johnyb98 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Καλησπέρα. Πρόβλημα 1 Στην εκκίνηση XP, διαβάζεται μόνο το BIOS και μετά μαύρη οθόνη και το λαμπάκι του δίσκου να ανάβει συνέχεια. Κάποιος ανησυχητικός ήχος απ' το δίσκο δεν ακούγεται. Άλλαξα την καλωδιοταινία του σκληρού που ήταν τσαλαπατημένη, σε μαύρο χάλι, και από τότε επανήλθαν οι κανονικές εκκινήσεις. Έλεγξα και το δίσκο με ένα util της IBM και δε βρέθηκε τίποτα (quick & expanded test). Απενεργοποίησα και την αυτόματη επανεκκίνηση σε περίπτωση επανεκκίνησης λόγω σφάλματος για να δω κάποιο κωδικό σφάλματος εάν ξαναγίνει κάτι. Σημείωση:Με F8 με έβγαζε στο menu αλλά δε με άφηνε να μπω ούτε safe mode. Δοκίμασα βέβαια και το "τελευταίιες ρυθμίσεις που λειτουργούσαν" αλλα και πάλι τίποτα. Πρόβλημα 2 Μετά τη λύση (εάν είναι αυτή η λύση) του παραπάνω προβλήματος, σε μία ακόμη εκκίνηση μού έβγαλε σφάλμα 0x0000008E. Από ένα πρώτο έλεγχο μέσω Google κάποιο h/w κομμάτι πρέπει να φταίει ή κάποιος driver. Ίσως η μπλε οθόνη να προέκυψε απ' τα ακόλουθα: Όλα δούλευαν καλά μέχρι να γίνει το εξής:Είχα συνδεδεμένο το ps/2 mouse απευθείας στη μητρική αλλά μόλις το σύνδεσα μέσω KVM switch, αμέσως, στην πρώτη εκκίνηση έβγαλε BSOD. Έκανα reset και περίπου 5-6 εκκινήσεις και δεν ξαναβγήκε το σφάλμα. Τώρα το άλλαξα και πάλι (απευθείας σύνδεση) και όλα ok. Πάντως, κατά την προσωπική μου άποψη, η μπλε οθόνη δεν οφείλεται στη σύνδεση του mouse μέσω KVM. Πρέπει να φταίει για όλα ο σκληρός. Η μη εκκίνηση του προβλήματος 1 ίσως να οφειλόταν στο σκληρό και έτυχε μία ακόμη προβληματική του λειτουργία κατά τη σύνδεση του mouse στο KVM. Εάν είχα απενεργοποιημένη την επανεκκίνηση σε περίπτωση σφάλματος απ' την αρχή ίσως να έβλεπα κάποιο κωδικό που να οφείλεται στο σκληρό πριν συνδέσω το mouse. Ποιά η άποψή σας για όλ' αυτά; Έχω και ένα dump (.dmp) file που έχει δημιουργηθεί. Ξέρει κανείς να το διαβάζει και να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για να το ανεβάσω; Ευχαριστώ!!
washcloud Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Ποιά η άποψή σας για όλ' αυτά; Άποψη 1) : if it ain't broke, όλα ok don't fix it. Άποψη 2) : τα .dmp θα έπρεπε να γράφονται .dmb (dumb), μιας και γενικώς οι πληροφορίες που παρέχουν είναι του τύπου "για θα βρεξ' - για θα χιονίσ' - για καλό καιρό θα καν' " που ούτε οι ίδιοι οι Μαϊκροσοφτάδες καλά-καλά μπορούν να ερμηνεύσουν.
johnyb98 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Ωραία η άποψη1 αλλά θα ήθελα να διαπιστώσω εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε pc/win ή όλα είναι ok..
Moderators Gi0 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Αν θελεις ανεβασε το dump καπου,μπορω να το διαβασω.Αν μιλαμε παντως για minidump και για τη μια και μοναδικη μπλε οθονη που εχεις δει,μην περιμενεις καποιο φοβερο συμπερασμα καθως το δειγμα ειναι μικρο. Οπως λεει ο ο wash απο πανω,απτη στιγμη που δεν εχεις αλλα προβληματα, μην αγχωνεσαι
johnyb98 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 και για τη μια και μοναδικη μπλε οθονη που εχεις δει,μην περιμενεις καποιο φοβερο συμπερασμα καθως το δειγμα ειναι μικρο.Οπως λεει ο ο wash απο πανω,απτη στιγμη που δεν εχεις αλλα προβληματα, μην αγχωνεσαι Η αλήθεια είναι πως επειδή είναι η μοναδική μπλε οθόνη που είχε ο υπολογιστής μέχρι σήμερα δε νομίζω πως πρέπει να ανησυχώ και τόσο πολύ και να αγχώνομαι. Το βασικό πρόβλημα ήταν πως σταμάτησε κάποια στιγμή να φορτώνει Windows και όλα επανήλθαν με την αντικατάσταση της καλωδιοταινίας. Νομίζω ότι είναι και η λύση στο πρόβλημα. Ωστώσο, ανεβάζω και το .dmp .. Mini100510-01.zip
Moderators Gi0 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Το βασικό πρόβλημα ήταν πως σταμάτησε κάποια στιγμή να φορτώνει Windows και όλα επανήλθαν με την αντικατάσταση της καλωδιοταινίας. Νομίζω ότι είναι και η λύση στο πρόβλημα. Ωστώσο, ανεβάζω και το .dmp .. Αφου δεν εχει ξαναβγει οπως φαινεται αυτο ηταν και το προβλημα. Θα επανελθω πιθανοτατα αργα το βραδυ με τα αποτελεσματα.
washcloud Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 5 Οκτωβρίου 2010 Αν θελεις ανεβασε το dump καπου,μπορω να το διαβασω
Moderators Gi0 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Hocus pocus!! H μαγικη κρυσταλλινη σφαιρα μου λοιπον εχει να πει τα παρακατω: Το error που ειχες ηταν το KERNEL_MODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED_M (1000008e) και ως υπαιτιος φαινεται ο win32k.sys (και λεω φαινεται γιατι 99.9% των περιπτωσεων δεν φταιει αυτος,ανεξαρτητως hardware/software προβληματος). Δεν εχω κατι να προσθεσω καθως δεν υπαρχει νοημα μετα απο την αναλυση ενος μονο minidump.Απ τη στιγμη που εφτιαξε με την αλλαγη της ταινιας και δεν ειχες 2η bsod,το κατατασεις σε "hardware προβλημα"και δεν πας παρακατω.Αν σκασει μυτη ξανα,εδω ειμαστε. Μια σημειωση,ειδα τους drivers που εχεις φορτωμενους στο pc σου και οι μονοι που ειναι προσφατοι (aka 2010,οι οποιοι δεν εχω ιδεα τι ειναι κ το google δεν εβγαλε κατι) ) ειναι οι >f821f000 f8285000 zdfhiw zdfhiw.sys Wed May 26 09:46:55 2010 (4BFCC3DF) f82aa000 f8364000 wlbcoq wlbcoq.sys Sun May 23 10:12:31 2010 (4BF8D55F) ενω ολοι οι υπολοιποι ειναι του 2008,2007 (πχ της ati),2004 και αρκετοι του 2001.Αφου το συστημα δουλευει απροβληματιστα,δεν υπαρχει λογος να ασχοληθεις.Αν ομως σκασει μυτη καποια bsod και δεν ειναι προβλημα σχετικο με hardware,ξεκινα την επιλυση του απ οποιους drivers μπορεις να κανεις update.
washcloud Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 ...χωρίς να θέλω να προσβάλλω τις αναλύσεις της μαντάμ Gi0lda (...το γνωρίζω άλλωστε πως ασχολείται -είναι ίσως αν όχι ο μόνος, από τους ελάχιστους στο παρόν φόρουμ που το δείχνουν- με "αποκρυπτογράφηση" των μαλακισμένων πληροφοριών που παρέχουν τα αναλόγου υπόστασης λειτουργικά), θα προσέθετα χωριάτικα (...μιας και ο ίδιος έπαψα πολύ σύντομα, κάποτε, ν' ασχολιέμαι με το θέμα "troubleshotting : The Microsoft Way"), Τζόννυ Μπι Εννενηνταοχτώ, απλά να φροντίζεις να έχεις "οκ" τις συνδέσεις του δίσκου σου (τροφοδοσία & σήμα), να κάνεις που και που κανέναν έλεγχο με κάποιο διαγνωστικό εργαλείο (είτε το μανίσιο, είτε το HD Sentinel, στη δικιά σου περίπτωση) που κατά βάση θα σ' ενημερώνει για τυχόν αλλαγές σε S.M.A.R.T. attributes - και κατά τ' άλλα ο δίσκος σου δε νομίζω να φταίει. Στο σοφτγουερικό κομμάτι, επειδή άκρη δε βγαίνει (...), πρακτικά φρόντισε να έχεις πάντα και πρώτ' απ' όλα αντίγραφα των σημαντικών σου δεδομένων, κι αν είναι εύκολο κι ένα image μέσω σχετικού προγράμματος (True Image πχ), του partition των windows έστω, για να είσαι προετοιμασμένος για τυχόν εκπλήξεις. Θα πεις ότι αυτό δεν είναι λύση, αλλά θα σου απαντήσω πως είναι θέμα φιλοσοφίας, και πως έτσι έστω όμως αποφεύγεις τη διάλυση. Και θα κλείσω τονίζοντας ότι στην περίπτωση του χαριτωμένου αυτού λειτουργικού που έχει σημαδέψει τις ζωές πάρα πολλών από εμάς, δεν υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση από το "πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι". Συν την γκάβλα που νιώθεις λίγο πριν πατήσεις το Enter, όταν η εγκατάσταση των Windows σε ρωτάει "All data on the partition will be erased. Are you sure you want to continue?", λες και έτσι θα πάρεις εκδίκηση για την Μικρασιατική Καταστροφή, το μνημόνιο του ΔΝΤ, και την ήττα από την Ισπανία στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ του 2007, που δεν εξισώνεται εύκολα με πολλά πράγματα, όταν δεν βγαίνει εύκολα και γρήγορα άκρη με τα τερτίπια του...
johnyb98 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Ευχαριστώ για τη βοήθεια και την πολύ καλή ανάλυση του αρχείου καθώς και όλες τις απαντήσεις. Έχω και μία απορία ακόμα. Απ' τα λίγα που ξέρω, το S.M.A.R.T. είναι ένα πρόγραμμα αυτοδιάγνωσης των σκληρών δίσκων κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως και προγράμματα μέσω των οποίων κάνεις έλεγχος στους δίσκους. Ποιά η διαφορά; Και για να πάμε κάπως πιό βαθιά.. Γιατί υπάρχει επιλογή "Enabled" ή "Disabled" του S.M.A.R.T. στο BIOS; Η απλή λογική θα έλεγε πως θα πρέπει να είναι πάντα "Enabled" για να γίνεται πάντα ένας έλεγχος στο σκληρό όποτε ξεκινάει το σύστημα, οπότε δε θα έπρεπε να υπήρχε μία τέτοια επιλογή στο BIOS (enable/disable). Γιατί υπάρχει;
Moderators Gi0 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Moderators Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Υποθετω πως εχει να κανει με το οτι και το smart δεν αποτελει την απολυτη λυση.Με ενα paste απο την wikipedia (και με καθε επιφυλαξη) Many motherboards will display a warning message when a disk drive is approaching failure. Although an industry standard exists among most major hard drive manufacturers,[3] there are some remaining issues and much proprietary "secret knowledge" held by individual manufacturers as to their specific approach. As a result, S.M.A.R.T. is not always implemented correctly on many computer platforms, due to the absence of industry-wide software & hardware standards for S.M.A.R.T. data interchange.[citation needed] From a legal perspective, the term "S.M.A.R.T." refers only to a signaling method between internal disk drive electromechanical sensors and the host computer. Hence, a drive may be claimed by its manufacturers to include S.M.A.R.T. support even if it does not include, say, a temperature sensor, which the customer might reasonably expect to be present. Moreover, in the most extreme case, a disk manufacturer could, in theory, produce a drive which includes a sensor for just one physical attribute, and then legally advertise the product as "S.M.A.R.T. compatible". Depending on the type of interface being used, some S.M.A.R.T.-enabled motherboards and related software may not communicate with certain S.M.A.R.T.-capable drives. For example, few external drives connected via USB and Firewire correctly send S.M.A.R.T. data over those interfaces. With so many ways to connect a hard drive (SCSI, Fiber Channel, ATA, SATA, SAS, SSA, and so on), it is difficult to predict whether S.M.A.R.T. reports will function correctly in a given system. Even on hard drives and interfaces that support it, S.M.A.R.T. information may not be reported correctly to the computer's operating system. Some disk controllers can duplicate all write operations on a secondary "back-up" drive in real time. This feature is known as "RAID mirroring". However, many programs which are designed to analyze changes in drive behavior and relay S.M.A.R.T. alerts to the operator do not function properly when a computer system is configured for RAID support. Generally this is because, under normal RAID operational conditions, the computer is not permitted by the RAID subsystem to 'see' (or directly access) individual physical drives, but may access only logical volumes instead. Αν τυχει ο σκληρος σου/controller/motherboard να μην τα παει καλα με το smart και πεταει ολη την ωρα "τρεξτε να σωθειτε,καταστρεφονται τα παντα",εκει το κανεις disable. Απτην αλλη θα μου πεις,δεν υποτιθεται πως μιλαμε για ενα standart με το οποιο θα πρεπε να συνεργαζονται ολοι?No idea. Προσωπικα παντως δεν μου χει τυχει να δω μηνυμα προβληματος απο το smart και να μην υπαρχει προβλημα.
washcloud Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2010 Απ' τα λίγα που ξέρω, το S.M.A.R.T. είναι ένα πρόγραμμα αυτοδιάγνωσης των σκληρών δίσκων κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Το S.M.A.R.T. "δεν είναι πρόγραμμα" - "τεχνολογία είναι". Αυτο-διάγνωσης, σωστά (αυτό-"καρφώματος", ίσως σωστότερα). Οπότε δεν είναι θέμα "κατά της εκκίνησης". Και real-time monitoring προγράμματα σχετικά με αυτό υπάρχουν. Γιατί υπάρχει επιλογή "Enabled" ή "Disabled" του S.M.A.R.T. στο BIOS; Η απλή λογική θα έλεγε πως θα πρέπει να είναι πάντα "Enabled" για να γίνεται πάντα ένας έλεγχος στο σκληρό όποτε ξεκινάει το σύστημα, οπότε δε θα έπρεπε να υπήρχε μία τέτοια επιλογή στο BIOS (enable/disable). Γιατί υπάρχει; Ίσως ξέρει να διαφωτίσει ο εν λόγω κύριος. (...αν και υποθέτω πως πιθανός λόγος ίσως είναι το ότι "το BIOS κολλάει", όταν κάποιος δίσκος έχει failed attributes, και χρειάζεται πληκτροπάτημα για να πάει παρακάτ'. Ηλίθιος, αλλά πιθανά πιθανός λόγος ) (Λιγότερο πιθανός λόγος είναι ότι όπως μερικοί δε θέλουν να ξέρουν το φύλο του παιδιού πριν γεννηθεί,,,,,,,,,) ---------- Προσθήκη στις 13:20 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:18 ---------- ...με πρόλαβε ο καφετζούς :ρ (ναι, γράφω με το πάσο μου...) ---------- Προσθήκη στις 13:24 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 13:20 ---------- α, και Υπάρχουν όμως και προγράμματα μέσω των οποίων κάνεις έλεγχος στους δίσκους. Ποιά η διαφορά; ...τα προγράμματα που λες, το SMART του δίσκου διαβάζουν (τη δουλειά την κάνει ο δίσκος δηλαδή. Όπως πχ οι διάφοροι multimedia players, το Dιrect Show των Windows χρησιμοποιούν, ο προγραμματισμός γίνεται πάνω σε υπάρχουσες πλατφόρμες) Αναγνώστες είναι δηλαδή.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.