Προς το περιεχόμενο

30-50% φθηνότεροι θα είναι οι νέοι επεξεργαστές Atom της Intel


parsifal

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σύμφωνα με πηγές από τον χώρο των κατασκευαστών netbooks, η Intel πρόκειται να ανακοινώσει τη νέα γενιά επεξεργαστών 32 νανομέτρων Cedar Trail για netbooks τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές των φθηνότερων μοντέλων να βρίσκονται στα 42-47 δολάρια ΗΠΑ, μία μείωση της τάξης του 30-50% σε σχέση με τις τρέχουσες σειρές Atom N4xx και N5xx που κυμαίνονται στα 64-86 δολάρια.

 

Λόγω του ανταγωνισμού από τα tablet PC, πολλές εταιρείες κατασκευής netbooks έχουν στρέψει την προσοχή των τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξής τους στις ταμπλέτες. Παράλληλα, μετακινούν τους στόχους των πωλήσεων netbooks σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως Βραζιλία και Ινδία. Με την Intel να προσφέρει ελκυστική τιμή για τη νέα πλατφόρμα της, οι πηγές εκτιμούν πως τα Cedar Trail netbooks θα έχουν μέση τιμή πώλησης 199-299 δολάρια, δίνοντας στα netbooks πλεονέκτημα χαμηλής τιμής. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Acer και ASUS, οι οποίες ενώ έχουν ήδη επικεντρώσει τη στρατηγική τους στις ταμπλέτες, σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον 5 εκατομμύρια netbooks μέσα στο 2011.

 

Η πλατφόρμα Cedar Trail θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες επεξεργαστών: τη Cedarview-M για netbooks και τη Cedarview-D για nettops, αμφότερες περιλαμβάνουσες και διπύρηνα μοντέλα. Η Intel θα πρσοφέρει δύο CPU στην κατηγορία Cedarview-M, τον Atom N2600 με τιμή 42 δολάρια και τον N2800 με τιμή 47 δολάρια. Εκτός από τις μειώσεις τιμών, στους επεξεργαστές Cedarview-M θα δούμε και σημαντική μειωμένη κατανάλωση ενέργειας που θα επιτρέψει πιο λεπτές και ελαφριές, καθώς και άνευ ανεμιστήρων, υλοποιήσεις.

 

Η πλατφόρμα θα μπορεί να υποστηρίξει ως λειτουργικό τόσο το MeeGo όσο και τα Windows 7/8, όμως η μέση τιμή πώλησης θα επηρεάζεται από την επιλογή λειτουργικού συστήματος που θα κάνει ο κάθε κατασκευαστής.

 

 

Link.png Site: Digitimes

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το netbook ειναι πιο ολοκληρωμένη λύση από τις ταμπλέτες (δίσκος, qwerty). Οι ταμπλέτες ειναι απλά μια μόδα που θα ωριμάσει και σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα νούμερα από τα netbook.

 

Το μονο που χρειάζονται τα netbook είναι περισσότερη ισχύς ίσως. Η μείωση της κατανάλωσης και η υλοποίηση χωρίς ανεμιστήρες ειναι σημαντική εξέλιξη αλλα θα προτιμούσα και αύξηση ισχύος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και το Android θα το υποστηρίξει http://www.digitimes.com/news/a20110523PD221.html ιδίως μετά τα όσα υποστήριξε η MS για τα windows 8 σε arm.

Ο συνδυασμός Intel/Android που αναφέρεται σε αυτό το link αφορά τους "Oak Trail" Atom: Είναι SoC και έχει σχεδιαστεί εξαρχής για χρήση σε ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λες να υποστηρίξει το Android στα x86 SoC της και όχι στους επεξεργαστές της;;;

 

Και μερικές επιπρόσθετες τεχνικές πληροφορίες: http://www.nordichardware.com/news/69-cpu-chipset/43181-intel-atom-n2600-and-n2800-specifications.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λες να υποστηρίξει το Android στα x86 SoC της και όχι στους επεξεργαστές της;;;

Ανάποδα την κάνεις την ερώτηση: «Λες να υποστηρίξει το Android (ο Linux kernel, βασικά) τα x86 Soc της Intel και όχι τους x86 επεξεργαστές της;».

 

Όχι, θεωρώ λίγο απίθανο το να μην προστεθει υποστήριξη για Cedar Trail και το chipset τους σε κάποια μελλοντική έκδοση του Linux kernel. Και κατ' επέκταση, να μη μπορεί ο χρήστης να εγκαταστήσει κάποια μελλοντική έκδοση π.χ. του Android-x86. Αλλά εδώ μιλάμε για διαθέσιμες επιλογές OS bundling και επίσημης υποστήριξης του από τους εκάστοτε συναρμολογητές, όχι το τί θα (μπορεί να) κάνει ο χρήστης μόνος του αφού αγοράσει το Cedar Trail netbook του και μετά...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι σημείο αναφοράς ο linux kernel και όχι το android ή το chrome os αλλά το ποιος θα υποστηρίξει τι... θα το δούμε στο chrome os και αν εκεί θα υπάρχει 2d,3d επιτάχυνση, gpu και γενικότερα hardware video decoding κλπ. (δλδ proprietary drivers)

 

parsifal, παίζονται παιχνίδια και προφανώς η intel μετά την υποχώρηση της nokia από το meego θέλει να το προωθήσει για αυτό και αναφέρεται μαζί με τα windows 7/8 στην είδηση, λέγοντας στην ms ότι "ξέρεις, αν εσύ απαρνιέσαι την x86 κληρονομιά σου, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές" και για αυτό είπε ότι τα x86 soc της ότι θα υποστηρίζουν το android, μετά τα όσα υποστήριξε η ms για τους arm.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

digekas, ειλικρινά δε βλέπω κανένα ενδιαφέρον στη συζήτηση περί του ποια λειτουργικά θα υποστηρίξουν την πλατφόρμα Cedar Trail και πώς. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί τα πράγματα είναι αρκετά τετριμμένα: Είναι καθαρή x86 υλοποίηση, programmers guides θα βγάλει η Intel όπως κάνει για όλους τους επεξεργαστές της, drivers για τα γραφικά το ίδιο κλπ. Θεωρώ λοιπόν δεδομένο ότι κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον Linux (και κατ' επέκτασιν Android, MeeGo κλπ.) θα παίξει σωστά σε Cedar Trail. Οπότε, όπως αναφέρει και η είδηση, το μπαλάκι πέφτει ξεκάθαρα στους συναρμολογητές για το ποια λειτουργικά συστήματα και σε τί αναλογίες θα επιλέξουν να προωθήσουν bundled με τα Cedar Trail-based συστήματά τους.

 

 

Ασύγκριτα πιο ενδιαφέρον βρίσκω π.χ. το λανσάρισμα σε πιο επιθετικές τιμές. Ως απάντηση ίσως στην AMD, για να μην της δοθεί χώρος να κερδίσει αξιοσημείωτο κομμάτι στα netbooks/nettops με τους Bobcat;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τι ωραία νέα

ήθελα να έχω και ένα netbook γιατί έχω μόνο σταθερό και όταν λείπω μένω μόνος μου...

τώρα που θα πέσουν οι τιμές, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να πάρω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

parsifal, το τι βρίσκει ο καθένας ενδιαφέρον είναι καθαρά υποκειμενικό, το θέμα είναι να μην ξεφεύγουμε σε off-topic συζητήσεις και μια και στην είδηση γίνεται αναφορά σχετικά με τα λειτουργικά για αυτό και απαντώ. :-)

 

Σίγουρα το ότι έριξε τις τιμές είναι ενδιαφέρον, θα πιέσει την AMD να τις ρίξει και αυτή. Ενδιαφέρον έχει και η μείωση του TDP των επεξεργαστών που στα 3.5 και 6.5W θα γίνεται η ψύξη τους πολύ ευκολότερα.

 

Το θέμα όμως ποιο είναι; Κάποτε τα πράγματα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα. Ξέραμε ότι στα desktop και laptop η x86 είχε κυριαρχήσει γιατί σε συνδυασμό με τα windows της ms δεν άφηναν και πολλά περιθώρια στον ανταγωνιστή τους, αλλά τώρα με την νέα αγορά των smartphones και tablets τα πράγματα άλλαξαν και πλέον πολλοί (ίσως για λόγους marketing) στρέφονται περισσότερο στα tablet παρά στα netbooks.

 

Με τα tablet λοιπόν σήμερα να έχουν στην πλειοψηφία τους arm επεξεργαστές, αυτοί του χρόνου να είναι τετραπύρηνοι και να φέρουν αρκετά δυνατές gpu, εκεί οι αναλογίες αλλάζουν και δεν είναι μόνο η hardware πλατφόρμα αλλά κυρίως η software αυτή που θα καθορίσει το που θα στραφεί ο κόσμος και η εικόνα που έχω είναι ότι σε μεγάλο βαθμό έχει δίκιο η ms που λέει ότι στα tablets ο κόσμος δεν πρόκειται να τρέχει παλιές x86 εφαρμογές.

 

Εξάλλου αυτό είχε δείξει και εκείνη η έρευνα για το τι χρήση κάνουν στα tablets οι κάτοχοί τους.

 

Σίγουρα το παρόν νήμα δεν έχει να κάνει με tablets αλλά αυτά έρχονται σε άμεση σύγκριση με τα netbooks για τα οποία προορίζονται οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές, οπότε και μένει να δούμε στην πράξη αν πέφτοντας η τιμή στα tablets θα κόψει τις πωλήσεις των netbooks οπότε και η όποια κίνηση της Intel ή αντίδραση της AMD στον συγκεκριμένο χώρο των netbooks θα είναι αδιάφορη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ειναι το θεμα που θα μπουν, ειναι να ειναι SOC και χαμηλης καταναλωσης ωστε να μπαινουν παντου. Εδω η ARM-nvidia και λιγοτερο η AMD (fusion) εχουν παρει κεφαλι, και η Intel ερχεται τελευταια και καταιδρωμενη.

 

Τοσο καιρο εδινε εμφαση στις επιδοσεις των επεξεργαστων και οχι στη φορητοτητα τους (καταναλωση), γιατι ηθελε να κρατησει ψηλα τις τιμες των επεξεργαστων. Τον π@υλ0 τωρα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...