Προς το περιεχόμενο

Του έκανα την δουλειά, αγνοεί την αμοιβή μου! Τί προτείνετε;

Killerbee

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γνωρίζω πως δεν είμαι ο πρώτος που βρίσκεται στην παρακάτω περίπτωση, αλλά να που είναι συνηθισμένο φαινόμενο:

Εργάστηκα 10 ημέρες σε γνωστή εταιρία κατασκευής ιστοσελιδών σαν “καινούριος”. Οι ώρες ήταν ατελείωτες περίπου 12-ωρο. Μου ανέθεσαν ένα website. Το σχεδίασα σύμφωνα με την μακέτα που ετοίμασε η γραφίστρια της εταιρίας και παρέδωσα το έργο στο αφεντικό. Του άρεσε και έμεινε ευχαριστημένος από εμένα. Θα γινόταν μία συζήτηση με το ενδέχομενο να με προσλάβουν... Επειτα τηλεφωνικώς μου είπε να μην ξαναπάω στο γραφείο. Με το αφεντικό δεν συμφωνήσαμε αμοιβή και δεν έγινε λόγος για νόμιμη πρόσληψη. Με ενημέρωσε πως αναμένει να κλείσει μια συμφωνία για κάποιο σοβαρό project. Αφησε να εννοηθεί πως εάν δεν κλείσει η συμφωνία εγώ "περισσεύω" στην εταιρία. Οταν του ανέφερα ότι το website που έκανα κόστισε χρονο για εμένα τα "μασούσε" κανονικά. Αρνείται να με αποζημιώσει προσποιούμενος ότι το website ήταν “ασκησούλα”. Λεει πως δεν του είναι χρήσιμο και δεν υπάρχει αληθινός αποδέκτης και πως δεν είχα λόγο να κάθομαι στην εταιρία. Γνωρίζω ότι στην εταιρία εργάζεται κόσμος (όχι με πρόσληψη) που πληρώνεται από το ταμείο ανεργίας και εργάζεται ώρες ατελείωτες.

Δύο ερωτήσεις: 1) Πρέπει να απευθυνθώ στην επιθεώρηση εργασίας ή κάπου αλλού; 2) Τι θα κάνει η επιθεώρηση εργασίας για εμένα;

Διάβασα λίγο online γύρω από τη ζήτημα αποζημίωσης και έχω καταλάβει πως κάποια άτομα στην Επιθεώρηση Εργασίας λαδώνονται, η καταγγελία μπορεί να είναι μίκρότερης σημασίας σε σχέση με άλλες, πως πρόκειται να περάσω κάποιο ψυχολογικό πόλεμο με το αφεντικό μου... Αλλοι λένε ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να καταγγέλονται και πως τέτοιες εταιρίες κάνουν δουλείες στις "πλάτες" μας και ότι πρέπει να τους "πολεμάμε".

Κάποιο φίλοι μου με συμβούλεψαν να του κάνω καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας. Αλλοι με συμβούλεψαν να απαιτήσω την αποζημίωσή μου (έστω μία αποζημίωση εντός λογικών ορίων) φανερά στο γραφείο του ενημερώνοντάς τον πώς θα κινηθώ νομικά εναντίον του. Αλλοι είπαν να δοκιμάσω "ανορθόδοξα" μέσα π.χ. φυσικές φθορές κτλ.

Ολοι φαντάζομαι καταλαβαίνουμε τις επιλογές που υπάρχουν και τις ανάλογες συνέπειες. Είμαι μορφωμένος άνθρωπος και δεν δέχομαι στον χώρο εργασίας μου να με αντιμετωπίζουν έτσι, ούτε θέλω φτάσω στο σημείο να εκδικηθώ άσχημα το αφεντικό μου (ή οποιονδήποτε).

Θα διευκρινίσω εδώ ότι δεν έχω εμπειρία σε τέτοια ζητήματα, δεν έχω εργαστεί στο παρελθόν πουθενά νόμιμα καθώς εχω κάνει μόνο κατι δουλείες σε γνωστούς και δεν έχω άσχημα προηγούμενα με κανέναν. Δεν ήθελα αυτός ο εργοδότης που αντιμετώπισα τώρα να με "πετάξει" έτσι γιατί τον θεωρούσα πολύ καλή περίπτωση να αναπτυχθώ επαγγελματικά. Αποφασίσα όμως πως δεν θέλω να συνεργαστώ μαζί του. Νιώθω πως μόνο με απειλές θα βγάλω κάποια άκρη. Εχω ένα προαίσθημα πως θα χρειαστεί καυγάς με το αφεντικό.

Ποιά είναι ή γνώμη σας; Τι με συμβουλέυετε να κάνω;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Παρε και πεστου οτι θα πας επιθεωρηση γιατι το τζαμπα πεθανε,και γιατι δεν εισαι μαλακας.

Συμβιβασου με οτιδηποτε πανω απο 300 ευρο.

αρχικα ομως ζητα 500.Αφου ειναι πονηρουλης αυτος κανε τα ιδια.

Καλως ηρθες στην Ελληνικη αγορα εργασιας.

Ζητω οι νομοι!!!

Δημοσ.

12ωρα την μερα?

αν παει σε επιθεωρηση δεν θα του δωσουν κανα προστιμο και του παιδιου που δουλευε χωρις ενσημα?

εχεις υπογραψει καποιο χαρτι σε στυλ σε παιρνει για εκπαιδευση ή το ολο σκηνικο εγινε προφορικα?

το σιτε τελικα δοθηκε στον πελατη?γιατι αν δεν δοθηκε μηπως το παιξει τρελος και πει δεν ξερω τι λεει το παιδι εγω δεν εχω φτιαξει κανενα σιτε για τον πελατη αυτον..

• Super Moderators
Δημοσ.

Έτσι όπως περιγράφεις την δουλειά, δεν θα έλεγα ότι σε προσέλαβε ως υπάλληλο αλλά ότι σε απασχόλησε για τη συγκεκριμένη δουλειά και μόνο - δηλαδή πιο πολύ για σύμβαση έργου ακούγεται παρά για εργασία. Συνεπώς δεν οφείλονται ένσημα.

Το δικό σου λάθος ήταν ότι δεν συμφώνησες εξ αρχής σε κάποια αμοιβή. Αλλά αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωσή του να σε αποζημιώσει για τη δουλειά σου.

Τα λογικά βήματα:

Βήμα Μηδενικό: Εξασφάλισε κάποιους μάρτυρες ή κάποια αποδεικτικά στοιχεία ότι όντως έκανες ό,τι έκανες.

Βήμα Πρώτο: Επίσκεψη στο γραφείο του για τελεσίγραφο. Αν έχεις δικηγόρο, ακόμη καλύτερα.

Βήμα Δεύτερο: Καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Η Επιθεώρηση Εργασίας ακούει και τις δύο πλευρές (καλύτερα να παρίστασαι με δικηγόρο) και εκδίδει ένα Πόρισμα, με το οποίο εκφέρει γνώμη για το ποιος έχει δίκιο και τι πρέπει να γίνει. Αυτό το Πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για κανέναν, τυπικά χρησιμεύει για τον φιλικό διακανονισμό του προβλήματος. Στην ουσία είναι ένα καλό στοιχείο για ενδεχόμενο δικαστήριο (αν είναι υπέρ σου φυσικά).

Βήμα Τρίτο: Εξώδικο και αγωγή για αποζημίωση.

Δημοσ.

@ green gordon: Μου τα έχουν πει και αυτά, να διεκδικήσω μία αμοιβή δηλαδή. Μπορεί και να με βγάλει κάπου. Σαν επαγγελματίας που θέλει να λέγεται θα έπρεπε να ξέρει πως κάθε εργασία αμοίβεται και είμαι σίγουρος πως έχει "λερωμένη" την φωλιά του. Δυστυχώς στην Ελλάδα η παρα-εργασία έχει γίνει ο νόμος.

@ kage: τίποτα δεν έγινε στα χαρτιά, προφορικά είναι όλο αλλά έχω την δουλεία που έκανα.

@ paredwse: ο δικηγόρος ενδέχεται να κοστίσει περισσότερο από το αντίτιμο της δουλειάς μου, αλλά πιθανότατα αυτός να είναι ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος να "τρίξει" και λίγο η καρέκλα του αφεντικού... απαιτεί χρόνο και ψυχική φθορά επίσης.

Σας ευχαριστώ παιδιά. Κάθε γνώμη γίνεται δεκτή.

@ green gordon: Μου τα έχουν πει και αυτά, να διεκδικήσω μία αμοιβή δηλαδή. Μπορεί και να με βγάλει κάπου. Σαν επαγγελματίας που θέλει να λέγεται θα έπρεπε να ξέρει πως κάθε εργασία αμοίβεται και είμαι σίγουρος πως έχει "λερωμένη" την φωλιά του. Δυστυχώς στην Ελλάδα η παρα-εργασία έχει γίνει ο νόμος.

@ kage: τίποτα δεν έγινε στα χαρτιά, προφορικά είναι όλο αλλά έχω την δουλεία που έκανα. Ισχυρίζεται πως το website δεν έχει αποδέκτη, εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω αλλά δεν είναι το θέμα εκεί. Εχει και άλλους υπάλληλους στην εταιρία όλοι αυτοί για κάποιους πελάτες εργάζονται.

@ paredwse: ο δικηγόρος ενδέχεται να κοστίσει περισσότερο από το αντίτιμο της δουλειάς μου, αλλά πιθανότατα αυτός να είναι ο πιο σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος να "τρίξει" και λίγο η καρέκλα του αφεντικού... απαιτεί χρόνο και ψυχική φθορά επίσης.

Σας ευχαριστώ παιδιά. Κάθε γνώμη γίνεται δεκτή.

Δημοσ.

επιθεωρηση εργασιας...

αν θες μπορεις να κανεις και ανωνυμη καταγγελια...

αλλα αν ξερεις οτι παιζουν ατομα χωρις συμβασεις εργασιας

τοτε εφυγες για το σεπε που ανηκει η συγκεκριμενη επιχειρηση

Δημοσ.

Απ' ότι ξέρω από φιλαράκια¤,κάπου υπάρχουν "κλειδιά" που μπορείς να κάνεις hijack τη δουλειά σου,εν προκειμένω να την κατεβάσεις.Μπορείς;

¤Όταν τους φύγανε απ' τη δουλειά,πήγαν να τους δαγκώσουν.Ε,με τρία clicks και ένα netbook απ' έξω απ' τη μάντρα,τους κάνανε να τρέχουν πανικόβλητοι.

Και βεβαίως πήραν τα δεδουλευμένα τους.Μέχρι €cent.

Λυπάμαι που το λέω,είμστε σε πόλεμο πια (έτσι μας βάλανε) και ο μόνος τρόπος ενάντια στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι η επίθεση.

Δημοσ.

@viper2000: ναι μου το είπαν και άλλοι αυτό... έδειξα την δουλειά μου σε άνθρωπο που είναι 10 χρόνια στον χώρου και την κοστολόγησε περίπου τα 800€ - 1000€. Το website είναι δυναμικό δηλαδή ο πελάτης μπορεί να αλλάζει τα κείμενα online μόνος του. Εξέφρασε δυσφορία όταν άκουσε ποιο είναι το αφεντικό μου γιατί έχει άσχημο όνομα στην αγορά. Βρίσκομαι στην θέση που έχουν βρεθεί και άλλοι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο... Πρέπει να τον "ταρακουνήσω".

@billdanos: το έχω δει και πριν αυτό που έστειλες. Δεν είναι λύση καθώς το website δεν παραδόθηκε ακόμα και δεν υπάρχει επίσημη διεύθυνση online. Επίσης όταν θα γίνει αυτό δεν θα έχω πρόσβαση.

@35apontos: μπορώ να πάρω την δουλειά μου από τον υπολογιστή τους αλλά εικάζομα πως θα παίρνουν και backups οπότε μάλλον δεν αξίζει τον κόπο, αλλά εάν φτάσω να ενεργήσω με τέτοια μέτρα θα σκεφτώ κάτι.

@apd453: νομίζω πως ναι αλλά δεν με ενδιαφέρει.

Σας ευχαριστώ όλους παιδιά θα σας κρατήσω ενήμερους εάν η εξέλιξη έχει ενδιαφέρον.

Δημοσ.

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα και με τους moderators, είναι δυνατόν να μάθουμε το όνομα της εταιρείας?

Δημοσ.

Φιλε μου στην Ελληνικη αγορα κυριαρχουν τα λαμογια και οι νομοι ειναι γλαστρες.

Δεν νομιζω να μπορεις αποτελεσματικα να κανεις τιποτε.Απλα αλλη φορα μην ξαναδουλεψεις ποτε τζαμπα.Δειχνε ενα δειγμα της δουλειας σου,να κανεις προσυμφωνια αμοιβης και να ξεκινας μονο κατοπιν προκαταβολης.

Δημοσ.
@35apontos: μπορώ να πάρω την δουλειά μου από τον υπολογιστή τους αλλά εικάζομα πως θα παίρνουν και backups οπότε μάλλον δεν αξίζει τον κόπο, αλλά εάν φτάσω να ενεργήσω με τέτοια μέτρα θα σκεφτώ κάτι.

Δεν υπάρχει καμια ψηφιακή σου υπογραφή στη σελίδα που έφτιαξες;

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα και με τους moderators, είναι δυνατόν να μάθουμε το όνομα της εταιρείας?

Δυσφήμηση btw,όσο κι αν γουστάρει δουλειές ο peradw8e,δεν τους παίρνει να επιτρέψουν κάτι τέτοιο...:P

Δημοσ.

@zinas: δεν επιθυμώ να εκθέσω την εταιρία... μίλησα πάντος με άλλες εταιρίες του χώρου και έμαθα πως ο ιδιοκτήτης δεν είναι αξιόπιστος επαγγελματίας... Αν γνώριζα καλύτερα από πριν δεν θα τους πλησίαζα.

@benign: η συμβουλή σου είναι σωστή.

@35apontos: δεν υπάρχει ψηφιακή υπογραφή.

Δημοσ.

Υποσχέσου σε έναν ρώσο απ αυτούς που δέρνουν το 50% της αμοιβης αν καταφέρει να τον πείσει και ζήτα 500-600 ευρώ.

Σίγουρη και γρήγορη λύση. Δεν το λέω για πλάκα. Αφού κάνει αυτός μαφιόζικες κινήσεις κάνε κι εσύ.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...