NiKoS WSN Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Παιδιά κάθισα και σκέφτηκα μέσα μου για τις παροιμίες σε σχέση με τους Γιάννηδες Γιάννη είχα, Γιάννη έχω κι αν ποτέ μου θα χηρέψω, πάλι Γιάννη θα γυρέψω. Τι κάνεις Γιάννη; κουκιά σπέρνω. (Η σωστή απάντηση είναι εδώ) Ακόμα δεν τον είδαμε Γιάννη τόνε βγάλαμε. Αν είχαν οι Γιάννηδες γνώση, μας δάνειζαν καμπόση. Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι να γειάνει. Να σε κάψω Γιάννη, να σʼ αλείψω λάδι. Κόψε κέδρο, φτιάξε Αντώνη και από πλάτανο Θανάση, εάν πεις και για το Γιάννη, όποιο ξύλο να ʽναι κάνει. Σπίτι που δεν έχει Γιάννη προκοπή ποτέ δεν κάνει. Πότε ο Γιάννης δεν μπορεί , πότε ο κώλος του πονεί. Τα καλά του Γιάννη θέμε και το Γιάννη δεν τον θέμε. Σαράντα πεντε Γιάννηδες ενός κοκκόρου γνωση. Γιάννης κερνάει , Γιάννης πίνει. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη Όχι Γιάννης ... Γιαννάκης. Άλλη δεν έκανε παιδί, μον' η Μαριώ τον Γιάννη. (από τον χρήστη YiN Αυτά είναι τα πολύ γνωστά και σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα αλλά πάμε να τα εξηγήσουμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε αν όχι την ιστορία τους τι μπορεί να κρύβουν από πίσω... ΥΓ. Γράψτε με μεγάλα και έντονα γράμματα τον αριθμό της παροιμίας για να την εξηγήσετε απλά προσθέστε μία παροιμία
kk1991 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 http://www.youtube.com/watch?v=uSvG7jSNiRw
NiKoS WSN Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 15. 45 Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση. Το έχω στο 10 http://www.youtube.com/watch?v=uSvG7jSNiRw Εντάξει φίλε το ψάχνω αυτό το κομμάτι ώρες ατελείωτες... http://www.youtube.com/watch?v=kQZn-8QzLg8 --------------------------------------------------- 2 Δεν το πάω με σειρά γιατί κάθε τόσο ψάχνω περισσότερο αυτές που με κεντρίζουν... Η παροιμία για τα δικά μου λεγόμενα είναι λάθος, έχω συζητήσει με διάφορους αυτή την παροιμία και η απάντηση που πείρα είναι ότι ρωτάς κάποιον κάτι και σου απαντάει κάτι άσχετο αλλά το τι κάνεις είναι ρήμα και αποδεικνύει αιτώ που κάνουμε και μάλλον θέλει να τονίσει ότι λες στον άλλον "τι κάνεις" σου απαντάει "είμαι καλά" (η σωστή ερώτηση γι' αυτό είναι "πώς είσαι;") και του απαντάς τι κάνεις Γιάννη κουκιά σπέρνω για να δείξεις αντίθεση και την σωστή απάντηση στο ότι πρέπει να απαντήσεις ότι κάνω αυτό. Η παροιμία θα μπορούσε να είναι και "πως είσαι Γιάννη κουκιά σπέρνω"( για να είναι πιο λογική) 3-7 Πιστεύω πως αυτές οι παροιμίες είναι για να δείξουν ότι το όνομα "Γιάννης" είναι πάρα πολύ γνωστό και συχνό και χρησιμοποιήται σε ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο "Γιάννη" πειραχτικά, για κάποιο ζευγάρι που κάνει παιδί και σκέφτονται να τον βγάλουν Γιάννη κλπ 4-6-10-9 Αυτές οι παροιμίες μάλλον θέλουν να υποδείξουν ότι οι "Γιάννηδες" είναι χαζοί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πειραχτικά και είναι κάποια προκατάληψη όπως η ξανθιά, οι πόντιοι κλπ 14 Αυτό λογικά πάλι είναι για να υποδείξεις στον άλλον ότι είναι ή αυτά που λέει κλπ είναι υπερβολικά και ένα παράδειγμα είναι είναι 10 μηνών και του λες όχι Γιάννης Γιαννάκης δλδ ότι θα μπορούσες να πεις 1ος χρόνου... 13 Αυτό κυρίως χρησιμοποιήται για να δείξεις στον άλλον ότι αυτό που πιστεύεις εσύ για κάποιον αντίστοιχα σκέφτεται αυτός για εσένα πχ φοβάμαι τον σκύλο και ταυτόχρονα με φοβάται αυτός 8 Αυτό λογικά χρησιμοποιήται όταν θέλουμε να πούμε στον άλλον ότι ψάχνει να βρει δικαιολογίες για να μην κάνει κάτι Τα υπόλοιπα δεν τα έχω ψάξει ακόμα ΥΓ. αυτά είναι προσωπικές μου ιδέες για το θέμα και δεν είναι σίγουρα σωστές αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με μην κατακρίνετε...
Ntinaras Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 http://www.facebook.com/group.php?gid=329212875569
sivadWS2 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 15. 45 Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση. ... και εκείνος που το έλεγε δεν είχε ούτε τόση....
cosmos000 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2011 Γιάννη μου το μαντήλι σου ....γιατί 'ναι λερωμένο... NiKoS WSN τους Νικολάδες τους σνόμπαρες έ??
NiKoS WSN Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 ....γιατί 'ναι λερωμένο... NiKoS WSN τους Νικολάδες τους σνόμπαρες έ?? αυτό είναι ποίημα χεχε, τι εννοείς ότι τους σνόμπαρα; απλά με τους γιάννηδες έχουμε παραπάνω παροιμίες
YiN Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Επίσης: Άλλη δεν έκανε παιδί, μον'η Μαριώ τον Γιάννη.
Τοξοβολος_UK Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Ποσο μικρος νιωθω....δεν γνωριζω παρα μονο 2-3 απο τις παροιμιες!
NiKoS WSN Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Μέλος Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Οι παροιμίες είναι κάτι πάρα πολύ περίπλοκο πράγμα και μου κινεί το ενδιαφέρον. Επίσης βρήκα ότι έλεγα βλακείες στο 2 αλλά θα το πω από κάτω: 2 Παιδιά αυτά που έλεγα από επάνω δεν ισχύουν... Καθώς το έψαχνα χθες το βράδυ παραπάνω μου ήρθε στο μυαλό κάτι που μου έλεγε ο παππούς στο χωριό για τα κουκιά και θυμήθηκα ότι τα κουκιά δεν σπέρνονται αλλά φυτρώνουν άρα η παροιμία θέλει να μας πει ότι κάποιος ρωτάει κάτι και ο άλλος απαντάει ότι να 'ναι.
freedubus Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 Δημοσ. 29 Ιανουαρίου 2011 τα κουκιά δεν σπέρνονται αλλά φυτρώνουν wtf? Φυσικά και σπέρνονται.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.