Προς το περιεχόμενο

Overclocking σε λαπτοπ..

xristoforos89

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα παιδια και Χρονια Πολλα!

Μιας και σε αλλο thread εχει αναφερθει περι overclocking,

θα ηθελα να μου λυσετε μερικες αποριες!

Ξεκινωντας, να σημειωσω οτι ειμαι παντελως ασχετος απο υπερχρονισμο!

Εχω λοιπον στην κατοχη μου αυτο το λαπτοπ: http://www.mobilehellas.com/index.php?dispatch=products.view&product_id=7560

Το εχω στην κατοχη μου κατι παραπανω απο 3 μηνες, και με εχει αφησει πληρως ικανοποιημενο για τα λεφτα που το πληρωσα τοτε(600ευρω).

Παροτι εχει σχετικα αδυναμο επεξεργαστη (p6100), τις δουλειες του τις κανεις γρηγορα.Προφανως θα βοηθαει και ο γρηγορος σκληρος δισκος που

εχει στις 7200 στροφες.

Θελω λοιπον να μου πειτε τι ακριβως θα πετυχω με τον υπερχρονισμο και πως θα τον πετυχω!

Καταρχας, μεσω προγραμματος ανεβαζεις τα ρολογια της cpu;

Δεν θελω να κανω καμια τρελη αλλαγη.

Να τα ανεβασω πιο πανω απο τα εργοαστασιακα θελω..

Επισης, πες οτι την κανω την ολη διαδικασια, ουσιαστικη διαφορα θα δω; Θα δω δηλαδη πιο γρηγορη εγκατασταση πχ καποιων μεγαλων προγραμματων;

Ή απλα θα το κανω ..για να το κανω;

Επισης σε περιπτωση που σου παθει κατι το λαπτοπ αργοτερα, η εγγυηση ισχυει κανονικα;

Θελω να πω υπαρχει τροπο ο τεχνικος να το καταλαβει οτι του εχω αλλαξει τα φωτα και να μην το επισκευασει;

Βεβαια dell ειναι το λαπτοπ που φημιζεται για το αξιοπιστο service!

Εδω να σημειωσω πως δεν με ενδιαφερει να κρατησει το λαπτοπ 5 χρονια!

Στα 2 χρονια που ληγει η εγγυηση θα το εχω αλλαξει, οποτε δεν με ενδιαφερει αν επηρεασω ή οχι την μακροζωια του!

Παρακαλω διαφωτιστε με!

Θενξ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 48
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Κοιτα σε laptop έχεις ενα σημαντικο παράγοντα εναντίον σου και αυτός είναι ο παράγοντας της ψύξης. Δηλαδή η ψύκτρα επειδή είναι πολύ μικρή, δεν επαρκεί για τρελά πράγματα. Δεν αντέχει δηλαδή ο επεξεργαστής να ανέβει πολύ γιατί πολυ απλά θα αρχίσει να ζεστένεται. Εγω να φανταστείς έχω παρατηρήσει να σέρνεται το laptop όταν το έχω στο κρεβάτι και μπλοκάρονται οι αεραγωγοι του από το πάπλωμα.. Ασε που εννοείται ότι ο ανεμιστήρας για γυρνάει όλη την ώρα οποτε θα έχεις φασαρία.

Τωρα για το αν θα καταλάβεις διαφορά, εγω παλιότερα που είχα κάνει μια προσπαθεια δεν είχα καταλάβει τίποτα παρά μόνο σε benchmark. Δηλαδή σε καθημερινή βάση, δεν θα καταλάβεις διαφορά. Τώρα, αν (λέμε ΑΝ) παρατηρήσεις πχ 5 δευτερόλεπτα γρηγορότερη εκκίνηση του laptop.. ψιλοκλάϊν η όλη φάση.. Η πχ να κάνεις encoding ένα mp3 και αντί για 2 λεπτά να στο κάνει σε 1 λεπτό και 55 δευτερόλεπτα.. άσκοπο τελείως.

Αυτό που θέλω εγώ να δω είναι κατά πόσον το overclocking έχει κάποιου είδους νόημα σε netbook, με το δεδομένο ότι τα netbooks είναι πάναργα από μόνα τους... Εκεί ΙΣΩΣ αν κάποιον Atom κάποιος τον πήγαινε απ'το 1,6 στο 1,7 ή 1,8 να έβλεπε κάποια μικρή διαφορά..

Εσένα το laptop είναι αρκετα δυνατό για τη δουλειά που προφανώς το πήρες, και με δεδομένο ότι έχει και 4gb ram, νομίζω είσαι κομπλέ χωρίς να χρειάζεται overclocking!

Ξεχασα να αναφερω οτι το εχω αναβαθμισει με 6giga ram το laptop.

Το θεμα ''ψυξη'' το εχω σκεφτει και εγω.

Φυσικα ενα λαπτοπ δεν ειναι σαν τα desktop. Εκει αν δεις οτι ανεβαζει θερμοκρασιες, του αλλαζεις μια ψυκτρα και εισαι κομπλε!

Να αναφερω βεβαια πως δεν θελω να μπλεκω με εξωτερικες βασεις-ψυκτρες!

Θα έλεγα ότι μόνο αν κάνεις κάποιες CPU intensive εργασίες ΙΣΩΣ δεις κάποια μικρή διαφορά, γνώμη μου είναι ότι δεν έχει ιδιαιτερο νόημα.

Αν ασχολείσαι με video encoding, photoshop (σοβαρό, όχι ενα red eye reduction και resize..) ή gaming τότε ίσως να έβλεπες κάτι.

Για browsing κλπ, τσάμπα κόπος. Δεν χάνεις και τίποτα βέβαια, δοκιμάζεις και κρίνεις. Με 6gb και με 7200 hdd είσαι υπερκαλύμένος, μόνο με SSD δίσκο θα έβλεπες διαφορά.

Λοιπον να ξεκινησω λεγοντας οτι μπορεις να κανεις overclocking στην cpu. Κοιτα εδω : http://forum.notebookreview.com/sager-clevo/330419-setfsb-auto-tool-automatic-cpu-overclocking-utility.html

Δεν ξερω αν το προγραμμα υποστηριζει τον p6100 που εχεις. Σε εμενα παρολο που εχω κατεβασει την ταση απο τα 1.250V στα 1.025V (στο μεγιστο πολλαπλασιαστη) , με το προγραμμα αυτο μου παει την cpu απο τα 2,53Ghz στα 2,7Ghz. Μικρη η διαφορα κ με αμελητεα αυξηση στην θερμοκρασια.

Για την gpu , επειδη η 9800GTS αρχιζει να δειχνει την ηλικια της , της εχω κανει overclocking μεσω του msi afterburner , το οποιο το εκτελω πριν ξεκινησω παιχνιδια , οπου εχω δει οτι με πυρηνα 700Mhz (αντι για 600Mhz) και τις πυρηνες σε 880Mhz (απο 800Μhz) , δεν εχω κανενα artifact και ελεγχομενες θερμοκρασιες (μεχρι 92C) και σαφη βελτιωση στα frames.

Αλλα , σε συνηθη εργασια (γραφειο , ιντερνετ , ταινιες ακομα κ προγραμματα) η αυξηση στην cpu θα σου δωσει απειροελαχιστη ταχυτητα. Βαλε εναν SSD.

Για τα παιχνιδια ομως , δωστου να καταλαβει. Η 5650 clock-αρει πολυ. Δινε λιγο λιγο αυξηση και κοιτα με το furmak για artifacts και θερμοκρασιες . Φιλος μου παντως την δουλευει σε Sony Vaio τον πυρηνα 850Mhz!!! (μνημες δεν θυμαμαι).

καλά σε παιχνίδια εννοείται ότι θα υπάρξει βελτίωση, αλλά και παλι θα είναι κυρίως από την κάρτα γραφικών, όχι τη CPU.

Σε δουλειές γραφείο και internet browser δεν θα δει στην πράξη διαφορές πιστεύω.

Liakjim εκανα αυτα που λεει το φορουμ, αλλα κατι πρεπει να κανω λαθος!

Για αρχη κατεβασα τα 3 αρχεια..

1)Εκανα εγκατασταση το AutoToolInstaller.exe.

2)Κατεβασα το Tool Configuration Utility και εβαλα σαν στοκ συχνοτητα τα 2000mHz και σαν overclock τα 2.2

Σαν πολλαπλασιαστη τι να βαλω;Μου ειχε απο μονο του τον αριθμο 12 και το αφησα ετσι.

Παταω οκ και υποτιθεται οτι το δεχθηκε.

Μετα πηγα στο ΕΚΚΙΝΗΣΗ-->ΔΕΞΙ ΚΛΙΚ-->και αντεγραψα μεσα το AutoToolOC ON.

Μεχρι εκει ολα καλα!

Αλλα δεν ειδα προκοπη απο εκει και επειτα!

Εκανα επανεκκινηση, και συμφωνα με το φορουμ θα επρεπε να μου πεταξει μηνυμα οτι το overclock εγινε στα Herz που επελεξα.

Κατι τετοιο δεν εγινε!

Μεσα απο το cpuid δεν αλλαξε κατι στην συχνοτητα των ρολογιων!

Λοιπον απο οτι διαβζω εδω : http://ark.intel.com/Product.aspx?id=50175 και εδω : http://www.notebookcheck.net/Intel-Pentium-P6100-Notebook-Processor.37083.0.html, ο P6100 εχει πυρηνα Arrandale , ιδιο δλδ με τους ιX αρα δεν εχει fsb αρα το προγραμμα δεν θα δουλεψει (ελπιζω να τα λεω σωστα).

Εψαξα για "overclocking p6100 " αλλα δεν βρηκα καποιον οδηγο που να λεει πως. Οποτε προς το παρον μενεις οπως εισαι κ ασχολεισε μονο με την καρτα γραφικων.

Για τη CPU δες αν μπορείς να κάνεις κάτι με το ThrottleStop

http://forum.techinferno.com/throttlestop-discussion/23-throttlestop-guide.html

Για τη GPU εκτός από το MSI Afterburner έχεις την επιλογή για riva tuner

http://www.techinferno.com/miscellaneous-tutorials/#how-to-overclock-5870m-crossfire-using-rivatuner

ή του Radeon Bios Editor (RBE) <- αυτό χρησιμοποιώ

Βασικο ερωτημα: Αν απο την πολυ πιεση και την ανεβασμενη θερμοκρασια (καλα βεβαια θα δω μεχρι που με παιρνει),

καει τιποτα, να ανησυχω;

Κανονικα δεν το καλυπτει η εγγυηση;

Αλλωστε μπορει να το δει καπως ο τεχνικος οτι του εχω βγαλει τα ματια εξω;

Μια χαρά θα σε καλύψει η εγγύηση (βασικό και τι είδους εγγύηση έχεις) αρκεί να μη κάνεις κάποια ζημιά που κάνει μπαμ, πχ να σπάσεις τον επεξεργαστή σε κομμάτια, η Dell δεν πρόκειτα να ασχοληθεί γιατί κάηκε, απλά θα στο αλλάξει, ιδίως άμα έρθει ο τεχνικός στο σπίτι θα στο αλλάξει και θα φύγει με το καμένο εξάρτημα χωρίς πολλές ερωτήσεις.

Πριν κάνεις το οποιοδήποτε OC, πρώτα θα κοιτάξεις να ρίξεις τις θερμοκρασίες, αλλάζεις thermal paste, κάνεις το retention mod (αν και επειδή ανέφερες οτι δεν έχεις εμπειρία εκεί το ρισκάρεις γιατί θέλει πολύ προσοχή και χειρουργική ακρίβεια στη δύναμη που θα βάλεις και δε στο συνιστώ χωρίς επιφυλάξεις) με το οποίο θα δεις δραματική πτώση της θερμοκρασίας τόσο σε CPU όσο και σε GPU και μετά κοιτάς πόσο μπορείς να ανεβάσεις τα ρολόγια σου. Το oc θα εξαρτηθεί από το τι τρέχεις στο μηχάνημα (διαφορετικές ρυθμίσεις για διαφορετικά προγράμματα, benchmarks,games, etc...).

Το throttle stop πως θα τον οφελησει άπο την στιγμή που ο p6100 δεν εχει turbo boost ?

Επίσης το msi afterburner είναι πιο εύκολο . Απλά σέρνεις τις μπάρες με τις συχνότητες χωρίς καμία προεργασία.

Sent from my iPod touch using Tapatalk

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...