Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.

Μπορειτε να προτείνετε κάποιο ή κάποια (ακόμη καλύτερα, για λόγους αντικειμενικότητας και πολυφωνίας) βιβλία που να πραγματεύεται ιστορικά τα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα ; 
Πήγα την πρωτομαγιά ημερήσια εκδρομή στην περιοχή της Δοϊράνης και επισκέφτηκα τα μνημεία των Βρετανών και Ελλήνων πεσόντων στο πεδίο. Πραγματικά αναγνώρισα τόσο την άγνοια μου για την ιστορική αυτή εποχή, αλλά επίσης ήταν μια καλή σφαλιάρα στην ψυχή μου σχετικά με την ματαιοδοξία όσων ξεκινούν πολέμους παγκοσμίως, την άδικη  απώλεια τόσων ψυχών και το πόσο λίγα μέτρα γης μπορούν για πολιτικούς λόγους να βάλουν ταμπέλες ανάμεσα σε ανθρώπους - γείτονες .

Επεξ/σία από Adon1s
  • Απαντ. 6,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
On 03/05/2025 at 08:32, Adon1s said:

Καλημέρα σε όλους και καλό μήνα.

Μπορειτε να προτείνετε κάποιο ή κάποια (ακόμη καλύτερα, για λόγους αντικειμενικότητας και πολυφωνίας) βιβλία που να πραγματεύεται ιστορικά τα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα ; 
Πήγα την πρωτομαγιά ημερήσια εκδρομή στην περιοχή της Δοϊράνης και επισκέφτηκα τα μνημεία των Βρετανών και Ελλήνων πεσόντων στο πεδίο. Πραγματικά αναγνώρισα τόσο την άγνοια μου για την ιστορική αυτή εποχή, αλλά επίσης ήταν μια καλή σφαλιάρα στην ψυχή μου σχετικά με την ματαιοδοξία όσων ξεκινούν πολέμους παγκοσμίως, την άδικη  απώλεια τόσων ψυχών και το πόσο λίγα μέτρα γης μπορούν για πολιτικούς λόγους να βάλουν ταμπέλες ανάμεσα σε ανθρώπους - γείτονες .

https://peridiavasi.com/product/η-ελλάδα-στον-πρώτο-παγκόσμιο-πόλεμο

https://www.malliaris.gr/Α΄-ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ-ΠΟΛΕΜΟΣ-978-960-446-136-3

https://www.politeianet.gr/books/9780241969144-barker-pat-penguin-pb-the-regenaration-trilogy-292301

αν βρεις τα παραπάνω στα προτείνω  ανεπιφύλακτα. 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μηχανική για εφήβους

Η κόρη μου, 15χρ, ενδιαφέρεται για τη μηχανική και θέλει κάποιο βιβλίο να την εισάγει στο θέμα. Υπάρχει κάτι σχετικό; Βρήκα το "Μικρός Λεονάρντο: Ο θαυμαστός κόσμος της Μηχανικής" αλλά μου φαίνεται πολύ παιδικό. 

Δημοσ.
5 hours ago, yannis27gr said:

Μηχανική για εφήβους

Η κόρη μου, 15χρ, ενδιαφέρεται για τη μηχανική και θέλει κάποιο βιβλίο να την εισάγει στο θέμα. Υπάρχει κάτι σχετικό; Βρήκα το "Μικρός Λεονάρντο: Ο θαυμαστός κόσμος της Μηχανικής" αλλά μου φαίνεται πολύ παιδικό. 

Γιάννη:

20250520_161734.jpg.c35ee353c7073d120fd621ef681d3e50.jpg

ΟΚ, δεν αναφέρονται σε σύγχρονη μηχανική (20ου ή 21ου αιώνα), ίσως, όμως να αποτελέσουν μια καλή αρχή/βάση. 

• Like 2
  • Moderators
Δημοσ.

Μόλις τελείωσα το βιβλίο "Σταγόνες" από την συγγραφέα Φυστίκι ΠουΚυλάει. Δεν ξερω αν έχετε πέσει σε κείμενά της, στατιστικά όλο και κάτι θα έχετε διαβάσει δικό της γιατι ειναι πολυ ενεργή στα σοσιαλ. Με τελειως διαφορετικό τρόπο απ'ο,τι στο βιβλίο αυτό. 

Σε πρώτη προσέγγιση φαίνεται κινηματογραφικο, γεμάτο εικόνες και περιγραφές, η αλήθεια είναι ομως πως (κατά την γνώμη μου) είναι κυρίως ενδοσκοπικό, καλυμμένο ομως.

Πρόκειται στην ουσία για την πορεία της σχέσης δύο ανθρώπων, από την αρχή της γνωριμίας τους, μέχρι... το τέλος, αλλα και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Δεν ειναι όμως ερωτική ιστορία σε καμια περίπτωση. 

Η μαεστρία με την οποία είναι δομημένο το μυθιστόρημα, τόσο σε επίπεδο πλοκής, όσο σε τεχνικό, είναι τρομερή. Πολλές φορές ο χαρακτήρας των κύριων ηρώων παρουσιάζεται (λεπτά μεν, με σαφήνεια ομως δε) μέσω των δευτερεύοντων ηρώων που αλληλεπιδρουν μαζί τους, τους επηρεάζουν και τους διαμορφώνουν.

Από τις πρώτες σελίδες με ρουφηξε η υπόθεση (κλασικό story telling ταλέντο του Φυστικιου) και αρχισα να δένομαι με τους ήρωες, ακόμα και με αυτούς που αντιπάθησα, ή τέλος πάντων συμπάθησα λιγότερο και να αγωνιώ να μάθω τι θα γίνει στο τέλος. Εν τω μεταξύ έχει κάτι δυνατές περιγραφές σε σημεία, που σου σφίγγεται λίγο το στομάχι. Και αυτό είναι καλό, γιατί δυστυχώς έχει έναν ρεαλισμό, που... είναι εκεί στις ζωές μας.

Το διάβασα σχεδόν απνευστι, το οποίο είναι επίτευγμα, διότι δεν μπορω να συγκεντρωθω ιδιαίτερα εύκολα τελευταία.

2e290cfd0dd23b183e49b0dd5266c322.jpg.webp

Δημοσ.
On 24/05/2025 at 11:32, stormrain said:

Μόλις τελείωσα το βιβλίο "Σταγόνες" από την συγγραφέα Φυστίκι ΠουΚυλάει. Δεν ξερω αν έχετε πέσει σε κείμενά της, στατιστικά όλο και κάτι θα έχετε διαβάσει δικό της γιατι ειναι πολυ ενεργή στα σοσιαλ. Με τελειως διαφορετικό τρόπο απ'ο,τι στο βιβλίο αυτό. 

Σε πρώτη προσέγγιση φαίνεται κινηματογραφικο, γεμάτο εικόνες και περιγραφές, η αλήθεια είναι ομως πως (κατά την γνώμη μου) είναι κυρίως ενδοσκοπικό, καλυμμένο ομως.

Πρόκειται στην ουσία για την πορεία της σχέσης δύο ανθρώπων, από την αρχή της γνωριμίας τους, μέχρι... το τέλος, αλλα και των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. Δεν ειναι όμως ερωτική ιστορία σε καμια περίπτωση. 

Η μαεστρία με την οποία είναι δομημένο το μυθιστόρημα, τόσο σε επίπεδο πλοκής, όσο σε τεχνικό, είναι τρομερή. Πολλές φορές ο χαρακτήρας των κύριων ηρώων παρουσιάζεται (λεπτά μεν, με σαφήνεια ομως δε) μέσω των δευτερεύοντων ηρώων που αλληλεπιδρουν μαζί τους, τους επηρεάζουν και τους διαμορφώνουν.

Από τις πρώτες σελίδες με ρουφηξε η υπόθεση (κλασικό story telling ταλέντο του Φυστικιου) και αρχισα να δένομαι με τους ήρωες, ακόμα και με αυτούς που αντιπάθησα, ή τέλος πάντων συμπάθησα λιγότερο και να αγωνιώ να μάθω τι θα γίνει στο τέλος. Εν τω μεταξύ έχει κάτι δυνατές περιγραφές σε σημεία, που σου σφίγγεται λίγο το στομάχι. Και αυτό είναι καλό, γιατί δυστυχώς έχει έναν ρεαλισμό, που... είναι εκεί στις ζωές μας.

Το διάβασα σχεδόν απνευστι, το οποίο είναι επίτευγμα, διότι δεν μπορω να συγκεντρωθω ιδιαίτερα εύκολα τελευταία.

2e290cfd0dd23b183e49b0dd5266c322.jpg.webp

Δεν το έχω τελειώσει ακόμα, αλλά διάβασα περίπου 80 σελίδες σε ένα απόγευμα, και πράγματι διαβάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα, ενώ τραβάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.. 

• Like 1
Δημοσ.

«Βατραχομυομαχία» - έπος που αφηγείται τον πόλεμο μεταξύ βατράχων και ποντικών ενός έλους.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 hours ago, stratigos24 said:

@wizzy

Τελικά πως ήταν το "κάλεσμα"? 

Συμπτωματικά, το τελείωσα χθες.

Με οκτώ λέξεις: Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε φίλους της ηρωικής λογοτεχνίας.

Με περισσότερες λέξεις: Ως βιβλίο, το βρήκα πολύ καλά δομημένο, υπό την έννοια ότι ο συγγραφέας δίνει αρχικά άπλετο "χώρο" στους κεντρικούς ήρωες να "αναπτυχθούν". Ο καθένας έχει την προσωπική του ιστορία στην οποία ο αναγνώστης εμβαθύνει. Κατόπιν, περνάει στο κυρίως μέρος της ιστορίας, το οποίο δεν "χωλαίνει" κάπου. Η εξέλιξη της ιστορίας είναι "στρωτή" - ακόμα κι οι ανατροπές βοηθούν στην εξέλιξη, χωρίς να τη διαταράσσουν, αντιθέτως μάλιστα. Αξίζει να αναφέρω ότι οι ανατροπές (δολοπλοκίες) είναι αρκετές κι έφτασα σε κάποιο σημείο που δεν ήξερα ποιον χαρακτήρα να "εμπιστευτώ" - υπό την έννοια ότι δεν ήξερα εάν ένας χαρακτήρας θα παρέμενε "πιστός" στην εικόνα που μου είχε δημιουργήσει ο συγγραφέας ή εάν αυτή η "εικόνα" θα ανατρεπόταν στην επόμενη παράγραφο/σελίδα. Ακόμα και στο τέλος του βιβλίου, εκεί όπου η ιστορία κάθε πρωταγωνιστικού χαρακτήρα φτάνει σε έναν επίλογο, υπάρχει το στοιχείο της ανατροπής.

Ένα - δύο πράγματα που με κούρασαν κάπως: Τα πολλά ονόματα κι οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων χαρακτήρων του βιβλίου. ΟΚ, τα πολλά ονόματα κι οι κάπως περίπλοκες σχέσεις είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ηρωικής λογοτεχνίας και πάντα με δυσκόλευε η "υποχρέωση" να θυμάμαι ποιος είναι ποιος και με ποιον έχει σχέση, ποιου/ποιας είναι σύζυγος/πατέρας/μητέρα/παιδί κτλ. Δεν άφησα τη δυσκολία μου αυτή να επιρεάσει τη γνώμη μου για το βιβλίο, απλώς το αναφέρω ως προειδοποίηση σε δυνητικούς αναγνώστες με την ίδια/παρόμοια δυσκολία με μένα.

Το άλλο που με κούρασε κάπως, είναι η έκταση των κεφαλαίων. Ειδικότερα, τα αρχικά κεφάλαια του βιβλίου, εκεί όπου αναπτύσσονται οι προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών, ήταν περίπου εξήντα (60) σελίδες το καθένα. Διαβάζω με ρυθμό περίπου 1 σελίδα/λεπτό, οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιες φορές (αν όχι τις περισσότερες), με την κούραση της ημέρας κτλ, μου ήταν δύσκολο να ολοκληρώσω ένα κεφάλαιο "μονορούφι" - κάτι το οποίο επέκτεινε τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του βιβλίου. Η πλειονότητα των επόμενων κεφαλαίων δεν ακολούθησε αυτή την έκταση, χωρίς να απουσιάζουν εντελώς τα μεγάλα σε έκταση κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, όταν άρχισα να "μπαίνω" στο νόημα της ιστορίας, η εξέλιξή της με "αιχμαλώτισε" σε σημείο που δεν ήθελα να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Το έκλεινα μόνο λόγω κούρασης.

Υ.Γ.: Το βιβλίο έχει ένα λάθος το οποίο σχετίζεται με το οπισθόφυλλο και την εξέλιξη της ιστορίας. Απορώ πώς διέφυγε των επιμελητών του εκδοτικού οίκου.

Επεξ/σία από wizzy
  • Like 1
Δημοσ.

Πρόσφατα αναζήτησα τα 100 καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και τα 100 καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. 

Προφανώς, δεν υπάρχει ομοφωνία, η λογοτεχνία είναι υποκειμενική. Ωστόσο, πολλές λίστες συχνά έχουν αρκετά κοινές προτάσεις. 

Ξεκίνησα από τις 2 παρακάτω. Τις παραθέτω διότι ίσως φανούν χρήσιμες ως αφετηρία:
1. https://bookpress.gr/stiles/protaseis/10379-100-kalitera-vivlia-apotelesmata

2. https://thegreatestbooks.org/the-greatest-books

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, witty είπε

Πρόσφατα αναζήτησα τα 100 καλύτερα βιβλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και τα 100 καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. 

Προφανώς, δεν υπάρχει ομοφωνία, η λογοτεχνία είναι υποκειμενική. Ωστόσο, πολλές λίστες συχνά έχουν αρκετά κοινές προτάσεις. 

Ξεκίνησα από τις 2 παρακάτω. Τις παραθέτω διότι ίσως φανούν χρήσιμες ως αφετηρία:
1. https://bookpress.gr/stiles/protaseis/10379-100-kalitera-vivlia-apotelesmata

2. https://thegreatestbooks.org/the-greatest-books

Με την δεύτερη λίστα συμφωνώ απολύτως. Αξίζουν ένα προς ένα και σου εύχομαι σε βάθος χρόνου να τα διαβάσεις όλα.

Στην πρώτη λίστα θα πρέπει να κάνεις επιλογές ψάχνοντας το ένα από κάθε συγγραφέα προκειμένου να διαπιστώσεις αν ταιριάζει με το προσωπικό σου γούστο και αν ναι, τότε να προχωρήσεις και στα υπόλοιπα έργα του.

Καλή ανάγνωση.

• Like 1
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...