ikskarda Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 αναφερομαι σε raid με μικρους δισκους πχ 2 x 250gb , οπου τους εχεις σπαστα 150gb ας πουμε για windows και τα υπολοιπα 350gb περιπου για download. απο εκει και περα εχεις αλλους δισκους μεγαλυτερης χωρητικοτητας (ακομα και green) ειτε εξωτερικους για αποθηκευση και backup των προσωπικων αρχειων . ετσι σκεφτομαι να πορευτω και εγω . μιας και εχω εναν 205gb για αρχεια και εναν 320gb με 100gb partition windows και τα υπολοιπα για download , να παρω 2 δισκους καλους για raid σαν αυτους τους RE3 (150gb windows + 350gb download σπαστο raid) και τους 2 υπαρχοντες που χω για backup και αποθηκευση αρχειων . εκτος και αν αλλαξει προς το καλυτερο η κατασταση με τους SSD ---------- Προσθήκη στις 16:55 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 16:54 ---------- δεν ηξερα οτι με raid δεν φαινονται οι θερμοκρασιες των δισκων !!!
sgatos_ Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 ναι έχεις δίκιο έκανα λάθος, ΑΛΛΑ δεν βελτιώνει σε όλες τις περιπτώσεις το access time και το κέρδος σε load times 2χ7200rpm για παράδειγμα σε σχέση με Velociraptor ή SSD είναι μικρό... To raid0 βελτιώνει πάντα το access time. Αν καταφέρεις να στησεις raid0 χωρίς να βελτιωθεί το access time, εγώ να σου κάνω δωρο ενα SSD! προσωπικά δεν είχα δει διαφορά αξιόλογη σε καθημερινές εφαρμογές που να άξιζε τον κίνδυνο του raid 0... Ζήτα από κάποιον που ξέρει να σου το στήσει και θα δεις διαφορά ! γιατί σου πέφτουν τα μαλλιά? δεν βελτιώνει τις μεταφορές αρχείων? είπα ένα συγκεκριμένο παράδειγμα δεν σημαίνει ότι ισχύει μόνο αυτό, έπρεπε να γράψω κτλπ? Το γιατί είναι προφανές, αλλά αν προσβλήθηκες ζητώ συγνώμη. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. ---------- Προσθήκη στις 17:02 ---------- Προηγούμενο μήνυμα στις 16:59 ---------- sgatos_ θες να μου απαντήσεις και μένα? Ευχαρίστως ! Πήγαινε κατευθείαν για SSD. Το Raid-0 καλό είναι αλλά δεν συγκρίνεται με SSD.
Luciddream Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 δεν ηξερα οτι με raid δεν φαινονται οι θερμοκρασιες των δισκων !!! όπως είπα και πρίν αυτό γίνεται σε intel raid controllers(Και δεν έχω ιδέα σε ποιά) ... με άλλα μπορείς να δείς θερμοκρασίες κανονικά
ChocoBanana Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 Μέλος Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 Ο WD1500BLFS είναι 2.5άρης, ενώ ο SWD1500HLFS είναι 3.5άρης. Και τι είναι καλύτερο απ τα 2 Φάνη? Στη mobo μου που έδωσα link κάνουν και οι δύο?
phanispal Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 Για να βάλεις τον 2.5άρη στο κουτί σου θες bracket μετατροπής των 2.5" σε 3.5".
Super Moderators Thresh Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 Super Moderators Δημοσ. 10 Οκτωβρίου 2010 Ζήτα από κάποιον που ξέρει να σου το στήσει και θα δεις διαφορά ! Το γιατί είναι προφανές, αλλά αν προσβλήθηκες ζητώ συγνώμη. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου δεν το είχα στα δικά μου PC μιας και είμαι με Velociraptor και για 2x ήταν αρκετά τα λεφτά, πάντως σε αναφορές που έχω δει σε forums για καθημερινές "δουλειές" αλλά και από κοντά σε φίλους/γνωστούς δεν είδα κάτι που να άξιζε και για αυτό πάντα πρότεινα Velociraptor αντί για 2x7200rpm και πλέον SSD αντί για τους 2 προηγούμενους συνδιασμούς... δεν χρειάζεται συγγνώμη, δεν έγινε και τπτ
alquiii Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2010 To raid0 ειναι απλως striping. Ναι εχει βελτιωση σε access time καθως ενα αρχειο "κοβεται" αναμεσα στους 2 δισκους, αλλα οχι τρομακτικη διαφορα ΔΕΝ θα δεις. Και ρωταω τωρα εγω...Και αν σε raid0 χασεις ενα δισκο....???
Bspus Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2010 Καποτε ειχα διαβασει οτι στα XP (και παλαιοτερα φυσικα) οι SSD παρουσιαζουν καποια κολληματα. Δηλαδη ειναι μεν γενικως πιο γρηγοροι αλλα που και που κανουν κατι μικρα "παγωματα" που διαρκουν κλασματα δευτερολεπτου. Αυτο δεν συμβαινει στα 7 που χειριζονται σωστα τους SSD Ισχυει ακομα αυτο? Αν ναι ειναι οντως η καλυτερη ιδεα για το φιλο που λεει οτι εχει παλιο συστημα, αρα κατα πασα πιθανοτητα XP?
Luciddream Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 11 Οκτωβρίου 2010 Και ρωταω τωρα εγω...Και αν σε raid0 χασεις ενα δισκο....??? τα απαντήσαμε αυτά πιο πάνω... διαβάστε πριν απαντήσετε..
sgatos_ Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2010 To raid0 ειναι απλως striping. Ναι εχει βελτιωση σε access time καθως ενα αρχειο "κοβεται" αναμεσα στους 2 δισκους, αλλα οχι τρομακτικη διαφορα ΔΕΝ θα δεις. Φυσικά και θα δείς. Για παράδειγμα στο δικό μου σύστημα από 12ms πέφτω σε 8ms με το raid0. Αυτό είναι 33% βελτίωση. Για να καταλάβεις τη σημασία αυτής της διαφοράς, ένας Velociraptor έχει 7ms και αυτός είναι ο λόγος που τον πληρώνεις πανάκριβα σε σχέση με έναν απλό δίσκο που μπορεί να έχει 12-13ms. Και ρωταω τωρα εγω...Και αν σε raid0 χασεις ενα δισκο....??? Αν χάσεις έναν δισκο τότε χάνεις ολο το array. Βασικά αν ένας δίσκος έχει αξιοπιστία 80% για έναν χρόνο (δηλαδή έχει πιθανότητα 80% να μην διαλυθεί σε ένα χρόνο), τότε αν κάνεις raid-0 με τέτοιους δίσκους θα έχεις… για raid-0 με 2 δίσκους 0.80 x 0.80 = 0.64 δηλαδή 64% αξιοπιστία για raid-0 με 3 δίσκους 0.80 x 0.80 x 0.80 = 0.512 δηλαδή 51% αξιοπιστία για raid-0 με 4 δίσκους 0.80 x 0.80 x 0.80 x 0.80 =0.4096 δηλαδή 41% αξιοπιστία κ.λ.π. Άρα με περισσότερους δίσκους μειώνεται η αξιοπιστία ….. σωστά Όχι ακριβώς διότι η δουλειά μοιράζεται ανάμεσα στους δίσκους και κάθε ένας από αυτούς τρώει λιγότερο ζόρι από το να ήτανε μόνος του. Πάντως γεγονός είναι ότι υπάρχει ρίσκο, αλλά όχι και τόσο μεγάλο (κάνε backup).
ikskarda Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2010 συγνωμη παιδια μια διευκρινηση θελω οσων αφορα το να χαλασει ενας δισκος . γιατι το θεωρειται κατι αρνητικο για το raid ? απο το 2005 που πηρα τον 1ο μου υπολογιστη μεχρι τωρα μου χει χαλασει μονο 1 δισκος στους συνολικα 4 εσωτερικους που εχω . οποτε το να χαλασει ενας δισκος ειναι και θεμα συγκιριων και τυχης και το ποσο ταλαιπωρεις τους δισκους. θεωρω οτι οπως ξαφνικα μπορει να χαλασει ενας μηχανικος ετσι ξαφνικα μπορει να σου χαλασει ο ενας απο τους δυο μηχανικους του raid . αν τωρα αναφερεστε στο αποτελεσμα που ειναι να χασεις ολα τα δεδομενα τοτε ναι ειναι ρισκο το raid και σωστα λετε ολα τα παραπανω . PS: ενας SSD δηλαδη δεν θα χει ποτε προβλημα να "χαθει" σαν ενας μηχανικος ?
antonl Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2010 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2010 @^: Αυτό που πε ο sgatos_. Με raid-0 με δυο δίσκους σχεδόν διπλασιάζεις τις πιθανότητες να χάσεις δεδομένα από καταστροφή δίσκου. Προσωπικά, το raid-0 δε θα το χρησιμοποιούσα για storage. Οπότε το να χάσω λειτουργικό και εγκατεστημένες εφαρμογές θα ταν αμελητέα απώλεια (πολύ μικρότερη απ τον κόπο της επανεγκατάστασης όλων αυτών).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.