Προς το περιεχόμενο

Υπερθερμανση συστηματος

Kostasiou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Υστερα απο αρκετο καιρο ενασχολησης με αυτο το προβλημα αποφασισα να γραψω για την κατασταση του υπολογιστη μου σε ενα δημοφιλες forum με μεγαλη ποικιλια θεματων για υπολογιστες οπως το insomnia.

Μπαινω στο κυριως θεμα. Γυρω στον Ιουνιο ο υπολογιστης αρχισε να υπερθερμαινεται. Αυτη η υπερθερμανση ειχε σαν αποτελεσμα να ανεβαζει θερμοκρασια ολο το συστημα και μετα απο μερικα λεπτα η οθονη μαυριζε και ο υπολογιστης εσβηνε. Κατεβασα μια σειρα απο προγραμματα αναμεσα στα οποια το SpeedFan και το RivaTuner. Διαπιστωσα πως οταν η θερμοκρασια του συστηματος εφθανε γυρω στους 52-53 C, το pc εσβηνε. Θερμοκρασια καρτας γραφικων σε κατασταση idle 100-110 C. Να αναφερω επισης πως χρησιμοποιω 2 καρτες γραφικων. Σκεφτηκα μηπως κατι δεν παει καλα με την ταχυτητα των ανεμιστηρων των καρτων αλλα μπαινοντας στο control panel της καρτας η ρυθμιση ηταν απο πριν στο 100%. Ανοιγοντας το πλαινο τοιχωμα διαπιστωσα πως οι καρτες γραφικων ηταν παρα πολυ ζεστες και επειδη εψαχνα να βρω καποια λυση, προσωρινα ειχα το κουτι ανοιχτο απο τη μια πλευρα και ειχα τοποθετησει ενα μεγαλο ανεμιστηρα στο πλαι για να ριχνει αερα πανω στις δυο καρτες. Αποδειχθηκε καλη λυση μιας και η θερμοκρασια συστηματος παρεμενε κατω απο 43 C.

Τελικως αποφασισα να το παω στο πλαισιο για service. Τους ειπα τι προβλημα υπηρχε και μου ειπαν οτι ειναι λαθος εγκατεστημενο το τροφοδοτικο. Το ανεμιστηρακι του τροφοδοτικου ηταν απο τη μεσα πλευρα και οχι απο την κατω. Οποτε σκεφτηκα πως το θεμα θα λυθει αμεσα. Μαλιστα τους ειχα δωσει και ενα ανεμιστηρακι κουτιου Xilence 120 mm που ειχα αγορασει πιο πριν και τους ζητησα να μου το εγκαταστησουν. Την επομενη μερα το παρελαβα και οντως το τροφοδοτικο ηταν εγκατεστημενο κανονικα. Παρολα αυτα οι θερμοκρασιες δεν επεσαν και το ανεμιστηρακι που τους εδωσα δεν το εγκατεστησαν, απλως το βιδωσαν στην πανω πλευρα χωρις να το συνδεσουν με την τροφοδοσια!

Μια ενδεικτικη κατασταση των θερμοκρασιων που επικρατουν στο pc υστερα απο μερικα λεπτα λειτουργιας.

80image.png

Η μονη διαφορα μετα απο το "service" του πλαισιου ειναι οτι το pc δεν κλεινει, απλως φτανει μεχρι τους 51-52 C και σταθεροποιειται εκει. Τους ξαναπηρα τηλεφωνο και τους ειπα οτι το προβλημα παρεμενε και μου ειπαν να το ξαναπαω για να το ξαναδουν.

Τα εξαρτηματα του υπολογιστη τα επελεξα εγω απο το eshop και μου το συναρμολογησαν αυτοι. Το pc το εχω περιπου 2 χρονια και περιλαμβανει τα εξης:

Μητρικη P45TurboTwins2000

Επεξεργαστη Intel Core 2 Duo E7500 @ 2,93GHz

Γραφικων ATI HD 4870 x 2 (CrossFire)

Μνημη 4 GB

Τροφοδοτικο Thermaltake 850 Watt

Επειδη εχω βαρεθει ολη αυτην την ιστορια πηγαινε-ελα στο πλαισιο και σε τεχνικους, προτιμω να ακουσω μερικες γνωμες και υστερα να κανω καποιες αλλαγες μονος μου.

Ευχαριστω.

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
Δημοσ.

Το πρόβλημα σου δεν ήταν οι 52 βαθμοί συστήματος αλλα οι 100 - 110 των καρτών γραφικών...

Μηπως σου έκαναν κατι σε αυτές και δεν σβήνει πλέον ο υπολογιστής??

Για πάρε ένα ss απο το ΗWmonitor να δουμε τι γίνεται εκεί μέσα από θερμοκρασίες!!

http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html

Δημοσ.

Εχω την αισθηση οτι η θερμοκρασια του συστηματος πρεπει να ειναι χαμηλοτερη απο αυτην της CPU. Οι ενδειξεις απο το HW Monitor:

67image2.jpg

Δημοσ.

Λοιπόν πριν λίγο καιρό είχα παρόμοιο πρόβλημα με μια Αsus 9800gt

http://www.skroutz.gr/s/93353/Asus-GeForce-9800GT-1GB-DI.html

Και λέω παρόμοιο γιατί μόλις έπαιζα λίγο έβλεπα ότι ανεβαίνει τρελά θερμokρασία και δεν το άφηνα να σβύσει.

Αυτή λοιπόν είχε θερμοκρασία λειτουργίας 60 + idle και στα παιχνίδια είχα βάλει στους 85 να με ειδοποιεί και το έκλεινα.

Τελικά αφού και εγω πειραματίστηκα με ανεμιστήρες κλπ πήρα την απόφαση να βάλω μια ψύκτρα.

Έβαλα λοιπόν κάτι παρόμοιο http://www.eworld.com.gr/eworld/products/details/74

http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=21623&cat=7

και σώθηκα.

Idle 40 και στα παιχνίδια δεν περνάει τους 50 ούτε για αστείο!

Πέρα απ'ολα αυτά θα έλεγα να τσεκάρεις ότι οι ανεμιστήρες δουλεύουν αρκετά γρήγορα και δεν έχουν γεμίσει τρίχες κλπ κλπ,ώστε να γυρίζουν πιο αργά απ'οτι πρέπει και να ξεχάσεις ότι η θερμοκρασία συστήματος ειναι 50+.

Δεν σε ενοχλει καθόλου αυτό.

Δημοσ.

Στο ξαναλέω μην σε ανησυχεί η θερμοκρασια συστήματος σου!!

Το τρομακτικό σου πρόβλημα είναι οι θερμοκρασίες στις κάρτες .. οι οποίες για idle είναι τραγικές... Κατι δεν πάει καθόλου καλά , είτε τα ανεμηστήρια τους δεν στροφάρουν καθόλου!! (Ειπες ότι βαση του catlyst δουλευέουν στο 100% εσύ τα ακούς ή μπα??) Στο 100% θα έπρεπε να σου έχουν παρει το κεφάλι!!

Ειτε καμια ψύκτρα απο της κάρτες έχει φύγει εντελώς από την θέση της!!

Ειτε έχει να τις καθαρίσεις απο την αποχή του νώε και έχουν μαζεψει βρύα και λειχίνες!!

Δημοσ.

Διαβάζοντας το θέμα είπα να δοκιμάσω και το δικό μου, και να το αποτέλεσμα με της θερμοκρασίες , τι λέτε ; τι μπορεί να φταίει ; είναι λαπτοπ το ανεμιστήρα και το ψυγειάκι το έχω φυσήξει από χνούδια είναι καθαρό , υπάρχει καμιά ρύθμιση να ξεκινά το ανεμιστήρας πιο νωρίς ;

post-211704-0-28036500-1315418017_thumb.png

Δημοσ.

Διαβάζοντας το θέμα είπα να δοκιμάσω και το δικό μου, και να το αποτέλεσμα με της θερμοκρασίες , τι λέτε ; τι μπορεί να φταίει ; είναι λαπτοπ το ανεμιστήρα και το ψυγειάκι το έχω φυσήξει από χνούδια είναι καθαρό , υπάρχει καμιά ρύθμιση να ξεκινά το ανεμιστήρας πιο νωρίς ;

θερμοκρασιες για λαπτοπ μια χαρα ειναι.

ωστοσο για τον αλλο,λογικα η ψυκτρα δεν παταει καλα ή δεν δουλεβει καθολου

Δημοσ.

πληροφοριακά η nvidia σειρά 8 για λαπτοπ ήταν από τις πιο θερμές σειρές και να προσέχεις ιδιαίτερα

δεν το λέω να σε τρομάξω απλά προσέχεις για να έχεις

αν κανείς ένα ψάξιμο στον γουγλη θα βρεις πολλά θέματα.

Δημοσ.

Εγω το ξαναπηγα παντως το PC στο πλαισιο και τους ανεφερα πως οι υψηλες θερμοκρασιες συνεχιζουν να υπαρχουν παρα το "service" που κανανε. Ο τεχνικος το ανοιγει και μου λεει πως φταιει το γεγονος πως οι καρτες ειναι πολυ κοντα η μια στην αλλη. Μετα ενας αλλος διπλα του μου κανει: "Α ναι το θυμαμαι, ειναι το PC που παρουσιαζει υπερθερμανση. Του καναμε και δοκιμη με το FurMark και κρατησε κανα 2ωρο". Δεν ξερω αν με δουλευουν ή οχι γιατι το FurMark το ειχα δοκιμασει και εγω και μεσα σε μερικα δευτερολεπτα η καρτα μου ειχε πιασει 114 C και μετα το PC εκλεισε.

Εν πασει περιπτωσει μαλλον πρεπει να φταινε οι ψυκτρες των γραφικων γιατι δεν κανουν θορυβο και λειτουργουν με χαμηλοτερες στροφες τον τελευταιο καιρο. Απλως μου κανει εντυπωση που με λιγοτερες στροφες και σε κατασταση idle να πιανει τοσο υψηλες θερμοκρασιες.

Δημοσ.

Τις έχεις καθαρίσει ποτε??

Τσέκαρες αν τα ανεμηστήρια γυρνάνε έστω και ελάχιστα ή καθόλου?

Τις έχεις κλοκάρει ποτέ η μήπως έχεις φτιάξει κανένα custom fan profile και έχει φάει κανένα κόλλημα ο driver??

Δοκίμασε να απεγκαταστησεις οτιδήποτε έχει σχέση με την κάρτα!! πχ. Drivers, rivatuner, afterburner, trixx κτλ κτλ!!

ΚΑθάρισμα με driver sweeper και μετά εγκατάσταση τελευτάιων driver απο εδώ!!

http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Κατι σου διαφέυγει γιατι ακόμη και σε cf δεν είναι λογικές αυτές οι θερμοκρασίες!!

Ποιο κουτί έχεις??

Δημοσ.

Σε καποια φαση ειχα ανοιξει το κουτι για να το ξεσκονησω σε ολα τα σημεια και εβγαλα μπολικη σκονη ειναι η αληθεια.

Ο ανεμιστηρας του κουτιου λειτουργει κανονικα. Οσον αφορα τα ανεμιστηρια των καρτων συμβαινει το εξης. Στην μια καρτα οι στροφες ειναι καπως μειωμενες αλλα στην δευτερη καρτα οι στροφες ειναι ακομα λιγοτερες και μαλιστα αν πας με το χερι να το κουνησεις, διαπιστωνεις ευκολα πως κουνιεται πιο δυσκολα απο οτι το ανεμιστηρακι της αλλης καρτας. Σε καποια φαση ειχα ανοιξει το κουτι για να το ξεσκονησω σε ολα τα σημεια και εβγαλα μπολικη σκονη ειναι η αληθεια. Τα ρολογια των καρτων δεν τα ειχα πειραξει πριν εμφανιστει το προβλημα και γενικως εκανα updates στα drivers.

Το κουτι ειναι Thermaltake. Παραθετω και φωτο του υπολογιστη.

post-225014-0-05174500-1315482026_thumb.jpg

Δημοσ.

Βγαλε τις καρτες γραφικων απο τον υπολογιστη,τραβα τες ενα καθαρισμα καλο στις ψυχτρες τους και οχι μονο επανω στον ανεμιστηρα και ξαναβαλε τες.

Και επισης ετσι οπως βλεπω την φωτογραφια σου,εκει που ειναι ο ανεμιστηρας του επεξεργαστη ακριβως απο διπλα εχει τον ανεμιστηρα του κουτιου.

Τραβαει ο ανεμιστηρας του κουτιου τον αερα που επρεπε να τραβαει ο ανεμιστηρας του επεξεργαστη.αποσυνδεσε τον λιγο και δες ξανα λιγο τις θερμοκρασιες απο τον επεξεργαστη εαν βελτιωθηκαν.εαν οχι ξαναβαλε τον.

Edit:το τροφοδοτικο ο ανεμιστηρας του γιατι ρουφαει αερα απο μεσα?απο κατω δεν εχει τρυπα για να το γυρισεις και να ρουφαει εξωτερικο αερα?γενικοτερα εχεις ενα θεμα με το airflow του κουτιου σου.

Δημοσ.

1) Συμάζεψε το χάος από καλώδια που σου καταστρέφουν το airflow!!

2) Μεσα από το catalyst control center βαλέ τα ανεμηστήρια στο 100% να δουμε αν θα γκαζώσουν και αν θα πέσουν οι θερμοκρασίες!!

3) Βαλε μια καθαρή φωτογραφία που να δείχνει της κάρτες από κόντά!!

Δημοσ.

Η φωτογραφια ειναι τραβηγμενη πριν το παω στο πλαισιο. Εκει το τοποθετησαν κανονικα με το ανεμιστηρακι να κοιταει προς τα κατω. Τις καρτες θα τις καθαρισω καλα αν και με ανησυχει το γεγονος οτι εδω και δυο μηνες λειτουργουσαν σχεδον σε καθημερινη βαση με θερμοκρασιες ανω των 100 C.

Η ροη του αερα ειναι ενα θεμα αφου και περυσι ειχα ενα προβληματακι αφου περα απο το χαος με τα καλωδια ειχα και ενα αλλο κουτι που δεν βοηθουσε και το αλλαξα.

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...