Προς το περιεχόμενο

To PC δεν ξεκινά με τον διακόπτη, και ξεκινά μόνο του μετά από 10 με 20 λεπτά!

konnak

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τι κουλό είναι τώρα αυτό;

Χτες: Ανοίγω το PC από το κουμπί On/Off. Ξεκινά και κολλάει στην αρχική οθόνη, πριν τον έλεγχο της μνήμης. Πατάω reset. Κολλάει στο ίδιο σημείο*. Τον κλείνω από το κουμπί. Ξαναπατάω το κουμπί και δεν κάνει τίποτα. Σα να μη δουλεύει καν το κουμπί/διακόπτης. Κλείνω τον διακόπτη ασφαλείας από πίσω, στο τροφοδοτικό. Τον ξανανοίγω. Ξαναπατάω το κεντρικό κουμπί. Τίποτα πάλι, καμία απόκριση. Το βγάζω από την πρίζα. Το ξαναβάζω. Ξανά το κουμπί. Τίποτα. Λέω "τα 'φτυσε το τροφοδοτικό". Και ενώ δεν ξανασχολούμαι, ανοίγει μόνος του, χωρίς να έχω πατήσει τίποτα άλλο στο ενδιάμεσο, και ξεκινά κανονικά! Και δουλεύει κανονικότατα όλη μέρα.

Σήμερα. Πατάω το κουμπί On/Off. Πάλι καμία απόκριση. Δεν το παλεύω όσο χτες, απλά το ξαναπατάω δυο-τρεις φορές. Το παρατάω για 10 λεπτά, ανοίγει μόνο του.

Πιθανότατα πρόβλημα τροφοδοτικού είναι, αλλά είναι λογική μια τέτοια συμπεριφορά;!

* Το συγκεκριμένο το έχει κάνει κάποιες φορές κατά καιρούς, αν και σπάνια.

ΥΓ1: Πριν δυο-τρεις μέρες, ξαφνικά δεν αναγνώριζε το πληκτρολόγιο. Το συνέδεσα και το αποσυνέδεσα 3-4 φορές και τελικά το είδε (όχι USB, παλαιού τύπου σύνδεση). Δε νομίζω να συνδέονται τα δυο προβλήματα, απλά το αναφέρω.

ΥΓ2: Το άλλο που έχει συμβεί τελευταία είναι ότι ενώ το έχω ρυθμίσει από το BIOS να ανοίγει με το spacebar, τις τελευταίες μέρες δεν ανοίγει. Οπότε όταν χτες έκανε το θέμα πρώτη φορά, επειδή σκέφτηκα ότι παίζει να φταίει και ο κεντρικός διακόπτης του case, λέω "θα το ξαναρυθμίσω από το BIOS να ανοίγει με το spacebar, μάλλον για κάποιο λόγο απορρυθμίστηκε όταν δεν 'έβλεπε' το πληκτρολόγιο". Παρ' όλα αυτά, η ρύθμιση υπάρχει κανονικότατα, αλλά για κάποιο λόγο έχει σταματήσει πλέον να εκκινεί με το πληκτρολόγιο.

Καμιά γνώμη; Είναι τόσα κουλά μαζεμένα που μόνο ο Walter από το Fringe θα μπορούσε να βγάλει άκρη. :-D

Δημοσ.

Όταν τον κλείνεις,να είναι από το τροφοδοτικό,και αμέσως να ανοιγοκλεινης το κουμπί On/Off, για να φύγει το περισιο ρεύμα.....

Δημοσ.
Θέμα μητρικής I'd say :-)

Ρε μαν, τι θέμα μητρικής; Εδώ δεν παίρνουν ρεύμα ούτε τα ανεμιστηράκια του κουτιού, που παίρνουν ρεύμα απευθείας από το τροφοδοτικό. Δεν ξεκινάει τί-πο-τα. Πατάω τον διακόπτη και το μόνο που ακούω είναι το κλικ-κλακ του διακόπτη, lol.

Εγώ πιστεύω ότι φταίει το τροφοδοτικό. Το θέμα είναι γιατί ανοίγει μόνο του μετά από 10-20 λεπτά;!

Μιλάς με γρίφους φίλε vasi. Για ανέλυσε λιγάκι παραπάνω.

Δημοσ.

Τρελό looooooool όμως. I stand corrected.

Και τι κάνω; Μπλε και θάλασσα;

Μιλάμε για socket 478 και P4. Καταλαβαίνεις ότι είναι live or die :-).

ΥΓ: Η αλήθεια είναι ότι η μητρική πριν δυο χρόνια σταμάτησε να δίνει ρεύμα στα pin που τροφοδοτούν το fan της ψύκτρας του επεξεργαστή. Χμμ. Σαν πολλά μαζεύονται...

Δημοσ.

Ρίξε κανένα clear CMOS.

To psu με το κλασικό βραχυκύκλωμα ξεκινάει κανονικά;

Βγάλ' την μητρική από το κουτί και τσέκαρε μήπως ακουμπάει πουθενά στην πλάτη της. Bootαρε με τα βασικά (1 dimm/gpu/1 δίσκος) μπας και απομονώσεις το πρόβλημα...

Δες μήπως παίζουν τίποτα φουσκωμένοι πυκνωτές γύρω από το socket.

Αν καταλήξεις ότι είναι μητρική - μόνο κανένα stock @ e-shop.gr σε σώζει και μάλλον δεν θα αξίζει τα χρήματα. Μαζεύεις ~300e και πηγαίνεις σε ένα μοντέρνο Athlonι rig και είσαι έτοιμος ;)

Δημοσ.
Θα χρειαστείς έναν νέο παπά και ένα παλιό... ένα ασημένια σταυρό... LOL

Θέμα μητρικής I'd say :-)

Συμφωνω στο θεμα μητρικης,και συμφωνω και στο θεμα του παπα,και προσθετω οτι οι υπολογιστες ειναι μηχανηματα του διαβολου.

Δημοσ.
Και τι κάνω; Μπλε και θάλασσα;

Η οικολογική σου συνείδηση σταματάει στο βάψιμο σε μπλε, για να είναι ασορτί με το περιβάλλον;

Χάρισέ το καλύτερα στο σχετικό θρεντ άμα είναι - δε χρειάζονται να μάθουν γκομπιούτερ τα ψάρια.

Εν τω μεταξύ, αν πιάνουν τα χέρια σου, προτείνω τα εξής :

Ξήλωμα της μητρικής απ' το κουτί (σημείωση ποιά καλώδια απ' το power-on button πάνε σε ποιά πινάκια στη μητρική),

βγάλσιμο της τρίβολτης λιθίου ("χάπι") απ' τη μητρική,

στήσιμο πάνω σε πάγκο, βάλσιμο των βασικών (CPU/RAM/γραφοκάρτα/τροφοδοτικό/σύνδεση στην οθόνη - δίσκος ΔΕΝ χρειάζεται),

βάλσιμο καινούριας μπαταρίας στη μητρική (φθηνότατες είναι, και τις βρίσκεις και σε ψιλικατζίδικα ακόμα),

σετάρισμα του BIOS όπως το θες (πριν τα προηγούμενα να έχεις κάτσει να μελετήσεις πώς είναι σεταρισμένο, κι αν χρειαστεί να κάνεις ρυθμίσεις, διότι όσο θα είναι χωρίς τη μπαταρία και το AC ρεύμα, θα γυρίσει στις εργοστασιακές),

"βραχυκύκλωμα" των...πινακίων των σχετικών για το power-on με πχ ένα κατσαβίδι, για να πάρει μπροστά, μετά ξανά "κατσαβίδιασμα" (για να κλείσει), και ξανα-μανά τσεκαρίσματα (άνοιγμα-κλείσιμο).

Αν δουλεύει τζετ έτσι, τουλάχιστον δεν ήταν μητρική.

Κατά τ' άλλα, και η μητρική παίζει να τραβάει τα ζόρια της, και το τροφοδοτικό (ο vasi εννοούσε όταν κλείνεις το μηχάνημα, μετά να κλείνεις ΚΑΙ τον διακόπτη, που πιθανώς έχει το τροφοδοτικό, και στη συνέχεια να πατάς μερικές φορές το power-on του πισιού, για ν' αποφορτιστεί το εργαλείο απ' ό,τι ρεύμα κυκλοφοράει ακόμα, και ΜΕΤΑ ν' ανοίγεις ξανά τον διακόπτη του τροφοδοτικού, πριν το ξαναξεκινήσεις).

Σ' αυτές τις περιπτώσεις πρώτα βρίσκουμε ένα δανεικό τροφοδοτικό (μέχρι και 250άρι σου κάνει), και διασταυρώνουμε αν υπάρχει (ή όχι) πρόβλημα με το (παλιό) τροφοδοτικό (αν κάνει δλδ τα ίδια με το δανεικό, το ζήτημα πάει μόνο προς μητρική).

To psu με το κλασικό βραχυκύκλωμα ξεκινάει κανονικά;

Τί σε κάνει ρε συνονόματε να πιστεύεις ότι το "βραχυκύκλωμα τροφοδοτικού" (για να τσεκάρει κανείς αν δουλεύει οκ), είναι τόσο κλασσικό σαν γνώση;

Δημοσ.

Σε αντίστοιχη περίπτωση υπολογιστή ίδιας τεχνολογίας, το πρόβλημα (όσο ηλίθιο και αν ακούγεται) προκαλούνταν από το keyboard, και μου έφαγε 3 γ@μημένες διαδρομές μέχρι να ανακαλύψω γιατί σπίτι μου έπαιζε μια χαρά και μόλις το πήγαινα πίσω δεν ήθελε.

ΞΥΛΩΣΕ ΤΟ KEYBOARD.

Αν δεν:

Πρώτο βήμα clear CMOS.

Δεύτερο, ξήλωσε το καλώδιο του case που πάει στα power on pins της μητρικής και δοκίμασε να τα βραχυκυκλώσεις με ένα κατσαβίδι.

Τρίτο ξήλωσε ΟΛΑ τα περιφερειακά, (από mouse-keyboard μέχρι κάρτες δικτύου και σκληρούς), άσε αυστηρά πάνω μόνο psu-mobo-cpu-gpu-1 dimm ram-monitor.

Aν πάλι δεν, πόσταρε.

Δημοσ.

Ευχαριστώ για τις συμβουλές παίδες. Το κλείνω και ελπίζω αύριο να ξανανοίξει, lol! Αν μου κάνει τα ίδια θα προχωρήσω σε περαιτέρω διερεύνηση.

---------- Προσθήκη στις 11:58 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 04:15 ----------

[...] όταν κλείνεις το μηχάνημα, μετά να κλείνεις ΚΑΙ τον διακόπτη, που πιθανώς έχει το τροφοδοτικό, και στη συνέχεια να πατάς μερικές φορές το power-on του πισιού, για ν' αποφορτιστεί το εργαλείο απ' ό,τι ρεύμα κυκλοφοράει ακόμα, και ΜΕΤΑ ν' ανοίγεις ξανά τον διακόπτη του τροφοδοτικού, πριν το ξαναξεκινήσεις). [...]

Το έκανα χτες, πατώντας τον κεντρικό διακόπτη με τον διακόπτη του τροφοδοτικού στο off ακούστηκε κάτι. Ωστόσο, σήμερα πάλι τα ίδια.

Σε αντίστοιχη περίπτωση υπολογιστή ίδιας τεχνολογίας, το πρόβλημα (όσο ηλίθιο και αν ακούγεται) προκαλούνταν από το keyboard, και μου έφαγε 3 γ@μημένες διαδρομές μέχρι να ανακαλύψω γιατί σπίτι μου έπαιζε μια χαρά και μόλις το πήγαινα πίσω δεν ήθελε.

ΞΥΛΩΣΕ ΤΟ KEYBOARD.

Δούλεψε! Μου έκανε τα ίδια μέχρι που αποσύνδεσα το keyboard. Και μετά άνοιξε like a charm...

Wtf?

Δημοσ.

Οπως καταλαβαινετε ,μεσα επεσε αυτος που του ειχε ξανασυμβει το ιδιο προβλημα και εφαγε χρονο απο την ζωη του να το επισκευασει.

Αν καποιος πει απο το ιντερνετ οτι το φαγητο ειναι αναλατο μπορουμε να του πουμε ριξε κι αλλο αλατι.

Ποσο αναλατο ειναι και ποσο αλατι να ριξει?

Δημοσ.

Δούλεψε! Μου έκανε τα ίδια μέχρι που αποσύνδεσα το keyboard. Και μετά άνοιξε like a charm...

Wtf?

Χεχ.

Aπ'οσο μπορώ να καταλάβω, το ps/2 keyboard είναι από τις πρώτες συσκευές (αν όχι η πρώτη) που αναγνωρίζει το self test στην διαδικασία του boot, σε παλιότερα συστήματα συνήθως* (AMI bios να μαντέψω;;; ) αν κάτι πάει στραβά αδυνατεί απλά να boot-άρει, άλλωστε τα απλά keyboard δεν τα λες και αιχμή της τεχνολογίας ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν και να αναφέρουν πίσω το error.

*Το συνήθως είναι πάντα κάπως σχετικό, και στην δική μου μητρική παλιότερα είχα φάει ανάλογη ταλαιπωρία, το boot panel μου έδινε φυσικά error code, το οποίο μεταφραζόταν σε "video bios boot error" και ψαχνόμουν μία ώρα ξηλώνοντας κάρτες (SLi τότε) μέχρι να πάρω χαμπάρι πως είχα συνδέσει τα ps/2 mouse και keyboard ΑΝΑΠΟΔΑ.

:mad:

Το δίδαγμα της ιστορίας ακούει στην λέξη USB.-

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...