Luciddream Δημοσ. 13 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2011 Ένα ακόμα μεγάλο επιστημονικό πρόγραμμα προσφεύγει στην «επιστήμη των πολιτών», ζητώντας βοήθεια από κάθε έναν ενδιαφερόμενο, που θα ήθελε να διαθέσει τον ελεύθερο χρόνο του για να συμβάλει σε μια σημαντική ανακάλυψη. Το CERN δημιούργησε το πρόγραμμα LHC@home, ώστε να αξιοποιήσει τη συλλογική επεξεργαστική ισχύ όσο το δυνατόν περισσότερων υπολογιστών ανά τον κόσμο. Οι πολίτες-επιστήμονες θα έχουν τη χαρά να συμμετάσχουν στα ιστορικά πειράματα φυσικής του υπόγειου μεγάλου επιταχυντή, που βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Μεταξύ άλλων, θα βοηθήσουν στην αναζήτηση του «μποζονίου του Χιγκς», του αποκαλούμενου και «σωματιδίου του Θεού». Είχε προηγηθεί, το 2004, σύμφωνα με το BBC, μια ανάλογη μικρότερης κλίμακας προσπάθεια του CERN για να γίνουν προσομοιώσεις ακτίνων πρωτονίων. «Οι εθελοντές μπορούν τώρα να βοηθήσουν ενεργά τους φυσικούς στην αναζήτηση νέων θεμελιωδών σωματιδίων που θα ρίξουν νέο φως στην προέλευση του σύμπαντός μας, συνεισφέροντας διαθέσιμη επεξεργαστική ισχύ από τους προσωπικούς υπολογιστές τους, επιτραπέζιους και φορητούς» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, που συνεργάζεται για το νέο πρόγραμμα με το Κέντρο Κυβερνοεπιστήμης Πολιτών, στο οποίο συμμετέχουν ο ΟΗΕ και το πανεπιστήμιο της Γενεύης. Κάθε χρόνο ο επιταχυντής, μέσω των συγκρούσεων σωματιδίων, παράγει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων προς επεξεργασία, που φθάνουν τα 15 εκατ. Gigabyte. Το CERN διαθέτει μια εντυπωσιακή υποδομή διασυνδεμένων υπολογιστών, παρόλα αυτά δεν λέει όχι στη συμβολή έξτρα ισχύος από κάθε ενδιαφερόμενο. Άλλες επιστημονικές ομάδες, από διαφορετικά γνωστικά πεδία, τα προηγούμενα χρόνια, έχουν επίσης καταφύγει στους εθελοντές, όπως για την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης (SETI@home) ή για την ανάλυση πρωτεϊνών (Folding@home). πηγή: www.in.gr μπορείτε να κατεβάσετε το client απο εδώ: http://lhcathome.web.cern.ch/LHCathome/Physics/ αλλα προς το παρόν δεν μπορείτε να δημιουργήστε account λόγω οτι δεν αντέχει ο server τους ακόμα τόσο πολύ κόσμο
KilliK Δημοσ. 13 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 13 Αυγούστου 2011 για την ακριβεια το σωματιδιο Higgs η τουλαχιστον ενας πιθανος υποψηφιος του σωματιδιου εχει ηδη ανακαλυφθει απο τον προηγουμενο επιταχυντη,πριν αντικασταθει απο τον LHC. μαλιστα το εχουν και σε φωτογραφια στo εστιατορειο του CERN. oμως χρειαζεται μακροχρονη στατιστικη επαληθευση των πειραματικων αποτελεσματων τοσο αυτου του σωματιδιου οσο και τον νεων που μπορει να ανακαλυψει ο LHC,ωστε να πουν με σιγουρια οι επιστημονες αν πραγματι ανακαλυψαν το Higgs η οχι. το συγκεκριμενο distributed computing project θα βοηθησει παρα πολυ στο να υλοποιηθει ολη αυτη η χρονοβορα διαδικασια πιο συντομα,και απαιτει τουλαχιστον γυρω στους 40.000 χρηστες για να αρχισει να αποδιδει τα μεγιστα. νομιζω ο τρεχων αριθρμος των χρηστων του project ειναι γυρω στα 10.000,οποτε καντε και εσεις install το software and start crunching those numbers.
MAFIA Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Δεν συμβαλω για κανεναν ... αν θελουν τους νοικιαζω τον Η/Υ ...
Alxnks Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Δεν συμβαλω για κανεναν ... αν θελουν τους νοικιαζω τον Η/Υ ... Έτσι! Sent from my HTC Desire using Tapatalk
warewolf Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Ωραια να ασχοληθω με ολα αυτα τα ...@home. Ελα ομως που για να πεις οτι κατι κάνεις θες και ενα δυνατο cpu. Εγω με την καταναλωση της καρτας γραφικων και υπολοιπων, σκοτωνομαι να το κλεισω οταν τελειωσω την οποια δουλεια μου. Να φθειρω το μηχανημα απο την ζεστη και να εχω καταναλωση ρευματος για να βρουν αυτοι το σωματιδιο του Θεου. ? Ας βρουν πρωτα τη χαμενη ανθρωπια τους μερικοι. Καθε τοσο, διαβαζω για νεα ρεκορ απο super pc που φτιαχνουν. Αντι να ταισουν παιδακια, καθονται και σπανε ρεκορ. Ας αγορασουν/νοικιασουν λοιπον αυτα τα super pc για να μην ειναι και αχρηστα. Τι στο καλο τα φτιαχνουν, αν οχι για τετοια project. (Το παρων, αναρτηθηκε απο δευτερο pc καρβουδιστηρι που εχω)
LongTom Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Ωραια να ασχοληθω με ολα αυτα τα ...@home. Ελα ομως που για να πεις οτι κατι κανεις θες και ενα δυνατο cpu. Εγω με την καταναλωση της καρτας γραφικων και υπολοιπων, σκοτωνομαι να το κλεισω οταν τελειωσω την οποια δουλεια μου. Να φθειρω το μηχανημα απο την ζεστη και να εχω καταναλωση ρευματος για να βρουν αυτοι το σωματιδιο του Θεου. ? Ας βρουν πρωτα τη χαμενη ανθρωπια τους μερικοι. Καθε τοσο, διαβαζω για νεα ρεκορ απο super pc που φτιαχνουν. Αντι να ταισουν παιδακια, καθονται και σπανε ρεκορ. Ας αγορασουν/νοικιασουν λοιπον αυτα τα super pc για να μην ειναι και αχρηστα. Τι στο καλο τα φτιαχνουν, αν οχι για τετοια project. Δεν είναι ακριβώς έτσι.Συνδέεις ασύνδετα πράγματα. Αυτοί υπάλληλοι είναι του κάθε κρατικού κουρβανά, δεν είναι μαγαζάκι τους. Αυτοί που πρέπει να κατηγορηθούν για την πολιτική στην Αφρική είναι οι κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ.
Skylined Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 17 Αυγούστου 2011 Την άποψη ότι "με τα λεφτά που δίνουν για την εξερεύνηση του διαστήματος θα ταΐζαμε τα παιδάκια στην Αφρική" σε διάφορες παραλλαγές την ακούω από τότε που με θυμάμαι. Ας μην επαναλαμβάνουμε σαν αντίλαλοι κάτι που ακούσαμε και εκ πρώτης όψεως μας φάνηκε σωστό.
warewolf Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δεν είναι ακριβώς έτσι.Συνδέεις ασύνδετα πράγματα. Αυτοί υπάλληλοι είναι του κάθε κρατικού κουρβανά, δεν είναι μαγαζάκι τους. Αυτοί που πρέπει να κατηγορηθούν για την πολιτική στην Αφρική είναι οι κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ. Μα δεν τα εχω με αυτους καθ'αυτους τους επιστημονες. Μιλω για αυτους που αποφασιζουν να χρηματοδοτισουν τους επιστημονες στο επιστημονικο τους εργο. Σιγουρα η καθε κυβερνηση (ή οποια εταιρια ειναι απο πισω) αποσκοπει πιο πολυ στο χρημα και λιγοτερο για να μου προσφερει μια ανακαλυψη με την ωφελιμη εννοια. Σε αυτους αναφερομουν λοιπον, αν θελουν οι επιστημονες να προχωρησουν, οφειλουν και να τους χρηματοδοτουν. Σαφως και οι πιο πολλοι επιστημονες κατα καιρους οπου προσπαθουν για την προοδο, τους εχουν κοψει χρηματοδοτησεις γιατι πιστευαν οτι το παραγομενο προιον/ανακαλυψη, δεν θα φερει χρημα. Δεν τα εχω λοιπον με την επιστημονικη ομαδα, παρα με τους χρηματοδοτες τους. Επειδη οι χορηγοι δεν ειδαν προοδο (και αργει η...επενδυση) αποφασισαν να κοβουν τις χρηματοδοτησεις, με αποτελεσμα να καταφευγουν τελικα στην επιστημη των πολιτων. Αμα αυριο το πρωι ομως βρουν κανα...σωματιδιο, θα σκοτωθουν ποιος θα το πρωτοβουτηξει για να το κανει οπλο...λεμε τωρα. Την άποψη ότι "με τα λεφτά που δίνουν για την εξερεύνηση του διαστήματος θα ταΐζαμε τα παιδάκια στην Αφρική" σε διάφορες παραλλαγές την ακούω από τότε που με θυμάμαι. Ας μην επαναλαμβάνουμε σαν αντίλαλοι κάτι που ακούσαμε και εκ πρώτης όψεως μας φάνηκε σωστό. Το οτι εσυ την ακους απο τοτε που σε θυμασαι, δεν σημαινει οτι εγω επαναλαμβανω κατι που ακουσα. Ειναι μια γενικη διαπιστωση, οπου βρισκει εδαφος σε ολα τα πραγματα που συμβαινουν στον πλανητη μας και κατα καιρους μας ενοχλουν. Για παραδειγμα, τα μισα χρηματα αν ξοδευοταν απο αυτα που ξοδευονται για πολεμους π.χ. για την καλυτερευση του πλανητη (αναδασωσεις, και γενικοτερα να ξαναφτιαχνουμε οτι καταστρεφουμε) δεν θα ηταν καλυτερα. ? Το οτι ξοδευονται χρηματα σε αυτο τον πλανητη για ηλιθιοτητες ενω για πραγματα ουσιας οχι ειναι ενα ανδιαμφισβητητο γεγονος. Δεν καταλαβαινω προς τι το υφος σου περι...αντιλαλων, εξ'αλλου εχω μερικες δεκαετιες στην πλατη μου για να μπορω να εκφραζω την αποψη μου. Τα περι επαναληψεως αντιλαλων σε παιδακια του δημοτικου που ισως δεν ξερουν και παπαγαλιζουν. Οπως καταλαβαινεις, δεν ακουσα κατι, καπου, ειναι η αποψη μου για το κοσμο που με περιβαλλει. Αν εσυ εχεις διαφορετικη (και καλυτερη) αντιληψη των πραγματων στον κοσμο σεβαστη, εγω ομως δεν εχω το δικαιωμα να σε κρινω και να σου πω οτι παπαγαλισες κατι που ακουσες. Θεωρω εξ'ορισμου (αφου δεν σε γνωριζω) καλοπροαιρετα οτι οποιαδηποτε αποψη σου ειναι προιον δικης σου σκεψης. Θα εκτιμουσα αν το ιδιο πιστευες και για μενα. Ευχαριστω.
Luciddream Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Μέλος Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δεν συμβαλω για κανεναν ... αν θελουν τους νοικιαζω τον Η/Υ ... χαχαχαχα αν και είναι αστείο όπως το λές... και έχει και μια βάση... ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και πώς μπορούν να αλλάξουν οι ζωές μας, είτε προς το κακό είτε προς το καλό απο το οτιδήποτε που συμβαίνει. για μένα τέτοια projects θα έπρεπε να έρχονται μαζί με τα windows/linux απο την αρχή (απο την στιγμή που το boinc client τρέχει όλα τα παρόμοια projects) και να έχει την δυνατότητα ο κάθε χρήστης να αποφασίσει αν θα συμβάλει η όχι (btw η είδηση ήταν "Βοήθεια για την εύρεση" ... αλλα το insomnia δεν αφήνει την λέξη βοήθεια στον τίτλο - lol). και προσωπικά δεν έχω συμμετάσχει ενεργά σε τέτοιου είδους προσπάθειες και ίσως να ήρθε η ώρα να το κάνω...
KilliK Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Αντι να ταισουν παιδακια οπως τα πολλα παιδακια που εχεις ταισει εσυ ε; ποσο γουσταρω οταν μερικοι θυμουνται την ανθρωπια μονο οταν οι επιστημονες προσπαθουν να φερουν γνωση και προοδο,και οχι οταν οι ιδιοι ψηφιζουν αυτους που χαρασουν πολιτικες και διαμορφωνουν πραγματικοτητες στον παγκοσμιο χαρτη.
warewolf Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 οπως τα πολλα παιδακια που εχεις ταισει εσυ ε; Η εριστικοτητα σου στο προσωπο μου δεν νομιζω οτι συμβαλλει στη συζητηση. Δεν καταλαβαινω γιατι πολλοι σαν κι εσενα οταν διαβαζουν καποια ειδηση, αντι να σχολιασουν αυτη, σχολιαζουν καποιον (και μαλιστα με τετοιο τροπο) που εκανε σχολιο. Διν καταλαβαινω ειλικρινα απο που πηγαζει αυτη η εριστικοτητα, το μονο που σχολιασα (εξ'αρχης) ηταν η υποκρισια που υπαρχει για την προοδο. Ενω ενας επιστημονας ειναι ικανος να αφιερωσει μια ολοκληρη ζωη για μια ανακαλυψη (γνωριζοντας οτι μεχρι το τελος της καριερας του ισως δεν τα καταφερει και οι επομενοι θα συνεχισουν το εργο του) οι χορηγοι και αυτοι που ενδιαφερονται για το αποτελεσμα οταν δουν οτι σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα δεν υπαρχει καποια προοδος σταματουν ενα project. Kατα την αποψη μου θα επρεπε να συνεχισουν να στηριζουν ενα επιστημονικο εργο οσο κι αν χρειαζοταν (ακομα κι αν επαιρνε παρα πολλα χρονια). Αλλιως, εμενα προσωπικα μου δημιουργουν αμφιβολιες για τις πραγματικες προθεσεις τους οσον αφορα μια ανακαλυψη. (πως θα τη χρησιμοποιησουν με κυριο σκοπο το κερδος και την οποια δυναμη υπεροχης προτιστως και υστερα για να λυσουν ενα προβλημα της κοινωνιας) Δεν ισχυριζομαι οτι ολοι ειναι ετσι. Διαχωρισα τη θεση μου και εξηγησα πιο πανω οτι η επιστημονικη ομαδα που θελει να δει καποια στιγμη τους καρπους της ερευνας της, αφηνεται ξεκρεμαστη απο τους χορηγους με αποτελεσμα να στραφει σε εμας για την υπολογιστικη ισχυ. Δεν με βρισκει αντιθετο εμενα αυτο. Αντιθετο με βρισκει οι χρηματοδοτες να μην βοηθουν αυτοι με καποια super pc και να σκεφτονται '' ασε το λαο να τους βοηθησει, εμεις τα λεφτα μας τα δινουμε για ενα νεο project'' Tωρα, ειτε οι αποψεις μου (παρεξηγημενες ή μη) δεν βρισκουν κανεναν συμφωνο εδω μεσα, δεν καταλαβαινω γιατι ενω προσπαθησα να τοποθετηθω κοσμια, χωρις να εχω ποτέ προθεση να προσβαλλω κανεναν συμφορουμιτη, γινονται καποια σχολια για το ατομο μου, τετοιου τυπου. Αν ειμαι καπου λαθος στις αποψεις μου, με χαρα να ακουσω καποια αντιπαραθεση και αν πειστω, να αλλαξω αποψη. Το πόσο θα με βοηθησει εμενα (αλλα και εσενα ) και ολους οσους παρακολουθουν το νημα η συγκεκριμενη σου φραση δεν εχω καταλαβει. Βγηκα ομως αρκετα off topic και σταματω. θα ηθελα να συνεχισω τα σχολια μου μονο ομως επανω στο θεμα αυτο καθ'αυτο. οποιοδηποτε προσωπικο σχολιο για εμενα παρακαλω στειλτε το με p.m. Ας σεβαστουμε τον topic starter(και τους υπολοιπους που θα διαβασουν μελλοντικα το θεμα) κι ας μην μετατρεψουμε το θεμα σε τοπιο προσωπικης αντιπαραθεσης.
Skylined Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 "Το άτομό σου" βλέπει παντού επιθέσεις αλλά βέβαια κάτι τέτοιο είναι στη φύση όλων των "ατόμων". Δεν αποκλείεται να περάσεις την υπόλοιπη ζωή σου υπερασπίζοντάς το, μέρα νύχτα να σε απασχολεί τί είπανε και πώς του συμπεριφέρθηκαν (του ατόμου σου), πριν πέσεις για ύπνο να μην ησυχάζεις, μέχρι κατάκοπος, εξαντλημένος και γηρασμένος από την υπερπροσπάθεια να φύγεις όπως φεύγουν όλοι. Αυτή είναι η μοίρα των ανθρώπων εδώ και κάτι χιλιάδες χρόνια, να ασχολούμαστε με φαντάσματα, ευαίσθητα αλλά και τελείως αναίσθητα. Το συγκεκριμένο πολυδάπανο πείραμα στο CERN δεν αποσκοπεί σε κανένα χρηματικό κέρδος. Οπότε προφανώς κάτι άλλο έχουμε στο μυαλό μας.
warewolf Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Το συγκεκριμένο πολυδάπανο πείραμα στο CERN δεν αποσκοπεί σε κανένα χρηματικό κέρδος. Οπότε προφανώς κάτι άλλο έχουμε στο μυαλό μας. http://portal.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathciv_1_07/12/2010_368002 Απο το παραπανω, κρατω τη φραση: Η αντι-ύλη αποτελεί θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή δωρεάν και απεριόριστης ενέργειας. Tωρα εσυ πως ερμηνευεις το ''πηγη δωρεαν και απεριοριστης ενεργειας'' . ??? α) ωραια. επιτελους θα φτιαξουν τον κινητηρα αντιυλης του enterprise και θα κανουμε ταξιδακια με warp 4. β) παρα πολυ ωραια. θα μας διανειμουν δωρεαν ενεργεια στα σπιτια μας και θα γλυτωσουμε απο το βραχνα που λεγεται ΔΕΗ. γ) Καποιοι θα βγαλουν χρημα, ΠΟΛΥ χρημα. Αν εσυ πιστευεις οτι δαπανηθηκαν 10 δις δολαρια για την ανακαλυψη, αλλα μεχρι εκει (χωρις καποιος να εχει καποιο οφελος) δικαιωμα σου. Εμενα επετρεψε μου να εχω διαφορετικη αποψη.
Skylined Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Δημοσ. 18 Αυγούστου 2011 Εμενα επετρεψε μου να εχω διαφορετικη αποψη. Σου επιτρέπω να πιθανολογείς όσο θέλεις ότι κάποιος, κάποιοι, κάπου θα καπελώσουν την επιστημονική έρευνα του LHC για χρηματικό όφελος. Δε λέω ότι αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί, άλλωστε ζούμε σε εποχή όπου τα καρτέλ βρώμικης ρυπογόνας ενέργειας και ο καταναλωτισμός κυριαρχούν. Μία πηγή απεριόριστης δωρέαν ή έστω φθηνής ενέργειας θα φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας, θα προκαλέσει εξέλιξη του είδους, το συγκεκριμένο θέμα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Εσύ θεωρείς πως το είδος θα καθηλωθεί στο τωρινό πρωτόγονο ερπετικό στάδιο του ανασφαλούς εγωικού αρπακτικού (δες και το παραπάνω spoiler) ενώ κάποιοι άλλοι είναι πιο αισιόδοξοι. Άσε που το συγκεκριμένο επίτευγμα στο οποίο παραπέμπεις είναι ένα από τα διάφορα side projects του κυρίου πειράματος και οι ποσότητες που θα παραχθούν δε θα είναι εμπορικά αξιοποιήσιμες ούτε κατά προσέγγιση, αφού μερικά άτομα πιάσανε και αυτά για λίγα δευτερόλεπτα. Και τέλος πάντων τόσες αποστολές σε άλλους πλανήτες αποσκοπούν σε χρηματικό όφελος; Τόσα πανάκριβα τηλεσκόπια και ραδιοτηλεσκόπια που κοιτάνε τον ουρανό και προσπαθούν να ανακαλύψουν τις λειτουργίες του κόσμου; Δε γίνονται όλα για τα χρήματα μίστερ, το ανθρώπινο είδος κοιτάει και προς τα άστρα αν και συνήθως προτιμάει να κυλιέται στις λάσπες της γης. Γι αυτό και γι αυτό επιτέλους σταματήστε να αναμασάτε σλόγκαν για τα "παιδάκια που πεινάνε" εξαιτίας της επιστημονκής έρευνας όταν η εξέλιξη της επιστήμης, αν την αφήσουν όπως λες είναι από τις καλύτερες ελπίδες τους. Γιατί δε τα βάζετε με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που κοστίζουν πολύ παραπάνω; ?? Ακόμα και στις χώρες της Αφρικής που "πεινάνε τα παιδάκια" τα καλάσνικοφ περισσεύουν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα