Προς το περιεχόμενο

Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο του 4ου Startup Weekend Athens


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Το 4ο Startup Weekend Athens πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 10 έως και τη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft σε συνδιοργάνωση με το CoLab Workspaces και με τη συμμετοχή συνολικά 130 ατόμων, τα οποία, σχηματίζοντας ομάδες εργασίας και μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας, παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες για επιχειρηματική δράση.

 

Το Startup Weekend είναι ένα τριήμερο εργαστήριο, το οποίο απευθύνεται σε άτομα που φιλοδοξούν να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν μια επιχειρηματική ιδέα. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα των 54 ωρών, οι συμμετέχοντες καλούνται να εκπονήσουν ανά ομάδες επιχειρηματικά σχέδια, μετατρέποντας πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες σε ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης εταιρίας υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών με διαφορετική εξειδίκευση. Στη συνέχεια, οι εν λόγω επιχειρηματικές προτάσεις παρουσιάζονται και αξιολογούνται με κριτήρια την καινοτομία, την αξιοποίηση της τεχνολογίας και τη δυνατότητα εμπορικής εφαρμογής της ιδέας.

 

Κατά τον τέταρτο χρόνο της διεξαγωγής του στην Αθήνα, δημιουργήθηκαν 15 συνολικά επιχειρηματικές προτάσεις. Την πρώτη θέση κατέκτησε το Useum, μια διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας νέοι καλλιτέχνες μπορούν να παρουσιάσουν τα έργα τους, ενώ οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να ανακαλύψουν ανερχόμενους καλλιτέχνες βάσει των καλλιτεχνικών τους ενδιαφερόντων και προτιμήσεων. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το yummymommy, το οποίο υπόσχεται να δώσει πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους χρήστες σε σπιτικό φαγητό, καθώς μέσω της εν λόγω εφαρμογής τα νοικοκυριά μπορούν να καταχωρήσουν το σπιτικό φαγητό που έχουν μαγειρέψει και την περιοχή τους, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στους χρήστες τη δυνατότητα εντοπισμού και την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Τέλος, τη τρίτη θέση κέρδισε το KinectLife, το οποίο με χρήση του αισθητήρα Kinect, δημιουργεί αλληλεπίδραση του χρήστη με οποιοδήποτε κλασικό ηλεκτρονικό παιχνίδι (π.χ. tetris, pacman) στο διαδίκτυο ή στο facebook, προσθέτοντας τη δυνατότητα επιλογής διάθεσης (mood) που καθορίζει τόσο το ρυθμό, όσο και την ένταση με την οποία ο χρήστης επιθυμεί να παίξει.

 

Οι ομάδες εργασίας θα λάβουν δωρεάν υποστήριξη από το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft σε επίπεδο τόσο υλικοτεχνικής υποδομής, όσο και συμβουλευτικών υπηρεσιών και επιχειρηματικής δικτύωσης προς μελλοντική αξιοποίηση της ιδέας τους. Στις ιδέες που περνάνε σε φάση υλοποίησης, θα δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας τους στη θερμοκοιτίδα του Κέντρου. Τέλος, οι ομάδες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα BizSpark (HYPERLINK "http://www.bizspark.com"www.bizspark.com), το οποίο προσφέρει δωρεάν για 3 χρόνια όλα τα προϊόντα της Microsoft σε εταιρείες startup.

 

Αναφορικά με την πρωτοβουλία αυτή, ο κ. Φώτης Δραγανίδης Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft Ελλάς σημείωσε: «Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, αποτελεί βασικό άξονα του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, στηρίζοντας σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και καθοδήγησης όλα εκείνα τα άτομα που επιθυμούν να υλοποιήσουν την ιδέα τους. Χαιρόμαστε που το Startup Weekend για άλλη μια χρονιά μπόρεσε να βοηθήσει ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες και όρεξη για συνεργασία και δημιουργία».

 

Η νικητήρια ομάδα θα ταξιδέψει στις αρχές Μαρτίου στο Βερολίνο για να λάβει μέρος στο Pitch in Berlin, το νέο διαγωνισμό για ελπιδοφόρα startups το οποίο διοργανώνει το επενδυτικό fund HackFwd. Ο David Bizer, Talent Geek του Hackfwd, συμμετείχε στο φετινό Startup Weekend και δήλωσε: «Το Startup Weekend Athens ήταν μια πηγή καθαρής έμπνευσης. Βλέποντας πάνω από 120 φιλόδοξους Έλληνες επιχειρηματίες να δουλεύουν επί 54 ώρες προκειμένου να συλλάβουν νέες ιδέες, δείχνει ότι το πνεύμα της επιχειρηματικότητας είναι ζωντανό ακόμα και όταν η ίδια η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Οι άνθρωποι αυτοί, που αφιερώνουν το χρόνο και την ενέργεια τους στο να κάνουν την διαφορά, θα δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις που θα συνεισφέρουν στη βελτίωση τόσο των οικονομικών, όσο και των γενικότερων συνθηκών διαβίωσης. Ελπίζουμε ότι η Hackfwd, καθώς και άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια και προγράμματα που απευθύνονται σε startups, να δουν τις δυνατότητες του Έλληνα επιχειρηματία - γιατί είναι και αυξημένες και ισχυρές».

 

Η κα Φωτεινή Βαλεοντή, μέλος της ομάδας Useum, δήλωσε «Το Startup Weekend ήταν για μένα δουλειά ενός μήνα συνεπτυγμένη σε 50 ώρες. Από τη μία προσέφερε τη συμβουλή και τη γνώση καταξιωμένων επαγγελματιών (νομικών, επιχειρηματιών, επενδυτών) και από την άλλη ζητούσε από εσένα να ανταπεξέλθεις σε συνθήκες πίεσης και υψηλών προσδοκιών, πραγματικής προσομοίωσης της αγοράς. Χαίρομαι που υπάρχουν δραστηριότητες σαν το Startup Weekend στην Ελλάδα. Για τους νέους επιχειρηματίες που θεωρούν την κρίση μειονέκτημα ή κακή συγκυρία θα παρέθετα ένα αγγλικό ρητό: Μέσα στο χάος βρίσκεται η ευκαιρία (In chaos lies opportunity)».

O κ. Χρήστος Κυλιακούδης, της ομάδας yummymommy, σημείωσε σχετικά: «Ήταν μια μαγική εμπειρία για μας. Υπέροχοι άνθρωποι που αδιαφορούν για το κλίμα των ημερών, αποφασισμένοι να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο, αλλά και οικονομικά βιώσιμο που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις ανάπτυξης. Όλες τις μέρες ήταν σαν να βρίσκομαι μέσα στο Μεγάλο Επιταχυντή του Cern, αλλά αντί για πρωτόνια είναι οι ιδέες που συγκρούονται δημιουργικά για να παράξουν την κινητήριο δύναμη κάθε σύγχρονης κοινωνίας, την υγιή και βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Την Κυριακή ήταν σαν να βρίσκομαι στο μάτι ενός κυκλώνα, γύρω γύρω καταστροφές και μέσα στο Startup Weekend μια δημιουργική ηρεμία. Είμαι πολύ τυχερός που ήμουν εκεί».

Τέλος, ο κ. Νίκος Γκλεζάκος από την ομάδα KinectLife, υπογράμμισε: «Η Ομάδα του KinectLife ευχαριστεί πολύ όλους για αυτή τη θαυμάσια εμπειρία! Είναι αλήθεια ότι απολαύσαμε κάθε δευτερόλεπτο από τις 54 ώρες και όσο κουρασμένοι και να ήμασταν, τη Δευτέρα το πρωί νιώθαμε ήδη να μας λείπει. Επίσης, με μεγάλη μας χαρά, πληροφορούμε όλους εσάς που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να μας παρέχουν τις δομές και τα εργαλεία αλλά και να μας φιλοξενήσουν, ότι το KinectLife ζωντανεύει πλέον επιχειρηματικά αποδεικνύοντας έμπρακτα και την επιτυχία της θαυμάσιας αυτής διοργάνωσης».

 

Το Startup Weekend δημιουργήθηκε το 2007 και αποτελεί πλέον μέρος διεθνούς πρωτοβουλίας με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από την έμπρακτη εξάσκηση και δικτύωση ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί 500 Startup Weekends σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο και έχουν δημιουργηθεί πάνω από 5.000 ομάδες.

 

Στην Ελλάδα, το Startup Weekend έχει πραγματοποιηθεί το 2008, 2009 και 2010 στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft και είναι μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών του Κέντρου για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υλοποίηση ιδεών που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Startup Weekends, όπως το CoLab Workspaces και το babelverse, το οποίο κατέλαβε την 3η θέση στο διαγωνισμό startup του Παγκόσμιου Τεχνολογικού Συνεδρίου LeWeb’11.

 

Χρυσοί χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το galoo.com, το Golden Deals, το TANEO, και το Startersfund. Υποστηρικτές ήταν η Hackfwd και η Niobium Labs. Χορηγοί εστίασης ήταν το Galaxy Catering, η Domino’s Pizza και η Coffeeplanet.

post-1-0-20779300-1329510605_thumb.jpg

post-1-0-24106700-1329510612_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...