Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Moderators
Δημοσ.

ΕΙΜΑΙ σε επίσχεση επειδή ήμουν ανευ πληρωμής "γενικά κι αόριστα", κι ας είμαι ολυμπιακός. ΠΗΡΑ ταμείο ανεργίας λόγω επίσχεσης. ΠΕΡΑΣΑ από επιθεώρηση και ΕΙΜΑΙ στο δικαστήριο ενώ συνεχίζει να ισχύει η επίσχεση μου. Έχει βγει ήδη απόφαση υπέρ μου και συνεχίζουμε.

Αν εσύ εννοείς ότι στο τέλος της διασικασίας θα πάρω το 3ο το μακρύτερο *πρακτικά*, πες αυτό και μην λες ότι δεν μπορείς να κάνεις επίσχεση αν "η εταιρία δεν έχει λεφτά". Μια χαρά λεφτά έχουν, απλά επιλέγουν να σε γράφουν. Όσο τους αφήνεις.

Ναι, συγνώμη, όταν λέω ότι "δεν μπορείς να κάνεις επίσχεση", αυτό εννοώ, ότι πρακτικά θα βγει απόφαση στο τέλος όπου δεν θα αναγνωρίζεται η υπερημερία, εάν και εφόσον υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας, όπως π.χ. το να μην έχει λεφτά στα ταμεία της η εταιρεία.

Δεν ξέρω για τη δική σου δουλειά, αναφερόμουν στον OP που δήλωσε με σιγουριά ότι δεν έχει λεφτά η εταιρεία του.

Εάν εκεί που δουλεύεις εσύ θεωρείς ότι σε γράφουν, πολύ καλά έκανες και δήλωσες επίσχεση, κι εγώ μαζί σου. Σου εύχομαι να δικαιωθείς. :)

• Απαντ. 46
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Βασικά κλάψου όσο μπορείς μπας και πάρεις κανένα φράγκο, και μετά κάντηνε, αλλά μόνο αν δεις ότι δεν σώζεται η κατάσταση..

Αν όμως πιστεύεις ότι η επιχείρηση μπορεί να ανακάμψει , καλό είναι να βοηθήσεις κι εσύ και να μην τους παρατήσεις αμέσως,

γιατί τότε είναι σίγουρο ότι θα καταρρεύσουν (χωρίς εργαζόμενους φυσικά και θα κλείσει το μαγαζί, και θα πάρετε όλοι το μακρύτερο) ..

Φυσικά, αυτό εξαρτάται κι απ' τις αντοχές του καθενός.

Βέβαια , αν βρεις αλλού δουλειά, θα πρέπει να κοιτάξεις τον εαυτό σου.

Αν όμως είναι να κάθεσαι σπίτι και να τα ξύνεις, τότε δε χάνεις και τίποτα να βοηθήσεις για λίγο καιρό.Μόνο όμως αν υπάρχει φως στο τούνελ..

Συζήτα και μαζί τους, κι αν στο παίζουν βαριά πεπόνια συμπεριφέρσου ανάλογα..

Απαιτείται καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας (η οποία θα σας καλέσει εσένα και τον εργοδότη για συμβιβασμό και αν δεν τα βρείτε θα κάνει μήνυση στον εργοδότη),

επίσχεση εργασίας με δικηγόρο (εξώδικο) ο οποίος θα σου τη γράψει για να στέκει (με επιχειρήματα όπως αυτά που γράφτηκαν σε προηγούμενα ποστς) ,

και πιθανά αγωγή ή μήνυση για διεκδίκηση δεδουλευμένων αργότερα..

Όπως είπε κι ο φίλος παραπάνω, υπάρχει περίπτωση να χάσεις το δικαστήριο της επίσχεσης και να μη σου επιδικάσουν τίποτα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο στις περιπτώσεις που η επιχείρηση επιβιώσει, και εσύ έχεις κάνει επίσχεση πχ. από τον πρώτο μήνα..

Τότε θα έχεις πληρώσει και το δικηγόρο και δεν θα έχεις πάρει τίποτα..

Αν όμως η επιχείρηση βαρέσει κανόνι, τότε υπάρχει και η διάταξη περί αφερεγγυότητας εργοδότη (δες στο site του ΟΑΕΔ σχετικά),

όπου εφόσον η επιχείρηση πτωχεύσει και ξεκινήσει εκκαθάριση ή οριστεί σύνδικος πτώχευσης,

και έχεις κάνει αγωγές και καταγγελίες στην επιθεώρηση κλπ.

μπορείς να πάρεις κάποιους μικτούς μισθούς της ΣΣΕ σου από τον ΟΑΕΔ κάνοντας τις σχετικές αιτήσεις. (εγώ είχα πάρει 6 μισθούς κάποια εποχή , τώρα νομίζω είναι 3)..

Από τα ολότελα.. Αυτό βέβαια μόνο εφόσον γίνει πτώχευση, πιθανά και μετά από 2-3 χρόνια..

Διάβασε αναλυτικά τι χρειάζεσαι, αλλά αν θες να το κάνεις αυτό θα πρέπει να βάλεις κάποιο δικηγόρο να τσεκάρει κάθε 3 μήνες στο πρωτοδικείο που ανήκει η επιχείρηση , μήπως έχει κηρυχθεί σε πτώχευση για να ξεκινήσεις τις διαδικασίες και να σε βάλει ο δικηγόρος στη λίστα των πιστωτών για να διεκδικήσεις τα μηνιάτικα από τον ΟΑΕΔ (αφού από την εκκαθάριση θα πάρεις τα ...... σου) .

Α, και αν πας στην επιθεώρηση, ζήτα να σου δώσουν ένα χαρτί με τα αναλυτικά στοιχεία που αντιστοιχούν στη θέση σου με βάση τη ΣΣΕ που υπάγεσαι (καθαρά , εισφορές εργαζομένου, εισφορές εργοδότη, τα μικτά χωρίς εισφορές εργοδότη μας ενδιαφέρουν)..

Και πάρε και ένα χαρτί από την επιχείρηση (με σφραγίδα και υπογραφή) που να αποδυκνείει πόσα παίρνεις μικτά το μήνα, το οποίο θα το χρειαστείς για τις αγωγές..

Ουφφφφφ.....

Δημοσ.

Μια άλλη προσέγγιση είναι να επιδιώξεις την απόλυσή σου. Από προσωπική εμπειρία όταν η εταιρία αρχίσει να καθυστερεί τα δεδουλευμένα είναι σχεδόν αδύνατο να καταφέρει να λειτουργήσει κανονικά ξανά. Έτσι όσο εσύ δουλεύεις, τόσο θα αυξάνεται και η οφειλή τους προς εσένα. Εγώ έχω απολυθεί από τον Μάιο και ακόμα περιμένω δεδουλευμένα (μου καταθέτουν περίπου 300 ευρώ το μήνα, όσα με πλήρωναν και όταν δούλευα κανονικά με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν). Έτσι μειώνεται η οφειλή. Με επικοινωνία που είχα με πρώην συναδέλφους, μου λένε ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Σε κάποιο χρονικό διάστημα θα έχω εξοφληθεί, όσοι δουλεύουν εκεί ακόμα, κάθε μήνα που περνάει βλέπουν τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους να αυξάνονται. Βέβαια εγώ τώρα είμαι άνεργος, αλλά σίγουρα σε μια εταιρία που πάει για φούντο και δε σε πληρώνει, δε βλέπω το λόγο να μένεις και να προσφέρεις έργο.

Σχετικά με την επίσχεση, επειδή την είχαμε ψάξει και στη δική μας περίπτωση, ισχύει αυτό που γράφτηκε παραπάνω περί 2 μηνών απλήρωτων. Κάτι όμως που ίσως δεν σκεφτήκατε, όπως δεν το είχαμε σκεφτεί και εμείς, είναι ότι αν κάνετε επίσχεση η εταιρία θα πάψει να λειτουργεί, θα χάσει πελατεία και έσοδα και αναπόφευκτα θα οδηγηθεί στην πτώχευση και φυσικά ουκ αν λάβοις παρα του μη έχοντος. Εμείς ήμασταν σε εταιρία με 130 άτομα προσωπικό, στη δική σας με 9, ακόμα και 1-2 να κάνουν επίσχεση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Δημοσ.

Ναι ουσιαστικα αν καταληξουμε σε επισχεση σταματαει να δουλευει η εταιρια, αλλα αυτο θα ειναι τελευταιο μετρο αν βλεπουμε οτι μας κρατανε χωρις να πληρωνουν και χωρις να υπαρχει ανακαμψη, ωστε τελοσπαντων να κλεισει και να μπουμε ΟΑΕΔ και να ψαξουμε δουλεια.

Γιατι το βλεπω πιθανον επειδη δε θα θελουν να την κλεισουν να το τραβηξουν οσο παει, και μεχρι τοτε εμεις απληρωτοι..

@Alejandro - Αποκλειεται να με απολυσουν, και ειδικα τωρα... δε ξερω τι θα πρεπει να κανω για να με στειλουν... και αν ειναι και κατι τραβηγμενο (πες κανω 5 μερες για δουλεια μιας) μπορει να θεωρηθει σπασιμο της συμβασης πχ. οποτε δωρο αδωρο.

Δημοσ.

Εγω στη θεση σου απλα δεν θα πατουσα το ποδι μου οποτε γουσταρα (αλλα οχι συνεχομενες ημερες). Παραδειγμα παιρνω σημερα τηλεφωνο και δεν παω στη δουλεια γιατι εχω το Χ προβλημα. Αυριο παω στη δουλεια κανονικα, μεθαυριο παλι δεν παω γιατι εχω το Ψ προβλημα και παει λεγοντας. Εννοειται οτι στην δουλεια δουλευεις χωρις να κανεις σαμποταζ αλλα με τροπο που να μη σε σκιαζει φοβερα καμια και εννοειται οτι πουλας πνευμα στον οποιονδηποτε αφεντικο.

Ριξε σιγα σιγα λιγο καφριλικι να δεις τι παιζει. Ετσι για να τον αναγκασεις να σε διωξει.

Δημοσ.

^ Για την ιστορία, μπορείς άνετα κ 2 μέρες συνεχόμενα. Βασικά, βάση νόμου καίγεσαι στην 3η μέρα όταν είναι ανευ ειδοποίησης.

• 3 μήνες μετά...
Δημοσ.

καλησπερα παιδια. ειμαι στην επισχεση απο 8.6.11. τι πρεπει να κανω για να παρω το επιδομα επισχεσεως και επισης θα τα παρω ολα μαζι αναδρομικα η απο δω και περα οτι μου αναλογει ανα μηνα? επισης με δωρο χριστουγεννων τι παιζει?

ευχαριστω

Δημοσ.

Καλά, γιατί άργησες από Ιούνιο τόσο πολύ να ξεκινήσεις την διαδικασία για το επίδομα ανεργίας? (επίδομα ανεργίας είναι, απλά λόγω επίσχεσης κι όχι απόλυσης).

Δεν τα θυμάμα τώρα όλα, δες και το σάιτ του οαεδ μήπως άλλαξε κ κάτι--έχει 1,5 χρόνο πλέον που το έκανα εγώ- αλλά τότε σίγουρα ήταν:

1.  
  2. Αντίγραφο του χαρτιού της επίσχεσης
  3. Τα ένσημα σου των τελευταίων 2 ετών (πηγαίνεις στο ΙΚΑ και ζητας να σου τα τυπώσουν. θα σε ρωτήσουν τι τα θέλεις, θα πεις κανονικά: για επίδομα ανεργίας)
  4. Πρέπει να έχεις λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα (μόνο αυτήν δέχεται ο οαεδ για να βαζουν τα χρήματα).
    Αν δεν έχεις, πας και ανοίγεις. Θα σε ρωτήσουν λόγο: επίδομα ανεργίας.
    Ρεζουμε των άνωθεν: Φωτοτυπία το βιβλιάριο Εθνικής τράπεζας (την 1η σελίδα που φαίνεται αριθμ.λογαριασμου κλπ στοιχεία)
  5. Φωτοτυπία ταυτότητας
  6. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού εφορίας

Δες κ το σάιτ, μπορεί να ξεχνάω κάτι.

Δημοσ.
Καλά, γιατί άργησες από Ιούνιο τόσο πολύ να ξεκινήσεις την διαδικασία για το επίδομα ανεργίας? (επίδομα ανεργίας είναι, απλά λόγω επίσχεσης κι όχι απόλυσης).

γιατι τωρα εμαθα οτι μπορω να κανω αυτο το πραγμα. ελπιζω να με «δεχτει» ο οαεδ. θα παω αυριο πρωι να ανοιξω λογαριασμο στην εθνικη οπως προανεφερες αφου πρωτα μιλησω τηλεφωνικα με οαεδ και μαζεψω και τη χαρτουρς που λες (κοιταζοντας παντα και το site*)

*http://www.oaed.gr/Pages/SN_58.pg

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Eιμαι σε επισχεση απο Δεκεμβριο απληρωτος 6 μηνες και ειχα πριν μερες ραντεβου με την επιθεωρηση αλλα ουτε πατησε ο εργοδοτης επικαλεστηκε αρρωστια και με εβαλε η επιθεωρηση σε ημερομηνια Μαρτιου μαζι με αλλον συναδελφο που εχει κανει και εκεινος επισχεση.Υπαρχει περιτπωση ο ΟΑΕΔ να καθυστερησει το επιδομα και το επιδομα ειναι κανονικα 461 ευρω το μηνα η λιγοτερο τωρα?

Υποτιθεται πρεπει να παω αυριο να το παρω απο ΟΑΕΔ.Παιζει να μου κανει ο ΟΑΕΔ καποια κομπινα να μην πληρωσει?Ωραιο και το επιδομα αφερεγγυοτητας που λες Kfyros πιστευω θα βοηθησει την δικηγορο μας αρκετα.

Παμε γερα μην χαριζεστε παιδια σε κανεναν πλουτοκρατη.

Δημοσ.

Η πορεία των ραντεβού της επιθεώρησης δεν συνδέεται με το επίδομα σου (παρά μόνο αν σε πληρώσει -ΟΛΑ, όχι απλά μέρος αυτών- και λήξει η επίσχεση σου), οπότε δεν παίζει να μην το πάρεις γι'αυτό το λόγο (αν δεν κάνω λάθος μειώνεται κατά 100Ε είπαν, δεν ξέρω αν μπήκε ήδη σε ισχύ όμως. Υποθέτω πως, ναι.)

Το λαμόγιο έχει δικαίωμα να πάρει έως και 2 αναβολές σην επιθεώρηση, μην περιμένεις να εμφανιστεί παρά μόνο στο 3ο ραντεβού (αφού άρχισε το παραμύθι ήδη στο 1ο) για να μην έχει κυρώσεις.

Δημοσ.

Αν δεν είχε χρήματα...θα είχε ήδη προβεί σε διαδικασία πτώχευσης. Προφανώς δεν πληρώνει τους υπαλλήλους για να πληρώνει άλλες υποχρεώσεις.

Εμένα από Καβάλα μεριά (πετρέλαια) μου χρωστάνε 100 χιλιάρικα (είμαι προμηθευτής) δηλαδή περίπου 6 μήνες...και δεν χρωστάνε μόνο σε μένα,αλλά σε όλους όσους συνεργάζονται μαζί τους!Το θέμα είναι ότι,δεν είναι τωρινό φαινόμενο!Το 2005 έφτασαν να μου χρωστάνε μέχρι 10 μήνες και πάντα υπήρχαν οφειλές 2-4 μηνών minimum από το 1995 που είναι πελάτες,στο τέλος όμως πάντα πλήρωναν και το ίδιο θα γίνει και τώρα...έχουν κι οι εταιρείες (μεγάλες και μικρές) τα προβλήματά τους και σίγουρα δεν υπάρχει (σχεδόν ποτέ) ζεστό χρήμα στα ταμεία τους για όλους!

Δεν ξέρω σε ποια κοσμάρα ζείτε μερικοί,αλλά η λέξη ρευστότητα είναι άγνωστη στην Ελληνική πραγματικότητα και ειδικά στην παρούσα φάση δεν μπορώ να φανταστώ εταιρεία που να μη χρωστάει έστω κι ένα μηνιάτικο στους υπαλλήλους της!

Εδώ ο ΜΕΤΚΑς πληρώνει τους υπαλλήλους ανά τρίμηνο κι εσένα φίλε σου κακόπεσε που δεν είδες το μισθό 1η του μήνα;Έλεος δηλαδή...

Δημοσ.

Δεν ξέρω σε ποια κοσμάρα ζείτε μερικοί,αλλά η λέξη ρευστότητα είναι άγνωστη στην Ελληνική πραγματικότητα και ειδικά στην παρούσα φάση δεν μπορώ να φανταστώ εταιρεία που να μη χρωστάει έστω κι ένα μηνιάτικο στους υπαλλήλους της!

Εδώ ο ΜΕΤΚΑς πληρώνει τους υπαλλήλους ανά τρίμηνο κι εσένα φίλε σου κακόπεσε που δεν είδες το μισθό 1η του μήνα;Έλεος δηλαδή...

Να μη γίνει και κανόνας το να χρωστάνε οι εταιρείες έστω και ένα μηνιάτικο. Πάντα σε κάποιον που εργάζεται θα κακοπέφτει το να μην πληρώνεται εγκαίρως. Οι οικονομικές υποχρεώσεις του εργαζόμενου δεν κοιτάνε το αν πληρώθηκε ή όχι. ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ! Φτάνει πια με τα γελοία αφεντικά που πηδάνε τον εργαζόμενο για να βολέψουν τον κώλο τους.

Δημοσ.

Αλλο προμηθευτής κι άλλο υπάλληλος , με τους προμηθευτές πάντα παίζουν οι ημερομηνίες πληρωμής, ο υπάλληλος όμως δεν είναι έμπορος, αν ήθελε θα γινόταν και θα είχε δεχτεί το ρίσκο να μην έχει σταθερό εισόδημα -το οποίο όμως θα ερχόταν και με τις πιθανότητες για αυξημένα κέρδη. Αλλά δεν το ήθελε αυτό το ρίσκο ήθελε την σιγουριά του μισθού.Με το να πληρώνεται αν και όταν έχει ο εργοδότης χανει τον λόγο του να λέγεται υπάλληλος... αν είναι να πάει να κάνει δικιά του δουλεία...τουλάχιστόν θα πληρώνει τις δικές του μαλακίες κι όχι των άλλων...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...