Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Ο δημόσιος χώρος δεν ανήκει στον καθένα μας ανήκει σε όλους μας εξίσου. Συνεπώς δεν μπορεί μια αυθαίρετη μικρή ομάδα να αποφασίσει για αυτόν.

Πως αποφασιζει τοτε μια αυθαιρετα μικρη ομαδα να ειναι γκρι ο δημοσιος τοιχος ας πουμε?

• Απαντ. 90
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Γκράφιτι πάνω στα !@#@$#@ βαγόνια ηλεκτρικού/προαστιακού, γιατί;;

Καλύπτουν ολόκληρα τα παράθυρα και δε βλέπεις τίποτα έξω. Ναι, δεν χάνεις το μαγευτικό τοπίο αλλά είναι προτιμότερο απ το αναγκάζεσαι να κοιτάς τους υπόλοιπους επιβάτες ή το πάτωμα. Συν ότι αν ξεχαστείς, κοιτάς μετά σα χαζός όποτε ανοίγουν οι πόρτες για να δεις σε πιο σταθμό βρίσκεσαι.

Και όταν πια αποφασίσουν να καθαρίσουν τα παράθυρα, η όποια τέχνη θα χει γίνει μια κακοβαμμένη μουτζούρα.

Δημοσ.

έχω ακούσει απο φίλο που παλιά έκανε γκραφίτι , οτι " κάνοντας γκραφίτι σε τρένα κλπ , το σχέδιο ""ταξιδεύει"" " ....

Με ποιό χέρι δεν ξέρω ...

Δημοσ.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ έκανε έτσι τα QUOTES?

Ναι νταξει εγω δεχομαι οτι η γειτονια σου/μου/του ειναι κακασχημη. Αλλο ρωταω.

1. Γιατι πρεπει να δεχθω το γκραφιτι ως ομορφια και ευλογια για τη γειτονια ? Η υποκειμενικοτητα de facto εξαφανιζεται και βαφτιζουμε για ολο το κοσμο ομορφο το graffiti? Και de facto λυση στην οικοδομικη ασχημια?

Πρέπει; Συγνώμη αλλά στο παρόν θέμα, το πρέπει χρησιμοποιηθηκε από κάποιον με τον οποίο συμφωνείτε και στις ειρωνίες μου. Στην τέχνη, δεν υπάρχει πρέπει. Δεν πρέπει να σου αρέσει ο πικάσο ή ο k-47. Τα έργα τους ή σου μεταδίδουν τα συναισθήματα τους ή όχι. Πρέπει δε χωράει. Βέβαια, η ομαδοποίηση που κάνεις "graffiti" και μη graffiti, δε βοηθάει να μιλήσουμε για τέχνη. Θα καταλάβεις τι εννοώ βρίσκοντας το λάθος στην επόμενη φράση: "Γαμάει ο κυβισμός, αλλά σαν τον εξπρεσιονισμό τίποτα".

Αντιστρέφω το ερώτημα, σε 3 ώρες στο Κουκάκι ή στο Παγκράτι πόσα όμορφα κτίρια μπορείς να φωτογραφίσεις; Και με αυτό το ερώτημα πάμε στο 2.

2. Δεν ζητησα απο κανεναν να μου την ομορφυνει, αλλα ακομα κι αν βρεθει ο καλοθελητης που για να το κανει θα πρεπει να κανει αλλαγες στο σπιτι μου, δε θα πρεπει να με ρωτησει πρωτα? Ετσι ρε παιδι μου απο τυπικοτητα, ετσι κι αλλιως, καλο παιδι ειναι, καλο στη γειτονια θελει να κανει, γιατι δεν ριχνει και μια ευγενικη ερωτηση πριν για να ειναι ολοι χαρουμενοι και ευτυχισμενοι?

Ναι νομικά σου ανήκει το κτίριο, αλλά την ασχήμια του ΔΕΝ τη βλέπεις μόνος σου, τη βλέπουμε όλοι όσοι περνάμε απέξω!!! Εσύ μπορείς να ζεις μία ζωή μουντή, σε ορθογώνιο κτίριο σκατουλοπορτοκαλογκρι, το οποίο όμως προσβάλει την αισθητική όλων των υπολοίπων. Και φταις για αυτό! Φταις επειδή, αντί να προσλάβεις έναν αρχιτέκτονα για μία ολοκληρωμένη μελέτη του κτιριου, τόσο εξωτερικά και εσωτερικά (και στα @@ μου το εσωτερικά), προσέλαβες έναν πολιτικό μηχανικό που ξέρει να μετράει κυβικά τσιμέντου, του έκανες παζάρια, σου πάσαρε το ετοιματζίδικο σχέδιο που πασάρει σε όλους τους πελάτες και δεν του είπες καν ότι είναι άσχημο! Φταις, όπως φταίνε και οι γονείς μου, όπως φταίει το γαμημένο όνειρο "να μην πληρώνουμε νοίκι" και ας στοιβαζόμαστε σε κουτιά, όπως φταίει και η ματαιοδοξία της πολυκατοικίας: να δώσουμε το προικώο της γιαγιάς, για να μας δώσουν δύο διαμερίσματα από την αντιπαροχή στον 2ο και στον 4ο όροφο. Φταις, διότι η απαίτηση σου είναι να έχει καφετέρια το πάρκο και όχι ρυμοτομία η πόλη σου και να υπάρχει σοβαρός οικιστικός νόμος.

Κάνενας δεν μπήκε να σου κάνει γκραφιτι μέσα στο σπίτι ή στην αυλή σου, αλλά στον τοίχο που είναι εξωτερικά. Κανείς δε σε εμποδίζει και κανείς δε θα σε βάλει να τον ρωτήσεις για να του καταστρέψεις το γκράφιτι, Δε σου αρέσει αυτό που σου ζωγράφισαν, σβήστο. ΚΑΝΕΙΣ και ΠΟΤΕ δε θα σου ζητήσει το λόγο. Στη δημοσιά είναι, κάνε ότι σε φωτίσει ο θεός σου.

Και για εσένα μπορεί να είναι όμορφο το γκρι ντουβάρι, αλλά για εμένα δεν είναι. Δέχομαι ότι εσύ γουστάρεις να το βλέπεις και από τη χαρά σου να ολοκηρωνείς ερωτικά, αλλά εμένα μου φέρνει αναγούλα. Γιατί δε με σέβεσαι;;; Για παράδειγμα, θα μπορούσες να τον κρύψεις πίσω από ελαιόπανα... Τα βρίσκω πολύ όμορφα τα ελαιόπανα και με τη βροχή φεύγει και το καυσαέριο, όχι σαν τον τοίχο.

3. Ποιος κρινει οτι ο γκρι τοιχος ειναι πιο ομορφος η πιο ασχημος απο ενα graffiti? Επισης ποιος ΠΡΕΠΕΙ να το κρινει θεωρεις? Ο γκραφιτας απο μονος του ξερωγω? Να σκεφτει "το σπιτι του δε του αρεσει, θα του το γεμισω γκραφιτι" ας πουμε?

Ο καθένας μας. Τι ερώτηση είναι αυτή; Πως σκέφτεστε τέτοιες ερωτήσεις; Είμαστε πολίτες, όχι στρατός, που κάποιος πρέπει να έχει την ευθύνη για οτίδήποτε!!! Το ανέφερα και σε άλλο μήνυμα, ένα κτίριο είναι μία ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό που επεκτείνεται. Οι γενικές οδηγίες, αναφέρονται στο ρυθμιστικό σχέδιο (υπάρχει αυτό της αθήνας και υπάρχει και αυτό της βαρκελώνης) και οι αρχιτέκτονες είναι υπεύθυνοι για την κάθε ψηφίδα. Κατανοώ γιατί ένας αρχιτέκτονας προσβάλεται από ένα γκράφιτι πάνω σε ένα κτίριο του, δε θα κατανοήσω ποτέ όμως γιατί ο ιδιοκτήτης έχει πρόβλημα. Διάλεξε να κατασκευάσει/ αγοράσει/ διατηρεί μία ασχήμια. Αυτός που του το λέει (έμμεσα ή άμεσα) ότι είναι άσχημο δεν ευθύνεται σε τίποτα.

bonus question: Αν ο γκραφιτας που θα βρεθει στη γειτονια μου ειναι ατζαμης/δε πιανουν τα χερια του/δεν εχει προυπηρεσια και μαθαινει πανω μου, και τελικα δεν μαρεσει το αποτελεσμα, τι γινεται?

Επιστροφη στο γκρι? Η μενει η γειτονια αλαλουμ ας πουμε, ωστε να μην εχουμε "τη μονοτονια του γκρι"?

bonus answer: πόσες φορές ένας καμβάς ενός οποιουδηποτε ζωγράφου βάφεται άσπρος μέχρι να βγει το τελικό έργο; Πολλές.

Σεβασμός στον ιδιοκτήτη και τον κόπο του να το αποκτήσει και να το συντηρήσει όπως προτιμά αυτός.

Απάντησα παραπάνω, αυτό που φαίνεται ανήκει σε όσους έχουν όραση. Όπως παρατηρούμε (και δε μας ανήκει) μία όμορφη κοπέλα, έτσι παρατηρούμε κι ένα κτίριο. Εσύ γιατί δε σέβεσαι το οπτικό μου πεδίο;;;

Ηθικότητα να σέβομαι τον διπλανό μου στο βαθμό που με σέβεται και αυτός. Ηθικότητα να θεωρώ οτι το Χ τρένο ανήκει σε όλους μας. Αν θέλω να το βάψω μπορώ να βάψω το τετραγωνικό εκατοστό που μου ανήκει, αλλά μέχρι εκει.

Τα συνώνυμα της Ηθικότητας που βρήκα είναι: εντιμότητα, ευθύτητα, ευσυνειδησία, τιμιότητα, χρηστότητα. Τι από αυτά δεν έχει ένας γκραφιτάς;

Φιλότιμο να σκέφτομαι το ΕΜΕΙΣ και οχι το ΕΓΩ.

Σου απαντώ με τα λόγια σου: Σεβασμός στον ιδιοκτήτη και τον κόπο του να το αποκτήσει και να το συντηρήσει όπως προτιμά αυτός. Αν ο ενικός δεν προέρχεται από την ανάγκη να καλυφθεί το κοινόβιο και οι ιδιοκτήτες του στο οποίο αναφέρεσαι, μαλλον πρέπει να αναθεωρήσεις σε ποιον αναφέρεται το ΕΜΕΙΣ και το ΕΓΩ.

Σημείωση: Το φιλότιμο δεν είναι αυτό που περιγράφεις παραπάνω.

Σε ρωτώ ευθέως. Αν ερθω το βραδυ και κάνω graffiti στο αμάξι σου γιατί δεν μου αρέσει το χρώμα του, θα θεωρήσεις καλλιτεχνικη την πράξη μου ή θα θες να με βρεις και να μου σπάσεις τα μουτρα επειδή δεν σεβάστηκα τον κόπο σου και δεν είχα ηθικους φραγμους;

Έχω απαντήσει από την πρώτη φορά που ε ρώτησες και φανερά δε διαβάζεις αυτά που σου απαντούν. Το ΕΓΩ σου δε σε αφήνει να κάνουμε ΕΜΕΙΣ διάλογο;

Αν δεν μου αρεσει η γειτονιά μου, είτε αλλάζω γειτονιά, είτε οργανώνω ομάδικές προσπάθειες αλλαγής, αποδεκτές απο όλους. Αν ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ αποφασίζω και βάξω το τοίχο του απέναντι γιατί ετσι θέλω, αυτό δεν είναι αντίδραση, είναι φασισμός.

Τώρα γρατζούνσες την πιο ευαίσθητη από τις χορδές μου. Πριν απαντήσω, θα ήθελα να ανφερθείς ελαφρώς πιο εκτενώς σε αυτές τις προσπάθειες αλλαγής, πως τις έχεις στο μυαλό σου κλπ κλπ.

Υπάρχει και bonus, αλλά κρατιέμαι.

@ Adon1s και antonl

Θα ήθελα την τεχνική σας συμβουλή: Πως σε 2 διαστάσεις, να παρουσιάσω τον τετραδιάστατο κόσμο μας;

Δημοσ.

Ρε Insomniak θα μας τρλάνεις ...

Από τη μία ισχυρίζεσαι ότι το ωραίο είναι υποκειμενικό και από την άλλη το δικαίωμα σου να επιβάλεις την δική σου αίσθηση του ωραίου στο κουκάκι ή στο παγκράτι.

Ας πούμε εγώ λέω ότι ένας γκρι τοίχος είναι πιο ωραίος από έναν πίνακα του πικάσο (για να ξανακάνω την υπερβολή μου) εσύ λες το ανάποδο ... όταν αναπαράγεις τότε ένα πίνακα του πικάσο χαλάς τη δική μου αισθητική.

Το παραπάνω για να σε προλάβω σαφώς και είναι υπερβολή αλλά ποιός βασιλιάς πέθανε και σε έχρισε ρομπέν της αισθητικής ?

Τα συνώνυμα της Ηθικότητας που βρήκα είναι: εντιμότητα, ευθύτητα, ευσυνειδησία, τιμιότητα, χρηστότητα. Τι από αυτά δεν έχει ένας γκραφιτάς;

Το που βρήκες ότι το Ηθικότητα είναι συνώνυμο της ευθυτητας θα το ξεπεράσω.

ευθύτητα

- Όταν δεν αναλαμβάνει καθαρά τις συνέπειες/ανταμοιβές των πράξεών του ... γιατί βάφει στα κρυφά και ανόνυμα αν προσφέρει τόσο θεαάρεστο έργο

εντιμότητα

- Αν εντιμότητα ορίσουμε την τήρηση των νόμων (που για μένα δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα) τότε όταν βάφεις το οτιδήποτε που απαγορεύται να βάψεις.

bonus answer: πόσες φορές ένας καμβάς ενός οποιουδηποτε ζωγράφου βάφεται άσπρος μέχρι να βγει το τελικό έργο; Πολλές.

Το καμβά του ο ζωγραφος ας τον κάνει ότι θέλει ...

αλλλά για να το παίξω και εγώ έξυπνος

Ερώτηση κανονάκι : πόσες φορές ένας καμβάς οποιουδήποτε ζωγράφου βάφεται από ένα που περνούσε από μπροστά του και είπε "τι μαλακία άχαρο πράγμα άς το βάψω άσπρο και ας ζωγραφίσω κάτι άλλο"?

Δημοσ.

[...]

@ Adon1s και antonl

Θα ήθελα την τεχνική σας συμβουλή: Πως σε 2 διαστάσεις, να παρουσιάσω τον τετραδιάστατο κόσμο μας;

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς.

Γιατί αν εννοείς αυτό που καταλαβαίνω, δεν ξέρω γιατί πρέπει να με υποχρεώσεις να δω τον τετραδιάστατο κόσμο όπως τον βλέπεις εσύ.

Δημοσ.

@insomniak: Περαν του οτι βαριεμαι να απανταω σε mega-giga-peta-σεντονια, θα υπηρχε μια ελπιδα συζητησης αν καταφερνες να απαντησεις χωρις ειρωνειες. Εξαλλου δεν νομιζω εγω να ειρωνευτηκα τη γνωμη σου, και αρκεστηκα στο να συζητω λεγοντας τη δικη μου, ναι?

Εγραψα σε μια φραση τη λεξη πρεπει -εντελως στο ασχετο ομως- και το επιασες και του αλλαξες τα φωτα και μου αρχισες κατι φιλοσοφημενα περι πρεπει και τεχνης, wtf? Που ουτε καν ειπα/ενοησα κατι απο οσα λες. Ετσι συζητας, really?

Δηλαδη οταν ερχονται και σου συστηνονται και σου λενε "Καλημερα με λενε Γιωργο και ειμαι απο την Θεσσαλονικη!" απαντας κατι σε:

"Ειμαι? Δεν υπαρχει ειμαι. Κανεις μας δεν ειναι τιποτα. Ενα τσαφ πεθαινουμε και εξαφανιζομαστε. Δεν υπαρχει ειμαι στη ζωη"

:devil:

Δημοσ.

Καλά η παρακμή στην Αθήνα έχει φτάσει σε επίπεδα φουτουριστικης δυστοπικής sci-fi ιστορίας, τα περισότερα γκραφιτι είναι απλά μια έκφανση της καθημερινότητας... ούτε μαγκιές ούτε αισθητικές παρεμβάσεις... δείτε το μακροσκοπικα,σαν act of nature , κάτι που γίνεται αυτόματα , το γεννάει η πόλη...

Δημοσ.

Καλά η παρακμή στην Αθήνα έχει φτάσει σε επίπεδα φουτουριστικης δυστοπικής sci-fi ιστορίας, τα περισότερα γκραφιτι είναι απλά μια έκφανση της καθημερινότητας...

+1

Και ενας ακομη λογος που ο παραδοσιακος καμβας δεν αρκει.Θες να γραψεις , να φωναξεις ενα πολιτικο μηνυμα.Που θα το κανεις ? θα το ζωγραφισεις στο προσωπικο ημερολογιο σου , θα το εκθεσεις στην γκαλερι η θα το δειχνεις απλα στους επισκεπτες σου ?

Και οι υπερβολικες φωνες για νομιμοτητα και σεβασμο των αλλων , εμενα μερικες φορες με κανουν και καχυποπτο :rolleyes:

Δημοσ.

Δεν έχω καταλάβει αν πραγματικά διαφωνούμε σε κάτι ή αν κάνουμε διαγωνισμό επιχειρηματολογίας/debate.

Δηλ. ο καθένας μπορεί να εκφράζεται οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο; Ποιος θα πρέπει να βάζει κάποια όρια και θα θέτει τα αισθητικά κριτήρια;

Δημοσ.

Δηλ. ο καθένας μπορεί να εκφράζεται οπουδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο;

Προφανως οχι.

Ενα ενδιαφερον αρθρακι.

http://www.sfedona.gr/2010/02/23/%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%83/

Μια λυση πιστευω θα ηταν να δωσεις ολο ενα και περισσοτερες νομιμες διεξοδους (οπως θα επρεπε να γινεται για την πειρατια :-D )στις καλλιτεχνικες ανησυχιες , προς οφελος και της πολιτειας .Φυσικα οι περισσοτεροι θα προτιμουσαν την συγκινηση του παρανομου :devil:

http://www.iefimerida.gr/news/7679/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%81-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%B6%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1

Δημοσ.

Στο Γκάζι ας πούμε που είχαν προσκαλέσει άτομα και απο το εξωτερικό νομίζω πριν χρόνια, έχουν κάνει εκπληκτικη δουλεια αλλά τώρα έχουν αρχίσει και τα πατάνε..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...