oksosaa Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Μέλος Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 να ξερεις τα βασικα απο αντικειμενοστραφη προγραμματισμο, αυτα που κανεις στη σχολη σου,κληρονομικοτητα, ροες, γραφικα.. Ο προγραμματισμος ειναι hobby, δεν εχει σημασια αν προλαβαινεις, πως προλαβαινεις να βγεις βολτα? αν σου αρεσει προλαβαινεις και να γραφεις προγραμματα.Απο οτι βλεπω εσυ θες να ασχολιθεις επειδη εχει λεφτα, δεν νομιζω να πας μπροστα ετσι στο προγραμματισμο. Απλα επειδη και εγω ειμαι σε σχολη που εχει σχεση με πληροφορικη ,μου φενεται οτι θα επρεπε να ξαρεις αυτα που ρωτας Αν εσυ εχεις μείνει στην κληρονομικότητα κ.τ.λ εγω μιλάω για πιο εξειδικευμένα πράγματα που φυσικά χρησιμοποιείς αυτά που είπες.Ο προγραμματισμός είναι hobby συμφωνώ αλλά δεν σκέφτηκες πως κανένα hobby δεν μπορεί και δεν πρέπει να σε κρατάει κοντά του πολλές ώρες.Μην συγκρίνεις το hobby που έχει ένας ποδοσφαιριστής (δλδ να παίζει μπάλα) με το hobby του προγραμματισμού ή βλακείες τύπου ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ!!! Εντάξει καλό ειναι να σου αρέσει αλλά πρέπει να δείς και πως θα ζήσεις.Κανένας ποδοσφαιριστής δεν κάνει αταμάτητα προπόνηση 5-6-7 ώρες την ημέρα και ας είναι το χόμπυ του.Απο την άλλη πρέπει να σκεφτείς και την υγεία σου.Πολύ πιθανό είναι να έχεις πεί ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ αλλά όταν κάθεσαι 10-13 ώρες καθημερινά μπροστα στο pc σίγουρα δεν έχεις την καλύτερη υγεία που θα μπορούσες.Σκοπός όλων είναι να μπορέσουν τουλάχιστον να ζήσουν με κάποια λεφτά απο εκεί και πέρα αν προκειται για κάτι παραπάνω καλύτερα. (Βόλτα βγαινω όταν τελειώνω όσα θέλω να κάνω και είναι σχεδόν σπάνια - Δεν ασχολουμαι μόνο γιατί έχει λεφτά , αν έχει! - Τις ίδιες ερωτήσεις επρεπε να κάνεις και εσυ και ας είσαι σε σχολη πληροφορικής γιατί ακόμα δεν βγήκες στην αγορά εργασίας να δείς τι συμβαίνει )
random Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 ...αν αξίζει να ξεσκιστείς , να βγάλεις τα μάτια σου μπροστά στον υπολογιστή για να γίνεις προγ/στης. Εργάζομαι ως προγραμματιστής. Δεν θεωρώ οτι εχω ξεσκιστεί, ούτε εχω βγάλει τα ματια μου (λόγω της εργασίας). Μπροστα σε οθονη, μπορει να ειμαι 10 ή και 16 ωρες καποια μέρα. Αλλα οι 6-7 αφορούν τη δουλειά. Οι αλλες ειναι χαζολόϊ στο ιντερνετ. Ελευθερος χρόνος. Επιλογή μου. Τι μισθό θα παίρνεις , τι εργασίες θα σου αναθέτει η εταιρία , πως θα δουλεύεις , πως βρίσκεις δουλειά κ.τ.λ Θεωρώ τον Προγραμματισμό ως μια "τέχνη" (Οχι σαν τη ζωγραφική. οπως λεμε "μάθε τέχνη κι άστηνε"). η τέχνη εχει πολλές εφαρμογές, και διάφορους τρόπους να την πουλήσεις. αλλο ελ.επαγγελματιας, αλλο δημόσιος υπαλληλος, αλλο ιδιωτικός υπάλληλος. Ο 1ος εχει αρκετά μεγαλύτερα προβlήματα να σκεφτεί περα απο τις τεχνικές γνώσεις κώδικα. Το θεμα ειναι να βρεις πελάτη, να του πουλησεις έργο, να το χρεώσεις σε λογική τιμή (μη δουλευεις 1 χρόνο για 3 χιλιάρικα. αυτο ειναι φέσι), και μετα να εισπράξεις τα συμφωνηθέντα στο συμφωνημένο χρόνο (εδω ειναι ελλάδα ειπαμε). και μετά.. εχεις να αντιμετωπίσεις Εφορία, ΤΕΒΕ, και λοιπούς συγγενείς. Αμα καταφερνεις αυτά, το να γινεις καλος σε PHP, σε .NEΤ ή Java, θα έρθει μόνο του. κι αμα δεν εισαι τέλειος βρίσκεις ενα συνεταιρο/υπάλληλο για τα πολύ advanced. ο 2ος, (αν καταφερει να τρουπώσει καπου), ειναι ασφαλής. Πληρωμένος (όχι καλοπληρωμένος. απλά πληρωμένος καθε 30 του μηνου), και αυτά. Σπάνια θα αντιμετωπίσει καποια τεχνική πρόκληση. Σπανια θα συμμετασχει σε σχεδιασμό νεου έργου, γράψιμο δικού του κώδικα. Τα εργα μηχανογράφισης δημοσίων φορέων τα αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες. Στους μονιμους υπαλλήλους μπορει να δοθεί , ισως και αν, απλά η υποστήριξη των χρηστών. ο 3ος, ειναι σχετικά χαλαρός απο άποψη ευθυνών, εχεις ευθυνη σε τεχνικά θεματα, σιγουρα. Πρεπει να παραδόσεις σωστη δουλεια, στον συμφωνυμένο χρόνο. αλλα αν εχεις προσληφθει ως Προγραμματιστής/Αναλυτής σε σοβαρή εταιρεία, όχι σε ψιλικά, σαφως δεν ειναι δικος σου τομέας το να πουλήσεις εργα, να εισπράξεις, και τα παρε-δώσε με το κράτος. αλλα ολοι ειμαστε σχετικά αγχομένοι σε σχεση με το μέλλον, την ανεργία, κλπ. Ειδικα απο πέρσι. Το να γραφεις κώδικα στα 15 ειναι γαματο παιχνιδι, σιγουρα καλυτερο απο το να λιωνεις στα νετκαφέ. Στα 20-25 μεγαλη εμπειρία και προκλήσεις. στα 35 πρεπει να εχεις ηδη επενδύσει και σε άλλους τομείς (εμπειρίες, γνωσεις, καποιο πτυχία, κυκλο γνωριμίων στην πιάτσα..) στα 40+ σου κατι παει στραβά... Μετά... οι μεγάλοι σε ηλικία, και πολύ έμπειροι Προγραμματιστές, βασικά πρεπει να μην αποκαλούνται Προγραμματιστές. Ουτε να τους φωνάζουν έτσι, ουτε να αυτοσυστήνονται έτσι. The painful truth about age discrimination in tech Ενας καλος προγραμματιστης που ξερει απο java c++ C#ξεκηναει και με 1300ε σε μια καλη εταιρεια, αλλα πρεπει να ξερεις δεν τους νοιαζουν τα χαρτια κάπως έτσι. δεν ξερω για τα 1300. αλλα οσον αφορά την πρόσληψη, ναι. αν βρεις ενα σχετικό αξιολογητή (δηλ. να σε κρίνει ενας μελοντικός προυστάμενος προγραμματιστής, οχι ενας ασχετος του HR), και τον πεισεις οτι το κατέχεις, μπορει να αγνοήσει οτι έχεις άσχετο πτυχίο, ή δεν έχεις καν. αλλα χωρις "χαρτιά", πόσο θα ανέβεις; μια ζωή coder θα εισαι, ή θα βαρεθεις τις 3.60 και θα αλλαξεις επάγγελμα. Σχετικά με τις ώρες δουλειάς που απαιτεί να δουλέψεις στο σπίτι σου , μόνος σου τι έχετε να πείτε??ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ PC????? Εργάζομαι ως προγραμματιστής. τα τελευταια .. 15 χρόνια περίπου. Δεν εχω δουλεψει ποτέ στο σπίτι. βεβαια.. δεν ειναι κανένας και "star" του software development. ουτε βγάζω χρήμα. Αν θες δοξα + χρήμα γινε αφεντικο του εαυτού σου, και δουλευε 18 ωρες. Σαν υπάλληλος ξέχνα το. απλα .. επειδή ρώτησες, "για μέτριο επίπεδο προγραμματιστή σε γενικές γραμμές". Απο την άλλη πρέπει να σκεφτείς και την υγεία σου.Πολύ πιθανό είναι να έχεις πεί ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΥΓΕΙΑ αλλά όταν κάθεσαι 10-13 ώρες καθημερινά μπροστα στο pc σίγουρα δεν έχεις την καλύτερη υγεία που θα μπορούσες.Σκοπός όλων είναι να μπορέσουν τουλάχιστον να ζήσουν με κάποια λεφτά απο εκεί και πέρα αν προκειται για κάτι παραπάνω καλύτερα. το θεμα υγεία λοιπόν. Αυτο ειναι σχετικό. Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι γραφείων, που περνούν 8-9+ ώρες καθε μερα μπροστα σε οθόνη, αλλα επειδη κανουν μηχανικές εργασίες, την ιδια καθε μέρα, που μπορει να εκτελέσει ακομη και απόφοιτος γυμνασίου με μοναδικό εφόδιο το on the job training, + την εμπειρία, αμοιβονται μια ζωή με βασικό ( +τα νομιμα αν πεσουν σε σωστό εργοδότη. Δηλ. χρονικη οριμανση, επιδομα οθόνης, αυτα. ). και υπάρχουν και πολλοι σε ολα τα επαγγέλματα, που δουλευουν καθε μερα στο κρύο, τη ζέστη, το καυσαέριο, στη μοναξιά της θάλασσας, ή ανάμεσα σε ακραία απαιτητικούς/αγχωτικούς πελάτες, ή αναμεσα σε κακομαθημένους μαθητές, με ασθενείς, ή συνέχεια όρθιοι (εμπορουπάλληλος), ή μονίμως υπο το άγχος ανεργίας/αναδουλειάς. επίσης, μην κοιτάς μόνο τι συνθήκες επικρατούν κατα τη διάρκεια της εργασίας. Κοιταξε το 24ωρο σου, τη βδομάδα σου, και εναν τυπικό (μη καλοκαιρινό) μήνα σου. Περα απο το τι κάνεις στον εργάσιμο χρόνο, κοιτα να βρεις ενα επάγγελμα/θέση που σου δινει με 5νθήμερη εργασία, συνήθως πρωινή (νορμάλ οράριο: να δουλευεις οταν και οι περισσότεροι άλλοι δουλεύουν, να καθεσαι οταν καθονται και οι περισσότεροι. *σε αντιθεση με εργασια νυχτερινή) , εναν αξιοπρεπή μισθό, που να καλύπτει και μερικές μικρές πολυτέλειες, πχ. οταν παίρνεις άδεια, να έχεις φραγκα να πας κάπου, χωρις να καταφύγεις ουτε σε πιστωτικές, ούτε σε λύσεις ανάγκης (καθε καλοκαίρι στο χωριό που εχουμε τσάμπα κατάλυμα). Eνα τέτοιο επαγγελμα, μπορει να ειναι, υπο συνθήκες, και του προγραμματιστή. Αν διαχειριστείς σωστα τον εαυτό σου οσο ειναι νωρίς. Γιατι αν ξυπνίσεις μετα τα 40 έχοντας και οικογένεια.. cry baby, cry... Οχι, ολοι οι προγραματιστές δεν την περνάνε έτσι. Ουτε ειναι όλοι πλούσιοι. Επίσης σιγουρα δεν ειναι ΟΛΟΙ τους, πάμφτωχοι ή στο μεροδούλι - μεροφάϊ.
random Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Αν προβληματίζεσαι απο το "αντικοινωνικό" προφίλ των προγραμματιστών, οτι δουλευουν μονοι τους, τους βλεπεις ολους σαν geeks, σπασίκλες, που θεωρουν τη δουλεια διασκέδαση, "γραφω assembly αρα υπάρχω" , "βγαίνω έξω=παω νετκαφε", και αξιόλογη ταινία μονο το Ματριξ, ε, αυτα ειναι προκαταλήψεις. 1ον, υπαρχουν δουλειες σχετικές με την παραγωγή λογισμικού, που δεν ειναι "σκέτο γράφω κώδικα". και μερικες απ αυτες απαιτουν πολύ επαφή με άλλους ανθρώπους, ειτε ηλεκτρονικά , ειτε αυτοπροσώπως. project managers, αναλυτές, ειδικοί στις Βάσεις, Testers, συλλογή απαιτήσεων, documentation, σχεδιαστές/γραφίστες, υποστήριξη, κ.άλλα... 2ον, εχω συναδέλφους προγραμματιστές, με σχετικές απουδές, που ενώ ξέρουν πολυ καλά τα τεχνικά θεματα: μόνο αυτα που αφορουν τη δουλειά τους, δηλαδη τη συγκεκριμένη πλατφόρμα προγραμματισμού που χρησιμοποιούν, απο την άλλη δεν ειναι αυτο που λέμε κλασικά "κομπιουτεράδες". ουτε τα pc τους συναρμολόγισαν κομματι-κομματι, ουτε διαννοουνται να παιζουν με τη registry, ουτε τους ενδιαφέρουν νέα λειτουργικα (πχ τα w7-64bit, το linux), ουτε ποτε θα βγει το νεο v.studio και η PHP6, ουτε ξερουν το insomnia.gr και τα υπόλοιπα tech forum, ουτε καθονται μπροστα σε οθόνη μετά τη δουλειά, στο σπίτι τους. Σχολάνε και πάνε για 5χ5, γυμναστήριο, φροντιζουν τα παιδάκια τους, ή καφεδάκι με το αμόρε. Normal people δηλαδή.
Moderators Praetorian Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Moderators Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Πολύ ωραίο το post του random και γενικά συμφωνώ. Κάνω κατά κύριο λόγο αυτή τη δουλειά (προγραμματισμό, συντήρηση σε κώδικα) περίπου 7 χρόνια τώρα, τα περισσότερα σπουδάζοντας ή κάνοντας μεταπτυχιακό παράλληλα (+1 χρόνο "διάλειμμα" στρατού, αλλά σε Γραφείο Έρευνας Πληροφορικής για το μεγαλύτερο διάστημα... so +1 βαθμός). Δεν είχα σοβαρό πρόβλημα ποτέ (μέχρι και σήμερα) για την εύρεση εργασίας, αλλά έψαξα και λίγο και εκμεταλλεύτηκα τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν χωρίς να είμαι πολύ επιλεκτικός (στην αρχή). Ούτε από θέμα μισθού (ξεκίνησα όμως από τα χαμηλά χωρίς παράπονα), ούτε από θέμα ωρών εργασίας έχω παράπονα. Είναι φορές που χρειάστηκε να δουλεύω μέχρι τα ξημερώματα και σε αργίες για να προλάβω/ουμε προθεσμίες, και περίοδοι όπου η δουλειά έβγαινε χαλαρά και περίσσευε χρόνος για άλλα projects ή/και διασκέδαση/προσωπική ζωή. Επίσης έχω δουλέψει και σε γραφείο (4ώρο ή 8ώρο συνήθως με πρόσθετη δουλειά στο σπίτι) και από το σπίτι (με συχνές επαφές με το αφεντικό και τους πελάτες βέβαια). Στο πρώτο τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, καθώς είναι πιο ομαδική η φάση και μιλάς και με κανένα άνθρωπο, στο δεύτερο έχεις περισσότερη ελευθερία να διαθέσεις όπως θες το χρόνο σου (και συνήθως είσαι λιγότερο παραγωγικός έτσι). Γενικά, υπεργουστάρω αυτό που κάνω και δεν θα το άλλαζα με άλλη δουλειά εύκολα με τα τωρινά δεδομένα πάντα μιλώντας. Πάντως, από την όση εμπειρία έχω τέλος πάντων, ισχύει το εξής. Υπάρχει ΠΟΛΥ περιθώριο για άτομα που θα κάνουν σοβαρή δουλειά και θα παράγουν αξιόπιστα προγράμματα/εφαρμογές. Έχουν δει τα μάτια μου κώδικα να σε πιάσει κατάθλιψη.
oksosaa Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Μέλος Δημοσ. 1 Μαρτίου 2010 Πολύ ωραίο το post του random και γενικά συμφωνώ. Κάνω κατά κύριο λόγο αυτή τη δουλειά (προγραμματισμό, συντήρηση σε κώδικα) περίπου 7 χρόνια τώρα, τα περισσότερα σπουδάζοντας ή κάνοντας μεταπτυχιακό παράλληλα (+1 χρόνο "διάλειμμα" στρατού, αλλά σε Γραφείο Έρευνας Πληροφορικής για το μεγαλύτερο διάστημα... so +1 βαθμός). Δεν είχα σοβαρό πρόβλημα ποτέ (μέχρι και σήμερα) για την εύρεση εργασίας, αλλά έψαξα και λίγο και εκμεταλλεύτηκα τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν χωρίς να είμαι πολύ επιλεκτικός (στην αρχή). Ούτε από θέμα μισθού (ξεκίνησα όμως από τα χαμηλά χωρίς παράπονα), ούτε από θέμα ωρών εργασίας έχω παράπονα. Είναι φορές που χρειάστηκε να δουλεύω μέχρι τα ξημερώματα και σε αργίες για να προλάβω/ουμε προθεσμίες, και περίοδοι όπου η δουλειά έβγαινε χαλαρά και περίσσευε χρόνος για άλλα projects ή/και διασκέδαση/προσωπική ζωή. Επίσης έχω δουλέψει και σε γραφείο (4ώρο ή 8ώρο συνήθως με πρόσθετη δουλειά στο σπίτι) και από το σπίτι (με συχνές επαφές με το αφεντικό και τους πελάτες βέβαια). Στο πρώτο τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, καθώς είναι πιο ομαδική η φάση και μιλάς και με κανένα άνθρωπο, στο δεύτερο έχεις περισσότερη ελευθερία να διαθέσεις όπως θες το χρόνο σου (και συνήθως είσαι λιγότερο παραγωγικός έτσι). Γενικά, υπεργουστάρω αυτό που κάνω και δεν θα το άλλαζα με άλλη δουλειά εύκολα με τα τωρινά δεδομένα πάντα μιλώντας. Πάντως, από την όση εμπειρία έχω τέλος πάντων, ισχύει το εξής. Υπάρχει ΠΟΛΥ περιθώριο για άτομα που θα κάνουν σοβαρή δουλειά και θα παράγουν αξιόπιστα προγράμματα/εφαρμογές. Έχουν δει τα μάτια μου κώδικα να σε πιάσει κατάθλιψη. Οκ απολύτως σεβαστά όλα όσα λέτε καθώς φαίνεται πως είναι η δουλειά σας ο προγραμματισμός.Κατάλαβα αρκετά πράγματα σχετικά με την δουλειά σας και τα είπατε αρκετά καλά. Απο εκεί και πέρα ( για να κερδίσω κάτι παραπάνω ): Πρόκειται να συναντηθώ και με τον καθηγητή μου την επόμενη εβδομάδα για το ίδιο θέμα αλλά θα ήθελα να ακούσω και την δική σας γνώμη. 1)Θα ήθελα να μου πείτε τι να διαβάσω με βάση την εμπειρία σας. 2)Που να δώσω το βάρος που πρέπει. 3)Τι είδους projects να κατασκευάζω ώστε να μάθω περισσότερα. ( Δηλ να κάνω πράξη το μοντέλο R.U.P για παράδειγμα με δικές μου εργασίες ) Σε γενικές γραμμές την σχολή την τελειώνω σε 1 χρόνο περίπου , το επίπεδο στον προγραμματισμό είναι αρκετά καλό για την ΣΧΟΛΗ μου και όχι για να μπορώ να δουλέψω (αυτό ειναι που με τρώει μεσα μου και ψάχνω να βρώ απαντήσεις).Δουλεύω C - C++ Builder , και PHP , και assembly , και DBs , ασαφή συστήματα με χρήση MatLab , εξελικτική υπολογιστική , μαθήματα με διάφορους ελεγκτές REAL TIME , αρκετά δηλαδή εκτός από JAVA. 3)
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.