Lyman_Zerga Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2002 pyro: Γιατί παιρνεις ως δεδομένο ότι τα αισθήματα είναι χημικές αντιδράσεις? Μην μου πείς ότι το απέδειξαν, γιατί τα περισότερα πράγματα για την λειτουργία του εγκεφάλου δεν είναι αποδείξεις με την κλασική έννοια, αλλά ισχυρές πειραματικές ενδείξεις. Εξάλλου, τι ακριβώς εμποδίζει να είναι συνδιασμός ψυχικής και σωματικής αντίδρασης, εκτός από το γεγονός ότι δεν συμφωνούμε όλοι για την ύπαρξη της ψυχής;
pyro Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2002 α! εδω σε θελω υπαρχει ψυχη; και παλι δεν μπορω να το αποριψω γιατι δεν εχω επηχειρηματα, αλλα τουλαχιστο, για τισ χημικες αντιδρασεις μπορουν, μεχρι ενος σημειου, να δουνε τι γινετε (οπως, π.χ. οταν κανανε πειραματα για το τι ερε0ιζει η νικοτινη), την ψυχη πως θα την αναλυσουνε, οταν καν δεν ξερουμε εαν υπαρχει? καλα, κατι τετοια θα αρχισω να σκευτομαι και θα τα τιναξω καμια μερα "αγαπημενοι μου γωνεις, φιλοι, συγνωμη αλλα ο κοσμος αυτος δεν ειναι λογικος, αντιο σας!" χαχαχαχαχα!
theobabis Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2002 Lyman_Zerga Καταρχην δεν καταλαβα την παρακατω προταση. "Αλλά αν υποθέσουμε ότι ισχύει, το εννοούμε ότι απλά έχουμε κάνει καταχρηστική επέκταση του συνόλου; (Όπως απο το R πάμε στο R με την παύλα από πάνω, που περιλαμβάνει και το +- άπειρο)" Πρωτων γιατι δε γνωριζω τι αντιπροσοπευει το R και δευτερον γιατι με μπερδευει το "οτι" στο "το εννοούμε ότι απλά έχουμε" Με το "οτι" εννοεις μηπως "ή"? Μια διαφορα που αντιλαμβανομαι στα λεγομενα μας, ειναι οτι οταν εκφραζω το α=α δε μπορω να καταλαβω σε τι συστημα εισερχομαι, ουτε τι ειδους κανονας ειναι αυτος. Και τι εννοω, αν το α=α ειναι σωστο σε ενα συστημα ή σε καποια αλλα οχι σε ολα, τοτε παυει να ειναι σωστο και αρα χανει την αξια του. Κατι θα το αποδεχτω ως λογικο μονο αν στο συνολο ειναι λογικο. Επετρεψε μου να ξαναδιατυπωσω την πρωτη ερωτηση μου, αποδεχομενος οσο και αν δε το καταλαβαινω οτι ο θεος ειναι εκτος της λογικης. Μπορει να αυτοκτονησει? Σορρυ για τη καθυστερηση αλλα ακομα και τωρα δεν εχω τηλεφωνο λογω της νεροποντης...
theobabis Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2002 pyro Για τα δικα μου γουστα τα ελληνικα σου ειναι 1000 φορες προτιμοτερα απο τα greeklish Ο λογος που δεν ειναι λογικα ειναι οτι ολα τα συμπερασματα που εχουμε ειναι μεσω παρατηρησης και πειραματων. Ολα αυτα βγαινουν μεσω επαγωγης και την αποψη μου για την επαγωγη τη γραφω στο signature H γη αυτη τη στιγμη που διαβαζεις το κειμενο μπορει να εγινε επιπεδη. Αυτο μπορει να συμβαινει γιατι δε προκαλει καποιο παραδοξο το: η γη ειναι επιπεδη. Δε μπορω να αμφισβητισω οτι αυριο μπορει να αποδειχτουν καποια πραγματα. Αυτο που αποκλειω ειναι να αποδειχτουν πραγματα που με την αποδειξη τους καταρριπτουν τα αυτονοητα (πχ α=α) Αν με τη λεξη "ψυχη" εννοεις το "υπαρχω" του cogito, τοτε ναι δεχομαι την υπαρξη της. Πως ομως εσυ θα την οριζες? Μια προταση. Δε νομιζω να βγαλεις ακρη αν συνχεεις την επιστημη με τη λογικη. Ειναι δυο τελειως διαφορετικα πραγματα.
pyro Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2002 <blockquote><font class="small">Quote theobabis:</font><hr> Δε μπορω να αμφισβητισω οτι αυριο μπορει να αποδειχτουν καποια πραγματα. Αυτο που αποκλειω ειναι να αποδειχτουν πραγματα που με την αποδειξη τους καταρριπτουν τα αυτονοητα (πχ α=α)<hr /></blockquote> καλα, ισςως να πω μαλακια, αλλα οι ρωσοι οταν ανακαλυψαν τους μοιδαδικους (το i ενοω), δεν κανανε περιπου κατι τετοιο; δηλ, το οτι το ενας αριθμος στο τετραγονο ισουτε με αρνητικο αρηθμο...αλλα απο μαθηματικα ειμαι πατος, οποτε αστο! τεσπα, γιατη ψυχη και το υπαρχω, τι να πω, ισως να μην υπαρχω, αλλα αφου μπορω και συναναστρεφομαι με ατομα, η μπορω και αγγιζω πραγματα, που υπαρχουνε(, τοτε υπαρχω και εγω, γενηθηκα, η ψυχη τι εχει να κανει με αυτο; μηηπως απλα το "λενε" για να μπορεσουνε υστερα να πουνε οτι δεν παιθενουμε ποτα, αλλα, απλα αφηνουμε το σωμα μας σε αυτο το κοσμο; και αν εχουμε "ψυχη" η οποια ειναι ενα πνευα, δεν υπαρχουμε, μιας και δεν μπορουμε να ερθουμε σε επαφη με ο,τιδηποτε υπαρχει...
epote Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 8 Νοεμβρίου 2002 pyro: astous tous migadikous tous kseskises;) lyman zerga, blizard bill: tha kano mia erotish kai thelo na mou apantisete se mono ayth "ego pistevo oti mas eftiakse o megistos prasinos aoratos deinosayros (pou exei kai fterakia)" thelo na mou peite pou kano lathos
BlizardBill Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 1)den pisteueis se drako. 2)den thes na sou poume pou kaneis lathos. Tha apantiso loipon se auta pou thes... Gia themata pou den exoume apodijeis, den mporoume na aporipsoume me apolitotita mia theoria.Ektos an i theoria exei kapoio emfanes elatoma, opos px, an o drakos katikouse ston olympo,kai erixne tous keraunous... Tora an exei kapoia logiki basi i theoria auti,kapoio bathos,kai pithanotites na jexorisei apo alles, tha krithei apo to posoi tha tin katalaboun, otan tin ejigiseis pio olokliromena,kai anafereis kai kapoies endijeis esto pou se odigisan ekei. ps Giati den mas les kateutheian ti thelei na pei o poiitis? kai mas talaiporeis na to broume monoi mas? Pithanotata tha simfonisoume...
epote Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 1)den pisteueis se drako. 2)den thes na sou poume pou kaneis lathos. <hr /></blockquote> αυτο δεν μπορεις να το ξερεις, εφοσον εγω σου λεω οτι πιστευω οτι κατασκεβαστικαμε απο πρασινο δεινοσαυρο (οχι δρακους) δεν μπορεις να με αμφισβιτησεις, συνθικη της ανεξιθρισκιας λεγετε. Gia themata pou den exoume apodijeis, den mporoume na aporipsoume me apolitotita mia theoria.Ektos an i theoria exei kapoio emfanes elatoma, opos px, an o drakos katikouse ston olympo,kai erixne tous keraunous... <hr /></blockquote> η ενα αλλο πχ εμφανες ελατομα, παρουσιαζε εσωτερικες λογικες ασυνεπιες, σωστα? οχι ο δεινοσαυρος δεν κατηκει στον ολυμπο, ειναι ομως τεραστιος και αορατος, και πεταει και βρισκετε παντου αναμεσα μας και παρακολουθει τις πραξεις μας χωρις προς το παρον να επεμβενει. που κανω λαθος στα παραπανω? Tora an exei kapoia logiki basi i theoria auti,kapoio bathos,kai pithanotites na jexorisei apo alles, tha krithei apo to posoi tha tin katalaboun, otan tin ejigiseis pio olokliromena,kai anafereis kai kapoies endijeis esto pou se odigisan ekei.<hr /></blockquote> συνεπως αυτο που θα κρηνει το αν η θρησκεια μου ειναι σωστη ειναι το αν ειναι λογικα δομημενη και εχει αποδοχη στον κοσμο, σωστα? lol δεν ρωτουσα να βρητε λαθος στο signature μου, στη θρησκεια του δεινοσαυρου ζητουσα να βρητε λαθος
BlizardBill Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 Den eipa gia sosto kai lathos, se pragmata pou den exoume apodijeis, mono esei milas gia sosto-lathos-sigouria-apodijei, akoma kai gia auta pou den exeis idea... An tin epoxi pou epistimones pisteuan pos i gi einai strogili,emfanizotan enas epote, kai gia plaka tous elege pos autos pisteuei pos einai strogili,ti tha simene? Pos eprepe na aporipsoume tin theoria,parolo pou den exei ellatoma? (ase pou gia tin epoxi, nomizo pos tha eixe kai ellatomata...) Gia na epaneltho, aplos pisteuo pos i iparjei theou mou fenete logiko, i aniparjia paralogo, kai i morfi tou theou, opos ton orise o xristianimos, episis to logikotero. Alla eipame ,ego den exo apodijeis, eseis nomizete pos exete...
epote Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 Den eipa gia sosto kai lathos, se pragmata pou den exoume apodijeis, mono esei milas gia sosto-lathos-sigouria-apodijei, akoma kai gia auta pou den exeis idea... <hr /></blockquote> και ποια ειναι τα πραγματα για τα οποια δεν εχω ιδεα στην προκειμενη περιπτοση? ο χριστιανισμος? εγω νομιζα οτι ο χριστιανισμος δεν απαιτει να εχεις "ιδεα" για κατι. και να σου θυμησω επισις οτι εσυ ο ιδιος ειπες: "Ektos an i theoria exei kapoio emfanes elatoma, opos px, an o drakos katikouse ston olympo,kai erixne tous keraunous..." εσυ μιλησες για λαθος εδω An tin epoxi pou epistimones pisteuan pos i gi einai strogili,emfanizotan enas epote, kai gia plaka tous elege pos autos pisteuei pos einai strogili,ti tha simene? Pos eprepe na aporipsoume tin theoria,parolo pou den exei ellatoma? (ase pou gia tin epoxi, nomizo pos tha eixe kai ellatomata...)<hr /></blockquote> μαλλον εκανες καποιο λαθος διατυποσης, εννοουσες οταν οι επιστιμονες πιστεβαν οτι η γη ηταν επιπεδη? παρεπιπτοντος ποτε *επιστιμονες* δεν πιστευαν οτι η γη ειναι επιπεδη, παπαδες το πιστεβαν αυτο. και φυσικα η πιστη στην επιπεδη γη ειχε ΤΡΑΓΙΚΕΣ ασυνεπιες μην το ξεχναμε αυτο, ασυνεπιες που η στρογυλη γη ελυνε. ασε που το εχω ξαναπει εξι εκατομυρια φορες οτι η συγκρηση επιστιμονικης αποδοχης με θρησκευτικης ειναι ΤΕΛΕΙΟΣ ατοπη γιατι στην επιστιμονικη κοινοτιτα αν κατι ειναι αποδεδειγμενα σωστο ολοι το δεχονται. η προσπαθουν να το δειξουν λαθος, η επιστιμονικη μεθοδος ειναι σαφεστατη. Gia na epaneltho, aplos pisteuo pos i iparjei theou mou fenete logiko, i aniparjia paralogo, kai i morfi tou theou, opos ton orise o xristianimos, episis to logikotero. Alla eipame ,ego den exo apodijeis, eseis nomizete pos exete... <hr /></blockquote> Just for the record εσυ τωρα λες οτι η υπαρξη θεου ειναι κατι *λογικο* συνεπως ειναι σωστο. και ο χριστιανικος ορισμος ειναι ο ΠΛΕΟΝ λογικος απο ολους. ΣΥΜΦΟΝΑ με τον χριστιανικο ορισμο, μπορει ο θεος να αυτοκτονησει? εχει ελευθερη βουληση? εγω ΒΡΙΣΚΩ στην υπαρξη θεου ΠΟΛΛΑ λογικα παραλογα εσυ δεν βρισκεις ΚΑΝΕΝΑ στην ανυπαρξια του, ποιο ειναι τωρα το πιο λογικο?
pyro Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2002 <blockquote><font class="small">Quote epote:</font><hr> </font><blockquote><font class="small">Quote:</font><hr /> παρεπιπτοντος ποτε *επιστιμονες* δεν πιστευαν οτι η γη ειναι επιπεδη, παπαδες το πιστεβαν αυτο. και φυσικα η πιστη στην επιπεδη γη ειχε ΤΡΑΓΙΚΕΣ ασυνεπιες μην το ξεχναμε αυτο, ασυνεπιες που η στρογυλη γη ελυνε. ασε που το εχω ξαναπει εξι εκατομυρια φορες οτι η συγκρηση επιστιμονικης αποδοχης με θρησκευτικης ειναι ΤΕΛΕΙΟΣ ατοπη γιατι στην επιστιμονικη κοινοτιτα αν κατι ειναι αποδεδειγμενα σωστο ολοι το δεχονται. η προσπαθουν να το δειξουν λαθος, η επιστιμονικη μεθοδος ειναι σαφεστατη. <hr /></blockquote> lol, epote, ama zouses toe 0a se hxane kapsei sthn pyra!
^BOOMBOOM Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2002 dysthxws den exw diabasei tis 22 ( ! ) selides tou topic alla nomizw pws oi misoi prospathoun na apodeiksoun stous upoloipous pws den einai elefantes.To na pisteyeis se ena dogma einai stash zwhs , den exei nohma na kathetai kapoios na sou to analyei me ta plaisia ths logikhs. Oi anthrwpoi apo thn arxh ths yparkshs tou aisthanontai monoi kai anyperaspistoi ston kosmo ( oso kseroun ) opote areskontai sto na fantazontai pws kapoio panisxyro on kathetai kai asxoleitai mazi tous o kathenas as pisteyei oti thelei an einai xaroumenos etsi (arkei na mhn me enoxlei)
BlizardBill Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2002 Epote: 1) Den eipa gia sosto kai lathos, se pragmata pou den exoume apodijeis, mono esei milas gia sosto-lathos-sigouria-apodiji, akoma kai gia auta pou den exeis idea... <hr /></blockquote> Na sto po allios... a)Den iparxei sosto-lathos otan den exeis apodiji.Eiparxei mono pithano-apithano.Kaneis ipothesi basizomenos se endijeis. b)Esi omos orizeis os sosto,oti exei apodixtei,alla kai gia auta pou den exoun apodixtei, merikes fores jexnas tis lejeis -den jero-den eimai sigouros-mporei-.Prepei kai ekei,na baleis sosto-lathos, kai eisai sigouros. Akoma kai se themata pou den exeis kanena ousiastiko stixeio,sou ftanoun merikes elaxistes endijeis, gia na eisai "epistimonika" sigouros, opos i mi iparjei theou. (pantos den to kaneis teleutaia, ektos otan zitises na sou apodijo os lathos ton dinosauro...eno den ginete auto.) μαλλον εκανες καποιο λαθος διατυποσης, εννοουσες οταν οι επιστιμονες πιστεβαν οτι η γη ηταν επιπεδη? <hr /></blockquote> Nai auto enoousa. Epistimones omos,pou den exoun gnoseis epi tou thematos, kai xrisimopioune oti katexoun gia na bgaloun simperasma gia alla...kai arnounte mia theoria, an den epibebeonete apo ta dika tous asxeta stoixeia... Enoite pos den tous theoro epistimones etsi kai allios. Enas epistimonas den tha aperipte pote mia theoria,an den ebriske emfanes lathos se auti... Tha elege aplos den jero. Esi os epistimonas, xoris ousiastika dinatotites na krineis epistimonika kati,(opos tin iparji theou) ti kaneis? ασε που το εχω ξαναπει εξι εκατομυρια φορες οτι η συγκρηση επιστιμονικης αποδοχης με θρησκευτικης ειναι ΤΕΛΕΙΟΣ ατοπη γιατι στην επιστιμονικη κοινοτιτα αν κατι ειναι αποδεδειγμενα σωστο ολοι το δεχονται. η προσπαθουν να το δειξουν λαθος, η επιστιμονικη μεθοδος ειναι σαφεστατη.<hr /></blockquote> Gia auta pou den einai apodedigmena ti kanoun? Mipos pali to idio? diladi merikoi prospathoun na to apodijoun sosto kai alloi lathos? akoma kai gia auta pou den exoun idea? Just for the record εσυ τωρα λες οτι η υπαρξη θεου ειναι κατι *λογικο* συνεπως ειναι σωστο. και ο χριστιανικος ορισμος ειναι ο ΠΛΕΟΝ λογικος απο ολους. <hr /></blockquote> Logiko ,oxi apodedigmeno-apolito-sosto. Basizomeno stis opoies endijeis pou mporoume na exoume,kai stis ipotheseis pou mporoume na kanoume. ΣΥΜΦΟΝΑ με τον χριστιανικο ορισμο, μπορει ο θεος να αυτοκτονησει? εχει ελευθερη βουληση? εγω ΒΡΙΣΚΩ στην υπαρξη θεου ΠΟΛΛΑ λογικα παραλογα εσυ δεν βρισκεις ΚΑΝΕΝΑ στην ανυπαρξια του, ποιο ειναι τωρα το πιο λογικο? <hr /></blockquote> To antitheto exo pei ego... Brisko polla logika adiejoda ,stin MI iparjei theou. (ta opoia kapoia menoun ,kapoia esi jepernas me diafores apodoxes, pou onomazeis epistimonikes theories.) Ta logika paraloga pou briskeis esi,stin iparji theou, den ta brisko ego. Kollas sinithos se mi ousiodi pragmata, pou den einai gia emena paraloga.
mazda Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2002 Μέλος Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2002 Καζαντζάκη; Ποιόν Καζαντζάκη; Γιατί αυτόν που ξέρω e oxi re paidia gia omoma...........
epote Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2002 Δημοσ. 10 Νοεμβρίου 2002 a)Den iparxei sosto-lathos otan den exeis apodiji.Eiparxei mono pithano-apithano.Kaneis ipothesi basizomenos se endijeis. <hr /></blockquote> εστω, μικρη η διαφορα, ας χρησημοποιουμε το πιθανο απιθανο. συνεπως εγω διαπιστωνω οτι ειναι πιο απιθανο απο οτι πιθανο να υπαρχει θεος. για να το κανω πιο σαφες, εγω βρισκω στον θεο μια επιπλεον αχρειαστη κατ ουσιαν παραδοχη. Esi os epistimonas, xoris ousiastika dinatotites na krineis epistimonika kati,(opos tin iparji theou) ti kaneis? <hr /></blockquote> φιλοσοφικες συζητησεις στο insomnia:P το θεμα ειναι οτι εγω αποφαινομαι οτι ΜΠΟΡΩ να κρινω επιστιμολογικα-φιλοσοφικα την υπαρξη θεου, ενω εσυ οχι. να κανουμε μερικες παραδοχες αρχικα. αποδεχεσε την λογικη ος ενα "εργαλειο" περιγραφης της υπαρξης, και αναποσπαστο στοιχειο αυτης? (ειπαμε τα αξιοματα ειναι προφανη, ταυτοσημια κτλ) αποδεχεσε οτι ο θεος ειναι απεριοριστος αχρονος κτλ? αν κανεις αυτες τις παραδοχες αναποφευκτα αντιφασκεις, γιατι δεν συμβιβαζονται Logiko ,oxi apodedigmeno-apolito-sosto. Basizomeno stis opoies endijeis pou mporoume na exoume,kai stis ipotheseis pou mporoume na kanoume. <hr /></blockquote> αυτο λεω και εγω, οτι βασιζομενοι στις ενδειξεις και τισ συναγωγες που μπορουμε να κανουμε η υπαρξη θεου ειναι παραλογη και αχρειαστη. αν μπορεις παρεθεσε μου τα αιτια που σε οδηγουν στο να πιστευεις στην υπαρξη θεου. θα δεις οτι τροπο τινα μπορω να τα καταριψω ενω η θρησκιολογικη προσεγγιση δεν μπορει να καταριψει τα (εστω ανουσια) λογικα παραδοξα που παραθετω περι επιστιμολογιας: νομιζω πως μπλεκουμε κατι αχρειαστο εδω, και αυτο ειναι η επιστιμονικη ηθικη, εχουν σημβει πολλα στην ιστορια των επιστιμων αλλα για ολα εφταιγαν ανθρωποι, και εν πασι περιπτοση δεν δηλωνουν τιποτα μονοσιμαντο για την κουβεντα μας To antitheto exo pei ego... Brisko polla logika adiejoda ,stin MI iparjei theou. (ta opoia kapoia menoun ,kapoia esi jepernas me diafores apodoxes, pou onomazeis epistimonikes theories.) Ta logika paraloga pou briskeis esi,stin iparji theou, den ta brisko ego. Kollas sinithos se mi ousiodi pragmata, pou den einai gia emena paraloga<hr /></blockquote> παρεθεσε μου τα παραλογα των επιστιμονικων παραδοχων και επισις πες μου γιατι ειναι ανουσια τα παραδοξα που βρισκω εγω. να το θεσω ως εξις για να γινω πιο κατανοητος. η υπαρξη θεου ειναι αχρειαστη για την φιλοσοφια ΚΑΙ τις επιστιμενες. ΠΑΡΟΛΑΥΤΑ μπορει να ερμηνευτει με κλασικη φροιδικη ψυχολογια. συνεπως εχουμε δυο επιλογες 1) ο θεος ειναι ενα ανθρωπινο κατασκεβασμα που οφηλετε στην γενετικη προδιαθεση για ευρεση νοηματος και πατρικου συμβολου 2)ο θεος μας εφτιαξε και υπαρχει και ΟΛΑ οσα ξερουμε ειναι λαθος γιατι αναγαστικα καταριπτετε η λογικη εμενα η πρωτη επιλογη μου φενετε λογικη η δευτερη τουλαχιστον ανοητη
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.