Προς το περιεχόμενο

Αλλαγη fan

JohnVani18

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μετα απο δυο χρονακια, ηρθε καιρος να αλλαξω μερικα fan μιας και βουϊζουν και ειναι εκνευριστικα.

Στην NB λεω να βαλω αυτο -> http://www.plaisio.gr/Computers/Tuning/Case-Fans/Pierre-Cardin-BlackSilent-XM1-Fan---40mm-L-XM1R.htm

Στην cpu κολλησα τωρα, γιατι βλεπω καποια low noise, power κλπ, τα οποια ειναι για το case και οχι για την δουλεια που το θελω εγω. Η ερωτηση μου ειναι, θα δουλευουν σε οσες στροφες ειναι φτιαγμενα να δουλεουν, ή αναλογα με την θερμοκρασια? Εννοειται πως θα συνδεθει στα pin για τον επεξεργαστη.

Η ψυκτρα μου ειναι η Thermaltake MiniTyphoon.

Ευχαριστω για την βοηθεια!

Δημοσ.

Nομιζω οτι αν ειναι τριπινο το καλωδιο του ανεμιστηρα δεν γινεται να ελεγχθουν οι στροφες του απο το mobo...λογικα θα δουλευει συνεχεια στο τερμα.

Αλλα με ενα τατραπινο μπορεις να κανεις την δουλεια σου καλυτερα στην ψυξη της cpu.

Eαν κανω καποιο λαθος ας με διορθωσουν...

Oσο για τον 40αρι που διαλεξες για το ΝΒ good choise!

Y.Γ.: Δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφηκτο να αλλαξεις τον ανεμηστηρα στην ψυκτρα της cpu που εχεις ουτε αν αξιζει τα χρηματα.

Δημοσ.

O XM1 στις 2800σαλ είναι μάλλον ήσυχος, αν και θα περίμενε κάνεις ήχο dremel. Μιας που θα πας για τον μκρό NoiseBlocker, τσίμπα και τον 92άρη που κουμπώνει πάνω στην ψήκτρα σου μια χαρά και καθάρισες σ'αυτή τη φάση.

Και το 3πινο μια χαρά ελέγχεται από τη μητρική (από το BIOS πιο σωστά), αρκεί να διαθέτει τέτοια ρυθμιστικά. Το 4πινο σημαίνει απλώς ανεμιστήρα τύπου PWM.

Δημοσ.

Όλα τα fan (είτε 3-πινα είτε 4πινα) δουλεύουν ανάλογα με την θερμοκρασία. Αρκεί βέβαια να είναι συνδεδεμένα πάνω στην μητρική και όχι σε molex.

Για την ψύκτρα να βάλεις αυτό που είναι 120mm. Αυτό που δείχνεις είναι 40mm και είναι για το κουτί.

Αν θέλεις να ελέγχεις εσύ τις στροφές των fan υπάρχουν ελεγκτές στροφών που τους τοποθετείς στην πρόσοψη του PC (κάτω από το dvd-cd drive):

http://www.multielectrostore.gr/products/?id=20792

http://www.skroutz.gr/c/675/case-panels.html?page=1

Δημοσ.

Όλα τα fan (είτε 3-πινα είτε 4πινα) δουλεύουν ανάλογα με την θερμοκρασία. Αρκεί βέβαια να είναι συνδεδεμένα πάνω στην μητρική και όχι σε molex.

Για την ψύκτρα να βάλεις αυτό που είναι 120mm. Αυτό που δείχνεις είναι 40mm και είναι για το κουτί.

Αν θέλεις να ελέγχεις εσύ τις στροφές των fan υπάρχουν ελεγκτές στροφών που τους τοποθετείς στην πρόσοψη του PC (κάτω από το dvd-cd drive):

http://www.multielectrostore.gr/products/?id=20792

http://www.skroutz.gr/c/675/case-panels.html?page=1

Αδερφέ, σε πιάνω αδιάβαστο...

Η ψήκτρα του παιδιού δέχεται 92άρη ανεμιστήρα, οπότε ο 120 μάλλον αποκλείεται...

Επίσης, ο 40mm προορίζεται για αντικαταστάτης του μαμά ανεμιστήρα στο NB.

Και τέλος, εννοείται πως ΔΕ δουλεύουν όλα τα fan ανάλογα με τη θερμοκρασία (αν δε διαθέτει η μητρική ρυθμιστικό ή δεν διαθέτουν οι ίδιοι θερμοαισθητήρα δλδ).

Δημοσ.

Αδερφέ, σε πιάνω αδιάβαστο...

Η ψήκτρα του παιδιού δέχεται 92άρη ανεμιστήρα, οπότε ο 120 μάλλον αποκλείεται...

Επίσης, ο 40mm προορίζεται για αντικαταστάτης του μαμά ανεμιστήρα στο NB.

Και τέλος, εννοείται πως ΔΕ δουλεύουν όλα τα fan ανάλογα με τη θερμοκρασία (αν δε διαθέτει η μητρική ρυθμιστικό ή δεν διαθέτουν οι ίδιοι θερμοαισθητήρα δλδ).

Ναι λάθος για τον 120mm. Μόνο μέχρι 92mm δέχεται. (Δεν είχα δει την ψύκτρα).

Όποια fan όμως είναι συνδεδεμένα πάνω στην μητρική εννοείται ότι έχει αισθητήρες (η μητρική) γι' αυτά. Για να διαβάζουν την θερμοκρασία αυτών των fans. Διαφορετικά ποιός ο λόγος να είναι συνδεδεμένα (παίρνουν ρεύμα) από την μητρική;

Εγώ π.χ. στην μητρική της υπογραφής μου έχω συνδεδεμένα 4 fans (3 του κουτιού και 1 η cpu cooler). Όλα λειτουργούν αυτόματα (ανάλογα την θερμοκρασία του επεξεργαστή και ανάλογα την θερμοκρασία του αέρα που κυκλοφορεί μέσα στο κουτί).

(Της cpu cooler είναι 4-πινο και τα άλλα 3 είναι 3-πινα).

Δημοσ.

Για ΝΒ αμα ειναι θα παρω το ΧΜ1.

Η ΧΕ1 θα κανει δουλεια με 1500 στροφες? Γιατι η stock φτανει μεχρι και 2500 εν αναγκη.

Δημοσ.

Γιατί να μπλέξεις με αλλαγές fans και να μη δώσεις 27€ (σχετικά φτηνή) να βάλεις όλη την ψύκτρα καινούργια;

Δεν ξέρω τι επεξεργαστή έχεις πάντως εγώ σου προτείνω αυτή.

Έχει και φτηνότερες όμως εξίσου καλές. Διαλέγεις.

Δημοσ.

To παλιο σε idle καπου 1200 στροφες, σε full load και 2500+ εφτανε. Ζεσταινεται πολυ ο Athlon.. <_<

edit : στο site που κοιταξα λεει "Fan Speed : 2200 ± 10% RPM"

edit2 : για ενα ανεμηστηρι που βουϊζει να αλλαξω τελειως ψυκτρα? να πω οτι δεν ειναι καλη παει στο devil..

Δημοσ.

Σε πρώτη φάση, δεν έχουν σημασία οι στροφές λειτουργίας αλλά η ποσότητα αέρα που είναι ικανός να μετακινήσει ο ανεμιστήρας. Πιστεύω ότι ο NoiseBlocker, αν και στα χαρτιά οριακός, στην πράξη ίσως αποδειχθεί επερκέστατος.

Αν πιστεύεις ότι δε θα σου κάνει δουλειά, υπάρχει και αυτή η λύση (τερματίζει στις 2000+ σαλ)...

Και γω είχα 4 Athlon, από εποχή Thunderbird και μετά και τους έψυχα μια χαρά με 80άρηδες και 92άρηδες στις 1500-2000 σαλ (με Thermalright SLK800/SLK900 - "απλές" χαλκόψηκτρες). Η ψήκτρα σου με heatpipes και ιστορίες δε μπορεί να είναι τόσο μάπα που να χρειάζεται 2500 σαλ για να ψύξει.

Δημοσ.

John, τα γνωρίζω τα specs και των δύο...

Αν παρατήρησες, οι δύο ανεμιστήρες αποδίσουν τα ίδια CFM, ο ΧΕ1 όμως 700+ στροφές χαμηλότερα! Δε σου τον πρότεινα τυχαία... Ο Antec βέβαια εόναι σίγουρα overkill and safe side of things.

Δημοσ.

Σωστα.......! Δεν το σκεφτηκα.. :rolleyes:

Και εγω αυτον ειχα στο ματι εξαρχης γιατι ταιριαζε με της ΝΒ αλλα δεν ηξερα αν θα μου κανει καλη δουλεια.

Σ' ευχαριστω Navu! Να 'σαι καλα! Απο βδομαδα θα δουμε. :)

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...