Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αυτην την περιοδο ποιος ειναι ο κατωτατος μισθος σε εναν αποφοιτο ΤΕΙ και ποιος σε ΑΕΙ?

Επισης ποσο ειναι το ποσο των ασφαλιστικων εισφορων (ΙΚΑ) στις δυο περιπτωσεις?

Ειναι τα ιδια τα ποσα σε δημοσιο και ιδιωτικο τομεα?

Δημοσ.

που θα βρεις εταιρία στον ιδιωτικό να σου αναγνωρίζει επίδομα πτυχίου;

Μη το λες.

Αν και έχω δουλέψει μόνο με προσωπική συμφωνημένη αμοιβή και με ΔΠΥ από φίλους μου που δουλέυουν με άλλο καθεστώς παίρνουν επίδομα. Σε μεγάλες εταιρείες είναι αρκετά πιθανόν.

Δημοσ.

Αυτην την περιοδο ποιος ειναι ο κατωτατος μισθος σε εναν αποφοιτο ΤΕΙ και ποιος σε ΑΕΙ?

Αδερφε ξεχνα τα αυτα οπου βρεις δουλεια ορμα.

• Moderators
Δημοσ.

Πολύ γενικές κι αόριστες οι ερωτήσεις σου.

1) Για ποιές σχολές μιλάς;

2) Για τι επάγγελμα μιλάς;

Το ΙΚΑ είναι γύρω στο 16,5% του μικτού μισθού, πάντως. Αν θυμάμαι καλά 16,5% πάει στον εργαζόμενο και 24% στον εργοδότη, κάτι τέτοιο.

Επίσης, υπάρχει και ο φόρος εισοδήματος που δεν θυμάμαι πως υπολογίζεται ακριβώς. Μετά μπορεί να έχεις και φόρο μισθωτών υπηρεσιών κοκ.

Για αυτό σου λέω, μιλάς λίγο αόριστα.

Δημοσ.

Αυτήν την περίοδο έχουμε χάσει τον μπούσουλα...

Δημοσ.
Πολύ γενικές κι αόριστες οι ερωτήσεις σου.

1) Για ποιές σχολές μιλάς;

2) Για τι επάγγελμα μιλάς;

Υπαρχει διαφορα απο σχολη σε σχολη στον κατωτατο μισθο? Δηλ. π.χ. φυσικος ΑΕΙ μπορει να εχει μεγαλυτερο κατωτατο μισθο απο μαθηματικο ΑΕΙ?

Μαγκες το ξερω πως ειναι δυσκολο να βρεις δουλεια και πως το τι δικαιουσαι δεν παιζει και τοσο ρολο σημερα.

Αλλα εχω λογο που το ρωταω...

Μιλησα για μια δουλεια που ο εργοδοτης ζητουσε αποφοιτο ΤΕΙ ενω εγω ειμαι ΑΕΙ. Και θελω να δω ποσο περισσοτερα θα πληρωνει ο εργοδοτης αν παρει ΑΕΙ αντι για ΤΕΙ, ωστε να δω αν με συμφερει (με φορους κλπ) να του πω να με πληρωνει οσο του ΤΕΙ. Να φαινεται δηλ. πως πληρωνει ΑΕΙ αλλα να του επιστρεφω απο τον μισθο τι παραπανω θα πληρωνει.

Οσον αφορα το επαγγελμα (αν και δεν νομιζω να παιζει ρολο) γεωπονος.

Δημοσ.

Και βέβαια παίζει ρόλο το επάγγελμα. Πολλά εντάσσονται στις κλαδικές συμβάσεις όπως π.χ μηχανικοί.

Για τους μηχανικους το ηξερα. Οντως ετσι ειναι.

Στο θεμα μας τωρα. Ποση ειναι η διαφορα σε μισθο και εισφορες ΙΚΑ απο ΑΕΙ σε ΤΕΙ

Δημοσ.

Έχω την εντύπωση οτι τα ίδια θα πληρώνει, δεν υπάρχει κάποιος ή κάτι που να ελέγχει οτι εφόσον ο προλαμβανόμενος είναι από ΑΕΙ πρέπει να παίρνει περισσότερα απο οτι αν ήταν ΤΕΙ, παρόλο που επίσημα οι συμβάσεις για ΑΕΙ προβλέπουν μεγαλύτερο μισθό από οτι για ΤΕΙ. Όσον αφορά το επάγγελμα, παίζει ρόλο διότι υπάρχουν και συμβάσεις για συγκεκριμένα επαγγέλματα (δικηγόρος,μηχανικός) που προβλέπουν περισσότερες απολαβές απο οτι οι γενικές.

Για τους γεωπόνους δεν ξέρω τι παίζει, ψάξε στο ίντερνετ για σύμβαση γεωπόνων ΤΕ και ΠΕ και ίσως βρείς κάτι, σε οτι βρείς υπολόγισε -22%.

Δημοσ.

Μη το λες.

Αν και έχω δουλέψει μόνο με προσωπική συμφωνημένη αμοιβή και με ΔΠΥ από φίλους μου που δουλέυουν με άλλο καθεστώς παίρνουν επίδομα. Σε μεγάλες εταιρείες είναι αρκετά πιθανόν.

Ναι, τότε ναι, ίσχυε.

Παρατατικός.

Δημοσ.
Έχω την εντύπωση οτι τα ίδια θα πληρώνει, δεν υπάρχει κάποιος ή κάτι που να ελέγχει οτι εφόσον ο προλαμβανόμενος είναι από ΑΕΙ πρέπει να παίρνει περισσότερα απο οτι αν ήταν ΤΕΙ, παρόλο που επίσημα οι συμβάσεις για ΑΕΙ προβλέπουν μεγαλύτερο μισθό από οτι για ΤΕΙ.

Χωρις να ειμαι σιγουρος πιστευω πως κανεις λαθος. Οσον αφορα τα ΝΟΜΙΜΑ πιστευω πως ο ΑΕΙ παιρνει παραπανω (οχι πολλα αλλα παιρνει).

Στο δημοσιο ισχυει σιγουρα αυτο. Στον ιδιωτικο πιστευω θα ισχυει κατι αντιστοιχο.

Δημοσ.

Χωρις να ειμαι σιγουρος πιστευω πως κανεις λαθος. Οσον αφορα τα ΝΟΜΙΜΑ πιστευω πως ο ΑΕΙ παιρνει παραπανω (οχι πολλα αλλα παιρνει).

Στο δημοσιο ισχυει σιγουρα αυτο. Στον ιδιωτικο πιστευω θα ισχυει κατι αντιστοιχο.

Αυτό θέλω να πώ, οι συμβάσεις (νόμιμες) αναφέρουν οτι ο προσλαμβανόμενος από ΑΕΙ παίρνει παραπάνω από οτι του ΤΕΙ. Αλλά στην πράξη ο καθένας πληρώνει όσα θέλει και δεν υπάρχει κάποιο όργανο που να ελέγχει τον μισθό αν είναι ο νόμιμος με τις συμβάσεις ή όχι.

Οπότε εφόσον ο εργοδότης θέλει άτομο από ΤΕΙ θα μπορέσεις να πας και εσύ αλλά με τον ίδιο μισθό. Να τον πείσεις να σου δοόσει μεγαλύτερο εξαιρετικά δύσκολο.

• Moderators
Δημοσ.

Με επιφύλαξη, νομίζω ότι έχουν εξισωθεί οι μισθοί ΑΕΙ-ΤΕΙ. Δεν παίρνω κι όρκο όμως. Λίγο που το έψαξα, η κλαδική ΣΣΕ δεν διαχωρίζει ΑΕΙ-ΤΕΙ, λέει απλώς "ανωτάτων":

ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΣΕ

ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΣΕ

ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΣΕ

Φαντάζομαι βρίσκεσαι στη δεύτερη περίπτωση. Οπότε με 0 χρόνια προϋπηρεσία θα έχεις βασικό μισθό 1.120,55€. Αυτά όμως είναι μικτά. Η εισφορές στο ΙΚΑ είναι το 16,5%, άρα πας στα 936€. Σε πιάνει και ο φόρος εισοδήματος που είναι περίπου 60-70 ευρώ (δεν θυμάμαι πως υπολογίζεται). Τέσπα, γύρω στα 865 θα πρέπει να παίρνεις το μήνα στο χέρι καθαρά.

ΕΝΤΙΤ: Βρήκα site που σου υπολογίζει ακριβώς τον καθαρό μισθό, τσίμπα το:

http://aftertax.gr/

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...