Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

1)Οι ελληνικές εταιρείες κα΄νουν μονο γενοσημα.

2) Γιατι θα πρέπει να ανταγωνιστούν τους Ινδους και τους Ισραηλινους και τους Κινέζους και τους Αμερικάνους κτλ.

Μισο αλλα παλι μπερδευομαι.

Μεχρι σημερααυτες οι εταιριες εβγαζαν χρυσαφι. Περανβ της πλακας, δε νομιζω να μην ειναι φανερο στον κοσμο του μπασκετ, ετσι; Με τι εβγαζαν; Με την πωληση των φαρμακων τους. Και οπως ακουω που εγραψες πιο πανω, η χοντρες πωλησεις γινοταν εξω, που ηδη ηταν ελευθερη η αγορα γενοσημων, και οχι στην ελλαδα. Αυτο γιατι θα σταματησει τωρα, αν ο ινδος φερει φαρμακο στην ελλαδα; Αφου ετσι κι αλλιως, μεχρι σημερα οι εταιριες μας δεν πουλαγαν εδω, και επιπλεον, στις χωρες που πουλαγαν απο τη στιγμη που ειναι ελευθερη η πωληση, σιγορα ο ινδος θα ειναι κι αυτος εκει.

Κανω καπου λαθος στο συλλογισμο μου;

Αυτο το παλευαν να επιβιωσουν, εχοντας το μεγαλυτεο budget σε ομαδα μπασκετ στην ευρωπη, δυσκολεθομαι να το κατανοησω...

• Απαντ. 109
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Συγκινητικό, δε λέω, αλλά ποτέ δεν ήμουν του "υποστήριξε το εγχώριο προϊόν ακόμα και αν είναι ακριβότερο".

Και πέραν της δικής μου εγωιστικής τσέπης, το παρακάτω το διάβασες;

Ούτε εγώ είμαι "υποστήριξε το εγχώριο προϊόν ακόμα και αν είναι ακριβότερο".

Σχετικά με τον Filippo:

Το κόστος της δαπάνης για την υγεία είναι 80% Νοσοκομειακό (φάρμακα νοσοκομειακα ,μηχανήματα, εξετάσεις, νοσήλεια κτλ)

20% Φαρμακευτικό/Ιδιωτικό

ο λόγος σήμερα γίνεται για το ιδιωτικό φαρμακευτικό, δηλαδή για το 20% εκ των οποίων η ελληνική βιομηχανια έχει το 40% στα εκτός πατέντας φάρμακα. Άρα ο λόγος γίνεται για το 8-10% της συνολίκής δαπάνης για την υγεία.

Κάτι δεν πάει καλά εδώ δεν νομίζετε?

Δημοσ.

Τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι από τα πιο φθηνά στην ευρώπη.

Το μεγάλο φαγοπότι γίνεται όπως πάντα στις προμήθειες του δημοσίου και όχι στα φάρμακα που γράφουν οι ιατροί.

Δηλαδή με λίγα λόγια πάλι σε μίζες πολιτικών και υψηλόβαθμων καταλήγουμε.

Άλλωστε δε νομίζω να γράφει ο ιδιώτης ιατρός φάρμακα άσχετα με την ασθένεια. Όταν κάποιος έχει πίεση φάρμακο για την πίεση θα του δώσει και όχι αντικαρκινικό.

Ούτως ή άλλως, η λίστα των μη συνταγογραφούμενων είναι τόσο μεγάλη, που και να θέλει δεν μπορεί να γράψει πολλά έξτρα.

Ούτε νομίζω ότι μπορεί να γράψει πια υπερδοσολογία στον ασθενή.

Δεν λέω βέβαια ότι δεν έγιναν κομπίνες παλιότερα. Ευθύνη του κράτους ήταν να κάνει το αυτονόητο, ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να γίνεται σωστά ο έλεγχος και όχι με δειγματοληψία.

Δημοσ.

Μισο αλλα παλι μπερδευομαι.

Μεχρι σημερααυτες οι εταιριες εβγαζαν χρυσαφι. Περανβ της πλακας, δε νομιζω να μην ειναι φανερο στον κοσμο του μπασκετ, ετσι; Με τι εβγαζαν; Με την πωληση των φαρμακων τους. Και οπως ακουω που εγραψες πιο πανω, η χοντρες πωλησεις γινοταν εξω, που ηδη ηταν ελευθερη η αγορα γενοσημων, και οχι στην ελλαδα. Αυτο γιατι θα σταματησει τωρα, αν ο ινδος φερει φαρμακο στην ελλαδα; Αφου ετσι κι αλλιως, μεχρι σημερα οι εταιριες μας δεν πουλαγαν εδω, και επιπλεον, στις χωρες που πουλαγαν απο τη στιγμη που ειναι ελευθερη η πωληση, σιγορα ο ινδος θα ειναι κι αυτος εκει.

Κανω καπου λαθος στο συλλογισμο μου;

Αυτο το παλευαν να επιβιωσουν, εχοντας το μεγαλυτεο budget σε ομαδα μπασκετ στην ευρωπη, δυσκολεθομαι να το κατανοησω...

Καταρχήν μιλάμε για την ελληνική αγορά και τι θα φέρει η αλλαγή σε δραστική ουσία κτλ.

Δεύτερον δεν είναι όλες οι ελληνικες εταιρείες εξαγωγικές, το αντιθετο.

Τρίτον δεν έχουν όλες οι ελληνικές εργοστάσιο

Τέταρτον δεν έχουν όλες ομάδα, νομίζω μονο μια είναι

Πέμπτον δεν θακλείσουν απαραίτητα όλες δηλαδή 100% αλλα το 80%

Δημοσ.

Ούτε εγώ είμαι "υποστήριξε το εγχώριο προϊόν ακόμα και αν είναι ακριβότερο".

Σχετικά με τον Filippo:

Το κόστος της δαπάνης για την υγεία είναι 80% Νοσοκομειακό (φάρμακα νοσοκομειακα ,μηχανήματα, εξετάσεις, νοσήλεια κτλ)

20% Φαρμακευτικό/Ιδιωτικό

ο λόγος σήμερα γίνεται για το ιδιωτικό φαρμακευτικό, δηλαδή για το 20% εκ των οποίων η ελληνική βιομηχανια έχει το 40% στα εκτός πατέντας φάρμακα. Άρα ο λόγος γίνεται για το 8-10% της συνολίκής δαπάνης για την υγεία.

Κάτι δεν πάει καλά εδώ δεν νομίζετε?

Αστειεύεσαι, έτσι; Εδώ γίνεται σφαγή παντού. Δεν γίνονται τεράστιες αλλαγές στο νοσοκομειακό φάρμακο; Στις προμήθειες υλικών; Στο πώς γράφονται και γίνονται οι εξετάσεις; Στη μηχανογράφηση των νοσοκομείων; Στην κωδικοποίηση των νοσηλευομένων ασθενών κατά ICD-10; Στην αποζημίωση με ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια); Στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση; Στην αποζημίωση των γιατρών μέσω ΕΟΠΥΥ; Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στο χώρο της υγείας, θα βρεις να κόβονται λεφτά σε δικαίους και αδίκους. Άρα, ο λόγος γίνεται και για το 8-10% της δαπάνης για την υγεία, αλλά και για το υπόλοιπο 90%. Βρες μου έναν τομέα που δεν έχει γονατίσει τον τελευταίο χρόνο.

Δημοσ.

Εγώ να πω μια ιδέα;Γιατί δεν λειτουργούν κρατικά φαρμακεία;Που να έχουν όλα τα σκευάσματα χωρίς το καπέλο του κέρδους των φαρμακοποιών.Με παρουσία σε κάθε περιοχή,ανάλογα του πληθυσμού,24ωρη λειτουργία κλπ...

Ναι εντάξει δεν αντιλέγω,οι φαρμακοποιοί σπουδάζουν 5 χρόνια αλλά φαντάζομαι και κάποιος με βασικές σπουδές θα μπορεί να πιάνει το xy προϊόν από το ράφι....εκτός κ αν κάνουν και κάτι άλλο και δεν το χω πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια...

Θέλω όσο το δυνατόν καλύτερο φάρμακο σε όσο το δυνατόν πιο προσιτή τιμή.Simple as that.Του ποιου τα συμφέροντα θα πληγούν από αυτή την προσέγγιση ποσώς με ενδιαφέρει....

Δημοσ.

ακόμα καλύτερα, να ανοίξουν και κρατικά σούπερ μάρκετ. Να πουλάνε τα πάντα χωρίς το καπέλο των μαρινόπουλων και των μασούτηδων.

Τι λες μωρέ σύντροφε.

Δημοσ.

Είναι το ίδιο τα φάρμακα με τα τρόφιμα;

Θέλει το κράτος να ελέγξει εξ ολόκληρου την φαρμακευτική δαπάνη; Ναι!!!

Θέλουμε το καλύτερο φάρμακο στην πιο προσιτή τιμή; Ναι!!!

Μπορείς να σκεφτείς καλύτερη λύση; Ενδεχομένως ναι, εγώ μια δική μου προσέγγιση έδωσα...καλώς κακώς το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών μου φαίνεται τραγικά υψηλό.

Δημοσ.

δεν ξέρω πόσο ακριβώς είναι το κέρδος τους. Νομίζω 7%; Δεν ξέρω.

Αλλά δεν νομίζω ότι θα έσωζε την κατάσταση η παράκαμψη του φαρμακοποιού. Εκτός του ότι το "κρατικό φαρμακείο" ολίγον κομουνιστικό καταλήγει.

Για μένα, το κόλπο με τα γενόσημα μιά χαρά μπορεί να δουλέψει, αν μελετηθεί σωστά. Μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και έναν μηχανισμό να τα κοντρολάρει όλα αυτά, θα μπορούσαν να εξορθολογήσουν την φαρμακευτική -τουλάχιστον- δαπάνη.

Δημοσ.

Κάπου είχα διαβάσει για 25-30%...πιθανόν να κάνω και λάθος.

Και επειδή κάτι ακούγεται κομμουνιστικό είναι a priori εσφαλμένο;

Δημοσ.

ψάχνοντας στο γκούγκλ βρήκα διάφορα, από 25% μάξ μέχρι 15% μιν. Δεν έχω ιδέα ποιό μπορεί να είναι το αληθινό. Το πιό "αξιόπιστο" άρθρο λέει ότι από 18% είναι να πέσει στο 15%.

Πάντως, για εμπορικό κατάστημα (τέτοιο είναι πρακτικά το φαρμακείο) το 18% δεν είναι και εξωφρενικό κέρδος.

Όχι, δεν είναι α πριορι εσφαλμένο. Προσωπικά μια χαρά μου φαίνεται. Είναι ουτοπικό όμως, μη πραγματοποιήσιμο πιστεύω, σε μια καπιταλιστική κοινωνία. Εδώ το κράτος ετοιμάζεται να πουλήσει ρεύμα, νερό, τρένα, λεωφορεία, τα πάντα όλα. Τα φάρμακα θα κρατήσει;

Δημοσ.

Ήταν όντως μεγάλο το κέρδος των φαρμακοποιών. Μετά από αρκετό πετσόκομμα έχει φτάσει τώρα στο 15%.

Κάποια στιγμή είχα ακούσει να συζητείται ότι θέλουν να καθιερώσουν κέρδος ανά προϊόν και όχι ποσοστό κέρδους, ώστε να μην έχει διαφορά για τον φαρμακοποιό αν θα πουλήσει το φάρμακο των 5 ευρώ ή των 25 ευρώ, αλλά μάλλον δεν προχώρησε αυτό.

Γενικά πάντως, το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι τιμές και μόνο εν μέρει ο όγκος συνταγογράφησης. Το βασικό αίτιο της αύξησης της δαπάνης ήταν η συνταγογράφηση ακριβών φαρμάκων, ενώ υπάρχουν αντίστοιχα φθηνά. Δηλαδή αντί να πάρει την κλασική αντιβίωση των 5 ευρώ, ο Έλληνας ασθενής παίρνει την πιο νέα και προχωρημένη αντιβίωση των 55 ευρώ και έτσι το κόστος εκτοξεύεται. Δεν μιλάω για γενόσημα εδώ, έτσι;

Δημοσ.

Γιατι αραγε να γινεται αυτο ρε συ Φιλιππε.... χμμμμμμμμμμμμμμμμ

Εδω παντως οταν ρωτησα τον γιατρο μου γιατι μου γραφει το ονομα της δραστικης ουσιας στην συνταγη και οχι το ονομα του σκευασματος μου ειπε "ειναι πιο φτηνο για το nhs". Ο φαρμακοποιος απο την αλλη περιμενε πανω απο μια βδομαδα για να μου το φερει, και τελικα πηγα σε αλλο φαρμακειο (αλυσιδα) και το ειχα την επομενη μερα. Τωρα αν το συγκεκριμενο φαρμακειο της γειτονιας τα παιρνε απο καποια εταιρια ενω η αλυσιδα απο καποια αλλη δεν το ξερω. Φιλη που τα παιρνει εκτος nhs ξερω οτι πληρωνει 100 λιρες για 1 μηνα ενω εγω ειμαι με 7.40 αν θυμαμαι καλα.

Επισης οταν ειχα παρει την λαθος διαγνωση για το a.d.d. σαν καταθλιψη ο ελληνας γιατρος μου ειχε δωσει 4 φαρμακα πακετο μαζι. Ολα ηταν brand names και οχι generics. Στην αγγλια μου δωσανε 1 μονο και αυτο generic. Ο τοτε γιατρος (Luigi!) μου ειπε οτι ηθελε να δει τι επιδραση εχει 1 μονο και μετα να αλλαξει οτι χρειαστει και οχι να παρω κατι μαζεμενο. For the record το φαρμακο ηταν σκατα (ssri) και μετα απο ενα ακομα μικρο εμποδιο κατεληξα να δω τον ειδικο τελικα και να μπορεσω να ανασανω με ικανοποιηση οτι τελικα ειχα δικιο απο την αρχη.

Δημοσ.

μεταξύ μας, 15% είναι πάρα πολύ μικρό ποσοστό κέρδους για έμπορο. Αλλά ο τζίρος είναι ΤΟΣΟ μεγάλος, που το τελικό κέρδος είναι τεράστιο.

Και, όπως επειδή είμαι φτωχός δεν οδηγάω μερσεντέ αλλά φιατάκι, έτσι επειδή είμαι φτωχός ας πάρω την φτηνή αντιβίωση, αν μου πει κάποιος υπεύθυνα ότι θα κάνει την δουλειά της.

Τι είπα; Υπεύθυνα; Αααααααααααχααααα, υπεύθυνα είπα ο μαλάκας! Απορώ πώς υπάρχει ακόμα αυτή η λέξη στα ελληνικά λεξικά.

Δημοσ.

Η ιδεα για κρατικα φαρμακεια δεν ειναι τοσο παραλογη.Απο την στιγμη που τοσα χρονια υπηρχε κρατικο ΙΚΑ με κρατικους γιατρους που συνταγογραφουσαν ποιος ο λογος να μην ειχε δικο του φαρμακειο για να γλιτωσει το 30% που εδινε σε ιδιωτες; Θα ειχε γλυτωσει 1―2 δις απο τα σημερινα του χρεη και δεν θα ηταν τοσο φαλιρισμενο. Το ολο συστημα ηταν δομημενο για να εξυπηρετει τους ιδιωτες φαρμακοποιους, καποια στιγμη χαθηκε η μπαλα και φτασαμε στα 5.1 δις κανοντας εταιριες γιατρους φαρμακοποιους να τριβουν τα χερια τους. Και ναι πολλοι φαρμακοποιοι πλουτισαν, οχι εβγαλαν απλα πολλα χρηματα,πλουτησαν κυριολεκτικα, στην πολη μου συμφωνα φιλο του επαγγελματος δεν υπηρχε φαρμακειο που να εβγαλε κατω απο 200 χιλιαρικα κερδος το 09'.....

Τωρα εκ των υστερων προσπαθει το κρατος και οι πολιτικοι να τα βαλουν με τα ισχυρα συμφεροντα που οι ιδιοι αναθρεψαν αλλα και επωφεληθηκαν απο αυτα. Δυστηχως σε αυτην τη μαχη παλι καπου θα κανει πισω το κρατος παλι και θα συνεχιζει να σπαταλα τα χρηματα του φορολογουμενου στις συντεχνιες.

Αντι να μας απασχολει το ποση υγεια μπορει να αγορασει πλεων το κρατος για τον πολιτη καθομαστε και ασχολουμαστε με την σταυροφορια του newsbeat.gr (ιδιοκτησιας γιαννακοπουλου) και τον αλλων τσιρακιων των φαρμακοβιομηχανων που κοιτανε ΜΟΝΟ την τσεπη τους και οχι την υγεια του πολιτη.

android.png

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...