλιέργειας".

Μούφα το γλυκό με τους συνεταιρισμούς.

*παιδιά από πάνω, μην ξεχνάτε το καρτέλ. Το "τόσα διαθέτει ο καταναλωτής" δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό στη συγκεκριμένη αγορά.

Δημοσ.
Και βάζει το μεγάλο Καρτέλ έναν Εισαγγελάτο για ένα διατροφικό σκάνδαλο με θέμα τον συνεταιρισμό και πιάνεις έναν πάτο. Για να γίνει ένας συναιτερισμός χρειάζονται εγκαταστάσεις παστερίωσης,τουλάχιστον ένας γεωπόνος ή τεχνολόγος τροφίμων δηλ προσωπικό. Ε δε θα φτάσει 1 ευρώ μόνο γιατί όλοι θα θέλουν να βγάλουν κέρδος σε χρόνο 0. Κάποιοι είναι βολεμένοι από την παρούσα κατάσταση και δε θέλουν να αλλάξει.Και δεν είναι οι καταναλωτές...

Το ίδιο κόστος δεν έχουν και όσοι παράγουν σήμερα ?

• Moderators
Δημοσ.
Και βάζει το μεγάλο Καρτέλ έναν Εισαγγελάτο για ένα διατροφικό σκάνδαλο με θέμα τον συνεταιρισμό και πιάνεις έναν πάτο. Για να γίνει ένας συναιτερισμός χρειάζονται εγκαταστάσεις παστερίωσης,τουλάχιστον ένας γεωπόνος ή τεχνολόγος τροφίμων δηλ προσωπικό. Ε δε θα φτάσει 1 ευρώ μόνο γιατί όλοι θα θέλουν να βγάλουν κέρδος σε χρόνο 0. Κάποιοι είναι βολεμένοι από την παρούσα κατάσταση και δε θέλουν να αλλάξει.Και δεν είναι οι καταναλωτές...

Ε άρα, οι μεσάζοντες για κάποιο λόγο είναι εκεί, όχι για την ομορφιά τους. ΚΑΤΙ κάνουν (άσχετα με το αν αυτό το "κάτι" είναι υπερκοστολογημένο). Και εν τοιαύτη περιπτώσει, αφού είναι τέτοιες οι διαφορές στις τιμές, γιατί δεν βρίσκουμε από έναν γελαδάρη να πίνουμε γάλα κατευθείαν από την πηγή; Το ρισκάρετε; Εγώ πάντως, όχι, δεν το ρισκάρω να πιω γάλα που δεν έχει περάσει ποιοτικούς ελέγχους, όπως δεν θα έπαιρνα μπριζόλα χωρίς σφραγίδα πάνω της. Εκτός, βέβαια, από την περίπτωση όπου ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ θα εξέτρεφα τα ζωντανά και θα ήξερα τι έχουν φάει και τι εμβόλια έχουν κάνει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καλύτερα στο σούπερ μάρκετ, στον χασάπη, στον μανάβη κ.ο.κ.

Επίσης, έχετε υπόψην σας κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Το περιθώριο κέρδους ενός σούπερ μάρκετ κείται μεταξύ 40% και 50%. Δηλαδή όταν το γάλα έχει 1 ευρώ, τα 0,50 ευρώ είναι του σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, η ΔΕΛΤΑ το πούλησε για 0,50 ευρώ στο Βασιλόπουλο κι αυτός έβαλε 100% καπέλο. Θέλω να πω, ότι τα νούμερα δεν είναι έτσι όπως τα νομίζετε. Μπορεί ο παραγωγός να πουλάει 0,20 ευρώ το γάλα, αλλά ο μεσάζοντας το πουλάει 0,50 ευρώ, για να βάλει άλλο 0,50 ευρώ το σούπερ μάρκετ στην τσέπη. Ο "κακός" της υπόθεσης, κατά την άποψή μου, είναι το σούπερ μάρκετ που πάει να βγάλει λεφτά από το -σχεδόν- τίποτα.

Δημοσ.
ΛΑΘΟΣ 1...απλά επειδή κατάγομαι απο αγροτικότατο χωριό...και απο αγροτικότατη περιοχή...ξέρω την νοοτροποία τους....χροοοονια τώρα....)

Kαι ποια ειναι αυτη? Η ουσια μας ενδιαφερει, οχι η νοοτροπια.

Ειναι φως-φαναρι οτι τρεφεις μεγαλη αντιπαθεια προς τους αγροτες και μιλας εναντιον τους υποτιμητικα και προσβλητικα. Αντιθετα, εγω ειμαι αντικειμενικος. Γιατι κι εμεις θα μπορουσαμε να ημασταν στη θεση τους ή ειμαστε ηδη σε παρομοια ή και χειροτερη θεση.

(ΛΑΘΟΣ 2....βασικά ειναι 20 λεπτά με βάση όσα είπαν οι πιο πολλοί ινσομνιακς...τώρα...ένας οικονομολόγος με ειδικότητα στην κοστολόγηση...θα σου έλεγε πως στα 99 λεπτά υπάρχουν κάποια κόστη...π.χ. μεταφοράς , επεξεργασίας , συσκευασίας , διανομής , εργατικά , διαφήμισης....δεν σου λέω πως είναι πολύ τα 20 λεπτά...αλλά αν ήταν μάγκες....απο το να δίνουν λεφτά για το καινούριο αγροτικό της MAZDA ή δεν ξέρω τι άλλο...με GPS , UPP , GGT , και δεν ξέρω εγώ τι άλλο ας γίνονταν μέτοχοι σε μια εταιρία μέσω των ΕΑΣ τους...να πέρνανε και λεφτάκια απο ΕΣΠΑ...να κάνανε μια βιομηχανια σε κάθε νομό...να πουλάνε τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα όσο γουστάρουν....βλέπε το παράδειγμα της ΕΒΟΛ στον Βόλο... απο το 1952 http://www.evol-easvolou.gr/ )

Δεν ειναι το θεμα αν ειναι 15, 20 ή 23 λεπτα, το θεμα ειναι οτι τους γδερνουν ασυστολα, ολους τους παραγωγους. Για να κονομανε τα λαμογια οι μεσαζοντες, στη τελικη τη πληρωνουμε και εμεις οι καταναλωτες. Εσυ ετσι οπως τα ειπες ειναι σα να λες οτι καλως μας κλεβουν τα λαμογια...

ΛΑΘΟΣ 3.....Τους έπαιρνες σοβαρά....κάποτε...πλέον ο κόσμος απλά λέει πως ισως να έχουν δίκιο....αλλά το διεκδικούν λάθος....

Εξαρταται τι εννοεις "τους παιρνουν στα σοβαρα", εγω εδωσα αλλο νοημα στη φραση αυτη. Φαινεται οτι δεν το καταλαβες ομως. Τους παιρνουν στα σοβαρα θελουν-δε θελουν, με το κλεισιμο των δρομων.

Αν νομιζεις οτι διεκδικουν με λαθος τροπο, τοτε ποιος ειναι ο σωστος? να λουφαξουν στα χωρια τους και να κανουν σιωπηλη διαμαρτυρια, που το σωστε καποιοι οπως εσυ να συνεχισουν να τους λοιδωρουν και να τους απαξιωνουν?...:-(

Δημοσ.
Kαι ποια ειναι αυτη? Η ουσια μας ενδιαφερει, οχι η νοοτροπια.

Ειναι φως-φαναρι οτι τρεφεις μεγαλη αντιπαθεια προς τους αγροτες και μιλας εναντιον τους υποτιμητικα και προσβλητικα. Αντιθετα, εγω ειμαι αντικειμενικος. Γιατι κι εμεις θα μπορουσαμε να ημασταν στη θεση τους ή ειμαστε ηδη σε παρομοια ή και χειροτερη θεση.(ποια είναι η νοοτροποία ...δίπλα στα χωριά μας...κλείνουμε τον δρόμο...το βραδάκι σπιτάκι μας...τσιπουράκι χα.χα.χα. και χι.χι.χι....άρα μπορώ και εγώ -που δεν μου κατεβάζει κάτι πιο αποτελεσματικό η κούτρα μου - να πάω το καλοκαίρι να κλείσω 2-3 αγροτικούς δρόμους για διαμαρτυρία επειδή ανεβαίνει η τιμή της μελιτζάνας???σωστά??)

Δεν ειναι το θεμα αν ειναι 15, 20 ή 23 λεπτα, το θεμα ειναι οτι τους γδερνουν ασυστολα, ολους τους παραγωγους. Για να κονομανε τα λαμογια οι μεσαζοντες, στη τελικη τη πληρωνουμε και εμεις οι καταναλωτες. Εσυ ετσι οπως τα ειπες ειναι σα να λες οτι καλως μας κλεβουν τα λαμογια...(όχι εγώ σου είπα κάτσε κάνε μια κοστολόγηση....ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ...απο τον παραγωγό μέχρι το ράφι....αν δεν μπορείς...πιο πάνω ένας συν-ινσομιακ έχει κάνει μια πρόχειρη..επίσης σου έφερα την εναλλακτική της αυτο διανομής όπως της ΕΒΟΛ....μπές στην σελίδα...να δεις...δεν κάνει κακό....

Εξαρταται τι εννοεις "τους παιρνουν στα σοβαρα", εγω εδωσα αλλο νοημα στη φραση αυτη. Φαινεται οτι δεν το καταλαβες ομως. Τους παιρνουν στα σοβαρα θελουν-δε θελουν, με το κλεισιμο των δρομων.

Αν νομιζεις οτι διεκδικουν με λαθος τροπο, τοτε ποιος ειναι ο σωστος? να λουφαξουν στα χωρια τους και να κανουν σιωπηλη διαμαρτυρια, που το σωστε καποιοι οπως εσυ να συνεχισουν να τους λοιδωρουν και να τους απαξιωνουν?...:-( (δεν μου απαντάς όμως σε κάποια ερωτήματα.....γιατί να μην ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ....???αφου τα μπλόκα δεν έχουν αποτέλεσμα....ας Απεργήσουν....ας σταματήσουν την παραγωγή....και δεν τους απαξιώνω...απλά σου έχω γράψει κάποια αληθινά γεγονότα ...)

κάποτε ένας επιχειρηματίας...αν θυμάμαι καλά είχε πάει έξω απο την επιτροπή ανταγωνισμού...και ξεκίνησε απεργία πείνας...διαμαρτυρόμενος για ένα καρτέλ....εγώ πάντως τον πήρα πιο πολύ στα σοβαρά...

ΥΓ...πάντως συμφωνούμε οτι διαφωνούμε....κάτι είναι και αυτό...αλλά ας μην κουράζουμε άλλο τους υπόλοιπους.... ;)

Δημοσ.

Ναι, αν κατέβω και εγώ στα μπλόκα με ένα τουφέκι και 2 κιλά δυναμίτη διεκδικώντας ανοιχτές συγκοινωνιακές αρτηρίες, μια χαρά σοβαρά θα με πάρουν. Όπως στα σοβαρά παίρνεις και ένα λυσσασμένο σκυλί και έναν κακοποιό. Αυτό τι σημαίνει, πως δικαιολογείται; Εδώ καλά-καλά δεν αιτιολογείται.

Δημοσ.
Ε άρα, οι μεσάζοντες για κάποιο λόγο είναι εκεί, όχι για την ομορφιά τους. ΚΑΤΙ κάνουν (άσχετα με το αν αυτό το "κάτι" είναι υπερκοστολογημένο). Και εν τοιαύτη περιπτώσει, αφού είναι τέτοιες οι διαφορές στις τιμές, γιατί δεν βρίσκουμε από έναν γελαδάρη να πίνουμε γάλα κατευθείαν από την πηγή; Το ρισκάρετε; Εγώ πάντως, όχι, δεν το ρισκάρω να πιω γάλα που δεν έχει περάσει ποιοτικούς ελέγχους, όπως δεν θα έπαιρνα μπριζόλα χωρίς σφραγίδα πάνω της. Εκτός, βέβαια, από την περίπτωση όπου ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ θα εξέτρεφα τα ζωντανά και θα ήξερα τι έχουν φάει και τι εμβόλια έχουν κάνει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, καλύτερα στο σούπερ μάρκετ, στον χασάπη, στον μανάβη κ.ο.κ.

Επίσης, έχετε υπόψην σας κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Το περιθώριο κέρδους ενός σούπερ μάρκετ κείται μεταξύ 40% και 50%. Δηλαδή όταν το γάλα έχει 1 ευρώ, τα 0,50 ευρώ είναι του σούπερ μάρκετ. Δηλαδή, η ΔΕΛΤΑ το πούλησε για 0,50 ευρώ στο Βασιλόπουλο κι αυτός έβαλε 100% καπέλο. Θέλω να πω, ότι τα νούμερα δεν είναι έτσι όπως τα νομίζετε. Μπορεί ο παραγωγός να πουλάει 0,20 ευρώ το γάλα, αλλά ο μεσάζοντας το πουλάει 0,50 ευρώ, για να βάλει άλλο 0,50 ευρώ το σούπερ μάρκετ στην τσέπη. Ο "κακός" της υπόθεσης, κατά την άποψή μου, είναι το σούπερ μάρκετ που πάει να βγάλει λεφτά από το -σχεδόν- τίποτα.

Υπερπλουστευτική η άποψη αυτή. Αν παραδεχθείς ότι το supermarket (όπως και οποιαδήποτε επιχείρηση) δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα τότε με τι επιχειρήματα θα ζητάς αξιοπρεπείς μισθούς στους εργαζόμενούς τους, οι οποίοι είναι αυτοί που "παράγουν" αυτό το τίποτα, και από αυτό πρέπει να πληρωθούν.

Δημοσ.
κάποτε ένας επιχειρηματίας...αν θυμάμαι καλά είχε πάει έξω απο την επιτροπή ανταγωνισμού...και ξεκίνησε απεργία πείνας...διαμαρτυρόμενος για ένα καρτέλ....εγώ πάντως τον πήρα πιο πολύ στα σοβαρά...

ΥΓ...πάντως συμφωνούμε οτι διαφωνούμε....κάτι είναι και αυτό...αλλά ας μην κουράζουμε άλλο τους υπόλοιπους.... ;)

Μα πως τα γραφεις ετσι, μισα quote και μισα χωρις quote?...

Που ακριβως διαφωνουμε? Εσυ θεωρεις δηλ. οτι οι αγροτες καλως πληρωνονται με ψιχουλα για τα προιοντα που καταληγουν σε 10πλασια τιμη στο καταναλωτη?

Το αν θα παρεις στα σοβαρα ή οχι καποιον που διαμαρτυρεται ειναι η δικη σου αποψη, αυτος ομως που δεν θα μπορεσει να παει στη δουλεια του θα το παρει πολυ σοβαρα, να εισαι σιγουρος.

Αληθεια, οταν εσυ διαμαρτυρεσαι για καποια αδικια, πως θα δου φαινονταν αν ολοι σε εγραφαν κανονικα και δεν ειχε κανενα αποτελεσμα η διαμαρτυρια σου?

Οσο για το "να μην κουραζουμε τους υπολοιπους", δεν εχεις παρα να το πραξεις;)

ποια είναι η νοοτροποία ...δίπλα στα χωριά μας...κλείνουμε τον δρόμο...το βραδάκι σπιτάκι μας...τσιπουράκι χα.χα.χα. και χι.χι.χι....άρα μπορώ και εγώ -που δεν μου κατεβάζει κάτι πιο αποτελεσματικό η κούτρα μου - να πάω το καλοκαίρι να κλείσω 2-3 αγροτικούς δρόμους για διαμαρτυρία επειδή ανεβαίνει η τιμή της μελιτζάνας???σωστά??)

Ποιο απαραδεκτη θα ελεγα οτι ειναι η δικη σου νοοτροπια: Λοιδωρουμε και βριζουμε τους αλλους οταν απεργουν, οταν ομως εμεις απεργησουμε απαιτουμε να γινουμε σεβαστοι, σωστα?...

...(όχι εγώ σου είπα κάτσε κάνε μια κοστολόγηση....ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ...απο τον παραγωγό μέχρι το ράφι....αν δεν μπορείς...πιο πάνω ένας συν-ινσομιακ έχει κάνει μια πρόχειρη..επίσης σου έφερα την εναλλακτική της αυτο διανομής όπως της ΕΒΟΛ....μπές στην σελίδα...να δεις...δεν κάνει κακό....

Ωρα ειναι να μας πεις οτι οι μεσαζοντες(κοινως λαμογια) καλώς τα παιρνουν και οτι δεν υπαρχουν οργανωμενα συμφεροντα. Ρε, μπας και εισαι κι εσυ μεσαζων :))

(δεν μου απαντάς όμως σε κάποια ερωτήματα.....γιατί να μην ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ....???αφου τα μπλόκα δεν έχουν αποτέλεσμα....ας Απεργήσουν....ας σταματήσουν την παραγωγή....και δεν τους απαξιώνω...απλά σου έχω γράψει κάποια αληθινά γεγονότα ...)

Δεν εχεις γραψει αληθινα γεγονοτα προσπαθεια απαξιωσης εκανες μονο, και χλευασμου.

Αν σταματησουν την παραγωγη, τοτε τι σοδεια θα παραδωσουν αφανη φιλε μου? να πεθανουν της πεινας δηλαδη?

Δημοσ.

Αν σταματησουν την πραγωγη, τοτε τι σοδεια θα παραδωσουν αφανη φιλε μου? να πεθανουν της πεινας δηλαδη?

Αν λείψει το παραγόμενο προϊόν, τότε θα 'χουν περάσει πολύ πιο αποτελεσματικά το μήνυμά τους και θα έχουν αιτιολογήσει την αναγκαιότητα στήριξης του κλάδου.

Αν ΔΕΝ λείψει το παραγόμενο προϊόν, τότε σε γενικές γραμμές συζητάμε το "αγόρασε αυτό που παράγω κι ας μη το χρειάζεσαι γιατί πρέπει και 'γω να ζήσω. Αν δε το κάνεις, κλείνω δρόμους".

• Moderators
Δημοσ.

Ειναι φως-φαναρι οτι τρεφεις μεγαλη αντιπαθεια προς τους αγροτες και μιλας εναντιον τους υποτιμητικα και προσβλητικα.

Είναι η δεύτερη ή η τρίτη φορά που το αναφέρεις αυτό στο νήμα. Και σε ρωτώ: Γιατί να ΜΗΝ τρέφουμε αντιπάθεια προς μία κοινωνική ομάδα που μας κάνει τη ζωή δύσκολη; Πού είναι το κακό σε αυτό; Δεν βρίζουμε όλους τους αγρότες, μόνο αυτούς που μας κλείνουν το δρόμο. Όπως δεν βρίζουμε όλους τους ΜΑΤατζήδες, μόνο αυτούς που βαράνε (καλά όλους δηλαδή:P) κι όπως δεν βρίζουμε όλους τους εφοριακούς, μόνο αυτούς που λαδώνονται.

Πού είναι το παράλογο στο να αντιπαθούμε κάποιους, οι οποίοι μας κάνουν την -ήδη δύσκολη- ζωή δυσκολότερη;

Δημοσ.

Για να δούμε τι έπαθαν οι αγρότες που ξεπέρασαν την στενοκεφαλιά του φαύλου κύκλου επιδότηση --> βαμβακοπαραγωγή --> μπλόκα --> εφάπαξ --> αραλίκι:

Αυτούς τους αγρότες θέλουμε

Στην εκπομπή EcoNews του ΣΚΑΪ είδα ρεπορτάζ για κάποιους αγρότες του Κιλκίς που, απελπισμένοι από την έλλειψη δουλειάς στην καλιέργεια καπνού, στράφηκαν σε μια εναλλακτική καλλιέργεια: τις ροδιές. Έκαναν σεμινάρια με τη βοήθεια Ισραηλινής εταιρείας, και ξεκίνησαν την παραγωγή.

Φέτος, τη δεύτερη χρονιά μετά τη στροφή στην καλλιέργεια της γης τους, πήραν μια σοδειά πλούσια και αρκετά κερδοφόρα. Ένας παραγωγός βαμβακιού λέει στο ίδιο ρεπορτάζ ότι δεν μπορεί πλέον να βγάλει το κόστος από την παραγωγή και σκέφτεται να στραφεί σε μια τέτοια καλλιέργεια. H κατανάλωση της ροδιάς έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ελλάδα με έντονους ρυθμούς.

Αυτοί οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι, με το να κατεβαίνουν στις πόλεις και να αδειάζουν τη σοδειά τους σε δρόμους και πλατείες διαμαρτυρόμενοι για την έλειψη “δίκαιων τιμών” δεν θα βγουν πουθενά. Αποφάσισαν ότι η επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος και κανείς δεν τους χρωστάει λεφτά για προϊόντα που δεν θέλει να αγοράσει.

[...]Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.

Χρυσές φακές από την Κοζάνη

Επιστροφή... στις ρίζες κάνει μια ομάδα νέων αγροτών από το Βόιο Κοζάνης που γύρισαν την πλάτη στις ξεπερασμένες καλλιέργειες καπνού και σιτηρών. Παράγουν και συσκευάζουν ως επώνυμο προϊόν το άλλοτε «σήμα κατατεθέν» της περιοχής τους, την ταπεινή φακή. Την αρχή έκαναν έξι νέοι αγρότες, οι οποίοι μπροστά στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την ορεινή επαρχία Βοΐου εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποφάσισαν να επιστρέψουν στην παράδοση. Επέλεξαν να καλλιεργήσουν ένα ξεχασμένο για τους περισσότερους προϊόν με μεγάλη όμως παράδοση στον τόπο τους, την ψιλή και ξανθή- όπως την αποκαλούν- φακή.

Η ομάδα των αγροτών συνέστησε εταιρεία και έφτιαξε πρότυπο εργαστήριο έξω από το Τσοτύλι. Εκεί επεξεργάζονται και συσκευάζουν το θρεπτικό προϊόν, που το αγοράζουν σε προνομιακή τιμή από τους παραγωγούς της Κοζάνης. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγρότες βρίσκονται ξανά σε αναταραχή και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων τους, η φακή που παράγεται στην Κοζάνη και μέχρι πρότινος πωλείτο χύμα στις λαϊκές αγορές ή αναμειγνυόταν με όσπρια εισαγωγής, θα διατίθεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ ως επώνυμο προϊόν της περιοχής Βοΐου.

«Φέτος το καλοκαίρι είναι η πρώτη χρονιά οργανωμένης συγκομιδής και ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε την παραγωγή 600 τόνων. Θα είναι σοδειά ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας μας, καθώς η ετήσια παραγωγή φακής σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπερνά τους 2.000 τόνους. Εξάλλου, το 92% της φακής που καταναλώνουμε είναι εισαγόμενο» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η ψυχή της ομάδας των παραγωγών και γεωπόνος Γιάννης Παπαϊορδανίδης.

Ζητούμενο για τους αγρότες του Βοΐου δεν είναι απλώς η εμπορία, καθώς θα μπορούσαν να αγοράζουν φακή από άλλες περιοχές της χώρας όπως για παράδειγμα τα Φάρσαλα ή να εισάγουν το προϊόν από τρίτες χώρες. Όπως λένε, το στοίχημα είναι να επεξεργαστούν τη δική τους φακή, η οποία θα είναι ελεγμένη και θα συσκευάζεται ως ελληνικό επώνυμο προϊόν.

«Καλλιεργώ 350 στρέμματα με φακή, αλλά παλαιότερα είχα ταλαιπωρηθεί με τα σιτηρά και τα καπνά. Τα όσπρια είναι παράδοση στον τόπο μας και δεν νοείται να καλλιεργείται άλλο προϊόν» σημειώνει ο αγρότης και μέλος της ομάδας παραγωγών Κοσμάς Κέλογλου. «Καλλιεργώ φακή τα τελευταία πέντε χρόνια και διαπίστωσα ότι μπορώ να εξασφαλίσω καλό εισόδημα.

Η αγριαγκινάρα… κάρπισε μέχρι και την ανατολική Ρουμανία

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων με αγριαγκινάρα, με στόχο την παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας ίσης μ' αυτή που παράγεται από 300.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ετησίως υλοποιεί στη Ρουμανία το Εργαστήριο Γεωργίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με διευθυντή του εργαστηρίου και καθηγητή γεωργίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας κ. Ν. Δαναλάτο, το Εργαστήριο Γεωργίας είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος της Ελλάδας που θερμαίνεται με ελληνικό «πετρέλαιο», αφού, όπως είναι γνωστό, παρήγαγε και μεταποίησε σε βιομηχανική βάση το πρώτο ελληνικό στερεό καύσιμο σε μορφή πελέτας και σήμερα το χρησιμοποιεί για τη θέρμανσή του, με πρώτη ύλη την αγριαγκινάρα.

Στη χώρα μας τα πειράματα γύρω από την ανάπτυξη των ενεργειακών φυτών ξεκίνησαν το 1993. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των ερευνών με διάφορα ενεργειακά φυτά για την παραγωγή στερεού καυσίμου (όπως αγριαγκινάρα, μίσχανθος, σόργο, κενάφ κτλ), ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακά για την ελληνική γεωργία και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, η αγριαγκινάρα λόγω του πλούσιου ριζικού της συστήματος που εκμεταλλεύεται άριστα τους εδαφικούς πόρους, χρειάζεται πολύ λιγότερο άζωτο. Επιπλέον, εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση.

Συγκεκριμένα, η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1200-1600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια, ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα νερού είναι υψηλή στις περισσότερες περιοχές) οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2500 έως πάνω από 3000 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα.

Να σημειωθεί τέλος ότι συγκριτικά με άλλες καλλιέργειες, η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας έχει πολύ μικρό κόστος.

Σίγουρα δεν είναι όλες οι περιοχές κατάλληλες για τις παραπάνω καλλιέργειες, ούτε έχουν όλοι οι αγρότες τη δυνατότητα να αλλάξουν παραγωγή τόσο εύκολα κυρίως λόγω μεγάλης ηλικίας, αλλά οι περιπτώσεις αυτές δείχνουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις γι' αυτούς που θέλουν, καλύτερες από το να κλείνουν τους δρόμους "γιατί δεν μπορούν να πιέσουν αλλιώς".

Η μεγαλύτερη παπάτζα που έχω ακούσει πάντως και που ακούω διαχρονικά, εκτός όλων των άλλων, είναι αυτό το "κατώτατη εγγυημένη τιμή". Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις ότι ζουν σε ένα παράλληλο κόσμο.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...