isay Δημοσ. 30 Μαρτίου 2012 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2012 Επιστρέφω στο θέμα με τη μορφή επιλογου μια και τυχαία βρήκα μια πολύ ωραία ταινία-ντοκιμαντέρ που ασχολείται με το graffiti και την street art και δένει απόλυτα με την μέχρι τώρα κουβέντα μας. Η ταινία λέγεται Exit Through the Gift Shop με σκηνοθέτη τον γνωστό Banksy (IMDB) και ειλικρινά σας προτείνω να την βρείτε και τη δείτε. Ειδικά οι άμουσοι (σαν εμένα) φροντίστε να την δείτε. Στις τρεις αιτίες που βρήκανε νωρίτερα στη συζήτηση μας θα προσθέσω άλλη μια: Να γίνουν γνωστοί καλλιτεχνες μπας και κάποτε βγάλουν μπικικινια Με τη βοήθεια της ταινίας έπιασα και το πνεύμα «Κάνω τέχνη street art» και κατανόησα οτι η συγκεκριμένη τέχνη εμπερικλείει εξ ορισμού τις έννοιες παραβατικότητα και βανδαλισμός και ο επιδοξος καλλιτέχνης ειναι αυτός που «αποφασίζει και διατάζει» οτι το έργο του είναι ωραίο και επαναστατικό. Μόνο αυτός μπορεί να κρίνει αν είναι ηθικό να βανδαλίσει περιουσία τρίτου (δημόσια ή ιδιωτική). Είναι αξίωμα. Το άλλο που κατανόησα και με τρόμαξε είναι οτι για να υπάρχει ΕΝΑΣ Banksy, ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν 50 καλοί καλλιτέχνες, 10.000 σαβουρομουτζούρηδες και 500.000 taggers. ΟΛΟΙ αυτοί δεν μαθαίνουν σε καμβά/στουντιο/σχολή/κλπ αλλά στους τοίχους/τρένα της κοινωνίας, δηλαδή στου κασίδι το κεφάλι. Αυτό δικαιολογεί και την παραβατικότητα γιατί πολύ απλά οι τοίχοι και τα τρένα ειναι ΛΙΓΑ. Το ίδιο ακριβώς δικαιολογεί και την ηλιθιότητα κάποιων να κάνουν taggies ακόμα και σε εθνικά μνημεία. Προσωπικά δεν βρήκα την λογική ή συναισθηματική προσέγγιση ώστε να δικαιολογήσω τον «επιδοξο καλλιτέχνη». Έλα και χτύπα μου την πόρτα και ζήτα μου την άδεια να βάψεις τον αβαφτο τοίχο μου. Θα σου δώσω και λεφτά για τα σπρέι. Αν όμως έρθεις βραδυ και στη ζούλα, φαε λάδι γιατί άμα σε πάρω είδηση θα έχει μάντρωμα, βρωμόξυλο και αστυνομία. Δε με νοιάζει αν εισαι tagger, σαβουρομουτζούρης ή αναγνωρισμένος καλλιτέχνης. Θα σε σεβαστω ΜΟΝΟ οταν με σεβαστείς και εσύ. Μερικές καλές ατάκες απο το ντοκιμαντέρ 12:34-12:45 Police: That's graffiti Invader: This's not graffiti Police: Then remove it Invader: That's art 18:02-18:16 I like the idea of the more stickers are out there the more important it seems and the more important it seems the more people wanna known what it is the more they ask each other and it gains real power from receive power 18:50 - 19:01 It was like big adventure every night! We were going on top of buildings and going on top of something It was not just illegal it was dangerous! 22:25-22:35 Thierry's documentary was shaping up to be the authentic inside story of the birth of a movement starring the biggest figures in the street art world 28:25-28:42 By targeting the world's most nottorious wall Banksy turned a spot of hitted run vandalism to an international news event 57:15-57:28 I came up with the idea that the whole movement of art is all about brainwashing "Obey" is about brainwashing "Banksy" is about brainwashing 1:22:00-1:22:16 I used to encourage everyone I met to make art but I used to think everyone should do that. I don't do that so much any more. (Banksy) Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στην συζήτηση, διότι με βοήθησαν να διεκπεραιώσω τον προβληματισμό «γιατί τα ελληνικά τρένα είναι βαμμένα με ορνιθοσκαλίσματα; ». Πέρα απο την κόντρα και τις αντιπαραθέσεις, ήταν μια εποικοδομητική κουβέντα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα