avgou Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Επειδή βλέπω οτι σχεδόν όλο το "Μονάδες αποθήκευσης" είναι αφιερωμένο σε προβλήματα σκληρών δίσκων, θέλω να βοηθήσω στην πρόληψη της απώλειας των πολύτιμων δεδομένων μας. Ίσως πολλοί να τα ξέρουν αλλά δεν έχουν δόσει ιδιαίτερη σημασία, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν το γνωρίζουν. Στο internet κυκλοφορούν πολλά προγράμματα που παρακολουθούν την λειτουργια του σκληρού δίσκου και αρχίζουν και φωνάζουν όταν δουν οτι κάτι έχει αρχίσει να στραβώνει. (HDD Smart Monitoring Tools) Αυτά τα προγράμματα καταλαμβάνουν μικρό χώρο στην μνήμη και δεν θα σας ενοχλήσουν καθόλου, παρά μόνο όταν πρέπει. Εμένα προσωπικά με έχουν σώσει δύο φορές, από ολική καταστροφή. Όταν χάλασε ο δίσκος άρχισαν να εμφανίζονται κόκινα παράθυρα στην οθόνη, με το μύνημα σώσε τα αρχεία σου, κάνε backup τον δίσκο γιατί έχει πέσει σημαντικά η απόδοσή του κλπ. Το έκανα, εβγαλα τον δίσκο και τον πήγα στο Plaisio γιατί τον είχα 2 χρόνια αλλά ήταν στην εγγύηση. Σε λίγες ώρες με κάλεσαν ότι όντος είχε πρόβλημα και μου τον αντικατέστησαν άμεσα. Αυτό σημαίνει οτι τα προγράμματα αυτά είναι και αξιόπιστα. Εγώ προτείνω τα εξής: HDD life HD tune Argus Monitor και άλλα http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_S.M.A.R.T._tools
washcloud Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 ...το ενοχλητικό με τα real-time-alert S.M.A.R.T. monitoring tools βέβαια είναι ότι σε ειδοποιούν (τρομοκρατούν) και για ψύλλου πήδημα - κι αν τα ρυθμίσεις για πιο "χαλαρές" ειδοποιήσεις, παίζει να το χάσεις το παιχνίδι.... Γι' αυτό γενικά καλό είναι να έχεις που και που τον νου σου και να κάνεις "χειροκίνητα" τσεκαρίσματα (με το HDTune πχ) - και ΠΑΝΩ απ' όλα, να μη βασίζεις ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΑ δεδομένα σε ΚΑΝΕΝΑΝ και ΤΙΠΟΤΑ,,,,,,,,παρά μόνο στη σιγουριά ότι έχεις ήδη κάνει αντίγραφα.
caution Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Πρόσεξε τι λέει ο wash στην τελευταία του πρόταση μην καταλήξεις έτσι...
washcloud Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 ...το "ωραίο" εν τω μεταξύ είναι ότι ο wash περισσότερο καιρό περνάει συμβουλεύοντας τους άλλους να έχουν αντίγραφα, παρά ασχολιέται με τη δική του καμπούρα (=έλλειψη αντιγράφων εδώ και καιρό) :ρ ...το διαισθάνομαι ότι σύντομα θα πέσει λούτσος.......
PCharon Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Από τους τρεις δίσκους που μου έχουν φύγει άπατοι με μηχανικό πρόβλημα, οι δύο έφυγαν εντός λίγων μηνών από την αγορά τους στα ξαφνικά και με το SMART να τα δείχνει όλα "ρολόι". Το SMART εκείνο που κάνει είναι να κρατάει ιστορικό συμβάντων ΑΦΟΥ συμβούν. Άρα αντίγραφα ασφαλείας επιβάλλονται.
Γιάννης Platano Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Καλα τα προγραμματακια αλλα πιο καλο το backup σε αλλο δισκο οτι δεν μπορουμε να ξαναβρουμε . Εγω τις φωτογραφιες μου και οτι δεν μπορω να ξαναβρω τις εχω τουλαχιστον σε δυο pc.
washcloud Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 οι δύο έφυγαν εντός λίγων μηνών από την αγορά τους στα ξαφνικά ...δε σε βλέπω να παντρεύεσαι από εδώ μέσα πάντως - ή για να το θέσω καλύτερα, δεν το κόβω να σε θέλει κανείς για γαμπρό του, μετά από τέτοιες δηλώσεις :Ρ (και το λέω χωρίς καν να έχω αδερφή, φαντάσου)
Nik.K Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 To Smart το εχω παντα απενεργοποιημενο και δεν ειχα ποτε προβλημα με κανεναν σκληρο...Μαλιστα οι περισσοτεροι Field Engineers των εταιρειων το εχουν και οι ιδιοι απενεργοποιημενο. Απο εκει και περα ο καθενας αποφασιζει. Αν μιλαμε βεβαια για εταιρειες με SAS σκληρους ναι εκει καλο θα ηταν να ειναι ανοιχτο, εκει παμε αλλου βεβαια.
PCharon Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 (και το λέω χωρίς καν να έχω αδερφή, φαντάσου) ...και να είχες, αν δεν έχει λεφτά, δεν έχει νόημα.
konnak Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Να σημειώσω ότι αν κάποιος έχει Windows 7 δεν χρειάζεται να έχει κάποιο εγκατεστημένο πρόγραμμα που να κάνει monitor τους σκληρούς και το S.M.A.R.T. τους, αφού τα ίδια κάνουν έναν στοιχειώδη έλεγχο. Μάλιστα, όταν πρωτοέβαλα τα 7 μου έβγαλαν ένα τέτοιο μήνυμα ακριβώς μετά την εγκατάσταση: Στην αρχή άρχισα να σιχτιρίζω, μιας και ήταν η πρώτη μου επαφή με τα 7 και θεωρούσα ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με τον σκληρό, και ότι η ειδοποίηση ήταν λανθασμένη και ενοχλητική. Παρ' όλα αυτά έτσι κι αλλιώς κάνω αυτόματα ημερήσια backup και έτρεξα και ένα χειροκίνητα όταν είδα το μήνυμα. Μετά από δυο μέρες ο δίσκος αποδήμησε εις κύριον. Παρόμοια ειδοποίηση δεν έχω λάβει έκτοτε. Το S.M.A.R.T. τουλάχιστον στην περίπτωσή μου έχει αποδειχθεί αξιόπιστο, αλλά μου έχουν πεθάνει και δίσκοι χωρίς να έχουν συμπτώματα. Όπως το βλέπω εγώ, εφόσον το S.M.A.R.T. μετρά, καταγράφει και αναλύει νούμερα που αφορούν τις μηχανικές επιδόσεις του δίσκου (ταχύτητα περιστροφής, κτλ.) μπορούν να προλάβουν κάποιο μηχανικό breakdown. Αλλά δεν θα προβλέψουν ένα πρόβλημα στην πλακέτα πχ. Όπως είπε λοιπόν και ο wash, backup, backup, backup. Το SMART εκείνο που κάνει είναι να κρατάει ιστορικό συμβάντων ΑΦΟΥ συμβούν. Δεν είναι ακριβώς έτσι, ναι μεν το S.M.A.R.T. απλά καταγράφει μια μείωση πχ. στον spin-up time, αλλά σε συνδυασμό με το κατώτατο όριο που έχει θέση ο κατασκευαστής, και τη συχνότητα που συμβαίνουν οι υποβαθμίσεις των μηχανικών ιδιοτήτων μπορεί να "προβλέψει" ότι η απόδοση του δίσκου φθίνει και ότι θα χαλάσει οριστικά σε κάποια μελλοντική ημερομηνία. Παλαιότερα που είχα τα XP, το DriveHealth είχε προβλέψει επιτυχώς τον θάνατο ενός δίσκου με διαφορά δύο ημερών! Αλλά όπως είπα και παραπάνω, μιλάμε για "θάνατο από φυσικά αίτια".
PCharon Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δεν είναι ακριβώς έτσι, ναι μεν το S.M.A.R.T. απλά καταγράφει μια μείωση πχ. στον spin-up time... Ναι, ΑΦΟΥ ΣΥΜΒΕΙ όμως. Έτσι δεν έγραψα; Το αν αυτό που θα συμβεί θα είναι "μία κι έξω" δεν το εξασφαλίζει το SMART, δε σε σώζει, είναι σε τί περίπτωση θα πέσεις (διάβασε δικό μου παράδειγμα παραπάνω).
washcloud Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 ...έχετε δίκιο κι οι δυο σας παλουκάρια : Ο μέν Κονιάκ που εννοεί ότι (αν είσαι τυχερός και ο δίσκος το πάει στάγδην βραδέως το ψόφινγκ) σε προειδοποιεί το πρόγραμμα για χειρότερα που έπονται, ώστε να λάβεις αντίγραφα παρά του έτι έχοντος, και ο Ψιτ!Χάρων! που μιλώντας με "απόλυτους όρους" (κάτι τέτοια σπαστικά τα κάνω κι εγώ :ρ - πχ με το να θεωρώ κάθε !@%$!% δίσκο εν δυνάμει κεράτωμα με το που θα τον βάλεις στο ρεύμα), θέτει το θέμα ως "πόσα αυγά μπορείς να φας όταν είσαι νηστικός;" ...και να είχες, αν δεν έχει λεφτά, δεν έχει νόημα. ...όχι που αν είχα λεφτά κι αδερφή, θα στην έδινα να μου τα φας σε δίσκους γκαντεμόσαυρε :ρ
SOWHAT Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Επειδή βλέπω οτι σχεδόν όλο το "Μονάδες αποθήκευσης" είναι αφιερωμένο σε προβλήματα σκληρών δίσκων, θέλω να βοηθήσω στην πρόληψη της απώλειας των πολύτιμων δεδομένων μας.Ίσως πολλοί να τα ξέρουν αλλά δεν έχουν δόσει ιδιαίτερη σημασία, αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν το γνωρίζουν. Στο internet κυκλοφορούν πολλά προγράμματα που παρακολουθούν την λειτουργια του σκληρού δίσκου και αρχίζουν και φωνάζουν όταν δουν οτι κάτι έχει αρχίσει να στραβώνει. (HDD Smart Monitoring Tools) Αυτά τα προγράμματα καταλαμβάνουν μικρό χώρο στην μνήμη και δεν θα σας ενοχλήσουν καθόλου, παρά μόνο όταν πρέπει. Εμένα προσωπικά με έχουν σώσει δύο φορές, από ολική καταστροφή. Όταν χάλασε ο δίσκος άρχισαν να εμφανίζονται κόκινα παράθυρα στην οθόνη, με το μύνημα σώσε τα αρχεία σου, κάνε backup τον δίσκο γιατί έχει πέσει σημαντικά η απόδοσή του κλπ. Το έκανα, εβγαλα τον δίσκο και τον πήγα στο Plaisio γιατί τον είχα 2 χρόνια αλλά ήταν στην εγγύηση. Σε λίγες ώρες με κάλεσαν ότι όντος είχε πρόβλημα και μου τον αντικατέστησαν άμεσα. Αυτό σημαίνει οτι τα προγράμματα αυτά είναι και αξιόπιστα. Εγώ προτείνω τα εξής: HDD life HD tune Argus Monitor και άλλα http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_S.M.A.R.T._tools Τελικά τι να διαλέξουμε; Αν κρίνω από το λινκ της Βίκι, να διαλέξω κάποιο από αυτά που έχουν παντού ΥΕS και να είναι μόνο για Windows? Βtw, to speedfan κάνει τέτοια δουλειά ή η Βίκι μ@@@@@@???? Ευχαριστώ!
washcloud Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Ε όχι και μ@@@@@@ η Βίκι.......Δεν μιλάμε για την Καγιά... (ναι έχει και SMART tab. Αμέ)
SOWHAT Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Mωρέ ΣΜΑΡΤ ταμπ έχει αλλά πετάει προειδοποιητικά μηνύματα για να σωθούμε την κατάλληλη στιγμή; Για αυτό και ρωτάω αν είναι να ψάξω κάποιο άλλο πρόγραμμα!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.