Προς το περιεχόμενο

προβλημα με IDE θυρες

gazp

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετω τα μελη του forum!

Το προβλημα μου ειναι το εξης: επεσε στα χερια μου ενα desktop pc σχετικα παλιο και θελω να το δωσω καπου.Το Θεμα ειναι οτι δεν μου αναγνωριζει καν τα dvd drives...Εχει 2 σκληρους (1χ40gb και 1χ250 gb) και 2 dvd rw drives.τους σκληρους τους βλεπει κανονικα(ειναι συνδεδεμενοι στην IDE 1 υποδοχη της motherboard (μια σχετικα παλια QDI Που δεν μπορω να καταλαβω ποιο μοντελο ακριβως ειναι) αλλα τα dvd drives (που ειναι συνδεδεμενα στην IDE 2 υποδοχη της mobo) δεν τα βλεπει καν ουτε απο τα Windows(Ο υπολογιστης μου,διαχειρηση συσκευων,ενω φυσικα ουτε λογος να "διαβαστουν" τα cd/dvd που εβαζα μεσα(τα DVD drives δουλευανε,τουλαχιστον το πορτακι τους ανοιγε.) ουτε απο το BIOS.Δοκιμασα αρχικα να παιξω με τα Jumperακια Master και Slave,(πιστευω οτι σε αυτον τον τομεα εκανα οτι μπορουσα,κατα 99% δεν ειναι κατι τετοιο),εψαξα τις σχετικες ρυθμισεις στο BIOS που αφορουν τις IDE συσκευες, ενω αλλαξα και το πλατυ καλωδιο που υπηρχε(το κλασσικο γκρι καλωδιο) χωρις να δω αποτελεσμα.Προσπαθησα στην συνεχεια να δουλεψω το PC μονο με τον 1 σκληρο και το 1 DVD drive( τα οποια συνεδεσα στα IDE 1 και 2 αντιστοιχα) αλλα και παλι τιποτε.Στη συνεχεια συνεδεσα 1 σκληρο και ενα dvd drive (συνεδεσα μετα και το αλλο στη θεση αυτου που ειχα βαλει αρχικα μηπως και ηταν προβληματικο το dvd drive) στην θυρα IDE 1 της mobo, και επιτελους ειδα οτι υπαρχει μοναδα dvd και στο "ο υπολογιστης μου" και στη διαχειρηση συσκευων,ΑΛΛΑ κανενα απο τα δυο drive δεν μπορουσε να διαβασει οποιοδηποτε cd/dvd :rolleyes: .Πηρα τα 2 drives και τα δοκιμασα σε αλλο υπολογιστη,και κει τα "εβλεπε" αλλα δεν μπορουσε κανενα απο τα 2 να διαβασει τα cd/dvd...Απ οτι φαινεται εχουν προβλημα και τα dvd drives. Οποτε ερωτω: 1.Υπαρχει περιπτωση να ειναι καμμενη η θυρα IDE 2 πανω στην Motherboard,πανω στην οποια συνδεονται τα οπτικα μεσα? 2.Αν ναι, μπορω να συνδεσω 1 σκληρο και 1 dvd στην IDE 1 θυρα χωρις να εχω προβλημα? και 3. Οπως τα περιγραφω (για οσους ειχαν το κουραγιο να το διαβασουν εως εδω :-D :fear: ) θα χρειαστει να αγορασω καινουριο dvd drive (εσωτερικο) η υπαρχει ζημια και δεν θα κανω δουλεια οποτε να παω κατευθειαν σε καποιο usb εξωτερικο dvd drive?

Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

pc specs:

motherboard: QDI legend

ram: 1 gb

cpu: Intel celeron ~2,4 ghz

καρτα γραφικων nvidia 7600 256mb

τροφοδοτικο: 230 watt

Δημοσ.

Ααααααν υποθέσουμε ότι έβαλες σωστά τα jumper,και τα δήλωσες σωστά μέσα από το BIOS,κάτι για το οποίο δεν λες τίποτα,τότε ενδέχεται να είναι καμένη η θύρα.

Αφού δεν διαβάζουν δισκάκια πάντως ούτε σε άλλο Η/Υ δώσ'τα στον κάδο,ή αν ξέρεις δοκίμασε να καθαρίσεις της κεφαλές,αν και δεν έχεις πολλές πιθανότητες να φτιάξουν έτσι.

Κάποια πράγματα που πρέπει να τα ελέγξεις.

Να βάλεις το master και το slave εκεί που πρέπει και όχι τυχαία.

1304159566.or.33063.gif

Να δεις αν είναι ενεργοποιημένες όλες οι θύρες IDE.

ide_function.jpg

Και να μπεις σε κάθε ide και να ορίσεις την συσκευή ή να τα βάλεις σε auto να τα βρει μόνο του.

bios(2).jpg

Δημοσ.

Κατ αρχην ευχαριστω για την απαντηση σας :) Και ναι,οτι αναφερατε στο ποστ (αναλυτικοτατο,να στε καλα) το εχω κανει.Οποτε,ισχυουν ακομα οι ερωτησεις στο τελος του πρωτου μου ποστ :-D

Δημοσ.

Η "3η θέση" των jumpers είναι η "cable select". Bαλ' τα και τα 2, στα 2 DVD, σε αυτές τις θέσεις, και δες αν τυχόν αναγνωρίζονται. Ή βάλε ένα δίσκο στην 2η IDE θύρα (το jumper πάλι στην cable select θέση), να δεις εάν εκεί φαίνεται.

Τέλος, κάνε ένα reset το BIOS βγάζοντας την μπαταρία της μητρικής και το καλώδιο του τροφοδοτικού από τη μπρίζα, και άσε πάνω μόνο μία μνήμη. Αν δεν γίνει κάτι, μετά από αυτά, μάλλον όντως έχει πρόβλημα η IDE 2.

Όσο για τα DVD, όπως είπε κι ο Elf, μπορείς να δοκιμάσεις να τα ανοίξεις και να καθαρίσεις τις κεφαλές τους, μπας και είναι αυτό το πρόβλημα.

* ...το τροφοδοτικό είναι βέβαιο ότι είναι 230W; Λίγα μου φαίνονται...

Δημοσ.

αν δοκιμασω και την λυση σου φιλε washcloud, γιατι ολα τα αλλα τα εχω κανει,μπορω να συνδεσω 1 σκληρο και 1 dvd-rom στο IDE 1 της motherboard?και ναι,το τροφοδοτικο δεν ειναι μεγαλο,ειναι παλιο το πιτσι :P

Δημοσ.

αν δοκιμασω και την λυση σου φιλε washcloud, γιατι ολα τα αλλα τα εχω κανει,μπορω να συνδεσω 1 σκληρο και 1 dvd-rom στο IDE 1 της motherboard?και ναι,το τροφοδοτικο δεν ειναι μεγαλο,ειναι παλιο το πιτσι :P

Από την στιγμή που τα ρυθμίζεις σωστά,αυτά που ήδη είπαμε,δεν υπάρχει πρόβλημα μπορείς να κάνεις όποιο συνδυασμό θες.

Για να αποφύγεις τυχών προβλήματα συνιστάτε πάντως ο σκληρός να είναι master στο πρώτο channel,δεν είναι όμως υποχρεωτικό.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...