Προς το περιεχόμενο

Πρακτική άσκηση απο ΤΕΙ 'Πρόβλημα'!

Xaralambos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Λοιπών το θέμα έχει ως εξης:

Τελειώνοντας το τελευταίο εξάμηνο στο ΤΕΙ Λογοθεραπείας ,

Ξεκινάει η πρακτική άσκηση.

1ο περίεργο:

Σύμφωνα με το ΤΕΙ το ποσό είναι περίπου 2400 ευρώ

μισά για τον ασκούμενο και μισά για τον εργοδότη....

2ο περίεργο:

Ο εργοδότης ανακοινώνει ότι απο αυτά τα χρήματα ο ίδιος θα κρατήσει 1000 ευρώ

(εννοόντας ότι θα πάρει 1200 + 1000 απο τα χρήματα του ασκούμενου...!)

> Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ (αυτά που βρήκα στο ίντερνετ δλδ) ο εργοδότης καταβάλει τι 80% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη σε αυτόν που κάνει την πρακτική απο τα οποία ο ΟΑΕΔ επιστρέφει το 50%

επίσης ο εργοδότης καταβάλει κάποια εισφορά στο ΙΚΑ για κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος...

Ρωτάω εγώ τώρα: Δεν είναι παράνομο ο εργοδότης να έχει 'ταρίφα' για τα παιδιά που κάνουν πρακτική?

Δεν είναι λαμογιά το ότι ενώ έτσι και αλλιώς μετά απο 1-2 μήνες στη δουλειά ο εργαζόμενος 'προσφέρει' σε μια επιχείρηση, αυτή του το ανταποδίδει προσπαθόντας να του 'φάει' τα λεφτά που έτσι και αλλιώς δικαιούται?

Πως αντιμετοπίζουμε κάτι τέτοιο???>Επόπτης εργασίας? ΟΑΕΔ?

Παρακαλώ όχι απαντήσεις 'σπάμ' το θέμα είναι σοβαρό!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η απάντηση είναι: ΝΑΙ είναι παράνομο. Όμως τα παιδιά αυτά τι συμφωνήσαν όταν ξεκίνησαν; Το ήξεραν από την αρχή αυτό; Σε κάθε περίπτωση καταγγελία στο ΤΕΙ, στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ και σε όποιον άλλο φορέα εμπλέκεται.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ (αυτά που βρήκα στο ίντερνετ δλδ) ο εργοδότης καταβάλει τι 80% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη σε αυτόν που κάνει την πρακτική απο τα οποία ο ΟΑΕΔ επιστρέφει το 50%

επίσης ο εργοδότης καταβάλει κάποια εισφορά στο ΙΚΑ για κάλυψη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος...

Σωστά είναι όλα αυτά που γράφεις. Κι εγώ που έκανα πρακτική σε ιδιωτική εταιρία τόσα έπαιρνα (και κάποια περισσότερα). Επίσης η εισφορά στο ΙΚΑ δεν είναι πάνω από 11 ευρώ/μήνα για τον εργοδότη. Πρακτικά γύρω στα 660 ευρώ βγαίνουν το μήνα.

Η απάντηση είναι: ΝΑΙ είναι παράνομο. Όμως τα παιδιά αυτά τι συμφωνήσαν όταν ξεκίνησαν; Το ήξεραν από την αρχή αυτό; Σε κάθε περίπτωση καταγγελία στο ΤΕΙ, στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ και σε όποιον άλλο φορέα εμπλέκεται.

Σωστά είναι όλα αυτά που γράφεις. Κι εγώ που έκανα πρακτική σε ιδιωτική εταιρία τόσα έπαιρνα (και κάποια περισσότερα). Επίσης η εισφορά στο ΙΚΑ δεν είναι πάνω από 11 ευρώ/μήνα για τον εργοδότη. Πρακτικά γύρω στα 660 ευρώ βγαίνουν το μήνα.

Το συγκεκριμένο γραφείο πρέπει να ασχολείται καιρό με τέτοιου είδους λαμογιές.

Κάτα πάσα πιθανότητα στηρίζεται στο ότι έχει να κάνει με νέα παιδιά τα οποία δεν γνωρίζουν απο εργασιακά,

έτσι και αλλιώς τη δουλειά τους θελουν να κάνουν, όχι να μάθουν περί εργασιακών-ασφαλιστικών...

Προς το παρών η όποια συμφωνία είναι στα προφορικά δεν έχει υπογραφεί τίποτα .

Αύριο θα μιλήσουμε με τον επόπτη της πρακτικής και μετά με ΟΑΕΔ .

Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να πάμε και σε επόπτη εργασίας...

Τα λεφτά είναι γύρω στα 660 ευρώ το μήνα όπως ειπώθηκε , δεν υπάρχουν κρατήσεις για τον εργαζόμενο . Τα ένσημα της πρακτικής δεν είναι συντάξιμα , εκτός εάν ο εργαζόμενος εργαζόταν από πριν στην επιχείρηση με αορίστου χρόνου σύμβαση και πληρώνεται με τα λεφτά που έπαιρνε πριν και ασφαλίζεται όπως πριν από την πρακτική με κανονικά ένσημα και ο εργοδότης συνεχίζει και τον απασχολεί χωρίς επιδότηση από ΟΑΕΔ.

Μην τα μπλέκω βέβαια πιο πολύ μιλάμε για πρακτική άσκηση , με τις ειδικές συμβάσεις που υπογράφει ΤΕΙ και εργοδότης επιδοτούμενη από ΟΑΕΔ . 80 % του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας , κρατήσεις εργαζομένου για ασφάλιση ασθενείας στο ΙΚΑ μόνο εάν δεν έχει ασφάλιση από τους γονείς ( αυτό πρέπει να ρωτάται πριν την έναρξη της σύμβασης , εάν θα σου κρατάνε εισφορές για ασφάλιση ασθενείας , γύρω στω 4 % είναι αν θυμάμαι καλά , για τον εργοδότη δε θυμάμαι καθόλου το ποσοστό ) διαφορετικά δεν υπάρχουν κρατήσεις εργαζομένου , κρατήσεις εργοδότη 1 % για επαγγελματικό κίνδυνο ( 10,11 ευρώ αν θυμάμαι καλά ).

Πληρωμή κάθε μήνα κανονικά με βεβαίωση αποδοχών - εάν υπογράψεις ότι τα πήρες χωρίς να τα έχεις πάρει με την " υπόσχεση " του εργοδότη ότι θα τα πάρεις στο τέλος ξέχνα τα από τώρα τα λεφτά . Σε πληρώνει κάθε μήνα κανονικά γύρω στα 660 το μήνα και πάει στον ΟΑΕΔ στη λήξη της πρακτικής άσκησης και καταθέτει χαρτιά για να πάρει πίσω το 50 % της αμοιβής από τον ΟΑΕΔ. Να σε πληρώσει στο τέλος , να σου δώσει μόνο τα μισά λεφτά , να σου δώσει ότι θέλει αυτός είναι παράνομο !

Το ΤΕΙ δε ξέρει τι του γίνεται μου φαίνεται ! Ακόμα και στο δικό μου ΤΕΙ που είναι πιο σχετικοί έχει τύχει να είμαι μπροστά στη γραμματεία για δική μου δουλειά και να τους λύνω εγώ απορίες... Για ιδιωτικό τομέα δε μιλάμε όχι για δημόσιο ;

Δεν υπάρχει προφορική συμφωνία για τέτοια θέματα , υπογράφεται ειδική σύμβαση που σου δίνει το ΤΕΙ με υπογραφές , σφραγίδες από ΤΕΙ και υπογραφές , σφραγίδες από εργοδότη στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του εργοδότη , διεύθυνση εργασίας κ.λ.π. Στην τράπεζα που έκανα πρακτική κάνανε κανονικά αναγγελία πρόσληψης και εγγραφή στο βιβλίο προσωπικού ( αυτό κανονικά δε χρειάζεται για πρακτικάριους μόνο για εργαζόμενους ). Το ποσό δεν αναγράφεται στη σύμβαση , είναι προσδιορισμένο από το νόμο τι παίρνει ο πρακτικά ασκούμενος.

Ιδιωτικός τομέας

Ό,τι σου είπα παραπάνω τότε .

Α τα ποσοστά των εισφορών του εργοδότη για επαγγελματικό κίνδυνο υπολογίζονται πάνω σε άλλα ποσά ( πιο ψηλά από τις πραγματικές αποδοχές ) , τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού . Το διευκρινίζω για να μη ρωτήσει κανείς πώς το 1 % αντιστοιχεί σε 10,11 ευρώ .

Λοιπών όποιος γνωρίζει παρακαλώ να να βοηθήσει.!

Εκτός απο τα παραπάνω,

Αυτός που ξεκινάει πρακτική δικαιούται χρήματα μέσω μιας επιχορήγησης 'ΕΣΠΑ'

η επιχορήγηση δίνεται σε σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση και δίνεται

με κοινωνικά κριτήρια.

Ο εργοδότης υποστηρίζει ότι ο σπουδαστής που κάνει την πρακτική δικαιούται

μόνο ένα απο τα 2 ποσά δλδ> τα λεφτά του ΕΣΠΑ ή τα λεφτά του ΟΑΕΔ !

Το θέμα είναι ότι και στη γραμματεία του ΤΕΙ συμφωνούν με αυτό !!!!

Συμπληρώνοντας ο εργοδότης εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ο εργαζόμενος θα πάρει

περίπου 300+- ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα θα τα πάρει ο ίδιος...

Ας βοηθήσει κάποιος γιατί η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει

και απ ότι φαίνεται είναι αρκετοί μέσα στο κόλπο....

Ή απλώς όσοι κάνουν πρακτική τόσα χρόνια χάνουν (τους κλέβουν) τα χρήματα τους

λόγο του ότι δεν γνωρίζουν..

Δε μας λες τί χαρτιά υπογράφτηκαν . Λογικά μιλάς για το ΕΠΕΑΕΚ όχι για το ΕΣΠΑ. Να μπήκε στο ΕΠΕΑΕΚ ο σπουδαστής χωρίς να το επιλέξει δε γίνεται , έκανε αίτηση λογικά .

Τα προγράμματα αυτά δεν είναι για να επιχορηγούν το σύνολο των αποδοχών των πρακτικά ασκούμενων αλλιώς θα παίρναμε και εμείς στο κατάστημα του πατέρα μου έναν με πρακτική άσκηση αν ήταν να τα πλήρωνε όλα ο ΟΑΕΔ ή το ΕΠΕΑΕΚ και εμείς τίποτα. Να αρχίζουμε και εμείς να κοροιδεύουμε τον κόσμο μήπως ;

Τα λεφτά της επιχορήγησης του ΕΠΕΑΕΚ ( στο οποίο πρέπει να έχεις κάνει εσύ αίτηση να μπεις ) είναι λεφτά του πρακτικά ασκούμενου καθαρά , όχι του εργοδότη. Ο εργοδότης και δε θέλει να πληρώσει ( τσάμπα υπάλληλος ) και θέλει να φάει και λεφτά της επιχορήγησης .

Δες εδώ Link και εδώ http://www.teiser.gr/praktikiaskisi/index.php?mid=1&sid=4 . Για ΕΠΑΕΚ δοκίμασε να επικοινωνήσεις εδώ Link , δε γνωρίζω περισσότερα.

Ακόμα και αν ο πρακτικά ασκούμενος ήταν μέσω ΟΑΕΔ ο εργοδότης θα έπρεπε να του δώσει τα λεφτά που έχουμε αναφέρει παραπάνω κάθε μήνα και στο τέλος να πάρει ο εργοδότης τα μισά λεφτά μέσω ΟΑΕΔ. Πρόγραμμα που να πληρώνει μόνο ο ΟΑΕΔ και τίποτα ο εργοδότης δεν υπάρχει ! Ο πρακτικά ασκούμενος με ΟΑΕΔ δε μπλέκει καθόλου , είναι δουλειά του εργοδότη αυτή .

Λαμογιές μεταξύ γραμματείας και εργοδότη υποψιάζομαι...Χρόνια τώρα τρώγονται λεφτά έτσι . Οι περισσότεροι που έχουμε κάνει πρακτική σε τράπεζα την έχουμε κάνει γιατί δίνανε τα νόμιμα λεφτά όχι γιατί είχε ουσία το αντικείμενο της πρακτικής. Αλλιώς πήγαινα και σε λογιστικό γραφείο να κάνω πρακτική που λεφτά δε θα έβλεπα ποτέ...

οι λαμογιες ειναι του εργοδοτη, η γραμματεια δεν ξερω κατα ποσο μπορει να σχετιζεται.

Ο εργοδοτης παταει στο οτι ο φοιτητης αν δεν το χει ψαξει αρκετα, δεν γνωριζει, θα αρκεστει στο ψιχουλο και δεν θα απαιτησει αυτα που δικαιουται.

Οταν εψαχνα για πρακτικη κ ειχα μιλησει με καποιους αφεντικους, οταν εφτανε η στιγμη να συζητηθει το οικονομικο μερος, ολοι ειπανε μονο οτι δινει ο ΟΑΕΔ (και μαλιστα αυτα στο τελος του 6μηνου ΑΙΣΧΟΣ), καποιοι ειχαν και το θρασσος να αναφερουν οτι αμα μου βγαλεις καλη δουλεια θα σου δωσω και μπονους.

(Μπονους απο το φραγκα που ετσι κι αλλιως δικαιουμουν, ετσι?)

Αναφερω το παραδειγμα μου γιατι νομιζω πως παντου τα ιδια σκατα ειναι.

Τι εχεις υπογραψει εσυ? και ποια ηταν η συμφωνια σου?

Ειχες κανονισει με τον εργοδοτη να σε πληρωνει κανονικα και δεν σε πληρωσε?

Η το χες αφησει στον αερα θεωρωντας το αυτονοητο?

Τελειωσε το 6μηνο σου? η εισαι ακομα στην πρακτικη σου?

Λοιπών πήγαμε σήμερα στο ΤΕΙ και για κάποιο περίεργο λόγο δεν βρήκαμε την υπεύθυνη της πρακτικής .

και απο τη γραμματεία αρνούνται να μας δώσουν το τηλέφωνο της..

Η πρακτική επιδοτείται απο το ΕΣΠΑ > 1800 ο εργαζόμενος +>1800 ευρώ ο εργοδότης (δηλαδή τα χρήματα που δικαιούται ο σπουδαστής είναι 3600!!!!!!).

Η πρόσθετη επιχορήγηση δώθηκε πάλι μέσω ΕΣΠΑ (αφού κάναμε αιτήσεις κτλ) με κοινωνικά κριτήρια,

αλλά .. Σύμφωνα με το ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ο εργαζόμενος διακαιούται μόνο ένα απο τα δύο ποσά

δηλαδή ή τα 1800 επιδότηση πρακτικής ή τα 1800 απο το πρόγραμμα..

<Το οποίο είναι μεν περίεργο γιατί σύμφωνα με εγκύκλιο ο σπουδαστής δικαιούται χρήματα και απο τις 2 μεριές αρκεί το συνολικό ποσό το οποίο θα πάρει να μην ξεπερνάει το 80% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη>

Αλλά ήρθαμε σε επικοινωνία με γραφείο λογοθεραπείας της Πάτρας όπου μας είπαν πως βάση νεου νόμου όντως ο εργαζόμενος διακαιούται μόνο ένα απο τα 2 ποσά.. Οπότε μάλλων κάτι τέτοιο ισχύει..

Συμπέρασμα ο εργοδότης θέλει να φάει 1800 ευρώ τα οποία υποστηρίζει ότι είναι για την επιχείρηση(δεν ξέρω αν και κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο) + 1000 ευρώ τα οπία τα έχει σαν ταρίφα για να μάθει τον σπουδαστή τη δουλειά....!!!!!!!!!!

άρα στο τέλος της πρακτικής άσκησης ο σπουδαστής θα πάρει 800 ευρώ!!

Προς το παρών τα μόνα χαρτιά που έχουν υπογραφεί είναι αυτα της επιχορήγησης του ΕΣΠΑ (αυτά με τα κοινωνικά κριτήρια)

αλλά απ ότι είδαμε δεν θα τα πάρουμε..

Δεν έχει υπογραφεί κάποιο άλλο έγγραφο.

Η γραμματεία στο τμήμα μου μας παρέπεμπε στους καθηγητές που είναι υπεύθυνοι πρακτικής άσκησης ( κάθε τμήμα υποχρεούται να έχει ορίσει υπεύθυνους πρακτικής άσκησης ) , η επιμονή της γραμματείας σε αυτήν την περίπτωση στο να συμφωνεί με τον εργοδότη με προβληματίζει ιδιαιτέρως.

Σε εμάς στα λεφτά ήταν τυπικοί , στις άδειες τα χαλούσαν , ετσιθελικά δεν υπογράφανε να πάρουμε άδεια να γράψουμε ή το παίζανε δύσκολοι. Στο τέλος τα πήρα , βρήκα μέχρι και το προεδρικό διάταγμα , ακριβώς ποιό είναι , το παίξανε κινέζοι , δήλωσα ότι θέλω την άρνηση γραπτώς και με αιτιολογία να την πάω στο ΤΕΙ και ότι θα την πάρω μόνη μου την άδεια και μου τη δώσανε ( υπογράψανε δηλαδή ). Για αποχώρηση 3 ώρες πριν τη λήξη της βάρδιας όλα αυτά ενώ είχα κάνει αίτηση δύο βδομάδες πριν !

Δε ξέρω καθόλου για ΕΣΠΑ , καινούργιο θα είναι αυτό. Εγώ θα έβρισκα άλλο εργοδότη και θα έκανα πρακτική μέσω ΟΑΕΔ .

Μολις ξεκινησα πρακτικη και εγω και το εψαξα λιγο το θεμα.Επελεξα και εγω το προγραμμα ΕΣΠΑ(ειναι διαφορετικο απο το ΕΠΕΑΕΚ,νομιζω καταργηθηκε απο τι μου ειπαν)και μου δινει 261 και κατι ευρω ανα μηνα(τα οποια θα τα παρω ολα μαζεμενα στο τελος) και 330 ευρω απο το εργοδοτη.Μπορεις η να ενταχθεις στο ΕΣΠΑ η ΟΑΕΔ(τα λεφτα του ΟΑΕΔ ειναι 330 ευρω).Το μονο σιγουρο ειναι οτι ανα τμημα εχει συγκεκριμενες θεσεις για το προγραμμα ΕΣΠΑ(108 ατομα το χρονο για τους μηχανολογους ΤΕΙ Σερρων).Τωρα για μενα ειναι και τη συμφωνια θα κανεις με τον εργοδοτη(πχ για εμενα,συμφωνησα 4ωρο για αρχη με λιγοτερες απολαβες,5/8)αλλα ειναι πανω στο αντικειμενο που με ενδιαφερει.

Για τον topic starter προτεινω το ατομο αυτο να σηκωθει να φυγει απο την πρακτικη του,να τον καταγγειλει στον ΟΑΕΔ και στον εποπτη εργασιας του ΤΕΙ του και να το φτασει στα ακρα.Δεν μπορει να εργαζεται για τον καθε τζαμπατζη εργοδοτη χωρις απολαβες.Πηγαινουμε εκει για να μαθουμε 5 πραγματα(για αυτο και παιρνουμε λιγοτερα χρηματα)αλλα δεν θα πιαστουμε και κοροιδα για την εξυπηρετηση του καθε μαγκα.

Μολις ξεκινησα πρακτικη και εγω και το εψαξα λιγο το θεμα.Επελεξα και εγω το προγραμμα ΕΣΠΑ(ειναι διαφορετικο απο το ΕΠΕΑΕΚ,νομιζω καταργηθηκε απο τι μου ειπαν)και μου δινει 261 και κατι ευρω ανα μηνα(τα οποια θα τα παρω ολα μαζεμενα στο τελος) και 330 ευρω απο το εργοδοτη.Μπορεις η να ενταχθεις στο ΕΣΠΑ η ΟΑΕΔ(τα λεφτα του ΟΑΕΔ ειναι 330 ευρω).Το μονο σιγουρο ειναι οτι ανα τμημα εχει συγκεκριμενες θεσεις για το προγραμμα ΕΣΠΑ(108 ατομα το χρονο για τους μηχανολογους ΤΕΙ Σερρων).Τωρα για μενα ειναι και τη συμφωνια θα κανεις με τον εργοδοτη(πχ για εμενα,συμφωνησα 4ωρο για αρχη με λιγοτερες απολαβες,5/8)αλλα ειναι πανω στο αντικειμενο που με ενδιαφερει.

Για τον topic starter προτεινω το ατομο αυτο να σηκωθει να φυγει απο την πρακτικη του,να τον καταγγειλει στον ΟΑΕΔ και στον εποπτη εργασιας του ΤΕΙ του και να το φτασει στα ακρα.Δεν μπορει να εργαζεται για τον καθε τζαμπατζη εργοδοτη χωρις απολαβες.Πηγαινουμε εκει για να μαθουμε 5 πραγματα(για αυτο και παιρνουμε λιγοτερα χρηματα)αλλα δεν θα πιαστουμε και κοροιδα για την εξυπηρετηση του καθε μαγκα.

Είναι και ο επόπτης στο κόλπο, αποκλείεται τόσα χρόνια να μην έχουν ξαναγίνει παράπωνα για το συγκεκριμένο γραφείο..

Πρός το παρών είμαστε δε αναζήτηση άλλου γραφείου και απο δευτέρα θα κάνουμε επίσκεψη σε:

ΟΑΕΔ - ΤΕΙ - Συνήγορο του πολίτη...

Δυστυχός ο επόπτης εργασίας δεν μπορεί να ανακατευτεί σε τέτοια θέματα γιατί είναι περίπτωση μαθητείας

αλλά μας είπαν ότι μπορεί να κάνει κάποια σύσταση..

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...