Προς το περιεχόμενο

EPUB3, το νέο πρότυπο για τα ebooks με υποστήριξη HTML5


eAnagnostis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανακοινώθηκαν οι προδιαγραφές για την αναβάθμιση του ePUB, του πιο διαδεδομένου αρχείου σήμερα για τη διμιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων. Το EPUB3 θα υποστηρίζει HTML5, CSS3 και Javascript φέρνοντας στο ηλεκτρονικό βιβλίο την ενσωμάτωση βίντεο, ήχου, κίνησης και διαδραστικότητας, αλλά και βελτιώσεις στην διάταξη της σελίδας και την προσβασιμότητα για άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και περιεχόμενο σε πολύ περισσότερες γλώσσες.

 

Το ePUB είναι ένα ανοιχτό πρότυπο και μπορεί, χωρίς μετατροπές, να τρέχει σε όλες τις πλατφόρμες κινητών, tablet PC και υπολογιστών. Η επόμενη γενιά του, το EPUB3, σκοπεύει να κάνει περιττή τη δημιουργία βιβλίων-εφαρμογών, που έπρεπε να ξαναδημιουργηθούν για κάθε λειτουργικό σύστημα. Με το EPUB3 αγοράζοντας μια φορά το βιβλίο θα μπορούμε να το διαβάζουμε στη συσκευή της επιλογής μας, διατηρώντας όμως τα πλούσια χαρακτηριστικά που ως τώρα περιορίζονταν στα βιβλία-εφαρμογές.

 

Οι προδιαγραφές του EPUB3 που ανακοινώθηκαν βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να οριστικοποιηθούν το Μάιο.

 

Δείτε ένα πειραματικό βιβλίο που βασίζεται στο πρότυπο EPUB3. Τρέχει με την εφαρμογή iBooks σε iPad.

 

Video Video: epub 3

Link.png Site: International Digital Publishing Forum

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και φτιάχνεις ένα αρχείο που δουλεύει παντού. Με τον πληθωρισμό από λειτουργικά συστήματα και πλατφόρμες αυτό είναι σημαντικό και για τους εκδότες (κόστος + χρόνος παραγωγής) και τους αναγνώστες (αγοράζεις μια φορά και δουλεύει παντού)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτα ειναι τα οφελη των ανοιχτων προτυπων. Θα δωσω την ευχη να υιοθετηθει απ'ολους αλλα ξερω πολυ καλα οτι μερικες εταιριες (λεγε με Apple) ουτε που θα το σκεφτουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η Apple το έχει υιοθετήσει το ePUB (και την HTML5 βεβαίως). Στο iBookstore όλα τα ebooks είναι ePUB. Η βασική απόκλιση είναι από το Amazon, που χρησιμοποιεί Mobipocket και όχι ePUB.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και έχουμε δει σε εργαστήριο πειράματα με βίντεο, δύσκολα οι υπάρχουσες συσκευές να υποστηρίξουν το βίντεο και γενικώς τη γρήγορη κίνηση. Τώρα, ο ήχος και κάποια διαδραστικότητα είναι εφικτά. Τα tablets βέβαια μπορούν να το αξιοποιήσουν πλήρως.

 

Πάντως, ούτε εφαρμογές υποστηρίζουν οι υπάρχοντες ηλ. αναγνώστες - θέλω να πω δεν είναι ότι είχαμε κάποια δυνατότητα και με το EPUB3 τη χάσαμε. Ίσα ίσα που αν υπάρχει μια πιθανότητα να περάσουν πράγματα στους ηλ. αναγνώστες είναι με το νέο πρότυπο, που δίνει σαφώς ελαφρύτερα αρχεία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...