Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
21 ώρες πριν, noasgr είπε

Πριν δυο μέρες παρέλαβα αυτά:

  Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

image.png.fb3aa1b3d44865ee45cc159dd2a32e14.png

Στις οδηγίες της συσκευασίας λέει ότι θέλει μούλιασμα. Στο νετ οι απόψεις διίστανται... Έχετε δοκιμάσει με μούλιασμα; Γιατί θεωρείτε καλύτερα χωρίς; Ευχαριστώ πολύ!

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Δεν υπάρχει κανένας Pitmaster ή τέλος πάντων κάποιος που ασχολείται με το κάπνισμα είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά που να χρησιμοποιεί βρεγμένα ξύλα για να καπνίσει τα κρέατα. Ανεξάρτητα που τα καπνίζει πχ offset, smoker, kamado κτλ.

Υπάρχει κι ένα αρκετά επεξηγηματικό άρθρο στο amazingribs 

https://amazingribs.com/more-technique-and-science/more-cooking-science/soak-your-wood-first-myth/

Επιπλέον, σε περίπτωση που τα μουλιάσεις, θα διαπιστώσεις ότι το νερό που τα έχεις βάλει, γίνεται «βρώμικο» Αυτό προφανώς δεν είναι βρωμιά. Ουσιαστικά αφαιρείς «γεύση» από το ξύλο.

Εξαίρεση αποτελεί η ξύλινη πλάκα που χρησιμοποιούν για ψήσιμο, όπου θα πρέπει να την μουλιάσεις για να μην καεί.

Από θέμα pellets ή wood chips/chunks, προτιμώ το ξύλο.

11 ώρες πριν, psycho είπε

Λοιπόν νομίζω ότι έχω διαβάσει πάνω από 500-600 σελίδες ήδη 😵 το αποτέλεσμα ήταν να πάρω την Napoleon rogue se με μάτι υπέρυθρων… και ο λόγος  ήταν αυτό το περιβόητο  μάτι.

Σήμερα λοιπόν δοκίμασα να κάνω έμμεσο ψήσιμο σε ένα rib eye του κιλού black angus. Ανοίγω το κεντρικό και το δεξί καυστήρα, πάνω από τους οποίους βάζω καλαμάκια κοτόπουλο και στην αριστερή πλευρά που παραμένει κλειστή βάζω το rib eye.

Βγαζω το κοτόπουλο φανταστικό.

Συνεχίζω με το rib eye έμμεσο για συνολικά 25-30 λεπτά. Τότε το βγάζω και το πετάω πάνω στις υπέρυθρες στο φουλ για ένα λεπτό κάθε πλευρά. Οπτικά ήταν κάτι καταπληκτικό, για φωτογραφίες. Medium medium-rare.
 

Η γεύση… μύριζε έντονα προπάνιο το κρέας, μια μυρωδιά που δεν έλεγε να φύγει  :(:(: πολύ τρυφερό κατά τα άλλα.

Τι μπορεί να φταίει;; Τα 30 λεπτά στο έμμεσο στο τέρμα αριστερό μάτι. Μήπως έπρεπε να μπει στην μέση και να ανοίξω τους πλαϊνούς καυστήρες;; Δεν έχω ιδέα.

Δεν έχω μυρίσει/γευτεί ποτέ αέριο κι έχω ψήσει πάρα πολλά κρέατα εκεί. Το sizzle zone χρειάζεται τουλάχιστον 5 λεπτά να καίει στο μέγιστο, πριν τοποθετήσεις το κρέας πάνω.

Στην αρχή του ανάμματος θα μυρίσει λίγο, καθώς χρειάζεται να «τρέξει» στις κυψέλες του sizzle zone, πριν μπορέσεις να το ανάψεις.

  • Like 1
  • Απαντ. 22,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • SagoniasSlutRos

    2504

  • ilpapacha

    2197

  • sndev

    1178

  • ηνίοχος

    606

Δημοσ.
1 hour ago, ilpapacha said:

Υπάρχει κι ένα αρκετά επεξηγηματικό άρθρο στο amazingribs 

Βέβαια  στο άρθρο έκανε τις δοκιμές με 24ωρο μούλιασμα, ενώ η Weber λέει ότι μόνο τα chips (και όχι τα chunks) χρειάζονται μούλιασμα 30 λεπτών.  

Από την δική μου εμπειρία πάντως, όταν στην αρχή χρησιμοποιούσα chips και δεν είχα κάνει σωστό μούλιασμα, είχαν αρπάξει φωτιά μέσα στο μεταλλικό κουτί. Δεν τα έχω ξαναχρησιμοποιήσει από τότε. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, protathlitis είπε

Βέβαια  στο άρθρο έκανε τις δοκιμές με 24ωρο μούλιασμα, ενώ η Weber λέει ότι μόνο τα chips (και όχι τα chunks) χρειάζονται μούλιασμα 30 λεπτών.  

Από την δική μου εμπειρία πάντως, όταν στην αρχή χρησιμοποιούσα chips και δεν είχα κάνει σωστό μούλιασμα, είχαν αρπάξει φωτιά μέσα στο μεταλλικό κουτί. Δεν τα έχω ξαναχρησιμοποιήσει από τότε. 

One more reason not to soak: Not all smoke is the same. The best tasting smoke is practically invisible, thin, and pale blue. Blue smoke is better than white, gray, or black, by far. Blue smoke needs dry wood and a hot fire, lots of oxygen and flame. Some people complain that their chips catch on fire when they throw them on the coals. To prevent this they make a smoke packet by wrapping the wood in foil and poking holes in the foil. Don’t bother. Let the wood burn! That’s how you get blue smoke! 

Επεξ/σία από SagoniasSlutRos
  • Like 3
Δημοσ.
Στις 3/5/2025 στις 8:20 ΜΜ, ilpapacha είπε

Η Naterial Kenton από τα Leroy Merlin είναι μια τίμια επιλογή.

Επειδή έχω προγραμματίσει να πάω Θεσσαλονίκη αρχές του για κάτι υποχρεώσεις και θα το συνδυάσω με την αγορά της ψησταριάς απο το Leroy, σήμερα είδα το φυλλάδιο του lidl και έχει μια ψησταριά υγραερίου, αξίζει τίποτα ή να προχωρήσω σε αυτή του Leroy;

Δημοσ.
8 minutes ago, iCyd said:

Επειδή έχω προγραμματίσει να πάω Θεσσαλονίκη αρχές του για κάτι υποχρεώσεις και θα το συνδυάσω με την αγορά της ψησταριάς απο το Leroy, σήμερα είδα το φυλλάδιο του lidl και έχει μια ψησταριά υγραερίου, αξίζει τίποτα ή να προχωρήσω σε αυτή του Leroy;

Έχοντας την Kenton και έχοντας δει του Lidl, καρφωτό Kenton 

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
15 hours ago, ilpapacha said:

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή. Δεν υπάρχει κανένας Pitmaster ή τέλος πάντων κάποιος που ασχολείται με το κάπνισμα είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά που να χρησιμοποιεί βρεγμένα ξύλα για να καπνίσει τα κρέατα. Ανεξάρτητα που τα καπνίζει πχ offset, smoker, kamado κτλ.

Υπάρχει κι ένα αρκετά επεξηγηματικό άρθρο στο amazingribs 

https://amazingribs.com/more-technique-and-science/more-cooking-science/soak-your-wood-first-myth/

Επιπλέον, σε περίπτωση που τα μουλιάσεις, θα διαπιστώσεις ότι το νερό που τα έχεις βάλει, γίνεται «βρώμικο» Αυτό προφανώς δεν είναι βρωμιά. Ουσιαστικά αφαιρείς «γεύση» από το ξύλο.

Εξαίρεση αποτελεί η ξύλινη πλάκα που χρησιμοποιούν για ψήσιμο, όπου θα πρέπει να την μουλιάσεις για να μην καεί.

Από θέμα pellets ή wood chips/chunks, προτιμώ το ξύλο.

Δεν έχω μυρίσει/γευτεί ποτέ αέριο κι έχω ψήσει πάρα πολλά κρέατα εκεί. Το sizzle zone χρειάζεται τουλάχιστον 5 λεπτά να καίει στο μέγιστο, πριν τοποθετήσεις το κρέας πάνω.

Στην αρχή του ανάμματος θα μυρίσει λίγο, καθώς χρειάζεται να «τρέξει» στις κυψέλες του sizzle zone, πριν μπορέσεις να το ανάψεις.

Εχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι μπορεί να φταίει ο ρυθμιστής. Εχω την γκρι μπουκάλα προπανίου και τον κόκκινο ρυθμιζόμενο ρυθμιστή που φθάνει 22-70mbar. Το έχω ρυθμίσει με το μάτι δεν έβαλα επιστήμη πάνω. Υπάρχει κάποια οδηγία γιαυτο;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 minutes ago, psycho said:

Εχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι μπορεί να φταίει ο ρυθμιστής. Εχω την γκρι μπουκάλα προπανίου και τον κόκκινο ρυθμιζόμενο ρυθμιστή που φθάνει 22-70mbar. Το έχω ρυθμίσει με το μάτι δεν έβαλα επιστήμη πάνω. Υπάρχει κάποια οδηγία γιαυτο;

Σε περιπτωση που ο ρυθμιστης ειναι π.χ. στα +40mbar ειναι πιθανο κατα την καυση να μην τραβαει ο καυστηρας την αναλογη ποσοτητα οξυγονου απο την οπη μπροστα. Αν ο καυστηρας ειναι ρυθμισμενος για οξυγονο καυσης στα 30mbar αεριου που ειναι και το αναμενομενο τοτε Θα εβλεπες λογικα πορτοκαλι εως πολυ πορτοκαλι φλογα που υποδεικνυει ατελη καυση. 

Θα προτινα να βαλεις σταθερο ρυθμιστη για προπανιο.

Η φλογα πρεπαι να ειναι γαλαζια με ελαχιστο κιτρινο στο πανω μερος και να μην κανει κυματισμους (σταθερη) 

Επεξ/σία από johnniek13
Δημοσ.
3 ώρες πριν, psycho είπε

Εχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι μπορεί να φταίει ο ρυθμιστής. Εχω την γκρι μπουκάλα προπανίου και τον κόκκινο ρυθμιζόμενο ρυθμιστή που φθάνει 22-70mbar. Το έχω ρυθμίσει με το μάτι δεν έβαλα επιστήμη πάνω. Υπάρχει κάποια οδηγία γιαυτο;

Καμία οδηγία. Απλά τον γυρνάς πίσω και παίρνεις τον σταθερό που είναι στα 37mbar.

4 ώρες πριν, iCyd είπε

Επειδή έχω προγραμματίσει να πάω Θεσσαλονίκη αρχές του για κάτι υποχρεώσεις και θα το συνδυάσω με την αγορά της ψησταριάς απο το Leroy, σήμερα είδα το φυλλάδιο του lidl και έχει μια ψησταριά υγραερίου, αξίζει τίποτα ή να προχωρήσω σε αυτή του Leroy;

Ότι απάντησε και ο @vins
Επιπρόσθετα, εάν προκύψει κάτι, σίγουρα θα είναι πιο εύκολο να βγάλεις άκρη με ένα κατάστημα που τα προϊόντα αυτά τα πουλάει καθημερινά στο μαγαζί του, παρά με ένα κατάστημα που τα φέρνει, ανά περιόδους, για να τα πουλήσει.

  • Like 2
Δημοσ.
9 hours ago, psycho said:

Εχω αρχίσει να σκέφτομαι ότι μπορεί να φταίει ο ρυθμιστής. Εχω την γκρι μπουκάλα προπανίου και τον κόκκινο ρυθμιζόμενο ρυθμιστή που φθάνει 22-70mbar. Το έχω ρυθμίσει με το μάτι δεν έβαλα επιστήμη πάνω. Υπάρχει κάποια οδηγία γιαυτο;

Και τα κοτόπουλα γτ δε μύριζαν;

Δημοσ.
1 hour ago, sndev said:

Και τα κοτόπουλα γτ δε μύριζαν;

Έχεις απόλυτο δίκιο. Τότε μήπως η σωστή πίεση παίζει περισσότερο ρόλο στο μάτι υπέρυθρων… 

Από εκεί που πήρα τον ρύθμιση μου είπε να το ρυθμίσω εκεί που στο τέρμα χαμηλό να έχω μπλε σταθερή φωτιά.

Δοκίμασα με αφρό όλες τις ενώσεις όλα καλά από διαρροές.

Δημοσ.

Καλησπέρα.

Πέρυσι σε μια παραλία που συχναζουμε έτυχε δίπλα μας να κάθεται μια παρέα και σε κάποια φάση είχαν μια ψησταριά και ψηνανε σουβλάκια, δεν θυμάμαι να έβλεπα πολύ καπνό, υποθέτω ότι ήταν υγραερίου.

Πολύ διακριτική ίσα ίσα έβγαζε λίγο καπνό από το κρέας, μικρή 4-5 σουβλάκια ταυτόχρονα έψηνε 

Μην τα πολύ λόγω έχω ψηθεί φέτος μίας και μεγαλώνουν τα παιδιά και η θάλασσα το τραβάει το ψητό να πάρω μία

Με μία μικρή αναζήτηση είδα υπάρχουν κάποιες,

Υπάρχει κάποιος που έχει?

Είδα υπάρχουν και φιάλες 3 κιλών για γκάζι, πολύ μικρές βολεύουν πολύ, 

Οποιαδήποτε πληροφορία δεκτή!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 hours ago, psycho said:

Έχεις απόλυτο δίκιο. Τότε μήπως η σωστή πίεση παίζει περισσότερο ρόλο στο μάτι υπέρυθρων… 

Από εκεί που πήρα τον ρύθμιση μου είπε να το ρυθμίσω εκεί που στο τέρμα χαμηλό να έχω μπλε σταθερή φωτιά.

Δοκίμασα με αφρό όλες τις ενώσεις όλα καλά από διαρροές.

Ελπίζω να εννοείς σαπουνάδα και όχι πολυουρεθάνη 😅

9 minutes ago, mastoras007 said:

Καλησπέρα.

Πέρυσι σε μια παραλία που συχναζουμε έτυχε δίπλα μας να κάθεται μια παρέα και σε κάποια φάση είχαν μια ψησταριά και ψηνανε σουβλάκια, δεν θυμάμαι να έβλεπα πολύ καπνό, υποθέτω ότι ήταν υγραερίου.

Πολύ διακριτική ίσα ίσα έβγαζε λίγο καπνό από το κρέας, μικρή 4-5 σουβλάκια ταυτόχρονα έψηνε 

Μην τα πολύ λόγω έχω ψηθεί φέτος μίας και μεγαλώνουν τα παιδιά και η θάλασσα το τραβάει το ψητό να πάρω μία

Με μία μικρή αναζήτηση είδα υπάρχουν κάποιες,

Υπάρχει κάποιος που έχει?

Είδα υπάρχουν και φιάλες 3 κιλών για γκάζι, πολύ μικρές βολεύουν πολύ, 

Οποιαδήποτε πληροφορία δεκτή!

Γνωστός έχει την Napoleon TravelQ 240, η οποία παίρνει γκαζάκι για φορητότητα. Εχει και αντάπτορα για 10κιλη φιάλη με κάνα 30αρι έξτρα νομίζω. 

Με τις 3κιλες δεν ξέρω τι παίζει 

ΥΓ σε ότι αφορά τον καπνό, περισσότερο έχει να κάνει με το τι κρέας ψήνεις. Αν βάλεις πρόβεια δε θα βγάλει την ίδια κάπνα με κοτόπουλο στήθος.

Επεξ/σία από vins
Δημοσ.
1 ώρα πριν, vins είπε

Ελπίζω να εννοείς σαπουνάδα και όχι πολυουρεθάνη 😅

Γνωστός έχει την Napoleon TravelQ 240, η οποία παίρνει γκαζάκι για φορητότητα. Εχει και αντάπτορα για 10κιλη φιάλη με κάνα 30αρι έξτρα νομίζω. 

Με τις 3κιλες δεν ξέρω τι παίζει 

ΥΓ σε ότι αφορά τον καπνό, περισσότερο έχει να κάνει με το τι κρέας ψήνεις. Αν βάλεις πρόβεια δε θα βγάλει την ίδια κάπνα με κοτόπουλο στήθος.

ελεγα για κάτι πιο απλό και οικονομικό 

https://a.aliexpress.com/_Ex1NBKW

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, mastoras007 είπε

Καλησπέρα.

Πέρυσι σε μια παραλία που συχναζουμε έτυχε δίπλα μας να κάθεται μια παρέα και σε κάποια φάση είχαν μια ψησταριά και ψηνανε σουβλάκια, δεν θυμάμαι να έβλεπα πολύ καπνό, υποθέτω ότι ήταν υγραερίου.

Πολύ διακριτική ίσα ίσα έβγαζε λίγο καπνό από το κρέας, μικρή 4-5 σουβλάκια ταυτόχρονα έψηνε 

Μην τα πολύ λόγω έχω ψηθεί φέτος μίας και μεγαλώνουν τα παιδιά και η θάλασσα το τραβάει το ψητό να πάρω μία

Με μία μικρή αναζήτηση είδα υπάρχουν κάποιες,

Υπάρχει κάποιος που έχει?

Είδα υπάρχουν και φιάλες 3 κιλών για γκάζι, πολύ μικρές βολεύουν πολύ, 

Οποιαδήποτε πληροφορία δεκτή!

Προσωπικά μου φαίνεται πολύ κόπος το ψησε κουβαλα και μετα βάλε τα όπως είναι με τα λιπια πίσω στο αμάξι κτλ . Όλα αυτά για μερικά σουβλάκια. Εκτός και αν μιλάμε για κάμπινγκ οπότε είναι για πιο γερούς παίκτες. 

Υπάρχουν μικρές μιας χρήσης ή κάτι παρόμοιο για να κάνεις τη φάση σαν κύριος.

https://www.bestprice.gr/item/2156516794/campus-pshstaria-karboynoy-epifaneias-30x25cm-25-04101.html

Επεξ/σία από Grfoxz
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...