Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα και απο εμένα...

Αν και είμαι καιρό στο Insomnia και το ψήσιμο είναι το χόμπυ μου δεν είχε τύχει να γράψω εδώ.

Να σας συστηθώ λοιπόν με το beer buttt chicken που έφτιαξα στην ψησταρία μου (Weber Spirit E210).

Το άλειψα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά με μείγμα chutney στην οποία πρόσθεσα μπόλικη καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο και αλατάκι, και το άφησα να ψηθεί έμεσα σε θερμοκρασία 180 βαθμών μέχρι η εσωτερική του στήθους να φτάσει περίπου στους 75.

Η "αλοιφή" καραμέλωσε πάνω στην πέτσα και την έκανε κρατσανιστή ενώ μέσα έμεινε ζουμερό.

Ήταν τόσο νόστιμο όσο φαίνεται!

 

image.jpeg.12f4841ca42ac7e9bc68b30f13d200aa.jpeg

  • Like 14
  • Απαντ. 22,7k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2518

  • ilpapacha

    2205

  • sndev

    1180

  • ηνίοχος

    606

Δημοσ.

Έχω ψήσει σχεδόν τα πάντα... από πίτες και πίτσες μέχρι αυγα ... και από κοτόπουλα σουβλας μέχρι μπριζόλες τομαχωκ. 

Ο δικός μου κανόνας είναι ένας. Πρώτα η ασφάλεια.  Αυτό αφορά τα πάντα. Από τη φιάλη μέχρι τον τρόπο ψησίματος.  

Οπότε για εμένα χοιρινό πάνω από 75 C κοτόπουλο πάνω από 80 C.

 

  • Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, dskoul είπε

Έχω ψήσει σχεδόν τα πάντα... από πίτες και πίτσες μέχρι αυγα ... και από κοτόπουλα σουβλας μέχρι μπριζόλες τομαχωκ. 

Ο δικός μου κανόνας είναι ένας. Πρώτα η ασφάλεια.  Αυτό αφορά τα πάντα. Από τη φιάλη μέχρι τον τρόπο ψησίματος.  

Οπότε για εμένα χοιρινό πάνω από 75 C κοτόπουλο πάνω από 80 C.

 

Και πολύ καλά κάνεις. Η ασφάλεια πάνω από όλα. Αλλά όπως είχε αναφέρει και ο @gsisr οι βαθμοί και μόνο, δεν είναι πανάκεια. Οι προτάσεις των οργανισμών υγείας υποδεικνύουν θερμοκρασίες όπου σε κάθε περίπτωση εξασφαλίζεται η υγιεινή κατανάλωση. Όμως ο χρόνος έκθεσης έχει επίσης σημασία και η επίτευξη μπορεί να γίνει χαμηλότερα με άλλους πιο αργύς τρόπους ψησίματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το sous vide όπου οι παθογένειες εξουδετερώνονται σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία.

  • Like 3
Δημοσ.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με θερμοκρασίες που παραθέτει και κάποια βιβλιογραφία είναι αυτό:

https://caruso.gr/thermokrasia-mageiriki-kreas/

Επίσης να μην ξεχνάμε και κάποια μεγάλα κομμάτια όπως brisket, χοιρινό boston cut, spare ribs κλπ, που ψήνονται μέχρι τους 95C για να μαλακώσουν. 

  • Like 4
Δημοσ.
2 ώρες πριν, protathlitis είπε

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με θερμοκρασίες που παραθέτει και κάποια βιβλιογραφία είναι αυτό:

https://caruso.gr/thermokrasia-mageiriki-kreas/

Επίσης να μην ξεχνάμε και κάποια μεγάλα κομμάτια όπως brisket, χοιρινό boston cut, spare ribs κλπ, που ψήνονται μέχρι τους 95C για να μαλακώσουν. 

Εξαιρετικά ενδιαφέρον... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, protathlitis είπε

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με θερμοκρασίες που παραθέτει και κάποια βιβλιογραφία είναι αυτό:

https://caruso.gr/thermokrasia-mageiriki-kreas/

Επίσης να μην ξεχνάμε και κάποια μεγάλα κομμάτια όπως brisket, χοιρινό boston cut, spare ribs κλπ, που ψήνονται μέχρι τους 95C για να μαλακώσουν. 

Ναι και εχει και πολυ καλές συνταγές γενικά. (Είναι εμπνευσμένο απο το serious eats το  site)

 

Παιδιά έχει χρησιμοποιήσει κανείς κάποιο σύστημα για να μειώσει τις αναφλέξεις σε weber όταν ψήνεται κατι εξαιρετικά λιπαρό  (πχ προβατινα), τυπου grill grates / liners  η εστω αλουμινενια ταψάκια ψησίματος που μοιάζουν με grill grates ανάμεσα στην σχαρα και στα flavorizer bars; Ουσιαστικά σαν το σύστημα true-infrared της Char broil

πχ
20211109122854_lux_skeyos_psisimatos_alo

Επεξ/σία από kostasiour
Δημοσ.
8 λεπτά πριν, kostasiour είπε

Παιδιά έχει χρησιμοποιήσει κανείς κάποιο σύστημα για να μειώσει τις αναφλέξεις σε weber όταν ψήνεται κατι εξαιρετικά λιπαρό  (πχ προβατινα)

Καθαρισε τα flavorised bars και γενικα ενα γρηγορο τον καδο απο κατω. Ζεστανε στο φουλ την ψησταρια, βαλε το κρεας και χαμηλωσε ενταση μεση και κατω. Αν δεις οτι αρπαζει χαμηλωσε τερμα. Με τερμα χαμηλα δεν αρπαζει φωτια. Ειχα ανεβασει βιντεο που εσταζε το λιπος ποταμι απο ενα λουκανικο και δεν εβγαζε ουτε καν αναφλεξη γιατι ηταν στο χαμηλο.

  • Like 7
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, kostasiour είπε

Ναι και εχει και πολυ καλές συνταγές γενικά. (Είναι εμπνευσμένο απο το serious eats το  site)

 

Παιδιά έχει χρησιμοποιήσει κανείς κάποιο σύστημα για να μειώσει τις αναφλέξεις σε weber όταν ψήνεται κατι εξαιρετικά λιπαρό  (πχ προβατινα), τυπου grill grates / liners  η εστω αλουμινενια ταψάκια ψησίματος που μοιάζουν με grill grates ανάμεσα στην σχαρα και στα flavorizer bars; Ουσιαστικά σαν το σύστημα true-infrared της Char broil

πχ
20211109122854_lux_skeyos_psisimatos_alo

Ω ρε smoke Boy George που έλεγε και ο Τζιμάκος 🙄

9 λεπτά πριν, SagoniasSlutRos είπε

Καθαρισε τα flavorised bars και γενικα ενα γρηγορο τον καδο απο κατω. Ζεστανε στο φουλ την ψησταρια, βαλε το κρεας και χαμηλωσε ενταση μεση και κατω. Αν δεις οτι αρπαζει χαμηλωσε τερμα. Με τερμα χαμηλα δεν αρπαζει φωτια. Ειχα ανεβασει βιντεο που εσταζε το λιπος ποταμι απο ενα λουκανικο και δεν εβγαζε ουτε καν αναφλεξη γιατι ηταν στο χαμηλο.

👍

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, Varnavas89 είπε

Καλημέρα σας! Εχω ετοιμάσει κοτόπουλο πεταλούδα, στους 180 να το βαλω για ψήσιμο; κανα 40λ θέλει χοντρικά; ευχαριστώ 

Καλημέρα φίλε. Γύρω στους 200 βάλε το , έμμεσο, θα πάρει περίπου ώρα, ανάλογα το πόσο μεγάλο είναι. Αλλά καλύτερα να βάλεις θερμόμετρο για να δεις πότε είναι έτοιμο. Στο τέλος θα το αφήσεις να ξεκουραστεί λίγο για να μπορείς να το κόψεις.

  • Like 1
Δημοσ.
31 λεπτά πριν, Varnavas89 είπε

Οκ γυρίσματα οχι πολλά φαντάζομαι κανα.δυο αναλόγως. Ευχαριστώ 

Κοτοπουλο ειναι μωρε, μην σκας. Γυρνα το πολλες φορες να ψηθει ομοιομορφα σιγα σιγα. Και προσεχε γιατι θα τρεχουν λιπη και θα αρπαζει φωτια, ειδικα αν εχεις βαλει καμια μαριναδα με λαδια κλπ.

  • Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, protathlitis είπε

Πάντως εγώ δεν το γυρνάω, μια χαρά μου ψήνεται και από τις 2 μεριές. Γενικά στα έμμεσα ψησίματα συνήθως δεν κάνω γύρισμα.

Δεν προσεξα οτι εγραψες εμμεσο. Ναι στο εμμεσο δεν θελει γυρισμα.

Εγω το βαζω και άμεσα χαμηλα με πολλα γυρισματα.

Γενικα ειναι ευκολο και οπως και να το κανεις θα βγει. Απλα χρησιμοποιησε θερμομετρο

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...