Προς το περιεχόμενο

συμβουλή για database

Ruler

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδια, θα ήθελα την άποψή σας σε ένα ερώτημα:

Θέλω να ασχοληθώ με μια γλώσσα προγραμματισμού που να είναι ευέλικτη στη κατασκευή και χειρισμό βάσης δεδομένων. Θέλω να καταχωρώ και να διατηρώ δεδομένα στη βάση και να τα ανασύρω φιλτράροντας ότι χρειάζομαι καθε στιγμή και επίσης η βάση θέλω να είναι δυναμική (η access είναι πιο κοντά σε στυλ στατικής βάσης δεδομένων χωρίς μεγάλη ευελιξία).

Ποια γλώσσα προτείνετε ;

Κάθε άποψη σεβαστή, ευχαριστώ! :-)

Δημοσ.

καταρχήν τα έχεις μπερδέψει..

Όλα τα σύγχρονα RDBMS (Relational Database Management Systems)

χρησιμοποιούν τη γλώσσα SQL (Strurctured Query Language).

Υπάρχει η πρότυπη SQL ANSI 92 η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένο σετ εντολών και τρόπο σύνταξης, και με αυτήν είναι συμβατά τα περισσότερα RDBMS.

Την έχουν εμπλουτίσει βέβαια με επιπλέον εντολές για μεγαλύτερη ευκολία, και με κάποιες ευκολίες στη σύνταξη σε σχέση με την πρότυπη.

Αλλά όλα χρησιμοποιούν SQL για την διαχείριση των βάσεων δεδομένων.

Το ίδιο και η access , στην οποία μπορείς να γράψεις καθαρή SQL χωρίς να χρησιμοποιείς τους wizards. Μια χαρά βάση δεδομένων είναι , και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις από οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού μόνο ως βάση δεδομένων

και όχι ως access application με φόρμες και reports που έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και απευθύνεται σε πιο αρχάριους χρήστες συνήθως.

Ο form designer και διάφορα άλλα εργαλεία που έχει η access είναι συμπληρωματικά, και δεν είναι απαραίτητο να τα χρησιμοποιήσεις.

Πολλές γλώσσες προγραμματισμού έχουν εργαλεία που βοηθούν επικοινωνίες με βάσεις δεδομένων και εισαγωγή εγγραφών - διαγραφή - ενημέρωση , δημιουργία πινάκων - views - πεδίων κλπ.

Η oracle έχει και form designer και report designer αλλά εγώ δεν θα το χρησιμοποιούσα για δημιουργία εφαρμογών.

Ανάλογα με την εφαρμογή που θέλεις να φτιάξεις μπορείς να ασχοληθείς με .net (visual basic η πιο εύκολη ή c# η πιο δύσκολη),

delphi, php,

java - html - asp κλπ. με ado ή άλλες μορφές επικοινωνίας με db κλπ.

Δημοσ.

To βασικό πρόβλημα είναι οτι οι βασεις κατα κυριο λογο ειναι σχεσιακές ενώ συνηθως πλεον προγραμματίζουμε με αντικειμενοστρεφη προγραμματισμό...

Υπάρχουν πολλές λυσεις για αυτο και πιστευω πως ολες οι γλώσσες διαθετουν εργαλεία για την ευκολη αντιστοίχιση πίνακα βασης με καποιο ανξτικείμενο...

Στη java υπάρχει το jpa που κάνει παπάδες...

Στο .νετ υπάρχουνκαι εκεί εργαλεία πολυ καλά...

Επομένως δεν μπορουμε να πουμε πως υπάρχει γλώσσα προγραμματισμού αλα τι εργαλεία υπάρχουν

Δημοσ.

Παλιότερα, πριν πολλά χρόνια, οπωσδήποτε πριν την έλευση της Visual Basic, αργότερα της Delphi και τέλος του .NET, άνθησαν μερικές γλώσσες προγραμματισμού (λέγονταν νομίζω "γλώσσες τέταρτης γενιάς") - εργαλεία που ήταν ειδικά σχεδιασμένες για την ανάπτυξη βάσεων δεδομένων. Για παράδειγμα, υπήρχε ο CA Clipper, ο οποίος ήταν βασισμένος στην γλώσσα προγραμματισμού που προσέφερε η κραταιά (τότε) DBASE. Υπήρχε η FoxPro και μετέπειτα η Visual FoxPro (για Windows) ή η λιγότερο γνωστή (αλλά παμπάλαια) "4D" και άλλες (πχ. μια σχετικά άγνωστη σήμερα, ελληνική προσπάθεια, το "Dominus"!) που δεν έχω υπόψη μου. Τα εργαλεία αυτά προσέφεραν εξαιρετικές δυνατότητες στην διαχείριση βάσεων δεδομένων (και στην ανάπτυξη GUI κτλ -πρόκειται ίσως για τα πρώτα ουσιαστικά RAD tools) αλλά με την έλευση της Visual BASIC στις αρχές των '90s και λίγο μετά της Delphi και C/C++ Builder τα οποία προσέφεραν εύκολη διαχείριση RDBMS βασιζόμενα σε γενικές γλώσσες προγραμματισμού (BASIC, PASCAL, C/C++) και σε συνδυασμό με την SQL έχασαν την αίγλη τους και σταδιακά περιορίστηκαν σε συγκεκριμένες μικρές αγορές. Με την έλευση δε του .NET, το οποίο παρέχει εξαιρετική υποστήριξη DBMS/RDBMS, τα πράγματα γίνανε για αυτά τα εργαλεία ακόμα χειρότερα (για παράδειγμα η Microsoft διέκοψε την ανάπτυξη της Visual FoxPro!) αν και καθώς είναι ειδικευμένα στην ανάπτυξη Β.Δ. εφαρμογών παραδοσιακά επιτρέπουν πολύ πιο εύκολο και ισχυρό προγραμματισμό DBMS/RDBMS σε σχέση με τα γενικά εργαλεία προγραμματισμού, εφόσον βέβαια ασχοληθεί κανείς με την γλώσσα προγραμματισμού τους (συνήθως πρόκειται για κάποια διάλεκτο μορφής "xBASE").

Υ.Γ.

Ψηφίζω .NET & C# για Β.Δ. εφαρμογές.

Δημοσ.

respect στον directX με την ιστορική του αναδρομή..

dbase IV και τα μυαλά στα κάγκελα... :lol:

Τι μου θύμισες τώρα...

Πάντως καλό είναι να ξέρουμε πως διάολο σχεδιάζεται μια βάση , και να μην φτιάχνουμε ξερά φόρμες σε ένα εύκολο εργαλείο, και να το αφήνουμε να μας παράγει τους πίνακες και τα πεδία μόνο του στο RDBMS.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως το αποτέλεσμα είναι απαράδεκτο από πλευράς βάσης δεδομένων, και υπάρχει τρελλό redundancy δεδομένων, και πολύ κακό Performance.

Έχω δουλέψει με πολλούς προγραμματιστές που δεν ήξερα την τύφλα τους από SQL,

και το αποτέλεσμα ήταν ότι οι εφαρμογές που έφτιαχναν ,

μετά από 1 χρόνο πραγματικής λειτουργίας σερνόντουσαν γιατί η DB είχε τα μαύρα της τα χάλια σχεδιαστικά.

Ας μην μιλήσουμε για τα απίστευτα inconsistencies δεδομένων..

Και φυσικά αυτά δεν διορθώνονται εκ των υστέρων αφού πρέπει να ξαναγραφτεί σχεδόν η εφαρμογή από την αρχή, και μόνο μπαλλώματα και μικροβελτιώσεις μπορούν να γίνουν ώστε να είναι υποφερτή η κατάσταση.

Πολλές προσπάθειες έχουν αποτύχει για αυτό το λόγο, και πολλά λεφτά πήγαν χαμένα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...