Προς το περιεχόμενο

Κεντρική ιδέα


sarantatessera

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χωρις να ειμαι ποτε μου καλος στα θεωρητικα μαθηματα, υποθετω οτι η κεντρικη ιδεα ειναι μια συντομη προταση που περιγραφει την ουσια του κειμενου. Αν λεω μ@λ@κιες ζητω προκαταβολικα σορρυ απο τις θεωρητικαντζες του φορουμ :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το αυτό. Είναι αυτό που θα απαντήσεις όταν θα σε ρωτήσουν "περί τίνος προκειται το κείμενο που διάβασες", κατά προτίμηση σε μία πρόταση

(αν και αυτό παίζει ανάλογα με το μέγεθος, δηλαδή αν γράψεις ένα PhD, το "κεντρικό θέμα" συνήθως είναι κα'να 5 σελίδες)

 

 

Σκέψου ότι γράφεις μια έκθεση και πρέπει να πεις σε μια πρόταση τί έγραψες και για ποιό λόγο, έτσι ώστε να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του άλλου να τη διαβάσει. Δηλαδή:

 

-Έγραψα για τον Καζαντζάκη (ΟΧΙ, αυτό είναι το γενικό θέμα. Σαν να λέμε χεστήκαμε, έχουμε διαβάσει άλλες 500 τέτοιες. Και δείχνεις ότι απλά έκανες μια γενικούρα χωρίς συγκεκριμένο focus. Εγγυημένη βαρεμάρα του καθηγητή)

-Έγραψα για τη σχέση πατέρα-γιού στον Καζαντζάκη, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον "Καπετάν Μιχάλη", και υπογραμμίζοντας το σχετικό τραύμα που παρουσιάζει συγγραφέας στο έργο και στη ζωή του (ΝΑΙ, αυτό είναι κεντρική ιδέα, συγκεκριμένα πράγματα, δείχνει focus, λέει τα πάντα για τη δουλειά σου χωρίς όμως να μαπίνει σε λεπτομέρειες - αυτές είναι στο κείμενο. Αν με ενδιαφέρει το διαβάζω, αν δεν με ενδοαφέρει όχι, αλλά έτσι τουλάχιστον το ξέρω από πριν :mrgreen: )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με μια καλά δομημένη παράγραφο φαντάζομαι.

 

Μια παράγραφος αναπτύσσεται πάντα με την ακόλουθη δομή:

 

α. Θεματική περίοδος (Θ.Π.) - πρόλογος της παραγράφου.

 

β. Λεπτομέρειες - ανάπτυξη της παραγράφου.

 

γ. Κατακλείδα πρόταση - επίλογος της παραγράφου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι Slyge, είναι αυτό που έγραψα παραπάνω. Μια καλά δομημένη παράγραφος θα είναι απλά η περίληψη του κειμένου, που δεν είναι το ίδιο με την κεντρική ιδέα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όταν μας ζητάνε την κεντρική ιδέα ενός κειμένου, μιας ιστορίας, έχει να κάνει με την περίληψη του κειμένου ή κάτι άλλο;

 

 

Όταν κάποιος ζητάει την κεντρική ιδέα, ζητάει αυτό ακριβώς. Την κεντρική ιδέα.

 

Εάν εσύ μιλάς για κάτι, δεν θα πεις μόνο αυτό. Θα έχεις και παραδείγματα, μπορεί να πεις και για κάποια "πράματα" που είναι παρεμφερή, μπορεί να πεις για χίλια δυο. Όμως, έχεις μία ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ. Strictly speaking, είναι διαφορετικό από την περίληψη.

 

Τώρα, το εάν θα το γράψεις σε μία παράγραφο, εάν σε bullet points, εάν σε γραμμική Β ή σε κώδικα μηχανής... είναι άλλο θέμα.

 

 

Υ.Γ. Μα καλά... βλέπω τις απαντήσεις και τις ερωτήσεις και αναρωτιέμαι. Δεν μαθαίνουν πλέον στο σχολείο ελληνικά; Ή μαθαίνουν ελληνικά αλλά δεν μπορούν να σκεφτούν οι μαθητές; Και πραγματικά... δεν θέλω να σκεφτώ ότι αυτοί που απάντησαν δεν είναι μαθητές και έχουν τελειώσει το σχολείο..

 

είναι δυνατόν να σου λέει κάποιος να γράψεις την κεντρική ιδέα ενός κειμένου και εσύ να καταλαβαίνεις ότι σου ζητάει να γράψεις μία παράγραφο; Όχι τίποτα άλλο... θα γράψεις μία παράγραφο που θα λέει ό,τι να 'ναι και μετά θα παραπονιέσαι γιατί δεν έχεις "καλό βαθμό", άσχετα που άλλο ζήτησε και άλλο έκανες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η παρανόηση, στην χειρότερη περίπτωση, μπορεί να είναι ανάμεσα στο ΘΕΜΑ και στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ. Αυτά ναι, μπορεί κάποιος να τα μπερδέψει. Αλλά ο αποπάνω έχει δίκιο, με λίγη κοινή λογικη είναι αδύνατον να μπερδέψει κανείς την κεντρική ιδέα με την παράγραφο ή την περίληψη. Και, άντε, με την περίληψη τέλος πάντων, αφού και αυτή (όπως και το θέμα και η κεντρική ιδέα) αποτελεί έννοια περιεχομένου, ενώ αντίθετα η παράγραφος αποτελεί έννοια δομής ενός κειμένου (δηλ ΤΙ θα γράψω Vs. ΠΩΣ θα το γράψω).

 

@ts

Με βάση λοιπόν την παρανόηση που συμβαίνει στο 80% των περιπτώσεων (Θέμα κειμένου Vs. Κεντρική Ιδέα κειμένου), που είναι η συχνότερη (αλλά και η πλέον κοινή, λογική και αναμενόμενη από μαθητές) δες την πρώτη μου απάντηση. Αν πάλι δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά, look closer. Έκανα κι ένα μικρό edit για να γίνει πιό σαφές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...