Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

:-D

ήταν σοβαρή ερώτηση! απάντησε!

έχω απορίες!

οι γεννήτριες δεν βοηθούν?

Δεν έχω ιδέα. Δυστυχώς οι γεννήτριες δε βοηθάνε καθόλου, ακόμα κι αν κατεβάσεις το γενικό, τους κρατάνε ζωντανούς.

• Απαντ. 250
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

οτι μας τα παιρνουν και σε ειδος :shifty:

Όπως το βλέπει ο κάθε ένας, εγώ πχ το βλέπω σαν ένα βήμα μπροστά.

Δημοσ.

Όπως το βλέπει ο κάθε ένας, εγώ πχ το βλέπω σαν ένα βήμα μπροστά.

η επισημη θεση του αρμοδιου φορεα ομως ειναι η κατωθι

Συγκεκριμένα, τρία σημεία του Νομοσχεδίου μας βρίσκουν αντίθετους:

1. Η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις που προβλέπεται στο άρθρο 8, ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησης των. Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό, διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον με οποιοδήποτε τρόπο να κριθεί με αξιοπιστία η ύπαρξη του.

2. Η εικαζόμενη συναίνεση που προβλέπει το άρθρο 9, ακόμα και σε χώρες που είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συγγενών. Με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν ήδη εκφρασθεί από τη κοινωνία, θα επηρεαστεί αρνητικά η δωρεά οργάνων.

3. Η δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων δεν έχει καμία θέση. Η αφαίρεση των διεθνώς γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

http://www.eom.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=159:%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82&Itemid=94&lang=el

Δημοσ.
Ενώ λοιπόν, για την ιατρική και τη νομική επιστήμη, ο θάνατος είναι ένας και ορίζεται ως «η ανεπανόρθωτη απώλεια της ικανότητας για συνείδηση, σε συνδυασμό με την ανεπανόρθωτη απώλεια της ικανότητας για αυτόματη αναπνοή », για τον περισσότερο κόσμο υπάρχουν αμφιβολίες διότι, η δυνατότητα, σε μερικές περιπτώσεις, τεχνητής υποστήριξης αναπνοής - κυκλοφορίας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ο άνθρωπος εξακολουθεί να ζει. (Δεν είναι, ομολογουμένως, εύκολο να κατανοήσει ο μη γιατρός ότι είναι νεκρό ένα άτομο του οποίου το σώμα είναι ζεστό, η αναπνοή του διατηρείται, έστω και τεχνητά, και η καρδιά του συνεχίζει να κτυπά). Η σύνδεση του ήδη φορτισμένου συναισθηματικά όρου «εγκεφαλικός θάνατος» με τις μεταμοσχεύσεις δημιούργησε νέες αμφιβολίες και προσέθεσε νέα ερωτηματικά. Όμως, ο δρόμος για τις μεταμοσχεύσεις άνοιξε μόνο με αυτή τη δυνατότητα της σύγχρονης ιατρικής, δηλαδή, μετά από τη δημιουργία των ΜΕΘ, όταν για πρώτη φορά διαπιστώθηκε το φαινόμενο να είναι δυνατή η διατήρηση της αναπνοής και της κυκλοφορίας, για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτου.

Στα ιατρικά χρονικά, δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση επανόδου στη ζωή ατόμου, που χαρακτηρίστηκε ως εγκεφαλικά νεκρό. Εφόσον τεθεί η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου, δεν έχει κανένα νόημα η περαιτέρω σύνδεση του νεκρού με τον αναπνευστήρα, εκτός από την περίπτωση που υπάρχει συναίνεση των συγγενών για δωρεά οργάνων του θανόντος, οπότε η αποσύνδεση μπορεί να καθυστερήσει, για λίγες ώρες ακόμα, έως ότου γίνει η αφαίρεση οργάνων.*

Ο κύριος εδώ μου το εξήγησε καλύτερα

Πρέπει να τονιστεί ότι είναι καθοριστικής σημασίας η συγκατάθεση να ζητηθεί και να δοθεί από τους συγγενείς το συντομότερο δυνατόν, μετά από τη διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου. Όσο περνούν οι ώρες, παρά την τεχνητή διατήρηση της αναπνοής - κυκλοφορίας, δεν επιτυγχάνεται επαρκής οξυγόνωση των ιστών με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και, άρα, στη βιωσιμότητα των προσφερομένων οργάνων και, τελικώς, σε σύντομο χρονικό διάστημα επέρχεται και η οριστική διακοπή της καρδιακής λειτουργίας (καρδιακός θάνατος), την οποία ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ως ώρα του πραγματικού θανάτου του ατόμου. Πολλές φορές οι συγγενείς συγκατατίθενται στη δωρεά οργάνων αμέσως μετά από την επέλευση του καρδιακού θανάτου, αλλά τότε είναι πια αργά, διότι τα όργανα είναι ακατάλληλα προς μεταμόσχευση.

γι αυτό σκέφτηκαν και το νόμο οπότε όλα καλά, μπορώ να πάω για ύπνο.

Δημοσ.

γι αυτό σκέφτηκαν και το νόμο οπότε όλα καλά, μπορώ να πάω για ύπνο.

το οτι οι συγγενεις μπορει να μη δωσουν την συγκαταθεση την σκεφτηκαν ομως?

μαλλον οχι.

ειναι το ιδιο με την αναστροφη της by default αθωοτητας. ολοι θεωρουνται αθωοι πλην αποδειξεως του εναντιον. εδω ολοι θεωρουνται οτι μπορει να δωσουν τα οργανα πλην εαν ζητησουν εγγραφως οτι δε θελουν. θα μπορουσαν και να θεωρουνται ολοι ενοχοι πλην αποδειξεως της αθωοτητας με δεδομενο οτι μπορει να αποδειχθει ειτε το ενα ειτε το αλλο η αρχικη κατασταση δεν διαφοροποιει το τελικο αποτελεσμα. γιαυτο λεω οτι ο νομος αυτος υπαρχει για να πιασουν ατομα στον υπνο. γιατι θα πρεπει ολοι τωρα να δηλωσουν εαν θελουν να δωρησουν τα οργανα τους και ειναι η πλειοψηφια. δεν εγινε αυτος ο νομος επειδη και καλα χαλανε τα οργανα εξαιτιας του χρονου που περναει απο την συγκαταθεση των συγγενων εκτος εαν εχεις να καταθεσεις ερευνα που να υποδεικνυει κατι τετοιο δηλαδη να δειχνει οτι απο τα 1000 ατομα που δεχθηκαν να δωρησουν τα οργανα τους το ταδε ποσοστο ηταν αχρηστο εξαιτιας της κωλυσιεργιας των συγγενων του

Δημοσ.

Τι πα να πει "να πιάσουν άτομα στον ύπνο" ρε Farcry; Για να κερδίσουν τι ας πούμε; Κουπόνια για τα Fridays με κάθε μεταμόσχευση που θα σώζει έναν άνθρωπο;

Εγώ προσωπικά είμαι ορκισμένα υπέρ, θα σταματήσουν και τα θρεντ "ψάχνουμε μυελό για το Γιώργο τον Μπούρμπερη που έπεσε με τη μηχανή σε θεριζοαλωνιστική μηχανή".

Δημοσ.

εννοω ατομα που δε θελουν να δωρισουν τα οργανα τους, δεν ακουσαν, δεν εμαθαν, δεν τους ενημερωσαν, οτιδηποτε. εγω κανω κριτικη ως προς τον τροπο που φαινεται υπουλος. και το αναφερω αυτο γιατι δεν εχει γινει ευρεως γνωστο. γιαυτο αναφερει οτι θα αρχισει να ισχυει απο το καλοκαιρι του 2013. για να το μαθουν ολοι. μεχρι τοτε θα το δουμε. εγω τωρα θα πρεπει να τρεξω να κανω αιτηση μη συναινεσης γιατι το κρατος σκεφτηκε να υποθεσει οτι συναινω. αλλη δουλεια δεν ειχαμε :P

• Like 1
Δημοσ.

Σε αυτό είμαι σύμφωνος, ότι η ενημέρωση είναι όχι απλώς ελλιπής, αλλά ανύπαρκτη. Δεν πιστεύω πως υπάρχει δόλος από πίσω, σκέτη τσιγκουνιά (ή full scale μίζα) αλλά και πάλι, είναι λίγο φρικαλέο να έχει μείνει τόσο ανήκουστο.

Δημοσ.

Είχε ξαναγίνει θέμα με τις μεταμοσχεύσεις, αλλά μια που τέθηκε:

Μετά τον θάνατό σου, στην πράξη το σώμα σου δεν σου ανήκει ούτε τώρα. Αναγκαστικά σε θάβουν (ή σε καίνε), αναγκαστικά σου κάνουν νεκροτομή αν η αιτία θανάτου είναι άγνωστη. Οπότε δεν βλέπω τον λόγο που διαμαρτύρεσαι, εφόσον δεν επαναστατείς για την υποχρεωτική ταφή ή την νεκροτομή. Ειδικά για το αν κάποιος γιατρός "βγάλει την πρίζα" για να σου πάρει τα όργανα, αυτό απλά δεν γίνεται, γιατί οι διαδικασίες και τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά. Για το αν διανέμονται τα όργανα με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο έχω κάποιες αμφιβολίες, αλλά αυτό δεν είναι σχετικό με τον νόμο που λες.

Και μια που είναι και συζήτηση για την οικονομία, αν μπορούσαμε να μεταμοσχεύσουμε όλους αυτούς που κάνουν αιμοκάθαρση, για παράδειγμα, θα γλιτώναμε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και θα είχαμε ανθρώπους υγιείς, που δεν ταλαιπωρούνται για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Βέβαια, δικαίωμα του καθενός είναι να αρνηθεί αυτό το δώρο που μπορεί να σώσει ζωές, μόνο και μόνο για να την σπάσει στο κακό κράτος.

Δημοσ.

δεν εχω προβλημα με τις δωρεες οργανων. προβλημα εχω με την αντιστροφη της διαδικασιας και πιο ειναι το πραγματικο κερδος μεσω αυτης. ξαναλεω τα ατομα που θα θελουν να κανουν δωρεα οργανων θα κανουν. τα ατομα που δε θελουν δε θα κανουν. η αντιστροφη της λογικης τι προκειται να αλλαξει? το προβλημα της κωλυσιεργιας των συγγενων σε περιπτωση που συνεναισουν? αυτο ειναι το προβλημα? εσυ που εισαι και γιατρος πες.

• Like 1
Δημοσ.

Να κάνω μια ερώτηση;

Αφού πρώτα πω, δεν το έχω σκεφτεί το θέμα ποτέ μου οπότε δεν έχω διαμορφωμένη άποψη ακόμα.

Γιατί οι συγγενείς να έχουν λόγο πάνω στο σώμα του δικού τους ανθρώπου και ποιος εγγυάται ότι αυτός συμπίπτει με τις επιθυμίες του νεκρού (<ακούγεται κάπως αστείο); Δεν μπορούμε να μιλάμε για ελεύθερη βούληση και αυτοδιάθεση after the fact, όταν η βούληση για το πως θα διατεθεί το σώμα ανήκει αποκλειστικά στους συγγενείς.

Δημοσ.

δεν εχω προβλημα με τις δωρεες οργανων. προβλημα εχω με την αντιστροφη της διαδικασιας και πιο ειναι το πραγματικο κερδος μεσω αυτης. ξαναλεω τα ατομα που θα θελουν να κανουν δωρεα οργανων θα κανουν. τα ατομα που δε θελουν δε θα κανουν. η αντιστροφη της λογικης τι προκειται να αλλαξει? το προβλημα της κωλυσιεργιας των συγγενων σε περιπτωση που συνεναισουν? αυτο ειναι το προβλημα? εσυ που εισαι και γιατρος πες.

Γιατί ένα από τα τελευταία πράγματα που σκέφτεται κάποιος που πεθαίνει ή ιδιαίτερα οι συγγενείς του είναι η δωρεά οργάνων του. Επίσης σου είπε κάποιος ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες ακόμα και πρώτο να μπει στη λίστα προτεραιότητας μετά το θάνατο, με αποτέλεσμα τα όργανα να γίνονται ακατάλληλα για μεταμόσχευση.

Εσύ έχεις σκεφτεί κανένα σοβαρό λόγο για να μην επιτρέψεις σε συνανθρώπους σου να γλιτώσουν από κάποια επίπονη διαδικασία ή από κάποια σοβαρή ασθένεια?

Δημοσ.

Ένα τεράστιο ποσοστό των ανθρώπων έχει μια μη παθιασμένη στάση απέναντι σε ζητήματα όπως η δωρεά οργάνων. Κάπου είχα πετύχει και μια ομιλία (αν την βρω θα την ποστάρω) που έδειχνε τα ποσοστά των δωρητών των οδηγών σε διάφορες χώρες. Στις χώρες που, όταν έβγαζαν δίπλωμα τους είχαν ερώτηση "αν δεν θέλεις να γίνεις δωρητής, κάνε τικ εδώ", το ποσοστό των δωρητών ήταν >95%. Στις χώρες που η ερώτηση ήταν "αν θέλεις να γίνεις δωρητής, κάνε τικ εδώ", το ποσοστό δωρητών ήταν <20%. Και μιλάμε για ομοειδείς χώρες (π.χ. Γερμανία-Αυστρία) και για ένα απλό τικ σε ένα κουτάκι. Άρα, καταλαβαίνεις ότι δεν ισχύει αυτό που λες ότι όσοι θέλουν θα το κάνουν και όσοι δεν θέλουν δεν θα το κάνουν. Το τι λογίζεται ως σύνηθες και τι ως εξαίρεση παίζει τεράστιο ρόλο.

Αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό, αν σκεφτείς σε τι συνθήκες καλούνται να αποφασίσουν οι συγγενείς. Όταν έχεις χάσει τον γιο σου, δεν έχεις μυαλό για τίποτα, σιγά μην κάτσεις να σκεφτείς με ψυχραιμία για την μεταμόσχευση, η οποία σήμερα λογίζεται ως η εξαίρεση του κανόνα. Το να συμφωνήσεις με τον κανόνα είναι πιο εύκολο.

Δημοσ.

Γιατί ένα από τα τελευταία πράγματα που σκέφτεται κάποιος που πεθαίνει ή ιδιαίτερα οι συγγενείς του είναι η δωρεά οργάνων του. Επίσης σου είπε κάποιος ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες ακόμα και πρώτο να μπει στη λίστα προτεραιότητας μετά το θάνατο, με αποτέλεσμα τα όργανα να γίνονται ακατάλληλα για μεταμόσχευση.

ωραια τοτε ας τους ρωτησουν ολους και οχι να λαμβανουν την σιωπη ως ναι. αυτο ειναι ασχετο με τις μεταμοσχευσεις.

για τα υπολοιπα διαβασε εδω

http://freepeoplenow.wordpress.com/2011/05/20/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%BD%CF%8C/

και συνεχεια εδω

http://freepeoplenow.wordpress.com/2011/06/21/%CF%83%CE%B9%CE%B3%CE%AE-%CE%B9%CF%87%CE%B8%CF%8D%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%84%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9/

απο εκει και περα δεν εχω κατι αλλο να δηλωσω

Δημοσ.

ωραια τοτε ας τους ρωτησουν ολους και οχι να λαμβανουν την σιωπη ως ναι. αυτο ειναι ασχετο με τις μεταμοσχευσεις.

Μα το θέμα είναι αν τους ρωτήσεις? Δηλαδή κάποιος που έχει χάσει μόλις το παιδί/πατέρα/μάνα/σύντροφο από κάποια ασθένεια ή ακόμα χειρότερα από ξαφνικό ατύχημα πιστεύεις ότι θα σκεφτεί ψύχραιμα για μεταμόσχευση οργάνων?

απο εκει και περα δεν εχω κατι αλλο να δηλωσω

Δεν απάντησες όμως στην ερώτηση μου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...