Προς το περιεχόμενο

Καπνός από τη Motherboard

Commendatore

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μετά από μία αποτυχημένη αλλαγή τροφοδοτικού σε ένα σχετικά παλαιό σύστημα,

η mobo άρχισε να καπνίζει αφήνοντας τη δυσάρεστη οσμή του .....θανάτου των ηλεκτρονικών....

Αυτό που αποδεδειγμένα την έχει γλιτώσει, είναι ο σκληρός δίσκος και όλα τα αρχεία (στα οποία γίνεται ήδη backup).

Το ερώτημα είναι, ποιά άλλα υποσυστήματα μπορώ να δοκιμάσω εάν .....ζούν ?

Δυστυχώς το σύστημα είναι βασισμένο στο s775 και όλοι οι άλλοι υπολογιστές που διαθέτω, είναι βασισμένοι στο s1366.

Αυτό που μάλλον θα μπορέσω να δοκιμάσω ακόμη, είναι η vga αφού είναι pci express, αλλά δεν ξέρω σε τί κατάσταση είναι RAM & CPU.

α) Yπάρχει η πιθανότητα να κάηκαν μαζί με τη mobo και οι RAM & CPU ?

β) Υπάρχει κάποιος οπτικός τρόπος να ελέγξω το αν έχουν καεί ?

Δημοσ.

Πολύ πιθανόν αν δεν έχουν καεί εντελώς ωστε να μην λειτουργούν καθόλου να έχουν υποστεί ζημιά.Τώρα ο τρόπος για να δοκιμάσεις να λειτουργούν σωστά ειναι μόνο να βάλεις cpu και ram σε αλλη motherboard.

Τώρα οπτικά το μόνο που μπορείς να κοιτάξεις ειναι να δείς αν έχει μαυρίσει κανέναν μέρος επάνω στις μνήμες σαν να είναι καμμένο αλλα και πάλι δεν λέεει τιποτα το οπτικό μέρος και ουτε θα βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα.

Edit : φίλος μου παλαιότερα ειχε βρεί οτι ειχε ξεκολήσει απο την motherboard ολόκληρος πυκνωτής αλλα η motherboard λειτουργούσε κανονικά.

Δημοσ.

Πολύ πιθανόν αν δεν έχουν καεί εντελώς ωστε να μην λειτουργούν καθόλου να έχουν υποστεί ζημιά.Τώρα ο τρόπος για να δοκιμάσεις να λειτουργούν σωστά ειναι μόνο να βάλεις cpu και ram σε αλλη motherboard.

Τώρα οπτικά το μόνο που μπορείς να κοιτάξεις ειναι να δείς αν έχει μαυρίσει κανέναν μέρος επάνω στις μνήμες σαν να είναι καμμένο αλλα και πάλι δεν λέεει τιποτα το οπτικό μέρος και ουτε θα βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα.

Edit : φίλος μου παλαιότερα ειχε βρεί οτι ειχε ξεκολήσει απο την motherboard ολόκληρος πυκνωτής αλλα η motherboard λειτουργούσε κανονικά.

Το ότι λειτουργεί ακόμη ο σκληρός, μπορεί να είναι μία ένδειξη πως δεν πειράχθηκαν και τα άλλα υποσυστήματα ?

Ομοίως, αν ελέγξω την VGA και λειτουργεί, μπορεί και αυτό με τη σειρά του να είναι μία ένδειξη, ή είναι άσχετα μεταξύ τους ?

Πάντως, μακροσκοπικά οι μνήμες φαίνονται μια χαρά και θα κοιτάξω να αφαιρέσω την ψύκτρα του CPU, μήπως και ανακαλύψω τίποτα σημάδια...

Ξέρετε αν τα καταστήματα μπορούν να ελέγξουν μενονωμένα υποσυστήματα και με τί κόστος?

Δημοσ.
Το ότι λειτουργεί ακόμη ο σκληρός, μπορεί να είναι μία ένδειξη πως δεν πειράχθηκαν και τα άλλα υποσυστήματα ?

Ομοίως, αν ελέγξω την VGA και λειτουργεί, μπορεί και αυτό με τη σειρά του να είναι μία ένδειξη, ή είναι άσχετα μεταξύ τους ?

Είναι άσχετα μεταξύ τους,εκτός και αν καούν τα πάντα,μπορεί κάποια να χαλάσαν και κάποια όχι.

Τα καταστήματα μπορούν να ελέγξουν μεμονωμένα,τώρα με τι κόστος,αναλόγως το κατάστημα.

Δημοσ.

Είναι άσχετα μεταξύ τους,εκτός και αν καούν τα πάντα,μπορεί κάποια να χαλάσαν και κάποια όχι.

Τα καταστήματα μπορούν να ελέγξουν μεμονωμένα,τώρα με τι κόστος,αναλόγως το κατάστημα.

Δεν ξέρω αν και κατά πόσο βοηθά στην ..."διάγνωση", αλλά την ώρα που πάτησα το power on,

έβγαλε μια σύντομη λάμψη από την πισω πλευρά της mobo, ακριβώς πίσω από το 24 pin βύσμα τροφοδοσίας.

Αυτό μας παραπέμπει κάπου συγκεκριμένα ή μπορεί να είναι οτιδήποτε ?

Δημοσ.

Το βλεπω αρκετα χλωμο να εχει καψει ή χαλασει CPU, RAM και VGA, ΑΛΛΑ θα πρεπει καπου να τα δοκιμασεις για να εισαι σιγουρος. Βρες κανενα γνωστο και τεσταρε τα πανω στο PC του (εαν αυτο ειναι εφικτο).

Δημοσ.

Το βλεπω αρκετα χλωμο να εχει καψει ή χαλασει CPU, RAM και VGA, ΑΛΛΑ θα πρεπει καπου να τα δοκιμασεις για να εισαι σιγουρος. Βρες κανενα γνωστο και τεσταρε τα πανω στο PC του (εαν αυτο ειναι εφικτο).

Μακάρι να έχουν σωθεί τα υπόλοιπα, αλλά .....δεν το βλέπω...

Πρίν λίγο, δοκίμασα να τοποθετήσω την VGA (9500GT) στο σύστημά μου και ....μαντέψτε....

Έκανε ένα σύντομο ήχο, μια μικρή λάμψη και .....τα γνωστά αποτελέσματα !

Κάηκε λοιπόν και αυτή και σε λίγο θα μείνω με το case αμανάτι....

Τί συμβαίνει ρε παιδιά ?

Δημοσ.

Μάλλον φίλε μου έχει πεθάνει καθαρά η motherboard αλλα πρέπει οπωσδήποτε να βρείς και να δοκιμάσεις cpu,ram και vga σε αλλο μηχάνημα για να εισαι σίγουρος 100 % αλλιως και θα παιδεύσαι άδικα και συμπέρασμα δεν θα βγάλεις.

Δημοσ.

Μάλλον φίλε μου έχει πεθάνει καθαρά η motherboard αλλα πρέπει οπωσδήποτε να βρείς και να δοκιμάσεις cpu,ram και vga σε αλλο μηχάνημα για να εισαι σίγουρος 100 % αλλιως και θα παιδεύσαι άδικα και συμπέρασμα δεν θα βγάλεις.

Αν διαβάσεις λίγο παραπάνω θα δείς πως έχω ήδη μία καμένη μητρική και μία κάρτα γραφικών...

Το θέμα είναι πως έχουν προκληθεί όλα αυτά, γιατί δε βρίσκω άκρη !

Υπάρχει η πιθανότητα να ήταν καμένη ήδη η VGA και αφού την κούμπωσα πάνω στο άλλο σύστημα, να έκανε το "μπάμ" ?

Δημοσ.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.

Δεν βρήκες πουθενά να δοκιμάσεις RAM και CPU?

Για να κάνει "μπάμ" (εφ' όσον την σύνδεσες εκτός ρεύματος και μετά ενεργοποίησες το pc) λογικά βραχυκύκλωμα στην GPU πρέπει να παίζει.

onboard κάρτα γραφικών έχει η μητρική που (μπορεί να) κάηκε?

Δημοσ.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.

Δεν βρήκες πουθενά να δοκιμάσεις RAM και CPU?

Όχι, αυτά είναι τα μόνα που δεν δοκίμασα (ή καλύτερα τα μόνα που επέζησαν...)

Και εγώ έχω πελαγώσει με τα παλαβά που γίνονται και η αλληλουχία των γεγονότων δε με παραπέμπει κάπου συγκεκριμένα.

Τη μία είναι η μητρική την άλλη η VGA, την τρίτη ένας Θεός ξέρει...

Δημοσ.

Αν η μητρική σου έχει onboard κάρτα γραφικών, στη θέση σου θα δοκίμαζα, χωρίς να συνδέσω την κάρτα που δοκίμασες και έκανε "μπάμ", να δώ μήπως δουλεύουν psu, cpu, mobo και ram, και τελικά το μόνο καμένο να είναι η κάρτα γραφικών.

Δημοσ.

Αν η μητρική σου έχει onboard κάρτα γραφικών, στη θέση σου θα δοκίμαζα, χωρίς να συνδέσω την κάρτα που δοκίμασες και έκανε "μπάμ", να δώ μήπως δουλεύουν psu, cpu, mobo και ram, και τελικά το μόνο καμένο να είναι η κάρτα γραφικών.

Μα, και η μητρικη είναι καμμένη ...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...