katerina_a_86 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Έχω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και επειδή θα τον δώσω σε κάποιον θέλω τα αρχεία του να μην είναι ανακτήσιμα. Δοκίμασα αυτό Είναι αξιόπιστο? Μου έβγαλε ότι θέλει 10 ώρες (είναι 750GB). Υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος? Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο? Όταν τελειώσει πως μπορώ να ξέρω σίγουρα πως πλέον τα αρχεία είναι μη ανακτήσιμα?
lexmark Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Έχω έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και επειδή θα τον δώσω σε κάποιον θέλω τα αρχεία του να μην είναι ανακτήσιμα. Δοκίμασα αυτό Είναι αξιόπιστο? Μου έβγαλε ότι θέλει 10 ώρες (είναι 750GB). Υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος? Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο? Όταν τελειώσει πως μπορώ να ξέρω σίγουρα πως πλέον τα αρχεία είναι μη ανακτήσιμα? Δεν το ξέρω. Συνήθως παίζω με DBAN (δωρεάν) ή Active@KillDisk (πληρωμένο). Για ποιο γρήγορο τρόπο το ξεχνάς. Όταν τελειώσει δοκίμασε με 1-2 προγράμματα ανάκτησης δεδομένων να δεις αν βρουν τίποτα.
katerina_a_86 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Αυτές οι επιλογές που έχει στην εικόνα 1 τι διαφορά έχουν? Εγώ επέλεξα την 1. Μήπως δεν κάνει καλή δουλειά με την 1? Επίσης στην εικόνα 2 η 2η επίλογη (clean file slack spase) δεν προσφέρεται στην free έκδοση. Είναι κάτι σημαντικό? Θα μείνουν υπολείματα χωρίς αυτη την επιλογή?
macabre_sunsets Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 +1 στο DBAN Όσα πιο πολλά Passes τόσο πιο δύσκολο είναι να ανακτηθούν τα αρχεία (αν δεν κάνω λάθος).
TheELF Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Μου έβγαλε ότι θέλει 10 ώρες (είναι 750GB). Υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος? Μπορείς με διάφορα εργαλεία να σβήσεις με ασφάλεια μόνο τα αρχεία που θέλεις μειώνοντας κατά πολύ των χρόνο,μετά κάνεις ένα quick format για τα υπόλοιπα και τέλος. http://eraser.heidi.ie/ Πολύ καλό αν και λίγο βαρύ.
katerina_a_86 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Μέλος Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 +1 στο DBAN Όσα πιο πολλά Passes τόσο πιο δύσκολο είναι να ανακτηθούν τα αρχεία (αν δεν κάνω λάθος). Ναι αλλά γιατί, αφού γράφει από πάνω κάτι άλλο εστώ και με μια απλή εγγραφή (ένα περασμα) δεν σβήνονται εντελώς τα παλιά? Τι νόημα έχει δηλαδή να γράψεις από πάνω 5-10 φορές κάτι άλλο και γιατί μια φορά δεν αρκεί?
TheELF Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 27 Ιουνίου 2011 Ναι αλλά γιατί, αφού γράφει από πάνω κάτι άλλο εστώ και με μια απλή εγγραφή (ένα περασμα) δεν σβήνονται εντελώς τα παλιά? Τι νόημα έχει δηλαδή να γράψεις από πάνω 5-10 φορές κάτι άλλο και γιατί μια φορά δεν αρκεί? Ένα πέρασμα είναι αρκετό για σχεδόν όλα τα προγράμματα ανάκτησης,αν όχι για όλα,το θέμα αλλάζει αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος με γνώσει και πείρα που εξετάζοντας κάθε byte ξεχωριστά ενδέχεται να αναγνωρίσει και να ανακτήσει κάποια δεδομένα,αφού χάρη στο Data remanence υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν δεδομένα με το ένα πέρασμα.
lexmark Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Αυτές οι επιλογές που έχει στην εικόνα 1 τι διαφορά έχουν? Εγώ επέλεξα την 1. Μήπως δεν κάνει καλή δουλειά με την 1? Επίσης στην εικόνα 2 η 2η επίλογη (clean file slack spase) δεν προσφέρεται στην free έκδοση. Είναι κάτι σημαντικό? Θα μείνουν υπολείματα χωρίς αυτη την επιλογή? Μπορείς να δεις εδώ τα σχετικά με το slack space. Έχει σχέση το πως γράφονται τα δεδομένα στον σκληρό δίσκο γενικώς. Τώρα γιατί έχει αυτές τις επιλογές από την εικόνα 2, δεν γνωρίζω, και κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε καν να τις έχει μιας και υποτίθεται ότι κάνει wipe (<-- άρα άχρηστες επιλογές). Ναι αλλά γιατί, αφού γράφει από πάνω κάτι άλλο εστώ και με μια απλή εγγραφή (ένα περασμα) δεν σβήνονται εντελώς τα παλιά? Τι νόημα έχει δηλαδή να γράψεις από πάνω 5-10 φορές κάτι άλλο και γιατί μια φορά δεν αρκεί? Φαντάσου το ως εξής: Έχεις ένα κενό καθαρό φύλλο χαρτιού. Το χαρτί είναι χωρισμένο σε μικρά μικρά τετραγωνάκια όπου χωράνε να γράψεις μόνο έναν χαρακτήρα στο καθένα του. Γράφεις πάνω στο πρώτο τον χαρακτήρα "1". Μεθαύριο θες να μην φαίνεται το "1" και γράφεις από πάνω του ένα "0". Λόγω όμως της έλλειψης χώρου αναγκαστικά θα περαστεί πάνω από το "1" και για κάποιον που είναι λίγο παραπάνω παρατηρητικός θα δει ότι έχεις γράψει πάνω από άλλο χαρακτήρα και, ίσως ακόμα, να μπορέσει να ξεκαθαρίσει ποιος ήταν αυτός ο πρώτος χαρακτήρας. Ο δίσκος ολοκαίνουργιος --> Ο δίσκος χρησιμοποιημένος --> Έτσι κάπως δουλεύει το 1 pass από κάθε πρόγραμμα που κάνει wipe τον hdd. Τώρα, συνήθως, όπως είπε και το ξωτικό μας, τα περισσότερα προγράμματα δεν μπορούν να διαβάσουν wiped δίσκο με ένα Pass. Κάποια όμως, όπως το R-studio (που έχει και hex editor για να παίξεις με εκείνα τα μικρά bits and bytes ενός αρχείου) κάνουν καλύτερη δουλειά στο διάβασμά του. Bottom line: Όπως είπα πριν, δεν το ξέρω το πρόγραμμα αυτό που χρησιμοποίησες αλλά κάνε μια δοκιμή, μιας και τελείωσες με το wiping, με 1-2 προγράμματα ανάκτησης να δεις αν σου βρίσκουν τίποτα. Αν δεν... δώσε τον. Αλλιώς πέρνα τον 5 passes (<- me just being paranoid )
nikomas50 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Έχετε να προτείνετε κάτι άλλο? Τη γεωμετρική πρόοδο με λόγο 2 που μας έμαθαν στο σχολείο σε συνδυασμό με την αδυναμία ανάκτησης αρχείου ότα έχει γραφτεί κάτι πάνω απ' αυτό. Παίρνεις ένα μεγάλο αρχείο πχ 4Gb που δε σ' ενδιαφέρει αν θα το διαβάσει κάποιος. Το βάζεις σε φάκελο και στη συνέχεια το αντιγράφεις έξω από το φάκελο. Το μετονομάζεις και το μετακινείς στον αρχικό φάκελο ο οποίος τώρα θα είναι 8Gb. Δημιουργείς νέο φάκελο μέσα στον οποίο βάζεις τον πρώτο με αντιγραφή και αφού στη συνέχεια μετονομάσεις τον πρώτο, τον μετακινείς στο δεύτερο ο οποίος τώρα θα είναι 16Gb. Επαναλαμβάνεις το προηγούμενο βήμα 5 φορές: 32Gb, 64Gb, 128Gb, 256Gb, 512Gb Αντιγράφοντας τέλος τον 256Gb στον 512 Gb καθάρισες!
katerina_a_86 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Μέλος Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Φαντάσου το ως εξής: Έχεις ένα κενό καθαρό φύλλο χαρτιού. Το χαρτί είναι χωρισμένο σε μικρά μικρά τετραγωνάκια όπου χωράνε να γράψεις μόνο έναν χαρακτήρα στο καθένα του. Γράφεις πάνω στο πρώτο τον χαρακτήρα "1". Μεθαύριο θες να μην φαίνεται το "1" και γράφεις από πάνω του ένα "0". Λόγω όμως της έλλειψης χώρου αναγκαστικά θα περαστεί πάνω από το "1" και για κάποιον που είναι λίγο παραπάνω παρατηρητικός θα δει ότι έχεις γράψει πάνω από άλλο χαρακτήρα και, ίσως ακόμα, να μπορέσει να ξεκαθαρίσει ποιος ήταν αυτός ο πρώτος χαρακτήρας. Ο δίσκος ολοκαίνουργιος --> Ο δίσκος χρησιμοποιημένος --> Έτσι κάπως δουλεύει το 1 pass από κάθε πρόγραμμα που κάνει wipe τον hdd. Τώρα, συνήθως, όπως είπε και το ξωτικό μας, τα περισσότερα προγράμματα δεν μπορούν να διαβάσουν wiped δίσκο με ένα Pass. Κάποια όμως, όπως το R-studio (που έχει και hex editor για να παίξεις με εκείνα τα μικρά bits and bytes ενός αρχείου) κάνουν καλύτερη δουλειά στο διάβασμά του. Bottom line: Όπως είπα πριν, δεν το ξέρω το πρόγραμμα αυτό που χρησιμοποίησες αλλά κάνε μια δοκιμή, μιας και τελείωσες με το wiping, με 1-2 προγράμματα ανάκτησης να δεις αν σου βρίσκουν τίποτα. Αν δεν... δώσε τον. Αλλιώς πέρνα τον 5 passes (<- me just being paranoid ) Ναι αλλά το χαρτί δεν είναι το ίδιο. Στο χαρτί φαίνονται τα ίχνη, στον δίσκο αν το 0 γίνει 1 πως θα φαίνεται μετά αν πιο πριν είχε 0 ή 1? Μου φαίνεται παράξενο. Τη γεωμετρική πρόοδο με λόγο 2 που μας έμαθαν στο σχολείο σε συνδυασμό με την αδυναμία ανάκτησης αρχείου ότα έχει γραφτεί κάτι πάνω απ' αυτό. Παίρνεις ένα μεγάλο αρχείο πχ 4Gb που δε σ' ενδιαφέρει αν θα το διαβάσει κάποιος. Το βάζεις σε φάκελο και στη συνέχεια το αντιγράφεις έξω από το φάκελο. Το μετονομάζεις και το μετακινείς στον αρχικό φάκελο ο οποίος τώρα θα είναι 8Gb. Δημιουργείς νέο φάκελο μέσα στον οποίο βάζεις τον πρώτο με αντιγραφή και αφού στη συνέχεια μετονομάσεις τον πρώτο, τον μετακινείς στο δεύτερο ο οποίος τώρα θα είναι 16Gb. Επαναλαμβάνεις το προηγούμενο βήμα 5 φορές: 32Gb, 64Gb, 128Gb, 256Gb, 512Gb Αντιγράφοντας τέλος τον 256Gb στον 512 Gb καθάρισες! Αυτό το σκέφτηκα κι εγώ αλλά αμφιβάλλω αν θα κάνει πιο λίγο χρόνο. Επίσης δεν ξέρω και κατά πόσο είναι απόλυτα αποτελεσματικό σύμφωνα με τα προαναφερθέντα.
lexmark Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Έχει να κάνει με το πως αποθηκεύει τα δεδομένα του ο δίσκος αυτός καθαυτός και από το file system που έχει (<- για αυτό και βλέπεις στα recovery προγράμματα ότι σου ζητάνε να τους πεις σε ποιο file system είναι ο δίσκος που θες να κάνεις recover). Σου έφερα ένα παράδειγμα πιο κοντά σε πράγματα που ξέρεις για να το καταλάβεις. Αν θες λεπτομέρειες wiki/google it
LuNaTiC Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Γέμισε το πορνό και mp3.. δεν θα του πάει στο μυαλό να κάνει ανακτήσεις και χαζομάρες
lexmark Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Γέμισε το πορνό και mp3.. δεν θα του πάει στο μυαλό να κάνει ανακτήσεις και χαζομάρες + 1
pagratios Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Δημοσ. 28 Ιουνίου 2011 Καλά κάνεις και ρωτάς για το πως διαγράφεις αρχεία ~100% αλλά Από περιέργεια θα τον δώσεις σε άτομο με ειδικότητα στο να διαβάζει σκληρούς μέχρι και από καμένους σκληρούς ή έχεις τόσο σημαντικά αρχεία? Όπως είπε και κάποιος πιο πάνω μπορείς να σβήσεις μόνο αυτά τα αρχεία με μερικά passes και όχι να φορμάρεις όλο τον σκληρό
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.