Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Wspr είπε

Οποιος έχει μεράκι αναζητά το καλύτερο αποτέλεσμα,όχι την πιο εύκολη και γρήγορη λύση οπότε έχει άμεση σχέση ο τύπος ψησταριάς που χρησιμοποιεί 

Δεν ανέφερα κάτι για γρήγορη και εύκολη λύση. Το μεράκι με το ψήσιμο δεν έχει σχέση, όπως ανέφερα και παραπάνω, με τον τύπο και το κόστος της ψησταριάς που έχει κάποιος.

Λόγω συνθηκών πχ χώρου, κόστους κτλ, να έχει κάποιος έναν ηλεκτρικό φούρνο μόνο. Όμως του αρέσει το ψήσιμο και κάνει «παπάδες» από ψησίματα. 

  • Like 5
  • Απαντ. 22,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2504

  • ilpapacha

    2197

  • sndev

    1178

  • ηνίοχος

    606

Δημοσ.

Είναι δυο διαφορετικά εργαλεία . 

Το καθένα με τα θετικά και τα αρνητικά του. Όποιος έχει μεράκι χρησιμοποιεί σωστά και δημιουργικά το εργαλείο που έχει ( 😏 ) . 

Αν λοιπόν κάποιος αναζητά το εργαλείο 1 δεν μπορείς να του πεις πιάσε το εργαλείο 2 γιατί είναι ανώτερο. Άλλη δουλειά το ένα άλλη το άλλο. 

  • Like 4
Δημοσ.
On 07/05/2025 at 13:13, SagoniasSlutRos said:

Προσοχη στο ξυλο που θα χρησιμοποιησεις! δεν κανουν ολα τα ξυλα για ολα τα φαγητα. Αλλο ξυλο θελει το μοσχαρι, αλλο το χοιρινο, αλλο το ψαρι.

Δάσκαλε μπορείς να μας δώσεις τα φώτα σου για τα είδη ξύλων κατάλληλα για κάπνισμα, ποιο ξύλο προτεινεις ανά είδος κρέατος και ψαριού και γενικά οδηγίες για τον τροπο ψησίματος και καπνίσματος. 

Προσωπικά έφτιαξα ένα ανοξειδωτο κουτί με τρύπες και είμαι σε φάση να ξεκινήσω δοκιμές.

Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη!!!

Δημοσ.
36 λεπτά πριν, iwnas28 είπε

Δάσκαλε μπορείς να μας δώσεις τα φώτα σου για τα είδη ξύλων κατάλληλα για κάπνισμα, ποιο ξύλο προτεινεις ανά είδος κρέατος και ψαριού και γενικά οδηγίες για τον τροπο ψησίματος και καπνίσματος. 

Προσωπικά έφτιαξα ένα ανοξειδωτο κουτί με τρύπες και είμαι σε φάση να ξεκινήσω δοκιμές.

Κάθε πληροφορία ευπρόσδεκτη!!!

Yπαρχουν πολλα ειδη, το θεμα ειναι τι σου αρεσει εσενα. Αν ψαξεις θα βρεις και αντιστοιχες εικονες με λιστες ανα κρεας. Επειδη ομως τα πελετ τα αγοραζεις σε μεγαλες ποσοτητες των 10 κιλων που θα σου βγαλουν 3-4 χρονια με νορμαλ χρηση, πρεπει να διαλεξεις ενα αντε δυο ξυλα που να σε καλυπτουν. Εγω εχω παρει ενα μιξ της weber με βαση τον δρυ/oak και εχω και καποια κομματια ξυλου κερασια. Πιστευω αυτα τα δυο ειναι αρκετα. Τον δρυ για μοσχαρια κυριως και την κερασια για πιο light καταστασεις, κοτοπουλα, χοιρινα κλπ.

Την πιο βαρια γευση εχει το hickory αλλα δεν το εχω δοκιμασει.

Tωρα για οδηγιες, δες μια δυο σελιδες πισω που ειχα γραψει για tri-tip. Γενικα καπνιζουμε εμμεσα σε χαμηλη φωτια. Αλλη διαδικασια θελει το μοσχαρι, αλλη τα ribs τα χοιρινα, αλλη τα ψαρια κλπ.

Ultimate Guide to Smoking with Wood - King of the Coals

  • Like 4
Δημοσ.
25 minutes ago, SagoniasSlutRos said:

Yπαρχουν πολλα ειδη, το θεμα ειναι τι σου αρεσει εσενα. Αν ψαξεις θα βρεις και αντιστοιχες εικονες με λιστες ανα κρεας. Επειδη ομως τα πελετ τα αγοραζεις σε μεγαλες ποσοτητες των 10 κιλων που θα σου βγαλουν 3-4 χρονια με νορμαλ χρηση, πρεπει να διαλεξεις ενα αντε δυο ξυλα που να σε καλυπτουν. Εγω εχω παρει ενα μιξ της weber με βαση τον δρυ/oak και εχω και καποια κομματια ξυλου κερασια. Πιστευω αυτα τα δυο ειναι αρκετα. Τον δρυ για μοσχαρια κυριως και την κερασια για πιο light καταστασεις, κοτοπουλα, χοιρινα κλπ.

Την πιο βαρια γευση εχει το hickory αλλα δεν το εχω δοκιμασει.

Tωρα για οδηγιες, δες μια δυο σελιδες πισω που ειχα γραψει για tri-tip. Γενικα καπνιζουμε εμμεσα σε χαμηλη φωτια. Αλλη διαδικασια θελει το μοσχαρι, αλλη τα ribs τα χοιρινα, αλλη τα ψαρια κλπ.

Ultimate Guide to Smoking with Wood - King of the Coals

Αυτο ακριβώς!

Αν έχεις δρυ και κερασιά είσαι καλυμμένος.

Αντε και λίγο hickory για πιο έντονο άρωμα και για τυριά σε κρύο κάπνισμα.

  • Like 6
Δημοσ.
3 hours ago, SagoniasSlutRos said:

Yπαρχουν πολλα ειδη, το θεμα ειναι τι σου αρεσει εσενα. Αν ψαξεις θα βρεις και αντιστοιχες εικονες με λιστες ανα κρεας. Επειδη ομως τα πελετ τα αγοραζεις σε μεγαλες ποσοτητες των 10 κιλων που θα σου βγαλουν 3-4 χρονια με νορμαλ χρηση, πρεπει να διαλεξεις ενα αντε δυο ξυλα που να σε καλυπτουν. Εγω εχω παρει ενα μιξ της weber με βαση τον δρυ/oak και εχω και καποια κομματια ξυλου κερασια. Πιστευω αυτα τα δυο ειναι αρκετα. Τον δρυ για μοσχαρια κυριως και την κερασια για πιο light καταστασεις, κοτοπουλα, χοιρινα κλπ.

Την πιο βαρια γευση εχει το hickory αλλα δεν το εχω δοκιμασει.

Tωρα για οδηγιες, δες μια δυο σελιδες πισω που ειχα γραψει για tri-tip. Γενικα καπνιζουμε εμμεσα σε χαμηλη φωτια. Αλλη διαδικασια θελει το μοσχαρι, αλλη τα ribs τα χοιρινα, αλλη τα ψαρια κλπ.

Ultimate Guide to Smoking with Wood - King of the Coals

Το κουτάκι - tube -  με τα ξύλα, το ανάβεις στον καυστήρα και μετά το πας επάνω στον κλειστό ή το ανάβεις αλλιώς? Κάποιες φορές που προσπάθησα απέτυχα - είτε δεν άναψαν καλά οπότε έσβησαν νωρίς  είτε δεν άναψαν καλά και τα παράτησα έτσι😁

Δημοσ.

Στο χοιρινό κυρίως, το κάρβουνο είναι όλα τα λεφτά! όποτε πάω στο πατρικό το απολαμβάνω.. στα υπόλοιπα κρέατα όμως, κι η υγραερίου είναι σούπερ, πχ κοτόπουλο καμία διαφορά! Σπαλομπριζολα μοσχάρι στο κάρβουνο όμως δε τη πετυχαίνω, σε κάποια σημεία βγαίνει στεγνή, ενώ στην υγραερίου που η θερμοκρασία είναι στάνταρ τη βγάζω λουκούμι!

 

Δημοσ.

https://chatgpt.com/share/682dee60-000c-800f-a744-97cf6cceb92c

Εμενα αυτα μου λεει το μηχανημα παντως ☺️

Προφανως οποιος δεν μπορει να καπνισει στο μπαλκονι του για χ,ψ λογους δεν θα παρει ψησταρια με καρβουνο.

Αλλα τουλαχιστον για μενα,οποιος εχει μερακι ψαχνει να βρει τις καλυτερες δυνατες συνθηκες(οχι δεν λεω σε καποιον να μετακομισει σε μονοκατοικια για να καπνιζει,μη παρεξηγηθω)

Προφανως και το υγραεριο θα δωσει ωραιο αποτελεσμα,δεν ειπε κανενας το αντιθετο.Απλα αν ο ιδιος ανθρωπος με τις ιδιες τεχνικες και τα ιδια εργαλεια/πρωτη υλη ψησει σε ψησταρια με καρβουνο θα εχει πιο νοστιμο αποτελεσμα.Υπαρχει καποιος που διαφωνει σε αυτο;

@SagoniasSlutRos ωραιο το bark αλλα η οψη του εξαρταται μονο απο το rub και τη θερμοκρασια που ψηνεις.Η γευση που εχει το καπνισμα σε καρβουνο δεν αποτυπωνεται σε φωτογραφια,μονο η μυτη και ο ουρανισκος σου μπορουν να το νιωσουν 

Δημοσ.

Η διαφορά στη γεύση είναι μικρή, ειδικά αν τα καπνίζεις και με tube.

Εκανα τις προάλλες ένα πρόβειο κοντοσούβλι στην υγραερίου με το tube από κάτω και δεν πίστευε κανείς ότι δεν ήταν στα κάρβουνα! 

Και τσίκνα είχε, και τα λίπη έσκαγαν και κάπνιζαν κι αυτά. 

Οσο για το κάρβουνο, εδώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι τα χαντακώνουν τα κρέατα ούτως ή άλλως και βγαίνουν σόλες «για να μην έχουν αίματα» κλπ… οπότε αυτά για τα μεράκια τα ακούω και λίγο βερεσέ 😅

59 minutes ago, skskre said:

Το κουτάκι - tube -  με τα ξύλα, το ανάβεις στον καυστήρα και μετά το πας επάνω στον κλειστό ή το ανάβεις αλλιώς? Κάποιες φορές που προσπάθησα απέτυχα - είτε δεν άναψαν καλά οπότε έσβησαν νωρίς  είτε δεν άναψαν καλά και τα παράτησα έτσι😁

Ξύλα πάνω στον καυστήρα σε κουτί.

Πελετ στο tube με καλό άναμμα πριν, δε χρειάζεται καυστήρα αναμμένο από κάτω 

  • Like 2
Δημοσ.
37 λεπτά πριν, Wspr είπε

https://chatgpt.com/share/682dee60-000c-800f-a744-97cf6cceb92c

Εμενα αυτα μου λεει το μηχανημα παντως ☺️

Προφανως οποιος δεν μπορει να καπνισει στο μπαλκονι του για χ,ψ λογους δεν θα παρει ψησταρια με καρβουνο.

Αλλα τουλαχιστον για μενα,οποιος εχει μερακι ψαχνει να βρει τις καλυτερες δυνατες συνθηκες(οχι δεν λεω σε καποιον να μετακομισει σε μονοκατοικια για να καπνιζει,μη παρεξηγηθω)

Προφανως και το υγραεριο θα δωσει ωραιο αποτελεσμα,δεν ειπε κανενας το αντιθετο.Απλα αν ο ιδιος ανθρωπος με τις ιδιες τεχνικες και τα ιδια εργαλεια/πρωτη υλη ψησει σε ψησταρια με καρβουνο θα εχει πιο νοστιμο αποτελεσμα.Υπαρχει καποιος που διαφωνει σε αυτο;

@SagoniasSlutRos ωραιο το bark αλλα η οψη του εξαρταται μονο απο το rub και τη θερμοκρασια που ψηνεις.Η γευση που εχει το καπνισμα σε καρβουνο δεν αποτυπωνεται σε φωτογραφια,μονο η μυτη και ο ουρανισκος σου μπορουν να το νιωσουν 

Πειραγμένο το μηχάνημα 🤣

  • Haha 1
Δημοσ.
49 minutes ago, vins said:

 Ξύλα πάνω στον καυστήρα σε κουτί.

Πελετ στο tube με καλό άναμμα πριν, δε χρειάζεται καυστήρα αναμμένο από κάτω 

Ξύλα έχω για κάπνισμα και κουτάκι temu... όχι tube

Αν μείνουν όλη την ώρα πάνω στο καυστήρα δεν θα καουν πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ή λάθος το έχω?

Δημοσ.
35 minutes ago, skskre said:

Ξύλα έχω για κάπνισμα και κουτάκι temu... όχι tube

Αν μείνουν όλη την ώρα πάνω στο καυστήρα δεν θα καουν πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, ή λάθος το έχω?

Τα ξύλα γενικά δεν κρατάνε πολύ ώρα, θέλει να αναπληρώνεις!

Καποιοι τα μουλιάζουν πιο πριν αλλά εγώ διαφωνώ.

Με τα πελετ εγώ την έχω κατα βρει γιατί ακριβώς μπορεί να κρατήσει και 3-4ωρο το μεγάλο tube. 

  • Like 3
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, vins είπε

Τα ξύλα γενικά δεν κρατάνε πολύ ώρα, θέλει να αναπληρώνεις!

Καποιοι τα μουλιάζουν πιο πριν αλλά εγώ διαφωνώ.

Με τα πελετ εγώ την έχω κατα βρει γιατί ακριβώς μπορεί να κρατήσει και 3-4ωρο το μεγάλο tube. 

Το ξύλο δεν χρειάζεται κανένα μούλιασμα, συμφωνώ.

  • Like 3
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Wspr είπε

Προφανως και το υγραεριο θα δωσει ωραιο αποτελεσμα,δεν ειπε κανενας το αντιθετο.Απλα αν ο ιδιος ανθρωπος με τις ιδιες τεχνικες και τα ιδια εργαλεια/πρωτη υλη ψησει σε ψησταρια με καρβουνο θα εχει πιο νοστιμο αποτελεσμα.Υπαρχει καποιος που διαφωνει σε αυτο;

Σε κοντοσουβλι που θέλει κάνα 2ωρο θα πάρει ωραία γεύση από κάρβουνο. Σε μπριζόλα που θα ψηθεί 4+4 λεπτά, δεν καταλαβαίνω καμία τρελή διαφορά. 

 

3 ώρες πριν, Wspr είπε

@SagoniasSlutRos ωραιο το bark αλλα η οψη του εξαρταται μονο απο το rub και τη θερμοκρασια που ψηνεις.Η γευση που εχει το καπνισμα σε καρβουνο δεν αποτυπωνεται σε φωτογραφια,μονο η μυτη και ο ουρανισκος σου μπορουν να το νιωσουν

Και γω γι αυτό πήρα weber kettle, για καπνιστά μόνο. Αλλά την έχω ανάψει ελάχιστα. Η φώτο απλά έδειξε ότι μπορείς να πετύχεις πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα και με τα πελετ. Αλλιώς δεν θα είχαν ζήτηση τα traeger και τα άλλα πελετ καπνιστήρια. Εννοείται το ξύλο/κάρβουνο είναι καλύτερο, αλλά ο καθένας παίρνει ότι τον βολεύει, ασχέτως πόσο μερακλής είναι. 

  • Like 2
Δημοσ.
4 hours ago, Wspr said:

https://chatgpt.com/share/682dee60-000c-800f-a744-97cf6cceb92c

Εμενα αυτα μου λεει το μηχανημα παντως ☺️

Προφανως οποιος δεν μπορει να καπνισει στο μπαλκονι του για χ,ψ λογους δεν θα παρει ψησταρια με καρβουνο.

Αλλα τουλαχιστον για μενα,οποιος εχει μερακι ψαχνει να βρει τις καλυτερες δυνατες συνθηκες(οχι δεν λεω σε καποιον να μετακομισει σε μονοκατοικια για να καπνιζει,μη παρεξηγηθω)

Προφανως και το υγραεριο θα δωσει ωραιο αποτελεσμα,δεν ειπε κανενας το αντιθετο.Απλα αν ο ιδιος ανθρωπος με τις ιδιες τεχνικες και τα ιδια εργαλεια/πρωτη υλη ψησει σε ψησταρια με καρβουνο θα εχει πιο νοστιμο αποτελεσμα.Υπαρχει καποιος που διαφωνει σε αυτο;

@SagoniasSlutRos ωραιο το bark αλλα η οψη του εξαρταται μονο απο το rub και τη θερμοκρασια που ψηνεις.Η γευση που εχει το καπνισμα σε καρβουνο δεν αποτυπωνεται σε φωτογραφια,μονο η μυτη και ο ουρανισκος σου μπορουν να το νιωσουν 

 

Φαίνεσαι μερακλής , θα ανεβάσεις καμια ωραια φωτο με ψητα να τρέξει το σαλάκι μας;

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...