Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και εφοσον τα λευκα=ακυρα, τοτε ποια η χρησιμοτητα τους εξαρχης? Αλλα αντε και βρισκουμε λυση σε αυτο και εχω αδικο που διαμαρτυρομαι για την μηδενικη αξια των λευκων, το βρισκεις σωστο σε μια δημοκρατια με δηθεν λαικη κυριαρχια, να ψηφισουν 100, οι 99 λευκο, ο 1 εγκυρο και τελικα αυτος να εκλεξει κυβερνηση? Οι υπολοιποι 99 τι διαολο, δεν μετραει η ψηφος τους?

Αν μέτραγε τι διαφορά θα είχε; Ότι ψήφιζε αυτός ο ένας θα ήταν κυβέρνηση.

Δημοσ.

Λιγότεροι βουλευτές δεν είναι κακό.Επίσης ο φόβος της λευκής ψήφου πάλι δεν είναι κακό.Το γεγονός ότι την κατάργησαν στην ουσία λέει πολλά.

Βρήκα αυτό.Επειδή το έψαξα όπως σε μας έτσι είναι στην Ιταλία και στην Γαλλία.Στην Γερμανία και την Αγγλία δεν παρέχεται καν η δυνατότητα λευκής ψήφου.Για τις άλλες χώρες δεν ξέρω.

Ο νόμος 3434/2006, άρθρο 1 και το Προεδρικό Διάταγμα 96/ 2007, στο άρθρο 98, παρ.8, ορίζει σαφώς: «…κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα». Αυτόματα, όμως, αυτό συνεπάγεται ότι τα λευκά δεν λαμβάνονται υπ’ όψη στον υπολογισμό του εκλογικού μέτρου, που είναι και η λέξη κλειδί για την κατανομή των εδρών.

Σύμφωνα με το άρθρο 100 του παραπάνω διατάγματος, ορίζεται ότι:

«4. Για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές […] δια του αριθμού των εδρών της. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στην περιφέρεια ο εν λόγω σχηματισμός, δια του εκλογικού μέτρου. Οι έδρες του στην εκλογική περιφέρεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της παραπάνω διαίρεσης».

Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Νομός Καβάλας καταλαμβάνει 4 έδρες στη Βουλή. Ας υποθέσουμε ότι ψήφισαν 100 και το πρώτο κόμμα πήρε 40 ψήφους. Τα 80 ψηφοδέλτια είναι έγκυρα και τα 20 λευκά. Άκυρα δεν υπάρχουν καθόλου.

Στην πρώτη περίπτωση, θα εκλάβουμε τα λευκά ως έγκυρα και θα υπολογίσουμε το εκλογικό μέτρο, που θα είναι 100 έγκυρα (80 + 20) : 4 (έδρες) = 25. Εν συνεχεία, θα διαιρέσουμε τις 40 ψήφους : 25 (εκλογικό μέτρο) = 1 έδρα (1 βουλευτή) βγάζει το πρώτο κόμμα στο Νομό Καβάλας σε πρώτη φάση. Αν στο ίδιο παράδειγμα, τα λευκά ψηφοδέλτια τα εκλάβουμε ως άκυρα, όπως ορίζει ο νόμος άλλωστε, το αποτέλεσμα θα είναι τελείως διαφορετικό: 80 έγκυρα: 4 (έδρες) = 20 (εκλογικό μέτρο). 40 (ψήφοι) : 20 = 2 έδρες (βουλευτές) θα βγάλει το πρώτο κόμμα στο συγκεκριμένο νομό!

Προφανώς αν βασιστούμε μόνο στα καλά, τότε κακώς γίνεται ό,τι γίνεται. Και αντιθέτως, αν βασιστούμε στα κακά, τότε καλώς γίνεται ό,τι γίνεται. Όμως αν υπολογίσεις και τα υπέρ και τα κατά, δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρει τα λευκά, να αντιστοιχούν σε κενές έδρες. Άραγε υπάρχει κάποιο κράτος, στο οποίο τα λευκά να λαμβάνουν τις αντίστοιχες έδρες;

Δημοσ.

Ετσι οπως το αντιλαμβανομαι εγω το "αδιαφορω" εκφραζεται με την αποχη. Εφοσον το Συνταγμα με υποχρεωνει να ασκησω το εκλογικο μου δικαιωμα(κατα τα αλλα), θελω να παω και να διαμαρτυρηθω. Δεν αδιαφορω καθολου, απλα πιστευω πως καμια προταση δεν με εκφραζει/συμφερει σαν πολιτη.Πως το εκφραζω αυτο?

Κατεβαίνεις υποψήφιος. Και το λέω απολύτως σοβαρά. Όποιος θεωρεί ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι ηλίθιοι, κατεβαίνει ο ίδιος με μια πιο αξιόλογη πρόταση. Δεν υπάρχει "διαμαρτύρομαι ενάντια σε όλους, αλλά δεν έχω και τίποτα καλύτερο να προτείνω".

Ή βρισκείς μια ομάδα ανθρώπων που σε εκφράζει ή προσπαθείς να δημιουργήσεις μια.

Δεν προσπαθείς να αλλάξεις αυτούς που υπάρχουν. Δημοκρατική διαδικασία που να λέει "θέλω να ασχολούνται αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά να μεταλλαχθούν σε αυτό που με εκφράζει", δεν υπάρχει.

Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι "θα έπρεπε" να σημαίνει το λευκό για να έχουμε δημοκρατία. Τι θα έπρεπε να συμβεί δηλαδή; Έστω και ψηφίζουν 50% λευκό. Μετά τι; Θα αλλάξουν τα πρόσωπα; Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Ποιος θα ασχοληθεί; Ο άλλος που μέχρι χθες δεν είχε καμία σχέση με κανένα κόμμα;

Και εφοσον τα λευκα=ακυρα, τοτε ποια η χρησιμοτητα τους εξαρχης? Αλλα αντε και βρισκουμε λυση σε αυτο και εχω αδικο που διαμαρτυρομαι για την μηδενικη αξια των λευκων, το βρισκεις σωστο σε μια δημοκρατια με δηθεν λαικη κυριαρχια, να ψηφισουν 100, οι 99 λευκο, ο 1 εγκυρο και τελικα αυτος να εκλεξει κυβερνηση? Οι υπολοιποι 99 τι διαολο, δεν μετραει η ψηφος τους?

99 άνθρωποι δεν έχουν ιδέα τι πρέπει να γίνει και ένας ξέρει. Φυσικά και θα κάνουμε αυτό που λέει αυτός που ξέρει. Τι άλλο;

Δημοσ.

To λευκό/άκυρο αναφέρεται στα επίσημα αποτελέσματα. Αν ξαφνικά εμφανιστεί 50% αποχή και από τους ψηφίσαντες, το 30% έχει ψηφίσει λευκό, ασχέτως με τη σύνθεση της Βουλής, η όποια κυβέρνηση θα έχει μειωμένη (ουσιαστική) δύναμη εφαρμογής μέτρων, γιατί θα είναι σαφές ότι έχει πάρει λίγες ψήφους.

Αν τα λευκά είχαν ως αποτέλεσμα κενές θέσεις βουλευτών, θα γινόταν το ίδιο με σήμερα, με μικρή αλλαγή στα νούμερα. Θα υπήρχαν πχ 270 βουλευτές και θα ψηφίζονταν τα νομοσχέδια με 136. Το λογικό είναι να μην μετράνε τα λευκά στην κατανομή εδρών και δε νομίζω να ισχύει κάτι διαφορετικό σε κάποια χώρα.

Όσο για το φανταστικό αυτό email που κυκλοφορεί, αν δεν είναι δημιούργημα κάποιου βλακέντιου, είναι αποτελεσματική προπαγάνδα των υπαρχόντων κομμάτων. Αντί να ψηφίσουν τα μη κομματικοποιημένα βλήματα κάποιο άλλο κόμμα, θα πάνε να ρίξουν λευκό, "αυξάνοντας" ουσιαστικά τα ποσοστά των κομμάτων. Τέλειο!

Δημοσ.

Κατεβαίνεις υποψήφιος. Και το λέω απολύτως σοβαρά. Όποιος θεωρεί ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι ηλίθιοι, κατεβαίνει ο ίδιος με μια πιο αξιόλογη πρόταση. Δεν υπάρχει "διαμαρτύρομαι ενάντια σε όλους, αλλά δεν έχω και τίποτα καλύτερο να προτείνω".

Ή βρισκείς μια ομάδα ανθρώπων που σε εκφράζει ή προσπαθείς να δημιουργήσεις μια.

Δεν προσπαθείς να αλλάξεις αυτούς που υπάρχουν. Δημοκρατική διαδικασία που να λέει "θέλω να ασχολούνται αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά να μεταλλαχθούν σε αυτό που με εκφράζει", δεν υπάρχει.

Αυτο που λες μου φαινεται αδυνατον. Δεν γινεται να εχει ο καθε πολιτης τις γνωσεις, τα προσοντα, την μορφωση, τον χρονο, τους πορους και την θεληση να παρατησει οτιδηποτε ειναι αυτο που κανει και τον συντηρει για να πολιτευτει.Δεν γεννηθηκαμε ολοι πολιτικοι και δεν εχουμε ολοι στον χαρακτηρα μας τις ηγετικες ικανοτητες που απαιτουνται ωστε να ηγηθουμε μιας ομαδας που θα εκφρασει ιδεες και προτασεις για τοσο σημαντικα θεματα. Δε μπορω απο την μια στιγμη στην αλλη, απο υπαλληλακος εταιριας να κατεβω υποψηφιος. Τι θα καταφερω? Ποιος με ξερει? Προυποθετει να ειναι κανεις "απο κουνια" στα κοινα, ηδη απο το πανεπιστημιο και τις παραταξεις φερ'ειπειν με σκοπο της ζωης του να γινει πολιτικος. Βαλε και την οικογενοκρατεια που μαστιζει το πολιτικο συστημα, οποτε η λυση "αφου δεν σε εκφραζει κανεις κατεβα υποψηφιος" για μενα δεν υφισταται καν.

Και ναι το "θέλω να ασχολούνται αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική, αλλά να μεταλλαχθούν σε αυτό που με εκφράζει" γιατι ειναι τοσο κακο? Επελεξαν να ασχοληθουν με αυτο. Δεχθηκαν να αναλαβουν τεραστιες ευθυνες(και μισθους) και φορτιο στους ωμους τους και να εκπροσωπησουν τον λαο. Ο οποιος λαος πλεον δεν εκφραζεται απο κανεναν. Οποτε ας αλλαξουν σταση και πολιτικη, τοσο σπανιο ειναι πια?

Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι "θα έπρεπε" να σημαίνει το λευκό για να έχουμε δημοκρατία. Τι θα έπρεπε να συμβεί δηλαδή; Έστω και ψηφίζουν 50% λευκό. Μετά τι; Θα αλλάξουν τα πρόσωπα; Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Ποιος θα ασχοληθεί; Ο άλλος που μέχρι χθες δεν είχε καμία σχέση με κανένα κόμμα;

Mονος σου το λες. Ο απλος πολιτης που δεν ειχε μεχρι χθες καμια σχεση με κανενα κομμα, πως θα ασχοληθει και μαλιστα να κατεβει και υποψηφιος?

Οσο για το αλλο, εστω οτι το 60% ειναι λευκα, που σημαινει οτι η πλειοψηφια του λαου δεν επιλεγει κανεναν. Ας φροντισουν οι παραταξεις να αλλαξουν πλευση και προτασεις, μηπως παρουν με το μερος τους τον κοσμο. Δεν ξερω, δεν ειναι δικη μου δουλεια να ξερω τι θα πρεπει να γινει και δεν ειμαι υποχρεωμενος να ξερω διοτι δεν εχω τις γνωσεις. Δεν ντρεπομαι να το πω. Γι'αυτο βγαζουμε αντιπροσωπους, υποτιθεται οτι μας εκπροσωπουν σαν αρμοδιοτεροι για να το κανουν.

Τελος παντων δεν θα το συνεχισω το θεμα γιατι τεινει να γινει αμιγως πολιτικο και θα κλειδωθουμε. Ασε που απλα για να ξεκαθαρισω στο μυαλο μου τι συμβαινει τελικα με την λευκη ψηφο το ποσταρα. Απαντηση πηρα, οποτε συνεχιστε οσοι εχετε κατι να πειτε, θα παρακολουθω με ενδιαφερον.

Δημοσ.

Τις φαμφάρες περι λευκών ψηφοδελτίων με το 51% τις διέδιδαν από τις εκλογές του 2009 μέσω διαδυκτίου κάποια κομματόσκυλα ωστέ να ρίξουν όλοι λευκό και να ευνοήσουν το δικομματικό σύστημα. Εννοείται πώς δεν ισχύει τίποτα από όσα λένε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...