Προς το περιεχόμενο

VLC Player και Α/52 αντί για S/PDIF

Peperone

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χρησιμοποιώ το VLC Player για αναπαραγωγή ταινιών και έχωπαρατηρήσει ότι η επιλογή στον ήχο (A/52 αντί για S/PDIF) έχει καλύτερη απόδοσηαπό την επιλογή (5.1) που στην ουσία την (5.1) δεν την καταλαβαίνω καλά σανπεριβαλλοντικό ήχο. Να σημειώσω εδώ ότι έχω συνδεδεμένο το μηχάνημα με οπτικήσύνδεση με το home cinema.

post-190038-0-57887200-1302361615_thumb.jpg

Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί συμβαίνει αυτό;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• 2 εβδομάδες αργότερα...

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι το menuitem «A/52 αντί για SPDIF» αποτελεί λανθασμένη μετάφραση. Το πρωτότυπο στα αγγλικά είναι "A/52 over SPDIF", δηλαδή με απλά λόγια «στείλε το A/52 bitstream σε συσκευή εξόδου μέσω της θύρας SPDIF». Υπενθυμίζω ότι A/52 είναι μία ακόμη ονομασία (μαζί με την "Dolby Digital") της τεχνολογίας κωδικοποίησης ήχου AC3.

Επιλέγοντας λοιπόν αυτήν την επιλογή και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες διαθέσιμες, το πρόγραμμα δε μπαίνει καν στον κόπο:

1. Να αποκωδικοποιήσει το audio stream σε κυματομορφή WAV/PCM

2. Να εφαρμόσει στο αποτέλεσμα του 1 downmix, σε περίπτωση που επιλέξαμε output λιγότερων καναλιών από αυτά που εγγενώς περιέχει το AC3 stream

3. Να στείλει την τελική κυματομορφή στην κάρτα ήχου του PC, αυτή με τη σειρά της στον DAC που διαθέτει και από εκεί στις αναλογικές της εξόδους

Όλα αυτά παρακάμπτονται και το AC3 stream στέλνεται απευθείας στη συσκευή/ενισχυτή που έχουμε συνδέσει στη θύρα SPDIF μας, για να κάνει αυτός ο,τι καταλαβαίνει. Συνήθως κάνει και αυτός ακριβώς τα παραπάνω. Αλλά για να αντιλαμβάνεσαι ποιοτική διαφορά, προφανώς αυτό σημαίνει ότι απλά τα κάνει με καλύτερο/πιο ποιοτικό τρόπο. Υποπτεύομαι κυρίως το downmix, αφού λες ότι δε λαμβάνεις περιβαλλοντική αίσθηση από τον ήχο...

Όλα αυτά παρακάμπτονται και το AC3 stream στέλνεται απευθείας στη συσκευή/ενισχυτή που έχουμε συνδέσει στη θύρα SPDIF μας, για να κάνει αυτός ο,τι καταλαβαίνει. Συνήθως κάνει και αυτός ακριβώς τα παραπάνω. Αλλά για να αντιλαμβάνεσαι ποιοτική διαφορά, προφανώς αυτό σημαίνει ότι απλά τα κάνει με καλύτερο/πιο ποιοτικό τρόπο. Υποπτεύομαι κυρίως το downmix, αφού λες ότι δε λαμβάνεις περιβαλλοντική αίσθηση από τον ήχο...

καλά έκανες και το διευκρίνισες γιατί εγώ δεν το είχα ξεκαθαρίσειαπό αυτά που διάβασα για το τι ακριβώς κάνει.

όντως έχει ποιοτική διαφορά και μάλλον, όπως είπες την κάνει ο ενισχυτής.

αλλά έπαθα το έξης περίεργο, μετά από update του driver του ήχου, δεν μεξαναεμφανίζει την επιλογή στο VLC Player και έχω λυσσάξει να βρω το γιατί... ανέχεις καμιά γνώμη θα θελα να μου την πεις.

Αν κάνεις rollback στην προηγούμενη έκδοση του driver, η επιλογή επανεμφανίζεται;

ήθελα να το αποφύγω.

θα το κάνω και θα το αναφέρω.

γύρισα στην προηγούμενη έκδοση driver αλλά τίποτα δεν το ξαναεμφανίζει. μπορεί να μην είναι θέμα driver. περίεργο δε βγάζω συμπέρασμα.

εξαφανίστηκε δια μαγείας. ???

Νομίζω πως η επιλογή αυτή δεν εμφανίζεται πάντα σε οποιοδήποτε video και να παίζεις, αλλά δυναμικά. Δηλαδή πρέπει το video να διαθέτει κατάλληλο audio stream. Είσαι σίγουρος ότι συμβαίνει και σε videos που μέχρι πρότινος σου εμφανιζόταν η επιλογή; Ή δοκιμάζεις με κάποιο video που περιέχει π.χ. ήχο τύπου MP3;

Αν δεν είναι αυτή η περίπτωση, τότε ίσως θα πρέπει να ελέγξεις μήπως η αλλαγή driver προκάλεσε reset στις ρυθμίσεις του (το οποίο παρέμεινε και μετά το rollback) και πρέπει να επέμβεις χειροκίνητα για να το επανορθώσεις. Δες αν ο driver διαθέτει κάποιο panel ρυθμίσεων. Τσέκαρε και τις ρυθμίσεις ήχου που δίνουν τα ίδια τα Windows από το Control Panel.

Λυπάμαι που δε μπορώ να δώσω κάποια πιο συγκεκριμένη οδηγία!

Νομίζω πως η επιλογή αυτή δεν εμφανίζεται πάντα σε οποιοδήποτε video και να παίζεις, αλλά δυναμικά. Δηλαδή πρέπει το video να διαθέτει κατάλληλο audio stream. Είσαι σίγουρος ότι συμβαίνει και σε videos που μέχρι πρότινος σου εμφανιζόταν η επιλογή; Ή δοκιμάζεις με κάποιο video που περιέχει π.χ. ήχο τύπου MP3;

Αν δεν είναι αυτή η περίπτωση, τότε ίσως θα πρέπει να ελέγξεις μήπως η αλλαγή driver προκάλεσε reset στις ρυθμίσεις του (το οποίο παρέμεινε και μετά το rollback) και πρέπει να επέμβεις χειροκίνητα για να το επανορθώσεις. Δες αν ο driver διαθέτει κάποιο panel ρυθμίσεων. Τσέκαρε και τις ρυθμίσεις ήχου που δίνουν τα ίδια τα Windows από το Control Panel.

Λυπάμαι που δε μπορώ να δώσω κάποια πιο συγκεκριμένη οδηγία!

Όπως είπες μπορεί να έγινε reset στις ρυθμίσειςτου driver διότι ήταν σεταρισμένος από όταν το πήρα το λάπτοπ (sony vaio).

Γι αυτό έψαχνα πριν το γυρίσω πάλι στο αρχικό driver. Είναι ένα μεγάλο θέμααυτό γενικά με τα windows.Το αναφέρω μόνο και μόνο γιατί ο ήχος αφορά την τελειότητα όταν φτάνει στο αυτίκαι τον ακούμε (υποκειμενικά ή αντικειμενικά). Εγώ είχα καταλάβει διαφοράπάντως με τη συγκεκριμένη επιλογή. Και επειδή ψάχνω την τελειότητα στον ήχο τοανέφερα αν και δεν έχω πολλές γνώσεις αλλά πρακτικά και μόνο.

Έχει ψωμί η υπόθεση με το VLC Player όσων αφορά τον ήχο. Αυτό κατάλαβα.

Εσύ κατάλαβα ότιγνωρίζεις μερικά πράματα, αν βρεις κάτι στείλτο το.

λοιπόν το βρήκα. ήταν τελικά reset του driver. έκανα την επιλογή απο το control panel του driver και ξαναεμφανίζεται η επιλογή και με το καινούριο driver βέβαια.

επομένως είναι ξεκάθαρο και αντικειμενικά ότι η συγκεκριμένη επιλογή έχει τα καλύτερα αποτελεσματα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...