Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 ώρες πριν, telis είπε

Έχεις την ψησταριά κάρβουνου του link? Θέλω εντυπώσεις και λεπτομέρειες αν μπορείς 

nai 2 χρονια 3 λεξεις ( στα αγγλικα ) VALUE FOR MONEY,  απλα θελει καθαρισμα και λιγο φροντιδα μου πηρε μια ωρα συναρμολογησης , εχω φαει και απο γκαζι και απλα αδιαφορο, 

2 Πολυ σημαντικα πραγματα μην αναβεται με οινοπνευμα η αλλα εφλεκτα την αρχικη φωτια, Επειδη φιλος σε αλλη περιπτωση μου εψησε απο Αμερικανικη ψησταρια γκαζιου αλλα και απο βαρελι αλλα με καρβουνο το καρβουνο δινει γευση αρκετη, 

2 επιφανειες ψησηματος μια για συντηρηση, οταν μου χαλασει Παλι την ιδια θα παρω , την εχω αφησει ξεσκεπαστη στον κηπο και ακομα ζει

  • Thanks 1
  • Απαντ. 22,5k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2491

  • ilpapacha

    2190

  • sndev

    1175

  • ηνίοχος

    606

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
39 λεπτά πριν, Skatzivas είπε

Εγώ έχω την 3 και μου φαίνονται πολύ λίγοι όντως οι βαθμοί σου. Καλύτερα μιλά με την εταιρεία.

Αν φύγει η επίστρωση χάνεται η αντικολλητική ιδιότητα και δεν θέλει πολλά πλυσίματα μετά μην σου σκουριάσει. Δεν έχεις αλλά θέματα. 

Έπαθα αυτό το πράγμα με την Campingaz που έχει εμαγιέ (έφταιγα) κ πήρα στα κεντρικά κ μου το είπαν αυτό που γράφω. 

Το μαντεμι δεν είναι αντικολλητικο. Γίνεται με το seasoning. Το εργοστασιακό seasoning για αυτές τις σχάρες είναι το εμαγιε. Άμα φύγει με το τρίψιμο κάνουμε εμείς seasoning με λάδι και κάψιμο. Γενικά αν ψήνεις λιπαρά κρέατα θα γίνεται από μόνο του. Btw το εμαγιε στη δική μου παίζει να έχει φύγει τελείως στην πάνω μεριά, γιατί τη γύρισα προχτές ανάποδα και γυάλιζε από κάτω, ενώ πάνω  είναι σαν τα τηγανιά τα μαντεμενια που εχω με το seasoning που τους κάνω εγώ.

Όσες φορές και να τις πλύνεις, αν μετά τις βάλεις πίσω και τις κάψεις να φύγει η υγρασία, δεν θα σκουριασουν. Ακόμα και σαπούνι μπορείς να βάλεις αν θες, αλλά θα χαλάσεις ένα μέρος του seasoning αφού το σαπούνι έχει λιποδιαλυτικες ιδιότητες.

Και να σκουριασουν όμως υπάρχει τρόπος να τις επαναφέρεις. Γενικά πολύ δύσκολα να κάνεις κάτι και να το καταστρέψεις τελείως (βλέπε καυτό μαντεμι σε πολύ παγωμένο νερό).

Όσα αναφέρω παραπάνω είναι ότι έχω καταλάβει με όσα ξέρω για το μαντεμι και από το πως διαχειρίζομαι τα δικά μου. Μπορεί να κάνω και λάθος σε κάποια.

Επειδή είδα αναφέρθηκε η ξύλινη σπάτουλα, τελικά σε δύσκολα κατάλοιπα δεν κάνει δουλειά, θέλει συρματοβουρτσα ή πράσινο σφουγγάρι. Οπότε θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ τη βούρτσα στα δύσκολα και θα προσέχω μην αφήσει τπτ πίσω. 

 

Επεξ/σία από SagoniasSlutRos
  • Like 2
Δημοσ.

Θεωρητικά το μαντέμι είναι ευαίσθητο στην κρούση, επομένως προσοχή να μην χτυπηθεί από πτώση ή από κάτι βαρύ που θα προσγειωθεί πάνω του με δύναμη και όπως σωστά ανέφερες από απότομη συστολή ή διαστολή. Είναι μασιφ κατασκευή επομένως δεν χαλάει η επίστρωση του και προφανώς δεν του αρέσει η υγρασία γιατί σκουριάζει. Βέβαια αν σκουριάσει μόνο επιφανειακά μπορεί να διορθωθεί. Εις βάθος οξείδωση θέλει πολλή προσπάθεια όταν μιλάμε για ψησταριά...

Στις 9/5/2020 στις 1:18 ΜΜ, PJK είπε

 

Μην πανικοβάλλεστε με τον ήλιο. Δεν ανεβάζουν θερμοκρασία οι μπουκάλες.

 

Έχεις αφήσει καλοκαίρι μπουκάλα σε άμεσο ηλιακό φως και δεν ζεστάθηκε;

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ώπα απλά να διευκρινίσω ότι δεν έχω μαντέμι κ δεν μιλούσα για μαντέμι. Μην μπερδέψω κάποιον. Εμαγιέ ατσάλι έχει η δικιά μου.

Να ρωτήσω κάτι; εγώ την έχω στο μπροστινό μπαλκόνι που είναι βορινό ανατολικό. Δηλαδή την βλέπει ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ ο ήλιος μόνο το πρωι από τις 7 μέχρι τις 10 με 11 περίπου που γυρίζει. Τώρα που άνοιξε ο καιρός λέω να την έχω χωρίς κουκούλα την ψησταριά κ με προβληματίζει η μπουκάλα. Την έχω πιάσει κ βλέπω ότι έχει ζεσταθεί ελαφρά όχι κάτι σπουδαίο. Το έχω τώρα μερικές βδομάδες έτσι.

Νομίζω ότι δεν έχω θέμα. Πχ στο πίσω μπαλκόνι με την καμία δεν θα το έκανα, το βλεπει όλη μέρα ο ήλιος πιάνει τρελές θερμοκρασίες.

Εμπειρικά τι λέτε να την αφήνω έτσι ή να βάζω κουκούλα;

 Κάνεις για το κοτόπουλο που είπα πριν; 

Επεξ/σία από Skatzivas
Δημοσ.
Στις 8/5/2020 στις 12:09 ΜΜ, kostasiour είπε

Την παρέλαβες; ταιριάζει σωστα;

Ωραία και εγώ μουσαμά θα βάλω προσωρινά και θα περιμένω να μου πεις ευχαριστώ πολυ! Για το slab δες παρακάτω.

Δες και την αλλη μου απάντηση παραπάνω για το θέμα της ψησταριάς

Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω για το επίπεδο μαντέμι. Βάζεις το φούρνο πάνω-κάτω αντίσταση και το μαντέμι τέρμα πάνω να κάψει για σχεδόν 45'. Το μαντέμι πρέπει να ζεσταθεί με ακτινοβολία από την αντίσταση και όχι με τον αέρα ο οποίος δεν ξεπερνά τους 250/300 (ανάλογα τον φούρνο).  Όταν το μαντέμι εχει φτάσει/περάσει τους 300 βαθμούς (ο αέρας έχει πολύ πιο χαμηλή) ετοιμάζεις την πίτσα σου και με ενα πιτσα peel την βάζεις στο μαντέμι που είναι στην πιο πάνω θέση και καίει, και σε 4' με το πιτσα peel την βγάζεις απο το μαντέμι. Ετοιμάζεις την επόμενη μεχρι να ζεσταθεί πάλι το μαντέμι και κάνεις την ίδια διαδικασία.

Αν το μαντέμι δεν είναι επίπεδο θα σε δυσκολέψει αρκετά το βάλε βγάλε της πίτσας με το peel, ειδικά αν λάβεις υπόψη σου ότι είναι και στην τέρμα πάνω θέση. Δεν λεω οτι με το αλλο δεν γίνεται αλλα όταν το έκανα με την μαντεμένια πλακα (gridle) της Lodge εβριζα.. 

Τώρα να ψήσεις κατι λιπαρό/με ζουμιά δεν γίνεται γιατί επειδή είναι επίπεδο θα πέσουν απο κάτω. Το εχω χρησιμοποιήσει στην εστια της κουζίνας ωστόσο για να κάνω κρέπες, οπου και πάλι βόλεψε λιγο που είναι επίπεδο, για να σηκώνω με τη σπάτουλα την κρέπα χωρίς να διαλυθεί. Επίσης είναι στρογγυλό μεγάλο , αλλά αυτό είναι πολύ μικρότερης σημασίας.

Μπείτε στην σελίδα του να δείτε πληροφορίες.

Στην δευτερη μου απάντηση θα δεις για πιο λογο. Ο αερας στον φουρνο σου μπορεί να μην σηκωνει πανω απο 250 αλλα το μαντέμι στην πανω θέση με αναμένες αντιστάσεις ξεπερναει τους 300 γιατί ζεσταίνεται και με άλλο μηχανισμό πλην του αέρα. Οπότε το μαντέμι μπορεί να φτάσει τους 330 (ανα περίπτωση)

Το βασικό πρόβλημα της ψησταριάς είναι ότι δεν την ψήνει απο πάνω καλά, δηλαδή καίγεται το απο κάτω μέρος της πίτσας μέχρι να ψηθούν τα απο πάνω, για αυτο και πωλούνται τα κουτιά για πίτσα ειδικα για grills, για να διοχετεύσουν θερμότητα στο πάνω μέρος της πιτσας . Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει στον φούρνο όταν η απόσταση είναι μερικα εκατοστά απο την πανω αντίσταση και ψήνονται ολα μαζί με την κατω ζύμη σε 4'

Ωστόσο θέλω να δοκιμάσω στην ψησταριά κάνοντας πατέντα με ταψακι σανιτας για καπάκι που εξομοιώνει αυτό το σύστημα,

"KettlePizza Gas Grill Pizza Oven Kit – Gas Pro Deluxe (Aluminum Peel)"

αν και δεν εχω πολλές ελπίδες

Τελικά έκανες δοκιμή στην ψησταριά για πίτσα με το slab του mypizzaproject;

, Σχετικά με το κάλυμμα sotor από το Amazon: 

Καλύπτει όλη την ψησταριά σε μήκος και βάθος. Στο ύψος φτάνει έως τις ροδες. Τον υλικό του είναι χοντρό πλαστικοποιημένο ύφασμα σαν αυτό που έχουν οι καλοί ορειβατικοί σάκοι. Από μέσα έχει πλαστική επένδυση για βροχή. Οι ραφές του φαίνονται πολύ καλές αλλά αυτό θα δείξει με το χρόνο... 

Γενικά νομίζω ότι είναι καλής ποιότητας για τα λεφτά του σίγουρα αξίζει.

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Skatzivas είπε

Να ρωτήσω κάτι; εγώ την έχω στο μπροστινό μπαλκόνι που είναι βορινό ανατολικό. Δηλαδή την βλέπει ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ ο ήλιος μόνο το πρωι από τις 7 μέχρι τις 10 με 11 περίπου που γυρίζει. Τώρα που άνοιξε ο καιρός λέω να την έχω χωρίς κουκούλα την ψησταριά κ με προβληματίζει η μπουκάλα. Την έχω πιάσει κ βλέπω ότι έχει ζεσταθεί ελαφρά όχι κάτι σπουδαίο. Το έχω τώρα μερικές βδομάδες έτσι.

Νομίζω ότι δεν έχω θέμα. Πχ στο πίσω μπαλκόνι με την καμία δεν θα το έκανα, το βλεπει όλη μέρα ο ήλιος πιάνει τρελές θερμοκρασίες.

 

Σε ερωτηση που εκανα στην εταιρεια που φερνει τη μπουκαλα για παρομοιο θεμα μου ειπαν πως δεν υπαρχει κανενα προβλημα ουτε τωρα ουτε σε ακραιες καλοκαιρινες θερμοκρασιες.

Εχω την διαφανη φιαλη

Επεξ/σία από spyros_vas
Δημοσ.

επειδη μεχρι πριν 2 χρονια ειχα μονιμα 10 φιαλες των 10κιλ στο μαγαζι....ποτε δεν ηταν σκεπασμενες και παντα τις εβλεπε ηλιος χειμωνα καλοκαιρι..κανενα προβλημα

 

  • Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, kostasbm είπε

επειδη μεχρι πριν 2 χρονια ειχα μονιμα 10 φιαλες των 10κιλ στο μαγαζι....ποτε δεν ηταν σκεπασμενες και παντα τις εβλεπε ηλιος χειμωνα καλοκαιρι..κανενα προβλημα

Καλά αν υπήρχε πρόβλημα, δεν θα ήσουν εδώ για να μας γράφεις :P

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για την μπουκάλα στον ήλιο:Ναι. Ζεσταίνεται ελάχιστα. Μάλιστα όταν δουλεύει (βγάζει αέριο δηλαδή, ψύχεται αισθητά στο πάνω μέρος, εκεί που δεν έχει υγρό).

Για το τρίψιμο της σχάρας:

Τρίβω την σχάρα μετά το ψήσιμο με την συρματόβουρτσα κανονικότατα και μόλις κρυώσει λίγο, την τρίβω και από την κάτω πλευρά και την περνάω με ένα (λίγο) λαδωμένο πανί. Γυαλίζει σαν καινούργια, δεν κολλάει στο ψήσιμο και δεν φαίνεται να έχει φθαρεί στο ελάχιστο. Προσοχή όμως, λίγο λάδι στο πανί γιατί αν μείνει πολύ επάνω στην σχάρα, μετά το επόμενο κάψιμο θα την αισθάνεσαι να κολλάει ελαφρά στο άγγιγμα. Σ'  αυτήν την περίπτωση το επί πλέον καμμένο λάδι φεύγει με μπόλικο τρίψιμο. Θα βγάζει μια καφε-κίτρινη σκόνη στο τρίψιμο, αλλά μην το φοβάστε, είναι το λάδι (ειδικά τα σπορέλαια).

Με νερό δεν χρειάστηκε ποτέ καθάρισμα.

 

Επεξ/σία από PJK
  • Like 1
Δημοσ.
50 λεπτά πριν, Skatzivas είπε

Κανείς για το κοτόπουλο που είπα πριν; 

Ταψάκι φούρνου και κουτάκι μπύρας. Φέρνεις τα μπούτια μπροστά και σχηματίζει σαν τρίποδο. Η μπύρα να μην είναι παγωμένη. Επίσης μην ανεβάσεις πολύ θερμοκρασίες γιατί δεν ξέρω πώς συμπεριφέρεται το κουτάκι της μπύρας. Το έχω κάνει μια φορά στο παρελθόν έτσι, αλλά σε βιντεάκια το κάνουν πολλοί.

  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να επανέλθω λίγο στο θέμα του ήλιου και της μπουκάλας γιατί τρομάζει αρκετούς απ΄ ότι βλέπω.

Το οικιακό υγραέριο είναι μείγμα βουτανίου προπανίου 80%-20%.

Η τάση πλήρωσης της φιάλης είναι 3 - 5 ατμόσφαιρες περίπου (ή 3 - 5 bar αν θέλετε).

Στους 20 βαθμούς κελσίου η πίεση των ατμών μέσα στην μπουκάλα είναι 2 bar για το βουτάνιο και 7 bar για το προπάνιο. Στην πράξη αν κάνετε υπολογισμούς είναι περίπου 4 - 4,5 bar κι αυτό σε ακραία ζέστη, κατακαλόκαιρο. Ανάλογη είναι η πίεση του αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου σας. Για σκεφτείτε το λίγο, Αύγουστο στην εθνική με 120 μεσημέρι με θερμοκρασία ασφάλτου στους 50 βαθμούς. Ανησυχείτε μήπως σκάσουν τα λάστιχα;

Αυτανάφλεξη για τα αέρια αυτά έχουμε στους 365 και 470 βαθμούς κελσίου αντίστοιχα.

Οι φιάλες αντέχουν σε σφαίρα πυροβόλου όπλου.

Αυτό που απαγορεύεται αυστηρά και θα πρέπει να μην το κάνετε ποτέ είναι ξαναγέμισμα σε πρατήριο. (η μέγιστη ασφαλής ποσότητα είναι 80% κατ΄ όγκο (αντιστοιχεί στα 10 κιλά). Κανένας δεν το κάνει σωστά.

(11.05.2020) Εδώ να συμπληρώσω κάτι που ξέχασα να γράψω στο αρχικό ποστάρισμα: Επειδή το υγραέριο σε αέρια μορφή είναι βαρύτερο από τον αέρα, σε περίπτωση διαρροής κάθεται χαμηλά και μπορεί να γεμίσει έναν κλειστό χώρο πχ ένα υπόγειο. Σε αναλογία ακόμη και από 2% και πάνω στον αέρα είναι εκρηκτικό. Κάνει "μπαμ" ακόμη και με την σπιθίτσα από το κλικ στον διακόπτη όταν ανάβουμε το φως αν ο διακόπτης δεν είναι αντιεκρηκτικός. Γι  αυτό απαγορεύεται επίσης η αποθήκευση των φιαλών σε κλειστούς χώρους. Για υπόγεια βέβαια ούτε συζήτηση.

 

 

Επεξ/σία από PJK
  • Like 4
  • Thanks 3
Δημοσ.

Γνώμη για αυτή;;

 

Δεν θέλει ακριβη τύπου weber αλλά κάτι για αρχη

Να πάει σε Leroy 

Αυτή αξίζει;; 

 

IMG-f3fb71b37dce1e5dcafd85eddb92d0d7-V.jpg

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Xorxhs! είπε

Καλά αν υπήρχε πρόβλημα, δεν θα ήσουν εδώ για να μας γράφεις :P

Έκλαψα! Να σαι καλά ρε φίλε!

Δημοσ.

Χοιρινά spare ribs μαζί με με bbq sauce extra spicy, μαζί με μια πανσέτα χωρίς κόκκαλο για συμπλήρωμα γιατί έπρεπε να ενημέρωνα νωρίτερα το χασάπη να μου κρατούσε περισσότερα. Μαριναρισμένα 20 ώρες με dry rub αλάτι, πιπέρι τζίντζερ μπουκοβο πάπρικα καπνιστή και γλυκιά, μουστάρδα σκόνη, σκόρδο κρεμμύδι σκόνη και Θυμάρι ρίγανη 

Το αρχικό σχέδιο για πολύωρο κάπνισμα πήγε περίπατο γιατί ξύπνησα 6 το πρωί και έπλυνα 5 αμάξια. Μετά να βρω 5 ελεύθερες ώρες για έμενα με δίδυμα 10 μηνών είναι σαν να ζητάω 5 jack pot σερί 😛 

Για να γλιτώσω λίγο χρόνο ώστε να προλάβω και τις άλλες υποχρεώσεις στο σπίτι μπήκαν αρχικά 2 ώρες στο φούρνο στους 140 και τις υπόλοιπες 2μιση ώρες indirect στους 120 με αρκετά γλασαρίσματα την τελευταία ώρα. Επειδή δεν είχα chips φοβήθηκα να πειραματιστώ με άλλη ξυλεία και η sauce ήταν αρκετά δυνατή αποφάσισα να μην το κάνω αυτή τη φορά. 

Το αποτέλεσμα καταπληκτικό! Τρυφερά ζουμερά και καραμελωμένα 😋 

Το κόκκαλο έφευγε για πλάκα και δεν χρειάστηκε καν μαχαίρι για να ξεχωρίσουν και η πανσέτα που ήταν το πιο χοντρό κομμάτι ζουμερή και πεντανόστιμη. Θα έβγαζα φωτό πως ξεκόλλαγε το κόκκαλο αλλά η σάλτσα είχε φτάσει μέχρι τους αγκώνες 😛 

Έβαλα και λίγα mini καρότα και καλαμπόκια για το food styling  🤣

Η γυναίκα μου ξετρελάθηκε και μου ζητησε να μείνει ξανά έγκυος για να μου ζητάει τέτοια όλη την ώρα χωρίς ενοχές 😂

9432429C-9E99-4CCF-A92D-6AF8D71AF2C3.jpeg

052E129D-E059-41EC-A6DD-E1E1611C7ADF.jpeg

Και δυο close up μιας και δεν μπορούσα να ανεβάσω περισσότερο από 2mb 

D383410A-CC77-455D-B274-855131B0A88E.jpeg

A4EC30F3-7456-42AD-AF25-3D9263DF406C.jpeg

  • Like 11
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...