FilipposMD Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 4 Μαρτίου 2012 Ετοιμαζόμουν να απαντήσω στο γεμάτο αποστωμοτικά επιχειρήματα "οχου..." του παπιού, αλλά το άρθρο που παράθεσε ο kage τα περιγράφει πολύ καλύτερα από μένα. Όμως Φίλιππε δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω. Όταν κάποιος επιβιώνει χάρη στις διαφημίσεις, δεν δικαιούται να έχει άποψη; Κι όταν αυτή η άποψη είναι βασισμένη πάνω σε δομημένη σκέψη και επιχειρήματα δεν αξίζει της προσοχής μας; Μόνο η άποψη των σωτήρων μας αποτελεί για σένα ευαγγέλιο; Πρώτον, καθόλου ευαγγέλιο δεν αποτελεί η άποψη των "σωτήρων", για τους οποίου έχω γράψει προηγουμένως ότι είναι υπεύθυνοι για πολλά από τα στραβά. Επίσης, φυσικά μπορεί και να έχει δίκιο ο κύριος Πιτσιλίδης. Απλώς, θεωρώ ότι είναι καλό να γνωρίζει κανείς τι υπάρχει πίσω από κάθε άποψη. Όταν μιλάει ο υπουργός υγείας ή ο πρόεδρος του ΕΟΦ, ξέρουμε ότι έχουν πάνω στο κεφάλι τους την τρόικα και τον προϋπολογισμό. Μπορεί να μιλάνε λογικά ή παράλογα, αλλά το κρίνουμε με βάση και τους βεληγκέκες που έχουν από πίσω τους. Με το ίδιο σκεπτικό, καλό είναι να ξέρεις ότι ο τάδε αρθρογράφος πληρώνεται από τον Γιαννακόπουλο ή βγάζει περιοδικό που, αν θυμώσουν οι φαρμακοβιομηχανίες μαζί του, θα κλείσει. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κρίνει τα επιχειρήματα που διαβάζει. Θεώρησα χρήσιμο να αναφερθώ στους μη προφανείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις απόψεις που διαβάζουμε.
dr lag Δημοσ. 5 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2012 Για να μη παρεξηγούμαι: δεν θεωρώ τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες καλύτερες από τις άλλες ούτε είμαι υπέρ του κρατικού προστατευτισμού, πόσο μάλλον όταν αυτό επιβαρύνει την τσέπη μας. Εταιρείες είναι και τίποτα παραπάνω κι όπως όλες οι εταιρείες σε όλα τα μέρη του κόσμου, έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: το κέρδος. Το αν τα προϊόντα τους είναι χρήσιμα ή όχι, αν γίνεται υπερκατανάλωση και υπερκοστολόγηση, αν τα «δωράκια» τους είναι στο επίπεδο του καλώς εννοούμενου marketing ή φτάνουν στον χρηματισμό και την εξαγορά συνειδήσεων, τότε υπάρχει κάτι που λέγεται πολιτεία, που και τους μηχανισμούς αλλά και την υποχρέωση έχει να τα ελέγξει. Εκείνο που δεν μπορώ να δεχθώ είναι, εκπρόσωποι ενός κράτους που επί δεκαετίες καλλιεργεί τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, να παίρνουν τη μορφή λευκής περιστεράς διαρρηγνύοντας τα ιμάτια τους στο όνομα της υγείας του κόσμου, ξεπουλώντας ταυτόχρονα τις ελάχιστες παραγωγικές μονάδες που έχουν απομείνει, είτε αυτό λέγεται φάρμακο είτε ηλεκτρισμός ή δεν ξέρω τι άλλο. Ναι, να περιοριστεί η υπερσυνταγογράφηση. Είναι ότι πιο σωστό, τόσο για την υγεία όσο και την οικονομία. Το κράτος έχει πλέον ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον ΕΟΠΥΥ, μέσω των οποίων μπορεί να ελέγχει τα πάντα. Με ένα κλικ μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι κάνει ο κάθε γιατρός, φαρμακοποιός και ασθενής και μάλιστα real time. Τι φάρμακα έγραψε ο γιατρός, αν υπάρχει προτίμηση σε σκεύασμα και εταιρεία, την αξία τους. Αν το φάρμακο που συνταγογραφήθηκε το αγόρασε τελικά ο ασθενής, από ποιό φαρμακείο και πότε. Πολύτιμα στοιχεία που μπορούν να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη αξία αν κάποιο στέλεχος με κεντρική πρόσβαση τα πασάρει σε ενδιαφερόμενες φαρμακευτικές. Εκεί να δεις μίζες, που κάνουν τα συνέδρια στο Μπαλί να φαίνονται παιδικά πάρτυ, αγαπητέ Φίλιππε. Βγήκε όμως ο κ. Υπουργός πρόσφατα και δήλωσε πως ο θεσμός της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Γιατί άραγε; Η συνηθισμένη ανικανότητα της κρατικής μηχανής ή μήπως η προβοκατόρικη δικαιολογία που προετοιμάζει την εισβολή συγκεκριμένων πολυεθνικών παραγωγής γενοσήμων (φασόν κατά την ιατρική αργό); Λέω βλακείες ή μόλις τέλειωσα το τελευταίο βιβλίο του Λιακόπουλου; Ίσως. Μπορεί πάλι να στεναχωριέμαι που θα σταματήσω να περνάω τα ΣΚ μου στο Saint Moritz, προσφορά των φαρμακευτικών για τους τόνους άχρηστων φαρμάκων που συνταγογραφώ στους δύστυχους ασθενείς μου. Όπως και να χει όμως, ας μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται τη στιγμή που υπάρχει τόσο έντονο αλλά και όψιμο ενδιαφέρον για την υγεία του κόσμου και την οικονομία, τα κρατικά εργαστήρια του ΙΚΑ σταμάτησαν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, ταυτόχρονα με τη σύναψη συμφωνιών εκατομμυρίων, με μεγάλα ιδιωτικά κέντρα, όπου οι ασθενείς πληρώνουν πλέον συμμετοχή. Μήπως έρχονται εκλογές και υπάρχουν ανάγκες;
FilipposMD Δημοσ. 5 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2012 Κοίτα, οι εκπρόσωποι του κράτους, ειδικά ο συγκεκριμένος στον οποίο αναφέρεσαι, μου είναι εντελώς αντιπαθείς και δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στις αγνές προθέσεις τους. Ούτε στις ικανότητές τους, γνωρίζοντας από κοντά την παταγώδη αποτυχία τους (σε βαθμό που να εγείρει υποψίες) στο θέμα του καπνίσματος, το οποίο είναι απείρως πιο σημαντικό σε επίπεδο δημόσιας υγείας, σε σχέση με τα φάρμακα. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει μια σχέση με τον χώρο της υγείας ξέρει και τη βρωμιά των φαρμακευτικών και των δώρων τους, και τη διαφθορά στις προμήθειες και τα παιχνίδια εκατομμυρίων με τις εξετάσεις και τα ταμεία και όλα αυτά τα θλιβερά. Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι έναν υπουργό περισσότερο από έναν φαρμακοβιομήχανο, αλλά ούτε και λιγότερο. Ξέρω καλά ότι και οι δύο δε λειτουργούν με γνώμονα την υγεία των ανθρώπων. Απλώς συμβαίνει κάποιες φορές η υγεία να εξυπηρετεί και τους σκοπούς τους. Τα κίνητρα και η αξιοπιστία των πολιτικών μας είναι γνωστά και δε χρειάζεται να προσθέσει κάποιος κάτι. Των φαρμακάδων όμως δεν είναι τόσο γνωστά και δεν το αντέχω να εμφανίζονται ως οι τίμιοι μεροκαματιάρηδες που τους χτυπάει το σύστημα, όταν έχουν βγάλει δισεκατομμύρια στην πλάτη μας. Ναι, η φαρμακευτική βιομηχανία (ελληνική και μη) έχει προσφέρει πολλά στην κοινωνία, θεραπεύοντας εκατομμύρια κόσμο, αλλά έχει πάρει και πολλά. Ας αρκεστεί σε αυτό και ας μην το παίζει θύμα.
Basilhs23___ Δημοσ. 5 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2012 Άκουγα προχτές την εκπομπή στο ΣΚΑΪ με τα γενόσημα που τσακώνονταν όλοι εκεί (γιατροί, φαρμακοποιοί). Θα ήθελα να μπούνε περισσότερα γενόσημα στην Ελλάδα αρκεί να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι από τους φορείς οτι είναι το ίδιο ασφαλή με τα προτότυπα φάρμακα. Διαφορετικά να μην γίνει τίποτα.
dr lag Δημοσ. 5 Μαρτίου 2012 Δημοσ. 5 Μαρτίου 2012 Θα ήθελα να μπούνε περισσότερα γενόσημα στην Ελλάδα αρκεί να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι από τους φορείς οτι είναι το ίδιο ασφαλή με τα προτότυπα φάρμακα. Διαφορετικά να μην γίνει τίποτα. Κανένας δεν εμποδίζει την εισαγωγή περισσότερων γενόσημων στη χώρα μας. Υπάρχουν εξάλλου αναρίθμητα, σε τέτοιο βαθμό που και εμείς οι γιατροί συναντάμε καθημερινά άγνωστα ονόματα φαρμάκων. Το πρόβλημα βρίσκεται στην υπερκοστολόγηση, την υπερσυνταγογράφηση, την υπερκατανάλωση, τη διαφθορά σε ανώτερο επίπεδο και τον χρηματισμό στο επίπεδο των γιατρών και φαρμακοποιών (όπου υφίσταται, ώστε να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα επειδή έτσι βολεύει κάποιους). Λύσεις υπάρχουν - βούληση; Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση ή έστω ικανότητα για την εξυγίανση του χώρου (γιαυτό ανέφερα νωρίτερα το παράδειγμα με τα εργαστήρια του ΙΚΑ), πέρα από μια λογιστικού τύπου "οικονομία", με μετατόπιση της δαπάνης σε βάρος του απλού πολίτη. Όσο για τους ελέγχους, σκέψου ότι ο ΕΟΦ αποτελεί μιαν ακόμα Δημόσια Υπηρεσία που ελέγχει τη διακίνηση αγαθών με τεράστια λογιστική αξία, κάτι σαν την ΔΕΗ του φαρμάκου και βγάλε τα συμπεράσματα μόνος σου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα