Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μα το θέμα είναι αν τους ρωτήσεις? Δηλαδή κάποιος που έχει χάσει μόλις το παιδί/πατέρα/μάνα/σύντροφο από κάποια ασθένεια ή ακόμα χειρότερα από ξαφνικό ατύχημα πιστεύεις ότι θα σκεφτεί ψύχραιμα για μεταμόσχευση οργάνων?

οχι λεω εκ των προτερων φυσικα. τι σοβαρο λογο θες? απλα ετσι γουσταρω.

Στις χώρες που, όταν έβγαζαν δίπλωμα τους είχαν ερώτηση "αν δεν θέλεις να γίνεις δωρητής, κάνε τικ εδώ", το ποσοστό των δωρητών ήταν >95%. Στις χώρες που η ερώτηση ήταν "αν θέλεις να γίνεις δωρητής, κάνε τικ εδώ", το ποσοστό δωρητών ήταν <20%. Και μιλάμε για ομοειδείς χώρες (π.χ. Γερμανία-Αυστρία) και για ένα απλό τικ σε ένα κουτάκι. Άρα, καταλαβαίνεις ότι δεν ισχύει αυτό που λες ότι όσοι θέλουν θα το κάνουν και όσοι δεν θέλουν δεν θα το κάνουν. Το τι λογίζεται ως σύνηθες και τι ως εξαίρεση παίζει τεράστιο ρόλο.

το ξερω. γιαυτο και εγινε. για κανενα αλλο λογο. αυτο ομως σε αλλες περιπτωσεις ειναι παρανομο γιατι θεωρειται κρυφη χρεωση

http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=4210223&postcount=2

http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=4211797&postcount=30

Δημοσ.
Εσύ έχεις σκεφτεί κανένα σοβαρό λόγο για να μην επιτρέψεις σε συνανθρώπους σου να γλιτώσουν από κάποια επίπονη διαδικασία ή από κάποια σοβαρή ασθένεια?

οχι λεω εκ των προτερων φυσικα. τι σοβαρο λογο θες? απλα ετσι γουσταρω.

Το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον είναι μια γενική αρχή του διοικητικού δικαίου που εφαρμόζεται σχεδόν από τότε που υφίσταται δικαιϊκό σύστημα και πολλές φορές οι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος κάμπτουν μερικότερα δικαιώματα. Για παράδειγμα, ναι μεν οι καπνιστές έχουν το ατομικό δικαίωμα να καπνίζουν ή να αυτοπροσδιορίζουν την προσωπικότητά τους με το κάπνισμα αλλά λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους (αναφέρω ένα τυχαίο παράδειγμα).

To bolded εγώ θα το άλλαζα για να ανταποκρίνεται σε αυτό το νήμα, δεν ξέρω αν όντως στέκει νομικά αλλά δεν βρίσκω γιατί όχι, κάποιος που ξέρει ας απαντήσει.

Και μάλλον το "έτσι γουστάρω" δεν κάνει για σοβαρή απάντηση σε τόσο σημαντικό θέμα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου.

Δημοσ.

δεν ειμαι εγω ο δικηγορος. ο paredwse θα μας πει

http://freepeoplenow.wordpress.com/2011/05/23/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%85%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84/

εκτος του οτι το αρμοδιο οργανο (http://www.eom.gr/) αναφερθηκα προηγουμενως ειναι αντιθετο με το νομοσχεδιο.

νομιζω οτι αυτα σου φτανουν περα του ετσι γουσταρω που ειναι προσωπικη επιλογη μου

πραγματικα ποιος πιστευει οτι προκειται να ενημερωθουν ολοι οι πολιτες γιαυτη την κρυφη χρεωση? στο τωρα και στο μελλον και για οσα ατομα γεννηθουν απο το 2013 και μετα (εκτος αν αλλαξει ο νομος). εγω δυστυχως δε το πιστευω. και αφου θα πεθανεις θα σου παιρνουν τα οργανα νομιμως εν αγνοια σου χωρις να μπορουν να κανουν τιποτα οι συγγενεις και θα ανθισει το εμποριο

Δημοσ.

εγω δυστυχως δε το πιστευω. και αφου θα πεθανεις θα σου παιρνουν τα οργανα νομιμως εν αγνοια σου χωρις να μπορουν να κανουν τιποτα οι συγγενεις και θα ανθισει το εμποριο

Το εμπόριο γιατί να ανθίσει; Σκέψου ότι τώρα έχεις μεγάλη ζήτηση για όργανα και ελάχιστη προσφορά. Αν αυξηθούν τα διαθέσιμα όργανα, η προσφορά θα πλησιάσει τη ζήτηση. Ίσα ίσα, τότε δεν θα χρειάζεται να λαδώνεις και να πληρώνεις για όργανα, γιατί θα έχεις πιθανότητες να βρεις μέσα από την κανονική διαδικασία της λίστας. Το πρόβλημα είναι η τωρινή δυσαναλογία.

Επίσης, έριξα μια ματιά στο Link που δίνει (freepeoplenow). Υποτίθεται ότι κάνει μια ανάλυση που λέει ότι έχουμε εκατομμύρια νοσηλείες κάθε χρόνο, αλλά μόνο μερικές δεκάδες μεταμοσχεύσεις, άρα δεν είναι σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και άρα θα ξοδευτούν πολλά λεφτά για μια ισχνή μειονότητα ασθενών. Αυτή η ανάλυση είναι ΕΝΤΕΛΩΣ λάθος. Πρώτον, δεν πρέπει να κοιτάμε πόσοι κάνουν μεταμόσχευση, αλλά πόσοι χρειάζονται μεταμόσχευση, που είναι πολύ περισσότεροι. Και δεύτερον, υπάρχουν άπειρες μελέτες που δείχνουν ότι ένας χρόνιος ασθενής (κλασικό παράδειγμα οι νεφροπαθείς) κοστίζει πολλαπλάσια χρήματα στο σύστημα υγείας, σε σχέση με κάποιον που έκανε μεταμόσχευση και έλυσε ουσιαστικά το πρόβλημα υγείας του για πολλά χρόνια.

Δημοσ.

τωρα ελαβα την πληροφορια απο μια γνωστη οτι εχει παρει στα χερια της αιτησεις αρνησης της δωρεας οργανων. εαν οντως ειναι ετσι τα πραγματα και σταλουν φορμες προς συμπληρωση σε ολους αντιστοιχα της απογραφης τοτε ο καθενας πραττει αυτο που θελει. κανενα προβλημα απο εμενα

για το νομικο ζητημα βεβαια που ανεφερα παραπανω να συμπληρωσω και το κειμενο του elawyer

Τέτοια πιεστικά διλήμματα όμως, σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν επιτρέπεται να τα επιβάλλει ο νομοθέτης. Η ίδια η έννοια της ελευθερία επιβάλλει η λήψη της απόφασης για δωρεά ή μη των οργάνων να γίνεται χωρίς προϋποθέσεις και μόνο με θετικό τρόπο, όχι ως εξαίρεση από τον κανόνα.

http://elawyer.blogspot.com/2011/03/blog-post_31.html

περιμενω και μια γνωμη επ αυτων των 2 κειμενων για το κατα ποσο συνταγματικη και νομιμη ειναι αυτη η ενεργεια απο τον paredwse

Επίσης, έριξα μια ματιά στο Link που δίνει (freepeoplenow). Υποτίθεται ότι κάνει μια ανάλυση που λέει ότι έχουμε εκατομμύρια νοσηλείες κάθε χρόνο, αλλά μόνο μερικές δεκάδες μεταμοσχεύσεις, άρα δεν είναι σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και άρα θα ξοδευτούν πολλά λεφτά για μια ισχνή μειονότητα ασθενών. Αυτή η ανάλυση είναι ΕΝΤΕΛΩΣ λάθος. Πρώτον, δεν πρέπει να κοιτάμε πόσοι κάνουν μεταμόσχευση, αλλά πόσοι χρειάζονται μεταμόσχευση, που είναι πολύ περισσότεροι. Και δεύτερον, υπάρχουν άπειρες μελέτες που δείχνουν ότι ένας χρόνιος ασθενής (κλασικό παράδειγμα οι νεφροπαθείς) κοστίζει πολλαπλάσια χρήματα στο σύστημα υγείας, σε σχέση με κάποιον που έκανε μεταμόσχευση και έλυσε ουσιαστικά το πρόβλημα υγείας του για πολλά χρόνια.

ριξε μια ματια και σε αυτο να μου πεις τη γνωμη σου

http://knowdame.wordpress.com/2011/04/11/organ-donation-2/

Δημοσ.

ριξε μια ματια και σε αυτο να μου πεις τη γνωμη σου

http://knowdame.wordpress.com/2011/04/11/organ-donation-2/

Ενδιαφέρον το άρθρο και γενικά με βρίσκει σύμφωνο. Εκτός από τη συναίνεση του δότη, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να δουλεύουν σωστά για να γίνει μεταμόσχευση. Αυτό που λέει για τις ΜΕΘ είναι μεγάλη αλήθεια.

Αν για κάποιο λόγο με βρίσκει σύμφωνο η νέα ρύθμιση είναι, όχι τόσο γιατί θα αυξηθούν δραματικά οι δότες, αλλά γιατί σιγά σιγά θα συμβάλει στο να νιώθουμε όλοι ότι η δωρεά οργάνων είναι κάτι το φυσιολογικό, η λογική επιλογή και όχι μια πράξη ηρωισμού, όπως είναι σήμερα. Κατά τα άλλα, πρέπει να διορθωθούν πολλά για να αυξηθούν οι μεταμοσχεύσεις.

Δημοσ.

Αυτό γιατί δεν το βρίσκω απαραιτήτως κακό;

Γνωρίζεις κατά πόσο θα μειώσει τις λίστες αναμονής και τι πλήγμα θα δώσει στην μαύρη αγορά οργάνων;

Μην λέμε και ότι θέλουμε.

αυτό ακριβώς

Δημοσ.

To θέμα όταν το είχα ξανασυζητήσει κάπου, είχε τεθεί σε άλλη βάση.

Το να υπάρχουν πολλά διαθέσιμα όργανα σίγουρα είναι καλό και βοηθάει πολύ κόσμο.

Το φλέγον ζήτημα είναι το κατα πόσο θα αυξηθούν οι παρασκηνιακές δράσεις, δηλαδή δολοφονίες από τον κάθε αγανακτισμένο που θέλει όργανο και αν γνωρίζει ότι είσαι συμβατός θα κάνει τα πάντα να το πάρει.

Θα μπαίνεις για ένα απλό χειρουργίο και ο συννενοημένος γιατρός θα κάνει ένα "λαθάκι" και τσουπ το όργανο βρέθηκε.

Ή μπορεί και να είναι πιο απλά τα πράματα. Βγαίνει ο συγγενής του αρρώστου τυφλωμένος και σφάζει στον δρόμο.

"Θα γίνονται καθημερινά δολοφονίες" είχε πει κάποιος με μια δόση υπερβολής.

Εγώ είμαι υπέρ των δωρεών αλλά αυτό το μέτρο ίσως έχει και τις αρνητικές συνέπειες που είπα παραπάνω, σε όποιον βαθμό γίνουν αυτές.

Και μην πει κανείς ότι δεν θα γίνει τίποτα, δεν ζούμε σε ρόδινο κόσμο

Δημοσ.
δολοφονίες από τον κάθε αγανακτισμένο που θέλει όργανο και αν γνωρίζει ότι είσαι συμβατός

Πώς, ας πούμε;

Δημοσ.

Και πως είναι ασφαλέστερο να μην είσαι default δότης αν θέλει κάποιος να σου φάει το νεφρό λόγω συμβατότητας;

Δημοσ.

Αφού άμα δεν είσαι δότης δεν θα μπορεί να πάρει το όργανο (99% περιπτώσεις).

Δεν λέω να σβηστεί άμεσα ο νόμος, απλώς έθεσα μια άλλη διάσταση στη συζήτηση.

Δεν είμαι θερμός υποστηρικτής αυτής της άποψης, ούτε και κατά. Κουβέντα να γίνεται

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...