Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

παιδιά τα έχω κάνει σκατά το ξέρω.

όποιος μπορεί ας βοηθήσει.

λοιπόν, δούλευα με σύμβαση σε κάποια επιχείρηση.η σύμβαση έληξε και έκανα το λάθος να υπογράψω κανονικά ότι πήρα τους μισθούς μου και την αποζημίωση απόλυσης.

υποτίθεται ότι σύντομα θα μου τα έδινε.

βγήκα ταμείο και μου πρότεινε παράλληλα να δουλέψω μαύρα γι αυτόν.

έχει περάσει πάνω από 1 χρόνος. δε μου έχει δώσει τα λεφτά μου και επίσης αυτά που είναι να μου δίνει, τα δίνει με μεγάλη καθυστέρηση (είναι και ψίχουλα).

βασικά θα έφευγα αλλά σκέφτομαι ότι τότε δεν πρόκειται να πάρω ποτέ τα λεφτά.

βέβαια μου είπε πλαγίως ότι την αποζημίωση δε θα μου τη δώσει και το δικαιολόγησε ότι και καλά συνέχισα να δουλεύω γι αυτόν έστω και μαύρα.

(η μεγάλη βλακεία μου είναι ότι όσα πήρα αυτό το χρόνο μαύρα θα ήταν σχεδόν η αποζημίωση και δε θα έκανα και τίποτα)

δυστυχώς όμως παρόλο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζω έχω φτάσει στα όρια μου.

αυτό που θέλω είναι να πάρω τα λεφτά και να φύγω.

κι αν είναι να ξεγράψω τα λεφτά μου τουλάχιστον να το πάω στα άκρα ώστε να του κοστίσει περισσότερο.

τι μπορώ να κάνω;

καταγγελία στο ΙΚΑ, επιθεώρηση εργασίας;

αν έρθουν (τους καλέσω δηλαδή) και με βρούνε να δουλεύω τι θα γίνει;

προφανώς χρειάζομαι μάρτυρες. από τους "συναδέλφους" δε θα έχω βοήθεια και το ξέρω.

στην επιχείρηση όμως μπαινοβγαινε πολύς κόσμος για μεγάλο διάστημα και με ξέρουν πολλοί.

δε ξέρω όμως πόσο εύκολα θα έμπλεκαν σε κάτι τέτοιο, να επιβεβαιώσουν ότι δούλευα εκεί. μιας και λόγω του ότι μπαινόβγαιναν συχνά ανέπτυξαν μια σχέση με την επιχείρηση.

καταλαβαίνετε τι θέλω να πω

το ότι δούλευα εκεί μπορεί να αποδειχθεί και επίσημα μιας και το όνομα μου αναφέρεται σε μερικές δραστηριότητες της επιχείρησης.

πιστεύω μπορώ να στηριχτώ σε αυτό.

κάτι που με προβληματίζει:

αν αποδειχθεί τελικά ότι δούλευα εκεί και έπαιρνα συγχρόνως ταμείο (πλεον δεν παίρνω) μήπως βρεθώ μπλεγμένος για τα καλά και πρέπει να επιστρέψω το ποσό;

υποθέτω δε μπορώ με τίποτα να αποδείξω ότι μου χρωστάει από τότε που δούλευα με σύμβαση.

άρα ότι γίνει θα γίνει για το διάστημα που είμαι ανασφάλιστος.

δεν έχω απευθυνθεί ακόμα σε δικηγόρο αλλά σύντομα θα το κάνω

Δημοσ.

Πες του ότι θα κάνεις καταγγελία για το χρόνο που δούλευες μαυρα σαν να μην έχεις πάρει δραχμή.

Πές του ότι θα ζητήσεις άδειες, ένσημα, υπερωρίες, τα πάντα.

Ότι θα κάνεις επίσχεση και να ζητήσει να σε πληρώνει μέχρι να λήξει η διαμάχη.

Καταγγελίες και σε ΙΚΑ κλπ κλπ

Δε λέω ότι θα πάρεις αλλά μπορεί να φοβηθεί και να πάρεις αυτά που σου όφειλε.

Το ότι δεν έχεις υπογράψει για νέα πρόσληψη δε σημαίνει τίποτα.

Έχω κερδίσει προσωπικά περίπωση προφορικής πρόσληψης.

Άσε που στην περίπτωσή σου μπορείς να ισχυριστείς ότι σε εξανάγκασε σε ψευτικη απόλυση και να βγει άκυρη.

Εννοείται ότι ντοκουμεντάρεις αν μπορείς και με χαρτια ότι δουλευες εκεί. πχ αν είσαι κουριερ βγάλε φωτοτυπίες βάουτσερ με το όνομα σου σε ημερομηνίες που δε φαίνεσαι υπάλληλος. Αν είναι και ώρα ετός ωραρίου θα το χρησιμοποιήσεις και για υπερωρίες. Μισθό μπορεί να δηλώσεις ότι θες εσύ αρχικά (όχι απαραίτητα τι προβλεπόταν από συλλογική/κλαδική).

Ξαναλέω ότι ο κύριος σκοπος σου θα πρέπει να είναι να τον εκβιάσεις να συ δώσει αυτά που πρέπει γιατί δικαστικά θα μπλέξεις και εσύ και αυτός.

Μην κάνεις αρχικά καταγγελία και σε βρει η επιθεώρηση εκεί γιατί αυτό θα θες να το έχεις σαν άσσο δικό σου να αιωρείται στον αέρα.

Δημοσ.

Και μετά απορούμε γιατί η Ελλάδα και η οικονομία της είναι τόσο σκ@τ@.

Φίλε santac (και ο κάθε ένας που κάνει το ίδιο) είσαι υπεύθυνος για τις συνθήκες εργασίας σου, αλλά και για τις συνθήκες του διπλανού σου μιας και έχετε κακομάθει τους εργοδότες δίνωντας το κακό παράδειγμα. Λέτε για τους μετανάστες που έρχονται και δουλεύουν Ελλάδα μαύρα, αλλά αυτοί πληρώνονται. Αν και θα έπρεπε να καταγγέλνετε το φαινόμενο όπου αυτό εσείς γνωρίζετε.

Αν πάτε και γίνεστε κολίγοι ραγιάδες για να πάρετε ένα κομμάτι ψωμί, που και αυτό σας το χρωστάνε, δεν έχετε καμμία εκτίμηση προς τον εαυτό σας ως νοήμον όντα.

Και το κακό είναι, ότι βάζετε και άλλους στο ίδιο λούκι, αντί να κλείσετε το σπίτι στους ******** που και μόνο σας ζητάνε να δουλέψετε σε τέτοιες συνθήκες. Κάθεστε και αναρωτίεστε ένα χρόνο μετά που δεν έχετε πάρει λεφτά.

Πάτημα στο κεφάλι, και καθαρό δώσιμο στις αρχές από την πρώτη μέρα. Θα έπρεπε να το έχεις κάνει ήδη. Και ο λόγος; Θα βρεθεί άλλος να καλύψει το κενό στην αγορά που θα αφήσει αυτός. (Ίσως εσύ ο ίδιος; )

Δημοσ.

Πήγαινε πρωτ'απολα στην επιθεώρηση εργασίας και μίλα ειλικρινά. Δεν θα σε φάνε. Ρώτα τι δικαιούσαι να κάνεις κτλ. Απο εκεί και πέρα μόνο μέσω εκβιασμού και φυσικά αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσεις και να δουλεύεις. Γιατί μετά τον εκβιασμό δεν μπορεί να υφίσταται συνεργασία.

Αν σου πλήρωνε έστω τα μαύρα θα σου έλεγα μείνε. Αλλά σε αυτή τη περίπτωση μείνε μόνο αν έχεις σκοπό να κάνεις καταγγελία και μετά φύγε.

Δημοσ.

Και το κακό είναι, ότι βάζετε και άλλους στο ίδιο λούκι, αντί να κλείσετε το σπίτι στους ******** που και μόνο σας ζητάνε να δουλέψετε σε τέτοιες συνθήκες. Κάθεστε και αναρωτίεστε ένα χρόνο μετά που δεν έχετε πάρει λεφτά.

Πάτημα στο κεφάλι, και καθαρό δώσιμο στις αρχές από την πρώτη μέρα. Θα έπρεπε να το έχεις κάνει ήδη. Και ο λόγος; Θα βρεθεί άλλος να καλύψει το κενό στην αγορά που θα αφήσει αυτός. (Ίσως εσύ ο ίδιος; )

Θεός.
Δημοσ.

Από τη στιγμή που σε απόλυσε και παράλληλα με τη μαύρη εργασία, έπαιρνες επίδομα ανεργίας;

Σωστη παρατηρηση, γιατι αν ισχυει κατι τετοιο τοτε σιγουρα δεν εισαι και απολυτα αδικημενος.

• Moderators
Δημοσ.

Σωστη παρατηρηση, γιατι αν ισχυει κατι τετοιο τοτε σιγουρα δεν εισαι και απολυτα αδικημενος.

Καλά, δεν το ρώτησα για να δικαιολογήσω κάτι.

Το ρώτησα διότι αν έπαιρνε ταμείο ανεργίας παράλληλα με μαύρη εργασία νομίζω ότι έχει κυρώσεις και ο εργαζόμενος.

Επίσης, OP, πώς σε πλήρωνε για τα μαύρα (όσα σε πλήρωσε τελοσπάντων); Μετρητά στο χέρι ή σε τραπεζικό λογαριασμό; Έχεις κάποιο «στέρεο» τρόπο να αποδείξεις ότι δούλευες για αυτόν;

Γενικά, πάντως ΠΟΤΕ δεν υπογράφουμε απόλυση αν δεν πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε. Τα «θα δούμε» και τα «έχει ο θεός» είναι για τους ψυχοπονιάρηδες. Σε θέματα εργασίας, είτε είσαι εργοδότης, είτε εργαζόμενος, δεν παίζουν αγάπες και φιλίες. Μόνο συμφωνίες. Διαφορετικά, όπως στρώνεις, έτσι κοιμάσαι.

edit: Και κάτι άλλο, επειδή αναφέρετε κάποιοι εκβιασμούς κλπ. Η επιθεώρηση εργασίας παίζει το ρόλο διαμεσολαβητή. Δεν είναι δικαστήριο και δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία πλευρά να πράξει κάτι. Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός μέσω επιθεώρησης, τότε το ρόλο αναλαμβάνουν τα δικαστήρια. Μόνο δικαστικώς μπορείς να ζήτησεις τα δεδουλευμένα σου και αυτό είναι κάτι που θα του κοστίσει. Το αρνητικό, όμως, είναι ότι θα κοστίσει και σε σένα, χωρίς να μπορείς να προβλέψεις την έκβαση.

Δημοσ.

Κρατησε αποδεικτικα στοιχεια οτι δουλευεις εκει, πηγαινε στην επιθεωρηση εργασιας και ζητα συμβουλες χωρις απαραιτητα να κανεις καταγγελια. Αποφασισε μετα τι θα κανεις..

Δημοσ.

άργησα λίγο να απαντήσω αλλά επανέρχομαι.

καταρχήν Apoll έχεις απόλυτο δίκιο και το καταλαβαίνω. βέβαια πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. για τους έξω ίσως είναι. θα πάρει χρόνο να το αναλύσω.

λοιπόν για να απαντήσω στα ερωτήματα..

με το που υπέγραψα την απόλυση και βγήκα ταμείο μου πρότεινε να δουλέψω για λίγο σε αυτόν μαύρα (όχι 8ωρο) και άφησε να εννοηθεί ότι πολύ πιθανόν να με προσλάβει πάλι σύντομα μιας και θα άνοιγαν κάτι δουλειές.

από κάποιο σημείο και μετά ήθελα να φύγω μιας και η κατάσταση ήταν άσχημη. (βασικά πάντα είχα σκοπό να φύγω) καθόμουν μόνο και μόνο για τα λεφτά που ήταν να πάρω.

έχει περάσει πάνω από χρόνος και ακόμα δε μου τα έχει δώσει.

η υπομονή μου εξαντλήθηκε και έχω σκοπό να το πάω στα άκρα.

το εξοργιστικό είναι ότι οι δουλειές πάνε μια χαρά και αντί να με προσλάβει, πήρε και άλλο άτομο ανασφάλιστο ώστε να συμπληρώσει τις δικές μου αρμοδιότητες (part time). εκμεταλλεύεται την κρίση άψογα.

το ότι δούλευα εκεί μπορεί να αποδειχθεί εκτός των άλλων από επίσημα κρατικά έγγραφα. οπότε δε θα μου κάνει μήνυση για ψευδορκία γιατί σε αυτή την περίπτωση θα μπλέξει πολύ.

παράδειγμα: φαντάσου να δηλώνεις ότι κάποιος είναι γιος σου για να πάρεις ένα επίδομα και μετά να αποδειχθεί ότι αυτό το άτομο δεν υπάρχει.

σαν πρώτη σκέψη είχα να του ζητήσω ακόμα μια φορά τα λεφτά μου άμεσα και αν αρνηθεί να του πω ότι θα κάνω καταγγελίες και τα λοιπά.

εκτός από μένα δουλεύουν άλλοι 2 ανασφάλιστοι. σε περίοδο μάλιστα που έχει πολύ δουλειά. κι αν για κάποιο λόγο μείνει πίσω θα έχει πρόβλημα.

το κακό της υπόθεσης είναι ότι έχει διασυνδέσεις και έχει μοιράσει και "δωράκια".

βασικά έχω και άλλους άσσους στο μανίκι μου αλλά μετά πάει πολύ το θέμα και θα μπλεχτούνε κι άλλοι.

η ουσία είναι ότι έπαιρνα ταμείο και δούλευα. τι συνέπειες μπορώ να έχω αν τραβήξει το θέμα;

και επίσης τι συνέπειες θα έχει αυτός;

αν μου ζητήσουν πίσω το επίδομα δε μπορώ να ισχυριστώ ότι όλο το διάστημα που δούλευα δεν έχω πληρωθεί και να τα ζητήσω όλα;

@ gbras

παλαιότερα είχε πάει κάποιος επιθεώρηση (είχε άδικο βέβαια) και αμέσως έπεσε ειδοποίηση του στυλ.. έλα ρε κάποιος ήρθε εδώ και λέει κάτι περίεργα

Δημοσ.

@ gbras

παλαιότερα είχε πάει κάποιος επιθεώρηση (είχε άδικο βέβαια) και αμέσως έπεσε ειδοποίηση του στυλ.. έλα ρε κάποιος ήρθε εδώ και λέει κάτι περίεργα

- Πήγαινε σε πειθεώρηση άλλης περιοχής για να πάρεις πληροφορίες

ή

- Μη δώσεις ονόματα, εταιρεία κλπ απλά ζήτα να σου πουν τι παίζει στο σενάριό σου

ή

- Στείλε έναν άλλο να ρωτήσει τάχα γι αυτόν και μια υποθετική εταιρεία στο ίδιο σενάριο

ή

- όλα τα παραπάνω

Ελπίζω στα "κρατικά έγγραφα" που λες να μην έχεις υπογράψει κάτι που μπορείς να βρεις μπελά (εμένα ένας πρωην εργοδότης μου επειδή νόμιζε ότι ήμουν γκουρου στη πληροφορική επειδή του είχα ξεκλειδώσει μια φορά το palm εμέσως πλην σαφώς μου είχε ζητήσει να πλαστογραφήσω έγγραφα που προστατευονταν με ολογραφία (εννοείται ότι δε το έκανα, όχι ότι μπορούσα βέβαια).

Δημοσ.

Ελπίζω στα "κρατικά έγγραφα" που λες να μην έχεις υπογράψει κάτι που μπορείς να βρεις μπελά (εμένα ένας πρωην εργοδότης μου επειδή νόμιζε ότι ήμουν γκουρου στη πληροφορική επειδή του είχα ξεκλειδώσει μια φορά το palm εμέσως πλην σαφώς μου είχε ζητήσει να πλαστογραφήσω έγγραφα που προστατευονταν με ολογραφία (εννοείται ότι δε το έκανα, όχι ότι μπορούσα βέβαια).

όχι δε βρίσκω το μπελά μου.

απλά φαίνεται ότι για λογαριασμό της επιχείρησης κάνω κάτι(και όντως το κάνω).

και αυτό το κάτι ελέγχεται.

οπότε στον έλεγχο φαίνεται το όνομα μου.

άρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι δούλευα.

δεν υπάρχει παρατυπία εκεί.

όπως καταλαβαίνεις δε μπορώ να πω λεπτομέρειες.

Δημοσ.

Παντος με το ταμειο ανεργιας δεν θα εχεις κανενα προβλημα που να σχετιζεται με το κυριο προβλημα σου. Πηγαινε επιθεωρηση εργασιας. Επισεις, μαρτυρας μπορει να ειναι μεχρι και ο γειτονας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...