Plutomania Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Share Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Πρόλογος: Λοιπόν, εγκατέστησα χτες έναν OCZ Vertex II 120GB με Windows 7 Ultimate SP1 x64 - απίστευτος δίσκος. Από το BIOS ενεργοποίησα το AHCI βέβαια που βελτιώνει τις επιδόσεις των SSD και εγκατέστησα τα Windows πάνω σε αυτό φυσικά. Το θέμα είναι όμως, τι driver για AHCI να διαλέξω για την AMD μητρική μου. Της Microsoft τον γενικό ή τον ειδικό της AMD έκδοσης 11.3 (από την 10.9 και μετά υποστηρίζουν trim); Αποφάσισα στον λίγο χρόνο που έχω να κάνω λίγα και καλά κατατοπιστικά benchmarks με τα προγράμματα Crystal Disk Mark v3.0.1, ATTO Disk Benchmark v2.46 και HD Tune Pro v4.60 την μια φορά με τον driver της MS και την άλλη με αυτόν της AMD έκδοσης 11.3 (έχει σημασία η έκδοση επειδή η AMD δεν φημίζεται για τους καλούς AHCI Drivers της). Να σημειώσω πως ο δίσκος είναι περασμένος με το τελευταίο firmware της OCZ, το 1.33 όχι πως θα έκανε κάποια διαφορά σε αυτό που θα δείξω σήμερα. Λοιπόν, είπα πως δεν θα κουράσω κανέναν οπότε ορίστε τα αποτελέσματα - δείτε, αξιολογήστε, συγκρίνεται και με τα δικά σας σε αντίστοιχο OCZ Vertex II δίσκο και πείτε μου τις γνώμες σας. Αλλά πρώτα ας δούμε λίγο και το σύστημα του ssd αν και δεν παίζει κανένα ρόλο(πλην του AHCI βέβαια που είναι σημαντικό). Σύστημα: Μητρική: AsRock A785GMH/128M Επεξεργαστής: AMD Athlon II x3 425 @ 3.7GHz Μνήμες: Adata DDR2 Plus 4GB 1066+ Κάρτα Γραφικών: Gigabyte GTX460 OC2 @ 860MHz Δίσκος: OCZ Vertex II 2.5 SATA II 120GB Τροφοδοτικό: Corsair TX950W Λειτουργικό: Windows 7 Ultimate SP1 x64 SATA BIOS Mode: AHCI Δοκιμή: OCZ Vertex II 120GB v1.33 @ ATTO Disk Benchmark v2.46: OCZ Vertex II 120GB v1.33 @ HD Tune Professional v4.60: OCZ Vertex II 120GB v1.33 @ Crystal Disk Benchmark v3.0.1: Συμπέρασμα: Φαίνεται πραγματικά πως η AMD, αν και δεν φημίζεται για τους AHCI Drivers της, εδώ έχει κάνει μια σωστή δουλειά(όχι καλή, σωστή όμως). Τουλάχιστον όσον αφορά τους OCZ Vertex II δίσκους εκ των οποίων χρησιμοποιώ έναν και εγώ. Παρατηρώ ότι οι AMD Drivers είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους της Microsoft σε όλα εκτός των 4K QD32 Read & Writes στο Crystal Disk Mark. Συγκεκριμένα, σε αυτά ο MS βγάζει 31300 IOPS περίπου ενώ ο AMD βγάζει τα κάπως λιγότερα 28100 IOPS. Παρόλα'υτα φαίνεται ξεκάθαρα την υπεροχή του AMD στα Seq, 512K, 4K Read & Writes. Ειδικά στα 4K Writes υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο drivers, μιλόντας βέβαια για το Crystal Disk Mark πάντα. Τώρα όσον αφορά το ATTO δείχνει ότι οι MS Drivers είναι καλύτεροι ενώ το HD Tune δείχνει το αντίθετο από ότι φαίνεται. Σύνοψη: ATTO: MS Καλύτεροι HD Tune: AMD Καλύτεροι Crystal Disk Mark: AMD Καλύτεροι εκτός των IOPS στο QD32 Προσωπικά: Θα αφήσω τον AMD AHCI Driver επειδή από ότι φαίνεται, εδικά στα 4K Writes (που είναι σημαντικά), υπερέχει του αντίστοιχου MS Driver. Τι πιστεύετε εσείς όμως; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
PixyMike Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Share Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Τρέξε και ένα ΑΤΤο που έιναι για τους ssd με sandforce controller ( το έγραψα και στο thread του vaggelisp7406 που συμμετέχεις κ σύ).. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Plutomania Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 27 Απριλίου 2011 Τρέξε και ένα ΑΤΤο που έιναι για τους ssd με sandforce controller ( το έγραψα και στο thread του vaggelisp7406 που συμμετέχεις κ σύ).. το διόρθωσα κάνοντας το αρκετά καλύτερο και προσέθεσα ATTO καθώς και HD Tune Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Plutomania Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Μετά από λίγο ψάξιμο και ενασχόληση με το θέμα είδα πως τελικά αυτό που πρέπει να εμπιστευθώ είναι το ATTO και όχι το CDM γιατί δεν δουλεύει με συμπιέσημα δεδομένα. Για το HD Tune δεν ξέρω, μοιάζει σωστό όμως. Δείτε εδώ για το συμπέρασμα που με οδήγησε στο από-πάνω: http://www.insomnia....ost__p__3995107 Να ρωτήσω ρε παιδιά γιατί αυτό δεν πήγαινε για mini-review αρχικά αλλά για ερώτηση. Σας έδειξα τα αποτελέσματα του ATTO και του HD Tune (το CDM ξεχάστε το) και με τους δυο drivers. Ποιό τελικά να αφήσω; AMD ή MS;;; Νομίζω AMD πάντως... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators Thresh Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Super Moderators Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 οι MS όμως έχουν λιγό καλύτερες επιδόσεις σε μικρότερου μεγέθους αρχεία τα οποία είναι αυτά που μετράνε περισσότερο... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Plutomania Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 οι MS όμως έχουν λιγό καλύτερες επιδόσεις σε μικρότερου μεγέθους αρχεία τα οποία είναι αυτά που μετράνε περισσότερο... στο CDM κοίτα πως μειώνεται το 4K Write όμως. Τελικά το HD Tune είναι έμπιστο για OCZ με sandforce ή μόνο το ATTO είναι; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators Thresh Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Super Moderators Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 εμπιστεύομαι το ΑΤΤΟ για sandforce... Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
LouCi4er Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 στο CDM κοίτα πως μειώνεται το 4K Write όμως. Τελικά το HD Tune είναι έμπιστο για OCZ με sandforce ή μόνο το ATTO είναι; Το θεμα δεν ειναι πιο ειναι εμπιστο και πιο οχι.Το θεμα ειναι οτι τα νουμερα που δινει η OCZ (285/275 για read και write αντιστοιχα) τα εχει μετρησει με το ΑΤΤο.Αρα το σωστο ειναι να δινουμε περισσοτερη βαση στο ΑΤΤο.Τωρα για drivers εγω που εχω AMD συστημα βλεπω οτι με τους ahci απο την AMD το συστημα δουλευει λιγο πιο γρηγορα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Plutomania Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 καλά έβαλα τους 11.4 ahci drivers που βγήκαν σήμερα από την AMD και είναι απαράδεκτοι. Πιο κάτω από τους 11.3 και σίγουρα από τη MS. Έβαλα τώρα MS. Αυτοί παρεμπιπτόντως θέλουν 3 restart για να μπουν βρε παιδί μου - σπαστικοί είναι αλλά από ότι φαίνεται καλύτεροι. Το θεμα δεν ειναι πιο ειναι εμπιστο και πιο οχι.Το θεμα ειναι οτι τα νουμερα που δινει η OCZ (285/275 για read και write αντιστοιχα) τα εχει μετρησει με το ΑΤΤο.Αρα το σωστο ειναι να δινουμε περισσοτερη βαση στο ΑΤΤο.Τωρα για drivers εγω που εχω AMD συστημα βλεπω οτι με τους ahci απο την AMD το συστημα δουλευει λιγο πιο γρηγορα. πως το ξέρεις αυτό; Με benchmark ή με την εκκίνηση κλπ... γιατί με το μάτι δεν καταλαβαίνεις τίποτε άλλο είναι η αλήθεια....Παίζει να μας δείξεις καμιά εικόνα σημερινή με το ATTO; Ποιά έκδοση AHCI της AMD έχεις; Φτάνει με τα benchmarks όμως για εμένα γιατί ήδη μου φαίνεται πως έχει πέσει λίγο το write speed στο ATTO: Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
grimpr Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Super Moderators Thresh Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Super Moderators Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 o 120GB να φανταστώ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
grimpr Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Yeap, fresh install σε client. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Plutomania Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Μέλος Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 το παραπάνω είναι vertex 3 όμως, υπάρχει διαφορά με vertex 2 σίγουρα. Πάντως παρατηρώ το ίδιο πράγμα: η MS είναι πιο γρήγορη στα μικρά αρχεία ενώ η AMD στα μεγάλα. Έτσι δεν είναι; Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
vaggelisp7406 Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Ποιοι ειναι οι σωστοι drivers ms για ssd vertex 2 60gb σε asus p5q-e? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
grimpr Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Share Δημοσ. 28 Απριλίου 2011 Προσωπικα δεν δινω και πολυ σημασια στα νουμερα που βγαζουν τα hdd μπεντσοειδη σε πολυπλοκους και δυναμικους/adaptable controllers οπως ειναι οι Sandforce. Ποιοι ειναι οι σωστοι drivers ms για ssd vertex 2 60gb σε asus p5q-e? Το SP1 των Windows 7 ερχεται με νεο/διαφορετικο MSAHCI οδηγο, καλο θα ειναι να αναβαθμισεις. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.